Kina je sjbna država populacijski. Trebalo ih je danas biti duplo više oko 3 milijarde, a ima ih samo 1,5 milijardi s tendencijom pada na ispod milijarde, na oko 800 miliona.MMM1977 wrote: ↑12/01/2026 13:29Pitala bi se Evropa da su ujedinjeni ali nisu nego se takmiče ko će prije da odleti poljubiti dupe cara iz Vašingtona.JohnnyS wrote: ↑12/01/2026 13:19Mislim da je prošlo vrijeme izjave da ne bije boj oružje nego srce junačko, broj ljudi više nije toliko značajan kao tehnološka razvijenost. U ovom momentu tu je jasna borba Amerika protiv Kine, čak i Europa otpada. Misliš li ti kako su u ovom trenutku sve te zemlje koje si nabrojao Indonezija, Turska, Nigerija, arapski svijet, prijetnja Americi da će preuzeti tron, da će poraziti na područjima kakve su AI, robotika, komunikacije, medicina? Evo ja ne, ali da ne bude da sam islamofoban, ne vidim ni da Europa to može. Kina i Amerika vode boj za budućnost, sve druge zemlje se mogu samo uklopiti pod nečije vodstvopalermo wrote: ↑12/01/2026 13:11
To je zapravo zanimljiva konstatcija /pitanje. Jel se islamski svijet precjenjuje ili potcjenjuje, govorim sa.pozicoje zapada.
Kad se prica o nekim buducim interesnim sfwrama uvijek su tu amerika, rusija, kina a.nigdje islamskog svijeta. Koji je populacijom nakbrojniji.I neke velike zemlje su islamske, Indonesia, Nigerija, arapski svijet, Turska....jel stvarno.moguce stvoriti novi svijet bez islamskih zemalja ? I jel bas.moguce citav Islam staviti u kolonijalni polozaj ?
Pitala bi se i Rusija da nisu polomili zube u Ukrajini i pokazali da nisu nikakva velesila.
Pitao bi se i taj famozni Islamski svijet da su novac ulagali u obrazovanje i tehnološki napredak a ne u 87 Ferrari u garaži. I da se ne ubijaju međusobno zbog dužine pantalona.
Da, Kina jedina radi pametno. Šuti i radi. Ti si u potpunosti u pravu kada kažeš da je ovo duel između USA i Kine pa me zanima koga ti vidiš kao dugoročnog pobjednika?
Americi je trebala rasti populacija na 400 i više miliona, kao i svim Anglo državama je trebala rasti populacija ali sada ne znam.
BDP ako bude pratio rast i pad populacija biti će Amerika i Anglo države će biti na tronu, a Kina ne vjerujem bilo gdje.
Ima tu X faktora dosta, to jest nepoznanica.