Bjez Chmoljo ne moze se poredit bas vakat kad smo ja i ti isli na studije s ovim danas. Iako je to bilo 15ak godina iza rata i dalje niceg nije bilo. Kad se sjetim covjece nama se nastava drzala u JNA spavaonicama, a amfitetar bio u mehanicarskoj radnji JNA. Danas to sve izgleda napucano, moderno, i imamo pravo traziti da studenti dobiju nastavu po novim standardima.Chmoljo wrote: ↑06/01/2026 13:27slažem se harise. problem su i to što su meni i tebi profesori bili profesori iskovani u onom sistemu, sa tim što mi imamo prednost da se ne bojimo tehnologije i često smo je koristili za vlastiti razvitak.Haris.ba wrote: ↑06/01/2026 12:56
Isao sam u Titinu skolu i poslijeratnu skolu. Mislim da znam i mane i dobre stvari.
Usporedjujem i sada trenutni plan programa iz Austrije (dijete ima rodjaka starijeg godinu).
Izgleda slicno. Ali, u praksi totalno drugacije.
Mnogo se vise vani uci primjena koncepata u praksi, od jezika pa nadalje. Mnogo vise vjezba matematika.
Uce i oni mnoge "bespotrebne" stvari. To je isto mit da se samo kod nas uce. Ali, poenta je na vjezbanju i primjeni naucenog.
Postoji razlog zasto smo ocajni na pisa testiranjima.
no evo, ja sam završio pravo, da ni jednom nisam bio obavezan ući u sudnicu ili bar odraditi simulaciju suđenja. meni je to suludo.
nabubaj teoriju i za knjige, dvije, tri, moli boga da te potrefi sa pitanjima ako si malo nesiguran i to je to. dobiješ diplomu, možeš dupe njom obrisati koliko ne znaš.
Vidim da su im diplomski radovi uvezani s firmama, imaju kao i neke prakse, DL funkcionise. Tako ne znam, svaki sistem ima svoje prednosti i mane.