Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
NediM17

#9001 Re: Gras all about

Post by NediM17 »

Naslovnica wrote: 09/01/2026 12:40
NediM17 wrote: 09/01/2026 12:37
Hajlac wrote: 09/01/2026 12:31
Pa u ovom momentu, s ovako muhanatim novim novcatim tramvajima, rjesenje je hitna najhitnija nabavka kvalitetnih U EVROPI DOKAZANIH/TESTIRANIH masina/dodataka za namjensko ciscenje tramvajske pruge, kako u dijelu gdje je sljunak (klasicna grtalica), tako i u dijelu gdje su sine uronjene u asfalt (agresivnije uklanjanje snijega skroz do samog asfalta, poput četka-grtalice kakvu sam iznad prikazao).
Postoji i dodatak koji je 2-u-1 tj. kombinacija grtalice i rotirajuce cetke.
Plus izvrsiti pritisak na hadaljski KJKP RAD da bolje i revnosnije cisti raskrsnice+onaj dio pruge od Marindvora do Carsije.
Pa nije problem samo u "dubokom" snijegu na pruzi, ovi su muhanati na snijeg na krovu, na minuse, lede im vrata, pantografi gube kontakt zbog leda itd.
biće abdejt trajvana rodijak pa će sve biti ok
samo da prodije ova yima
Inšala, sve će to kompLjuterski bit' riješito.
Hajlac

#9002 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

NediM17 wrote: 09/01/2026 12:37
Hajlac wrote: 09/01/2026 12:31 Pa u ovom momentu, s ovako muhanatim novim novcatim tramvajima, rjesenje je hitna najhitnija nabavka kvalitetnih U EVROPI DOKAZANIH/TESTIRANIH masina/dodataka za namjensko ciscenje tramvajske pruge, kako u dijelu gdje je sljunak (klasicna grtalica), tako i u dijelu gdje su sine uronjene u asfalt (agresivnije uklanjanje snijega skroz do samog asfalta, poput četka-grtalice kakvu sam iznad prikazao).
Plus izvrsiti pritisak na hadaljski KJKP RAD da bolje i revnosnije cisti raskrsnice+onaj dio pruge od Marindvora do Carsije.
Pa nije problem samo u "dubokom" snijegu na pruzi, ovi su muhanati na snijeg na krovu, na minuse, lede im vrata, pantografi gube kontakt zbog leda itd.
Dobro si. Ne znam fakat.

Ima ovdje prisutnih na Stadlerovom platnom spisku pa ce sigurno dati neko konstruktivno rjesenje.

Npr. da uposlimo ljude sa Biroa da portabilnim plinskim gorionicima odledjuju vrata, pantograf, snijeg s krova i slicno, naravno sa sigurne udaljenosti zbog strujnog udara i spaljivanja dijelova smrznutog tramvaja ne prve klase nego jebote nulte pozlacene svicarskim polugama iz WWII i od ruskih/UAE/Narco tajkuna.

Jbt likovi potplatili lokalnu vlast u Helsinkiju da isfingiraju tender na nacin da Stadler ostane JEDINI ponudjac, i to sa SKUPLJOM ponudom i puno vecim operativnim troskovima odrzavanja u toku zivotnog vijeka vozila od konkurencije, zbog cega je vlast morala traziti povecanje planiranog budzeta za nabavku novih tramvaja :-)
Mi smo izgleda vec uveliko bogata Svicarska, samo jos to nismo osvijestili.
Last edited by Hajlac on 09/01/2026 12:56, edited 1 time in total.
moimoi

#9003 Re: Gras all about

Post by moimoi »

Hajlac wrote: 09/01/2026 12:31
NediM17 wrote: 09/01/2026 12:25
Hajlac wrote: 09/01/2026 12:15
A kapacitet prevoza putnika u spicama?
Drugim rijecima narode vracajte se u privatna auta i svakodnevni saobracajni KOLAPS zato sto do proljeca nece biti mjesta u ono malo preostalih ispravnih starih tramvaja... :-)
:roll:
Pa šta predlažeš, dogovori se sa sobom prvo.
Je li bolje da skroz stane tramvajski saobraćaj kad Stadler zaledi na pruzi ili da vrti makar i smanjenim kapacitetom sa ovim starudijama.
Pa u ovom momentu, s ovako muhanatim novim novcatim tramvajima, rjesenje je hitna najhitnija nabavka kvalitetnih U EVROPI DOKAZANIH/TESTIRANIH masina/dodataka za namjensko ciscenje tramvajske pruge, kako u dijelu gdje je sljunak (klasicna grtalica), tako i u dijelu gdje su sine uronjene u asfalt (agresivnije uklanjanje snijega skroz do samog asfalta, poput četka-grtalice kakvu sam iznad prikazao).
Uz redovni promet bar po jednog starinskog tramvaja kad su jaki minusi da polomi poledicu na sinama.
Sto mu gromova.. kakva HITNA nabavka?? Ta HITNA nabavka bi trajala do ljeta. Kako ti zamisljas da se kupuje tram? Ono, ljudi ga imaju na stanju.. samo dodjes i odvezes ga gdje treba :D
Auto novo kada kupujes cekas par mjeseci a ne tram :D
Nisu tene jebiga.
Hajlac

#9004 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

moimoi wrote: 09/01/2026 12:52 Sto mu gromova.. kakva HITNA nabavka?? Ta HITNA nabavka bi trajala do ljeta. Kako ti zamisljas da se kupuje tram? Ono, ljudi ga imaju na stanju.. samo dodjes i odvezes ga gdje treba :D
Auto novo kada kupujes cekas par mjeseci a ne tram :D
Nisu tene jebiga.
Sad ce to nasi Steta i Uk, na misice caskom! Vec dogovaraju slanje Fakture.
pezzar

#9005 Re: Gras all about

Post by pezzar »

Za'ebo nas Šteta, trebao je samo asfaltirati preko starih šina. Koji će nam penis tramvaji. Vidiš da se to samo kvari.

Jbo majku ljudi, ima li išta da se pohvali? I za sve ima nekih eksperata koji znaju šta je i kako trebalo? Pa gdje ste bili na izborima, da dobijete priliku da vi to obavite kako treba? Gdje ste u stranci barem, da na nekom odboru malo kažete mišljenje, savjet, prijedlog? Pa vidite li da nema više kapaciteta u partijama, jedva bi vas dočekali. Jok, samo da je srat'.

Ne valja suho meso, ne valja snijeg, ne valja Kotlina, ne valja niko i ništa. Jbe li iko išta, samo naka nervoza?
muha_sa

#9006 Re: Gras all about

Post by muha_sa »

pezzar wrote: 09/01/2026 12:58 Za'ebo nas Šteta, trebao je samo asfaltirati preko starih šina. Koji će nam penis tramvaji. Vidiš da se to samo kvari.

Jbo majku ljudi, ima li išta da se pohvali? I za sve ima nekih eksperata koji znaju šta je i kako trebalo? Pa gdje ste bili na izborima, da dobijete priliku da vi to obavite kako treba? Gdje ste u stranci barem, da na nekom odboru malo kažete mišljenje, savjet, prijedlog? Pa vidite li da nema više kapaciteta u partijama, jedva bi vas dočekali. Jok, samo da je srat'.

Ne valja suho meso, ne valja snijeg, ne valja Kotlina, ne valja niko i ništa. Jbe li iko išta, samo naka nervoza?
Ja vala ništa :( al ne mahanišem nit se petljam u nešto u šta nisam 100% siguran.
pezzar

#9007 Re: Gras all about

Post by pezzar »

muha_sa wrote: 09/01/2026 13:07
pezzar wrote: 09/01/2026 12:58 Za'ebo nas Šteta, trebao je samo asfaltirati preko starih šina. Koji će nam penis tramvaji. Vidiš da se to samo kvari.

Ja vala ništa :( al ne mahanišem nit se petljam u nešto u šta nisam 100% siguran.
Respektujem (ne samo zbog godina). Da se barem svako petlja samo u ono u šta je siguran. Priznajem, možda nije forum pravo mjesto za izražavanje nezadovoljstva, ali u zadnje vrijeme me poprilično raspižđuje gotovo stalno kritikovanje svega, bez davanja prijedloga da se stanje popravlja. Već samo sranje radi sranja. Da prostite, gdine. Muha. :)
muha_sa

#9008 Re: Gras all about

Post by muha_sa »

pezzar wrote: 09/01/2026 13:11
muha_sa wrote: 09/01/2026 13:07

Respektujem (ne samo zbog godina). Da se barem svako petlja samo u ono u šta je siguran. Priznajem, možda nije forum pravo mjesto za izražavanje nezadovoljstva, ali u zadnje vrijeme me poprilično raspižđuje gotovo stalno kritikovanje svega, bez davanja prijedloga da se stanje popravlja. Već samo sranje radi sranja. Da prostite, gdine. Muha. :)
Sve ekspert do eksperta :-) evo kod mene--juce izadjem u 11 snijeg pred ulazom i po stepenicama a skoro svi prošli na poso a niko se lopate koja stoji u ulazu prifatio nije :-) šta cu neg odlopatam--da sam znao da nece izašo bi u 7 da gospoda ne ugaze u dubok snijeg kad izadju iz haustora :D
Kad je kritikovat nešto prvog mene zaustave i peglaju za mogo štošta što im se ne svidja u ulazu :-)
pepeljara

#9009 Re: Gras all about

Post by pepeljara »

:lol: :lol: :thumbup:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#9010 Re: Gras all about

Post by bitanga_sa_otesa »

muha_sa wrote: 09/01/2026 13:18

Kad je kritikovat nešto prvog mene zaustave i peglaju za mogo štošta što im se ne svidja u ulazu :-)
kad si kuci ,da naletim ? imam i ja nekih problema pa da ti se izjadam :lol:
muha_sa

#9011 Re: Gras all about

Post by muha_sa »

bitanga_sa_otesa wrote: 09/01/2026 13:19
muha_sa wrote: 09/01/2026 13:18

kad si kuci ,da naletim ? imam i ja nekih problema pa da ti se izjadam :lol:
:lol: :lol:

Kako kad ja tebe pitam koje cu boje permant u auto nasut a vozim 50 godina :lol:

Jaran mi se žali kako ga odavno ledja bole :-) slušam ga i kad je završio velim--imam ja dobar lijek za to :shock:
Koji-pricaj :?
Imaš li vuneni šal :?
Imam :D
Uzmeš vuneni šal--fino ga raširiš--staviš rodni list na gola ledja i dobro umotaj :lol:
Kaže--marš u picku materinu :lol:
Hakiz

#9012 Re: Gras all about

Post by Hakiz »

Ja da kupujem neki stari gramofon, radio prijemnik, CD player itd iz SAD znao bih da mi treba transformator sa 240 (BiH) na 110 V (SAD), pa bih uz taj uređaj odmah kupio i tranformator. Znam da bez tog transformatora neće raditi. Ili bih već imao majstora koji će napojnu jedinicu samog uređaja izmijenti tako da radi na 240 V.

Niko nije vidio da ovi tramvaji neće raditi na Bosanskim snjegovima i zimama pa da kupi dodatnu opremu koja će omogućiti da rade? Niko nije čitao tehničke karakteristike? Proizvođač ih sakrio? Ne postoji za kupiti takva oprema?
pezzar

#9013 Re: Gras all about

Post by pezzar »

Hakiz wrote: 09/01/2026 13:26 Ja da kupujem neki stari gramofon, radio prijemnik, CD player itd iz SAD znao bih da mi treba transformator sa 240 (BiH) na 110 V (SAD), pa bih uz taj uređaj odmah kupio i tranformator. Znam da bez trasformatora neće raditi. Ili bih već imao majstora koji će napojnu jedinicu samog uređaja izmijenti tako da radi na 240 V.

Niko nije vidio da ovi tramvaji neće raditi na Bosanskim snjegovima i zimama da kupi dodatnu opremu koja će omoguiti da rade? Niko nije čitao tehničke karakteristike? Proizvođač ih sakrio?
Nije niko čitao, a ti im nisi na vrijeme javio da to trebaju pregledati. Sad je kasno, jbg. Sve u staro željezo treba, zajedno sa onih par Satri.
muha_sa

#9014 Re: Gras all about

Post by muha_sa »

Hakiz wrote: 09/01/2026 13:26 Ja da kupujem neki stari gramofon, radio prijemnik, CD player itd iz SAD znao bih da mi treba transformator sa 240 (BiH) na 110 V (SAD), pa bih uz taj uređaj odmah kupio i tranformator. Znam da bez tog transformatora neće raditi. Ili bih već imao majstora koji će napojnu jedinicu samog uređaja izmijenti tako da radi na 240 V.

Niko nije vidio da ovi tramvaji neće raditi na Bosanskim snjegovima i zimama da kupi dodatnu opremu koja će omoguiti da rade? Niko nije čitao tehničke karakteristike? Proizvođač ih sakrio?
Serviseri i inžinjeri iz Švicarske su OVDJE.
Kako mi moj komšo juce rece--fol je nekoj kutiji koja negdje stoji i kad se u njoj nešto pojebe novi tramvaj odmah stane dok se to ne resetuje.

Nemojte me tjerat da po ovoj hladnoci izadjem i pitam komšu :lol: jest da je u istom krugu al mi mrsko guzove iz ovog rahatluka pomjerat--al, sve za raju :D
Hakiz

#9015 Re: Gras all about

Post by Hakiz »

pezzar wrote: 09/01/2026 13:28
Hakiz wrote: 09/01/2026 13:26 Ja da kupujem neki stari gramofon, radio prijemnik, CD player itd iz SAD znao bih da mi treba transformator sa 240 (BiH) na 110 V (SAD), pa bih uz taj uređaj odmah kupio i tranformator. Znam da bez trasformatora neće raditi. Ili bih već imao majstora koji će napojnu jedinicu samog uređaja izmijenti tako da radi na 240 V.

Nije niko čitao, a ti im nisi na vrijeme javio da to trebaju pregledati. Sad je kasno, jbg. Sve u staro željezo treba, zajedno sa onih par Satri.
To šta ti radiš je pronalaženje izgovora, ne rješenje problema.
moimoi

#9016 Re: Gras all about

Post by moimoi »

muha_sa wrote: 09/01/2026 13:30
Hakiz wrote: 09/01/2026 13:26 Ja da kupujem neki stari gramofon, radio prijemnik, CD player itd iz SAD znao bih da mi treba transformator sa 240 (BiH) na 110 V (SAD), pa bih uz taj uređaj odmah kupio i tranformator. Znam da bez tog transformatora neće raditi. Ili bih već imao majstora koji će napojnu jedinicu samog uređaja izmijenti tako da radi na 240 V.

Kako mi moj komšo juce rece--fol je nekoj kutiji koja negdje stoji i kad se u njoj nešto pojebe novi tramvaj odmah stane dok se to ne resetuje.

Nemojte me tjerat da po ovoj hladnoci izadjem i pitam komšu :lol: jest da je u istom krugu al mi mrsko guzove iz ovog rahatluka pomjerat--al, sve za raju :D
Uvijek je u resertovanju odgovor :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#9017 Re: Gras all about

Post by bitanga_sa_otesa »

pezzar wrote: 09/01/2026 13:28

treba i sine izvadit i sve u staro zeljezo :evil:
liyf

#9018 Re: Gras all about

Post by liyf »

Ja ne znam koliko morbidno glup čovjek pronalazi krivca u tramvaju.

Svaki tramvaj na kugli zemaljskoj ima problema ako mu kontaktna mreža nije čista, ako mu pruga nije čista i ako na istoj ima leda/snijega ili bilo kakvih drugih opstrukcija. Trenje tramvaja na ledu/snijegu je daleko gore nego trenje auta na ledu/snijegu i situacija u kojoj smo mi, gdje imaš 45cm snijega, nisku temperaturu i neočišćene šine (bravo GRAS i RAD), imaš situaciju da NIJEDAN tramvaj ne može voziti jer je jednostavno nemoguće držati pravac ili uspostaviti kontaktnu mrežu.

Stari tramvaji nemaju taj problem jer su odignuti od poda, imaju veće točkove nego novi i pod im je odignut, dok sav snijeg koji Stadler prolazi ide ispod njega i odiže ga iznad, i lakše prokliže. Stadler stane i ugasi se sam jer nije lud da vozi po ovome, senzori za klizanje i opterećenje lude jer je pruga poledila a tramvaj samo što nije ispao, čija je to krivica - ja ne znam, ali Stadler radi svoj posao.

Mi nemamo službu za čišćenje pruge (imamo 2-3 ralice, neki gradovi imaju čitave tramvaje konvertovane u grtalice), imaju grijače na skretnicama, vozače koji imaju zimsku obuku itd isl.

Samo da se malo poradilo na čišćenju mogli su raditi perfektno, ali su zakazali svi koji su bili zaduženi za čišćenje.

Mislim da se da zaključiti da ovo nije do tramvaja već nečišćenja snijega i leda.

Pozdrav iz razvijene eUrope
https://www.bta.bg/en/news/balkans/1039 ... -snowstorm - Beograd
https://nordicstoday.com/article/sweden ... rams-in-sn - Gothenburg
https://www.thescottishsun.co.uk/news/1 ... ark-chaos/ - Glasgow
https://samajweekly.com/snowfall-disrup ... -helsinki/ - Helsinki
https://www.sortiraparis.com/en/news/in ... conditions - Pariz
Last edited by liyf on 09/01/2026 13:49, edited 1 time in total.
Tvrtko II Kotromanić

#9019 Re: Gras all about

Post by Tvrtko II Kotromanić »

vratit trajvane na konjsku vucu i nema zime kad dorat ugazi snijeg
muha_sa

#9020 Re: Gras all about

Post by muha_sa »

moimoi wrote: 09/01/2026 13:43

Uvijek je u resertovanju odgovor :D
Ovaj moj je samo vozac--ne zna on resetovat :D
BadBoy

#9021 Re: Gras all about

Post by BadBoy »

Hajlac wrote: 09/01/2026 09:16
BadBoy wrote: 09/01/2026 09:13 SAMO DONACIJA RASPALIH TURSKIH VOZILA!!!!!

HELP BAZNIA!!!!
Ajde ba ne rise matereti!

Ima na trzistu modela tramvaja koji su dokazano robusni deset i vise godina unazad po raznim gradovima a i dalje se mogu naruciti novi takvi.
Je jedi ti govna! Šta bi to ti nabavio o prepametni i presvijetli pametologu???? Prvi put nakon rata nabavimo proizvod od kvalitetnijeg proizvođača i sad je to kao problem.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9022 Re: Gras all about

Post by Truba »

jaro ako te prijave gotov si
editiraj to na engleksom po vuku
liyf

#9023 Re: Gras all about

Post by liyf »

it šit
muha_sa

#9024 Re: Gras all about

Post by muha_sa »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 09/01/2026 13:47 vratit trajvane na konjsku vucu i nema zime kad dorat ugazi snijeg
Il ko u vrijeme opsade--vozit se na kamionima koji umjesto onih kontejnera raju vozi :lol:
Hakiz

#9025 Re: Gras all about

Post by Hakiz »

Pa, ako se u kutiji pojebe na hladnoći, a tramvaj je kupljen za područje sa vjerovatnom hladnoćom, valjda je trebalo kupti dodatnu opremu da se u kutiji ne pojebe. Valjda se prije kupovine znalo da će na našim hladnoćama ta kutija cvrcnuti.

Postojje, valjda, tehnički podaci koji se prouče prije kupovine?

A možda je EBDR, a prije neko od naših, naštelio Stadleru pa nismo imali izbor.
Post Reply