Plinovod Južna interkonekcija

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply

Da li BiH treba dati koncesiju Amerikancima za Južnu interkonekciju

Poll ended at 31/03/2026 23:18

DA
75
63%
NE
45
38%

Total votes: 120

Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#151 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Bobi »

ma nešta u vezi rudnika :D.
Ci-Nick

#152 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Ci-Nick »

Nek gradi ko god hoće, to ko će izgraditi je nebitno pa i to ko će upravljati, sve dok nema prisile da kupuješ taj plin.
Al znajući Amere, a posebno nas, nije isključeno da će se u ugovoru garantovati određeni protok, godisnja potrosnja ili penali ako se ne ostvari.
Neće Ameri ostati bez profita, rizik će biti prebačen na Vladu FBiH.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#153 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by mk ultra »

_BataZiv_0809 wrote: 10/12/2025 22:48
mk ultra wrote: 10/12/2025 22:42
sime_cipol wrote: 10/12/2025 22:00
Hocemo li imati dovoljno struje? I zasto necemo, pa cemo morati uvoziti?
Mogu li se TE prepraviti na plin?
Necemo, jer uglja nema
Jer je SDA prodala i upustila jednog gospodina u pola zenice a pola drugom ciki, sanskog mosta i tako dalje
Sta se sve pusta a vamo se o politikama prica
:lol:

Zato sto su novac ulagali u bjesomucne kupovine raznih gluposti i tarifirali energiju u minus.

TE prepravljanje na plin ne
Plinske TE da, i skoro pa obavezno...
Kako bih volio da mogu skontat sta pricas :mrgreen:
Stranjani citavo brdo i jama i povrsinski kop i sve

300 godina se kopalo sad ne moze, biznismeni mogu...
Haris.ba

#154 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

Nema kod Amera labavo. Stavili u zakon da nema nismo znali.

https://www.congress.gov/bill/119th-con ... /2296/text
(16) Dependence on Russian sources of fossil fuels and natural gas for the countries of the Western Balkans ties their economies and politics to the Russian Federation and inhibits their aspirations for European integration.

(17) Reducing the reliance of the Western Balkans on Russian natural gas supplies and fossil fuels is in the national interest of the United States.

(5) increase United States business links and investment with the Western Balkans, particularly in ways that support countries’ efforts—
(A) to decrease dependence on Russian energy sources and fossil fuels; (B) to increase energy diversification, efficiency, and conservation; and
(C) to facilitate the transition to cleaner and more reliable sources of energy, including renewables, as appropriate;

(8) support—
(A) maintaining the full European Union Force (EUFOR) mandate in Bosnia and Herzegovina as being in the national security interests of the United States; and
(B) encouraging NATO and the European Union to review their mission mandates and
posture in Bosnia and Herzegovina to ensure they are playing a proactive role in establishing a safe and secure environment, particularly in the realm of defense;
Danguba

#155 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Danguba »

Neka nam je Bog na pomoci.
Sve ce to biti ucjena i prisila kao sto je sve oko ovoga ovih dana.
Ni Trojka to nikada ne bi prihvatila da nije prisiljena.

Kome treba ukapljeni plin iz Amerike?
Nece sigurno reci, mi vam garantujemo povoljniju cijenu nego sto placate Rusima.
Hebe se meni kome cu placati samo da je jeftinije.

Sada ce dezurne Tome, ali time se finansira ruska agresija, pa ovime se finansiraju desetine americkih agresija i sr*nja.
Haris.ba

#156 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

Danguba wrote: 19/12/2025 23:03 Hebe se meni kome cu placati samo da je jeftinije.
Nisi u mogucnosti da biras. To je izgleda ono sto je tesko prihvatiti.

Jednostavno cemo biti odsjeceni fizicki sa ruskog gasa. Nema izbora hocu jeftinije. Nema.
HelaS

#157 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by HelaS »

Danguba wrote: 19/12/2025 23:03 Neka nam je Bog na pomoci.
Sve ce to biti ucjena i prisila kao sto je sve oko ovoga ovih dana.
Ni Trojka to nikada ne bi prihvatila da nije prisiljena.

Kome treba ukapljeni plin iz Amerike?
Nece sigurno reci, mi vam garantujemo povoljniju cijenu nego sto placate Rusima.
Hebe se meni kome cu placati samo da je jeftinije.

Sada ce dezurne Tome, ali time se finansira ruska agresija, pa ovime se finansiraju desetine americkih agresija i sr*nja.
Nisu američki ukapljeni i ruski zemni jedini plinovi na Svijetu. Slažem se da treba odbiti USA plin po njihovim uslovima izgradnje plinovoda i nabavke plina za tržište BiH. BiH treba izgraditi plinovod svojim novcima, a poslije da nabavlja plin slobodno na tržištu, ne da ga ucjenom i pod prisilom kupuje od Trumpovaca. Kad jednom uđemo u ovu transakciju sa USA, povratka nema...
talijan97

#158 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by talijan97 »

Haris.ba wrote: 19/12/2025 20:12 Nema kod Amera labavo. Stavili u zakon da nema nismo znali.

https://www.congress.gov/bill/119th-con ... /2296/text
(16) Dependence on Russian sources of fossil fuels and natural gas for the countries of the Western Balkans ties their economies and politics to the Russian Federation and inhibits their aspirations for European integration.

(17) Reducing the reliance of the Western Balkans on Russian natural gas supplies and fossil fuels is in the national interest of the United States.

(5) increase United States business links and investment with the Western Balkans, particularly in ways that support countries’ efforts—
(A) to decrease dependence on Russian energy sources and fossil fuels; (B) to increase energy diversification, efficiency, and conservation; and
(C) to facilitate the transition to cleaner and more reliable sources of energy, including renewables, as appropriate;

(8) support—
(A) maintaining the full European Union Force (EUFOR) mandate in Bosnia and Herzegovina as being in the national security interests of the United States; and
(B) encouraging NATO and the European Union to review their mission mandates and
posture in Bosnia and Herzegovina to ensure they are playing a proactive role in establishing a safe and secure environment, particularly in the realm of defense;
Golemo
Peacean

#159 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Peacean »

problemnatravunu

#160 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by problemnatravunu »

kaže Damir Nikšić
2000 - Sadam izjavio da će prodavati naftu u eurima - objesili ga šest godina kasnije na Kurban bajram.
2009 - Gadafi predložio zlatni afrički dinar umjesto dolara - silovali ga dvije godine kasnije metalnom šipkom i ubili.
2025 - Maduro pomislio da prodaje naftu u kineskim jenima - spengalo ga odmah početkom naredne godine - i njega i u njega mu hanumu.
Pa ti ne glasaj za diversifikaciju i Južnu interkonekciju.
:lol:
zigzag

#161 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by zigzag »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/pre ... /260112094

Došo privatnik, pardon savjetnika privatnika koji bi kao trebao izgraditi cjevovod i prodavati narodu plin :lol: A narod se slomi plaćajući plin, malo hoće malo neće.
orbita12

#162 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by orbita12 »

Jesu ovdje ljudi čudni ili se samo prave neznalice
Kao da mi ovdje imamo izbora birati da li ćemo ovaj ili onaj plin , ili se ljudi prave ludi ili su neznalice

Nema ruskog plina uskoro nigdje kako vam to nije jasno , mnogo veće zemlje od naše su morali prihvatiti da ne kupuju ruski plin a kamoli mi
Pa čak i da želimo samo ruski plin , uskoro ga nećeš moći dobiti nikako jer će rute biti zavrnute , mi tu ništa ne možemo učiniti

Prednost ovog plina je što će ga sad dobiti mnogi gradovi koji ga nisu imali kao mjesto iz kojeg sam ja , jer taj ruski sigurno ne bi dočekali nikada

Bilo koja da je vlast u BiH sad morali bi prihvatiti ovu južnu interkonekciju i ne bi se ništa pitali i kraj
Ko hoće da ovo razumije , razumijet će , ko neće nek se i dalje pravi budalom
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#163 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by mk ultra »

zigzag wrote: 12/01/2026 13:06 https://www.klix.ba/biznis/privreda/pre ... /260112094

Došo privatnik, pardon savjetnika privatnika koji bi kao trebao izgraditi cjevovod i prodavati narodu plin :lol: A narod se slomi plaćajući plin, malo hoće malo neće.
još jedni konzumatori ćevapa :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#164 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by _BataZiv_0809 »

I Eurotunnel su napravile privatne firme, i to u rekordnom vremenu :thumbup:
zigzag

#165 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by zigzag »

orbita12 wrote: 12/01/2026 13:25 Jesu ovdje ljudi čudni ili se samo prave neznalice
Kao da mi ovdje imamo izbora birati da li ćemo ovaj ili onaj plin , ili se ljudi prave ludi ili su neznalice

Nema ruskog plina uskoro nigdje kako vam to nije jasno , mnogo veće zemlje od naše su morali prihvatiti da ne kupuju ruski plin a kamoli mi
Pa čak i da želimo samo ruski plin , uskoro ga nećeš moći dobiti nikako jer će rute biti zavrnute , mi tu ništa ne možemo učiniti

Prednost ovog plina je što će ga sad dobiti mnogi gradovi koji ga nisu imali kao mjesto iz kojeg sam ja , jer taj ruski sigurno ne bi dočekali nikada

Bilo koja da je vlast u BiH sad morali bi prihvatiti ovu južnu interkonekciju i ne bi se ništa pitali i kraj
Bugojanci jedva čekaju da im amerikanac naplati plin po berzanskoj cijeni :mrgreen:
orbita12

#166 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by orbita12 »

zigzag wrote: 12/01/2026 13:53
orbita12 wrote: 12/01/2026 13:25 Jesu ovdje ljudi čudni ili se samo prave neznalice

Bugojanci jedva čekaju da im amerikanac naplati plin po berzanskoj cijeni :mrgreen:
Niko ne tjera nikoga da se grije na plin , ima alternativa
zigzag

#167 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by zigzag »

Pa što bi onda neko pravio cjevovod od milijardu maraka ako će kupaca biti minumum. Jer neće ti amerikanac praviti malu cjevčicu do kuće nego opština. A onda će opština naplatiti jedno 10,000 KM "takse". Ljudi jedva čekaju da to plate.

i na kraju bi bilo ovako nekako

https://avaz.ba/vijesti/bih/1017251/bag ... ne-obaveze
Haris.ba

#168 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

zigzag wrote: 12/01/2026 14:00 Pa što bi onda neko pravio cjevovod od milijardu maraka ako će kupaca biti minumum. Jer neće ti amerikanac praviti malu cjevčicu do kuće nego opština. A onda će opština naplatiti jedno 10,000 KM "takse". Ljudi jedva čekaju da to plate.

Zato sto se plinovod pravi za industriju. Prodaja za grijanje je samo kajmak na kraju.
zigzag

#169 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by zigzag »

industrija? Neka?

imena kolega! :mrgreen:
orbita12

#170 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by orbita12 »

Ne raspravlja mi se s tobom jer mašis moju poenta
Ja nisam ni govorio da li je ovo isplativo ili ne
Moja poenta je da su ovo igre velikih sila , i da je bilo koja vlast danas u FBih , plinovod bi se gradio i tačka , pa mi je glupo ovo napadanje vlasti da su ono nešto krivi

Kad shvatiš da smo mi mala zemlja da se ista pitamo i da smo okruženi zapadnim nato blokom lakše će spavati , mi ni u vlažnim snovima ne možemo pripasti toj rusko istočnoj zoni uticaja , geografski je to ne nemoguće

Eto šta očekujes da bilo koja vlast sad učini , da odjebe Amerikance , ako smiju , jer evo nek odbiju za dvije godine neće imati nikakvog plina , htjeli oni taj plin ili ne
zigzag

#171 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by zigzag »

Ma neka grade. Mogli su privatnici doći i prije 15 godina i provući cijev. Niko im nije branio. Ekonomska kalkulacija kaže da ovo nema smisla. A čak i da ima, čekaj da dođe do kantonalnih činovnika i svih opština i mjesnih zajednica na trasi cjevovoda. :mrgreen:
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#172 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by moonco »

Haris.ba wrote: 12/01/2026 14:02
zigzag wrote: 12/01/2026 14:00 Pa što bi onda neko pravio cjevovod od milijardu maraka ako će kupaca biti minumum. Jer neće ti amerikanac praviti malu cjevčicu do kuće nego opština. A onda će opština naplatiti jedno 10,000 KM "takse". Ljudi jedva čekaju da to plate.

Zato sto se plinovod pravi za industriju. Prodaja za grijanje je samo kajmak na kraju.
Koju industriju? Kad ugase visoke peći u Zenici i pređu na elektro čeličanu?
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#173 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by moonco »

Da mi imamo neku ekstra jaku tešku industriju pa hajde. Ono šaka jada :D
Haris.ba

#174 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

moonco wrote: 12/01/2026 14:12 Koju industriju? Kad ugase visoke peći u Zenici i pređu na elektro čeličanu?
Pisao sam vec o tome na temi.

Ali, evo konkretno za Zenicu. To ide sada u paketu sa preuzimanjem Zeljezare. Odredjena firma bi trebala na kraju se pojaviti (ne ova koja je u javnosti sada). I kada se to desi - ide plinara za struju.
dječak sa šibicama

#175 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by dječak sa šibicama »

Plin iz Rusije putuje plinovodom kroz Crno more, Bugarska, Srbija, BiH. Istim tim putem mozes kupiti i azerski plin, naprimjer.
Ko ce ga na tom putu zavrnuti? osim da ga u zrak dignu neki "nepoznati" diverzanti kao na Baltiku.

Nije nego se namece narativ da nemas izbora i da moras kupovati ukapljeni americki. Koji ces placati dosta skuplje, ali hej, izbora nemas.
Post Reply