Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
izbjeglica_iz_besmisla
#47701 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Da kod nas policija sve zna, ne bi morale banke raditi sta rade.
Nas narod ce naci nacin da zaobidje svaki sistem, a drzava nam i nije bas uvezana sto se tice prometa i trosenja, tako da su banke ocito jedno od bitnijih mjesta kontrole.
A ocito imamo puno ljudi u drzavi sa parama zaradjenim 'ispod stola", sto kriminalaca sto obicnih ljudi. Nije ni cudo da svakog zajebavaju, kad svako ima nesto sa strane.
Nas narod ce naci nacin da zaobidje svaki sistem, a drzava nam i nije bas uvezana sto se tice prometa i trosenja, tako da su banke ocito jedno od bitnijih mjesta kontrole.
A ocito imamo puno ljudi u drzavi sa parama zaradjenim 'ispod stola", sto kriminalaca sto obicnih ljudi. Nije ni cudo da svakog zajebavaju, kad svako ima nesto sa strane.
- Optimist
#47702 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Hvala ti na detaljnom i opsirnom postu. Obzirom da i ja vozim Megane IV, 1.5dci 2021, FL model, da se osvrnem na neke stvari koje si ti pomenuo.betametazon wrote: ↑04/01/2026 23:05Evo ne bi mo mrsko da nadjem ovaj post, nije proslo mnogo pa su utisci uglavnom kozmeticke prirodeOptimist wrote: ↑10/12/2025 19:42Da bude sa srecom.betametazon wrote: ↑10/12/2025 18:08
Vole forumaši alternativno pa ga yebi![]()
Inače, betametazon je danas pazario ovo vozilo, sa srećom da mi bude, valjda će slušati.
Javi nam se sa utiscima u narednom periodu.![]()
![]()
Sta reci, prethodno sam vozio Golf 6, 2011 godiste (1.6 / 77), prije njega Pug 308 2008 godiste (1.6 / 80) a prije njega i pug 307 (1.6 / 66) sve dizeli pa nekako uporedjujem sa tim autima najvise...
Licno, mada znam da ce me napastista god ko mislio, sa golfom sam dobio odredjeni osjecaj kvalitetnije, cvrsce izrade iako sam sa svakim imao nekih mehanickih nerjesivih problema.
Sta mi je krakteristicno za ovog Megane:
Mane:
- manje prostora pozadi u odnosu na Golfa i Puga (narocito 308)
- zadnja klupa nije djeljiva nego se spusta kompletna
- na zadnjoj klupi nema sredisnjeg naslona za ruke koji se izvlaci, za razliku od prethodnih vozila
- nema nikakvo ambijentalno osvjetljenje, barem ona svjetla ispod nogu
- nema pretince na plafonu ili negdje sa strane za naocle i sl (i u golfu i u pug je to bilo)
- suvozacevo sjediste se ne mozw podesavati po visini sto mi je poseban hit
- na suvozackom sjedistu udobnost je relativna, malo uzi prostor za noge pa ih moras nasloniti na onu centralnu konzolu a onda podje malo zuljati nakon nekog vremena
- losiji senzori za parkiranje, reaguju dosta cudno, nekad prekasno ili nikako
- nema automatsko zatamnjivanje srwdisnjeg reteovizora sto me cudi za tako mlado vozilo nego imas onu mehaniku kao od prije 40 godina
- upravljivost na autoputu nesto losija nego kod golfa, moras nekad na visim brzinama malo "kormilariti", vjerovatno zbog mekseg podvozja
- potrosnja, do sada prosjek 7.7l (uglavnom relacija vog - sar, te par puta autoput), iskreno uz sve okolnosti uzete u obzir malo neocekivano visoko po mom skromnom misljenju
- kvalitet izrade, rekao bih blago losiji od golfa ali puno je mladje pa zasad to ne dolazi do nekog izrazaja, sve izgleda kao novo zasad, nema pucketanja, cvrcanja i sl.
Prednosti
- zbog mladih godina imas taj osjecaj da vozis mladje i modernije auto, utegnuto, lagan je na volanu, kao igracka u odnosu na Golfa
- povezivost sa telefonom dobra - usb i kablom preko android auto sistema
- motor u kombinaciji sa EDC mjenjacem radi ugladjeno i tiho, ima dva moda voznje, u standardnom modu salta na visim obrtajima, zivahan je potegne kad se stisne ali kako rekoh na vecim brzinama (preko 130 kmh) vec imas neki subjektivni osjecaj blage nestbilnosti
- kozmetika - ljepsi je (subjektivno) od Golfa i Pug
Nesreca je da je i Golf bio solidno opremljen pa ni tu nema nekih mnogo prednosti. Ono sto ovaj ima je start stop sistem kojeg cu svakako gasiti permanento te lane asisst koju takodjer ne koristim. Tu je i digitalna instrument tabla pa mozes mijenjati interface kad ti dosadi gledat u jedan![]()
Grijace sjedista (koji su na Megane osjetno bolji) i komande na volanu sam imao na oba kao i senzore parkiranja (koji su na Golfu osjetno bolji).
Eto sta znam, auto je u praksi i voznji ipak bolje nego sto sam ga ja ovdje opisao, ali malo i da razbijem taj mit o tome kako su svabe bezdusne kante koje ne nude nista za razliku od francuza koji te u startu "zatrpaju" opremom![]()
Definitivno manje mjesta pozadi nego prethodni model. Astra K i Focus su po meni prvaci u klasi po pitanju prostora na zadnjoj klupi. Takodjer 308 generacije 2015-2020 ima jako malo mjesta nazad, rekao bih u rangu Megana.
Ostale stvari koje si naveo kao mane su uglavnom dio opreme i vecinu nabrojanih stvari ja imam, a to su:
- djeljiva zadnja klupa,
- ambijentalno osvjetljenje na vratima i po centralnom grebenu,
- unutarnje automatsko zatamnjenje retrovizora.
Kod mene je rucni mjenjac i prosjek potrosnje zadnjih 12-13 hiljada iznosi 5,6 litara prema Fuelio app kombinovane voznje.
Nekada prije sam vozio Megane III, takodjer 1,5dci 81kw (euro 5) i imam subjektivan utisak da je taj auto isao malo bolje uz jos nizu potrosnju. Sadasnji ima 85kw, euro 6 i adblue.
Slazem se ovo sto si napisao za senzore, da nekada kasno reaguju. Primijetio sam da se tako ponasaju kad odmah iz kretanja - voznje dolazim do prepreke u zelji da parkiram. Ali ako se krenem cimati naprijed nazad-tada rade na vrijeme.
Pored mana bih dodao nizak prednji dio, koji je narocito dosao do izrazaja ovih dana kad po sredisnjem dijelu ceste ima snijega. Kuda svi prodju, on ce da zapne sa nekom od plastika ispod.
Kvalitet izrade je odlican, usudio bih se reci u rangu sa Golfom. Kod Megana su mekane plastike i na zadnjim vratima, dok su kod Golfa samo na prednjim. Izolacija je odlicna, na autoputu pri brzini 140-150 uopce nema buke u kabini. Izuzetno mekan, tih i udoban.
Obzirom da je virtual i kod mene, jedini mod u kojem vidim obrtaje je sport, tako da ga stalno i vozim u istom. Druge modove kao sto su eco i normal nisam ni probavao. Osjecaj na volanu se moze pdesavati kroz modove, i kako je u sportu, tu je volan najtezi.
Takodjer ima kameru za prepoznavanje znakova, pjesaka, adaptivni tempomat, lane assist. Vrlo cesto se pali po gradu upozorenje na pjesake koji hodaju pored ceste. Od opreme koju ti imas a meni nedostaje su grijaci sjedista.
Sve u svemu odlican automobil u svojoj klasi, barem sto se kvalitete izrade tice. Mehanika je provjerena. Ostaje da se vidi koliko ce trajati led svjetla jer sam cesto vidjao druge, starije modele sa pregorenim daylight i sa neispravnim zadnjim svjetlosnim elementima. Bit ce da im je to najveca mana.
- nepass1
#47703 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ibreti se i meni zena, sto kaze ima ljudi sa platama od 7-10 milja. Kaze za tri mjeseca dodje da stavi na stednu 10k ti mu trazis porijeklo novca.NediM17 wrote: ↑05/01/2026 20:24 Mog su badzu ljetos zajebavali u par banaka za 1.300 cad da zamijeni u KM.
Pita salterusa u ASA banci odakle vam novac.
Kaze covjek sa mog racuna u Kanadi.
Imate li potvrdu o podizanju novca.
Covjek je blijedo gleda, kaze nemam.
Mozete kaze samo 300 zamijeniti.
Odemo u Addiko, kod njih moze milja, zmijenimo jos tu milju sto je ostala.
Covjek se ibreti, ne moze da vjeruje.
Ja sam u pbs zatvorio i racun i sve sto sam snjima imao. Jebote dvije milje mogu mjesecno uplatiti.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#47704 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
A sta ti ljudi rade, jel skinu svih 7-10k kad legne plata i onda na kraju mjeseca dodju da uplate na racun onih 2 hikjade sto im ostane?
- nepass1
#47705 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Skinu, imas ekipu koja odmah sve pare dize. Ima ih sto ne znaju ni pin, vec u poslovnici dizu platu. Nece na bankomat
- drug_profi
#47706 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
A vidi, masa ljudi radi poslove sa strane. Legalni poslovi, usluge i sl. I sad je drzava alava i hoce i to da oporezuje.
Ko moze da izbjegne porez, nek izbjegne. Ja mislim svakako da je porezno opterecenje preveliko na građanima.
Drzava bahata i rastrosna, fondove ne koristi za boljitak poreznih obveznika.
Ta kešovina nije u većini slučajeva od ilegalnih rabota, već od prostog zanatskog rada.
Naravno da ima i frilens prihoda, i to ko zna, može sakriti od države.
Ko moze da izbjegne porez, nek izbjegne. Ja mislim svakako da je porezno opterecenje preveliko na građanima.
Drzava bahata i rastrosna, fondove ne koristi za boljitak poreznih obveznika.
Ta kešovina nije u većini slučajeva od ilegalnih rabota, već od prostog zanatskog rada.
Naravno da ima i frilens prihoda, i to ko zna, može sakriti od države.
- drndalo
#47707 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ti nemaju ovakvih problema... Oni su pozeljni bizMismeni...milojicabrzi wrote: ↑05/01/2026 22:24 Ma nije zabranjeno biti bogat i imati para...to je u svakoj državi uglavnom u redu
Moraš samo dokazati da ti je to iz legalnih prihoda.
Priložiš platnu listu, tamo preko 3000 KM mjesečno, kažeš, ja za godinu dana uštedio 10 hiljada KM, hoću položiti na račun ili na račun unucima, da imaju nešto od dede, nema problema.
Pa ja sam u financijskom poslovanju, prije 10-ak godina, prodao stan naslijeđen od roditelja i imao preko 80 hiljada KM na računu, sve ok.
Problem su ljudi koji nemaju dana radnog staža niti uknjiženih prihoda, a pojave se sa 50-100 hiljada KM.
-
betametazon
#47708 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa definitivno recenzije treba uzomati sa rezervom jer prosto razlika u autima individualno moze biti takva da imas i dva razlicita utiska od razlicizih korisnika.Optimist wrote: ↑06/01/2026 09:06
Hvala ti na detaljnom i opsirnom postu. Obzirom da i ja vozim Megane IV, 1.5dci 2021, FL model, da se osvrnem na neke stvari koje si ti pomenuo.
Definitivno manje mjesta pozadi nego prethodni model. Astra K i Focus su po meni prvaci u klasi po pitanju prostora na zadnjoj klupi. Takodjer 308 generacije 2015-2020 ima jako malo mjesta nazad, rekao bih u rangu Megana.
Ostale stvari koje si naveo kao mane su uglavnom dio opreme i vecinu nabrojanih stvari ja imam, a to su:
- djeljiva zadnja klupa,
- ambijentalno osvjetljenje na vratima i po centralnom grebenu,
- unutarnje automatsko zatamnjenje retrovizora.
Kod mene je rucni mjenjac i prosjek potrosnje zadnjih 12-13 hiljada iznosi 5,6 litara prema Fuelio app kombinovane voznje.
Nekada prije sam vozio Megane III, takodjer 1,5dci 81kw (euro 5) i imam subjektivan utisak da je taj auto isao malo bolje uz jos nizu potrosnju. Sadasnji ima 85kw, euro 6 i adblue.
Slazem se ovo sto si napisao za senzore, da nekada kasno reaguju. Primijetio sam da se tako ponasaju kad odmah iz kretanja - voznje dolazim do prepreke u zelji da parkiram. Ali ako se krenem cimati naprijed nazad-tada rade na vrijeme.
Pored mana bih dodao nizak prednji dio, koji je narocito dosao do izrazaja ovih dana kad po sredisnjem dijelu ceste ima snijega. Kuda svi prodju, on ce da zapne sa nekom od plastika ispod.
Kvalitet izrade je odlican, usudio bih se reci u rangu sa Golfom. Kod Megana su mekane plastike i na zadnjim vratima, dok su kod Golfa samo na prednjim. Izolacija je odlicna, na autoputu pri brzini 140-150 uopce nema buke u kabini. Izuzetno mekan, tih i udoban.
Obzirom da je virtual i kod mene, jedini mod u kojem vidim obrtaje je sport, tako da ga stalno i vozim u istom. Druge modove kao sto su eco i normal nisam ni probavao. Osjecaj na volanu se moze pdesavati kroz modove, i kako je u sportu, tu je volan najtezi.
Takodjer ima kameru za prepoznavanje znakova, pjesaka, adaptivni tempomat, lane assist. Vrlo cesto se pali po gradu upozorenje na pjesake koji hodaju pored ceste. Od opreme koju ti imas a meni nedostaje su grijaci sjedista.![]()
Sve u svemu odlican automobil u svojoj klasi, barem sto se kvalitete izrade tice. Mehanika je provjerena. Ostaje da se vidi koliko ce trajati led svjetla jer sam cesto vidjao druge, starije modele sa pregorenim daylight i sa neispravnim zadnjim svjetlosnim elementima. Bit ce da im je to najveca mana.
Nisam znao da su te neke stvari dio opreme, mislio sam da su u 2019 pogotovu kod francuza standard ali eto ocito nisu. Ali nije ni nesto bez cega se ne moze, samo sto sam ja npr navikao da se onaj retrovizor sam zatamnjuje pa mi sad neobicno kad rukom moram
Mozda nisam ni relevantan za svaku stavku. Eto napisah da je kvalitet materijala mozda malo slabiji, uglavnom sam se referisao na prednji dio gdje mi je i kod golfa bila solidna izrada, ne mogu dusu grijesiti...
A za grijace - to mi je bio jedan od eliminatornih uslova, znaci doslovno sam zaobilazio auta kad vidim da nema grijana sjedista da je ne znam koliko lijep
Slažem se i za ovo za visinu, i ja sam ovih dana zapinjao i greljio plastikom ispod, nadam se da nece ostaviti neke velike posljedice
Navikavam se jos u odnosu na dosadasnja vozila, narocito na automatik, pogotovu sad na snijegu i gdje je potrebno precizno doziranje snage malo mi fali nekad ručni mjenjač ali, svakim danom mi sve vise lijeze
-
izbjeglica_iz_besmisla
#47709 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Samo da se osvrnem na ovo oko prostora zadnje klupe.
Mislim da su i Pug 308 i Megane namjerno stisnuli zadnju klupu da dobiju veci gepek. Valjda racunaju da su im cesti kupci ljudi s malom djecom, pa ko biva takvima i ne treba velik prostor nazad.
Imao sam focusa i on je fakat bio komotan nazad i za putovanja od dvije hiljade kilometara, al je gepek bio pomalen (jedan od manjih u klasi).
Mislim da su i Pug 308 i Megane namjerno stisnuli zadnju klupu da dobiju veci gepek. Valjda racunaju da su im cesti kupci ljudi s malom djecom, pa ko biva takvima i ne treba velik prostor nazad.
Imao sam focusa i on je fakat bio komotan nazad i za putovanja od dvije hiljade kilometara, al je gepek bio pomalen (jedan od manjih u klasi).
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#47710 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
to su kompromisi...neko hoce gepek, a neko vise prostora nazad...
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#47711 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
a kupci na metar octaviu 
-
lavic
#47712 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Amare, koje boje ti je Subaru? Djeca vidjela jednog uz Breku fura prije par dana kad je bilo zatrpano, pretpostavljan da si ti?
- Optimist
#47713 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
-
nauticamid
#47714 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Amare, je li udoban taj subaru, je li cemu?
Onaj od 150kw, benzin, koliko to cudo trosi?
Gdje ga uopste servisiras?
- Evolution_IV
#47715 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
- Evolution_IV
#47716 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Zavisi sta ocekujes?nauticamid wrote: ↑08/01/2026 17:19 Amare, je li udoban taj subaru, je li cemu?
Sjedista su velika i siroka, prostora ko u prici, ovhes kruci nego kod klasicnog auta
Pogon ubica, auto ko pravljeno za ove uslove koji su zadnja 3-4 dana
Kod mene je 1.6 114ks sa dual range mjenjacem(u prevodu 2 mjenjaca u jednom, 10 brzina naprijed i 2 nazad), kad je u low prepolovi brzine otprilike, npr petom se mozes 30 vzoit bez problema, a to je napravljeno za jaka brda i tegljenje prikolice
muzika dobra, izolacija zvucna tako tako
potrosnja
11-12l/100km cisto grada
6.5l/100km otvorena
dijelova imas u intercars najvise i ciak auto
Upravo sutra odo zamjenit lamelu, imam odlicne majstore u Tomislavgradu(znaju posao, posteni i nisu gladni), a imas i u Sa Dzevada..
Dizel izbjegavaj
-
nauticamid
#47717 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Onako na prvu nije nesto, ali onaj bijeli nije ni los.
Ako nije udobno, nema se to sta gledati. Prvi sto mi pada na pamet je problem servisa. Drugi, benzin 150kw, to sumnjam da trosi ispod 10l kombinovane. I trece, mislim najvaznije, kome ga poslije prodati. Morao bi ga voziti dok se ne raspadne
Ako nije udobno, nema se to sta gledati. Prvi sto mi pada na pamet je problem servisa. Drugi, benzin 150kw, to sumnjam da trosi ispod 10l kombinovane. I trece, mislim najvaznije, kome ga poslije prodati. Morao bi ga voziti dok se ne raspadne
- kabal1337
#47718 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Buco iz f1 u hrasnom je radio generalku na boxeru jednom momku tako da... valjda mozete i kod njeg.
-
noviclan
#47719 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Zar gazda radi dje su mu radnici, otisli zbog plata
- Rockefeller
#47720 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
cim tako razmisljas auto nije za tebe, kupio daciju dizel 4x4nauticamid wrote: ↑08/01/2026 18:05 Onako na prvu nije nesto, ali onaj bijeli nije ni los.
Ako nije udobno, nema se to sta gledati. Prvi sto mi pada na pamet je problem servisa. Drugi, benzin 150kw, to sumnjam da trosi ispod 10l kombinovane. I trece, mislim najvaznije, kome ga poslije prodati. Morao bi ga voziti dok se ne raspadne![]()
- Evolution_IV
#47721 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ma nije neudobno, al nije to luksuzni autonauticamid wrote: ↑08/01/2026 18:05 Onako na prvu nije nesto, ali onaj bijeli nije ni los.
Ako nije udobno, nema se to sta gledati. Prvi sto mi pada na pamet je problem servisa. Drugi, benzin 150kw, to sumnjam da trosi ispod 10l kombinovane. I trece, mislim najvaznije, kome ga poslije prodati. Morao bi ga voziti dok se ne raspadne![]()
150ks kakvih kilowata
Brate nije kombinovana, nego otvorena cista
progutat cu sve, jer je auto ko tenk, pogon predobar, sve pristupacno i obicnom covjeku kad treba zamjenit, nema vibracija, kroz krivine sa dobrim gumama pici kolko hoces itd...ako te zanima javi se da se provozamo kad prodju ova sranja zimska
- kabal1337
-
noviclan
#47723 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Mutni poslovi, btw ondje da se kakva zgrada utopi tip top samo cije li je zemljiste
- basicm
#47724 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Jel ti ovi iz tg rade samo subaru ili su svastari?Evolution_IV wrote: ↑08/01/2026 17:51Zavisi sta ocekujes?nauticamid wrote: ↑08/01/2026 17:19 Amare, je li udoban taj subaru, je li cemu?
Sjedista su velika i siroka, prostora ko u prici, ovhes kruci nego kod klasicnog auta
Pogon ubica, auto ko pravljeno za ove uslove koji su zadnja 3-4 dana
Kod mene je 1.6 114ks sa dual range mjenjacem(u prevodu 2 mjenjaca u jednom, 10 brzina naprijed i 2 nazad), kad je u low prepolovi brzine otprilike, npr petom se mozes 30 vzoit bez problema, a to je napravljeno za jaka brda i tegljenje prikolice
muzika dobra, izolacija zvucna tako tako
potrosnja
11-12l/100km cisto grada
6.5l/100km otvorena
dijelova imas u intercars najvise i ciak auto
Upravo sutra odo zamjenit lamelu, imam odlicne majstore u Tomislavgradu(znaju posao, posteni i nisu gladni), a imas i u Sa Dzevada..
Dizel izbjegavaj
- Evolution_IV