SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

dr_Evil

#100701 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dr_Evil »

Chmoljo wrote: 06/01/2026 13:27
Haris.ba wrote: 06/01/2026 12:56

Isao sam u Titinu skolu i poslijeratnu skolu. Mislim da znam i mane i dobre stvari.

Usporedjujem i sada trenutni plan programa iz Austrije (dijete ima rodjaka starijeg godinu).

Izgleda slicno. Ali, u praksi totalno drugacije.
Mnogo se vise vani uci primjena koncepata u praksi, od jezika pa nadalje. Mnogo vise vjezba matematika.

Uce i oni mnoge "bespotrebne" stvari. To je isto mit da se samo kod nas uce. Ali, poenta je na vjezbanju i primjeni naucenog.

Postoji razlog zasto smo ocajni na pisa testiranjima.
slažem se harise. problem su i to što su meni i tebi profesori bili profesori iskovani u onom sistemu, sa tim što mi imamo prednost da se ne bojimo tehnologije i često smo je koristili za vlastiti razvitak.

no evo, ja sam završio pravo, da ni jednom nisam bio obavezan ući u sudnicu ili bar odraditi simulaciju suđenja. meni je to suludo.

nabubaj teoriju i za knjige, dvije, tri, moli boga da te potrefi sa pitanjima ako si malo nesiguran i to je to. dobiješ diplomu, možeš dupe njom obrisati koliko ne znaš.
Bjez Chmoljo ne moze se poredit bas vakat kad smo ja i ti isli na studije s ovim danas. Iako je to bilo 15ak godina iza rata i dalje niceg nije bilo. Kad se sjetim covjece nama se nastava drzala u JNA spavaonicama, a amfitetar bio u mehanicarskoj radnji JNA. Danas to sve izgleda napucano, moderno, i imamo pravo traziti da studenti dobiju nastavu po novim standardima.

Vidim da su im diplomski radovi uvezani s firmama, imaju kao i neke prakse, DL funkcionise. Tako ne znam, svaki sistem ima svoje prednosti i mane.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#100702 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

dr_Evil wrote: 06/01/2026 13:32
Bjez Chmoljo ne moze se poredit bas vakat kad smo ja i ti isli na studije s ovim danas. Iako je to bilo 15ak godina iza rata i dalje niceg nije bilo. Kad se sjetim covjece nama se nastava drzala u JNA spavaonicama, a amfitetar bio u mehanicarskoj radnji JNA. Danas to sve izgleda napucano, moderno, i imamo pravo traziti da studenti dobiju nastavu po novim standardima.

Vidim da su im diplomski radovi uvezani s firmama, imaju kao i neke prakse, DL funkcionise. Tako ne znam, svaki sistem ima svoje prednosti i mane.
ja koliko vidim, mlađima nije toliko problem usvajanje znanja i generalno inteligencija koliko motivacija i discplina.
tokio25

#100703 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

nemojte se zanositi da je samo vase ispravno
vremena se mijenjaju pa tako i obrazovanje i sl
ne kazem da je bolje sada ili gore nego jednostavno drugacije je vrijeme
kad se studiralo prije 20 godina internet je bio u povojima
prije 30 godina internet nije bio ni u planu maltene
sada je sve vezano za internet prije svega pa onda sve ostalo
liyf

#100704 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liyf »

Skoro svaki fakultet danas ima praksu u firmama u kojima se čak i dobijaju ponude za posao odmah po završetku studija. Naravno pričam o UNSA.

Malo zaboravljate da je u BiH bio rat. Teško je porediti bilo šta danas sa bilo čime tada.
BadBoy

#100705 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Isao sam u Titinu skolu i poslijeratnu skolu. Mislim da znam i mane i dobre stvari.

Usporedjujem i sada trenutni plan programa iz Austrije (dijete ima rodjaka starijeg godinu).

Mnogo se vise vani uci primjena koncepata u praksi, od jezika pa nadalje. Mnogo vise vjezba matematika.

Uce i oni mnoge "bespotrebne" stvari. To je isto mit da se samo kod nas uce. Ali, poenta je na vjezbanju i primjeni naucenog.

slažem se harise. problem su i to što su meni i tebi profesori bili profesori iskovani u onom sistemu, sa tim što mi imamo prednost da se ne bojimo tehnologije i često smo je koristili za vlastiti razvitak.

no evo, ja sam završio pravo, da ni jednom nisam bio obavezan ući u sudnicu ili bar odraditi simulaciju suđenja. meni je to suludo.

nabubaj teoriju iz knjige, dvije, tri, moli boga da te potrefi sa pitanjima ako si malo nesiguran i to je to. dobiješ diplomu, možeš dupe njom obrisati koliko ne znaš.
Ma sa mnom bilo raje koja do četvrte godine nisu znali gdje je zgrada Općinskog suda... zgrada u koju si mogao ući kroz zgradu Pravnog fakulteta :lol:

Al bitno je da se Smiljko Sokol moro znat napamet kod Duvnjaka, nikad mi u životu nije zatrebno ni zašta, al zato Dayton ni spomenuli nismo a od njega sad živim :lol:
NediM17

#100706 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by NediM17 »

nabubaj teoriju iz knjige, dvije, tri, moli boga da te potrefi sa pitanjima ako si malo nesiguran i to je to. dobiješ diplomu, možeš dupe njom obrisati koliko ne znaš.
Pa o čemu pričamo onda ?
U moj vakat fakultet imao svoj autobus, vozača, išli na terenske vježbe širom BiH, da ne pominjem hemijski laboratorij i vježbe na samom fakultetu.
A taj tvoj kamatni račun kojeg pominješ, prosti, složeni, glavnica, kamata, anuitet, ja sam savladao još u osnovnoj školi.
Ti si ga vjerovatno prvi put vidio kad si podizao kredit za stan. :mrgreen:
Što se tiče kompjutera, interneta imao sam sreću da odmah iza rata pa lani do peMzije radim u internacionalnom okruženju na engleskom jeziku koji sam učio i prilično naučio tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja.
U taj vakat nije bilo spell checka, nego diktat, piši, uči riječi, izgovor...
Na prvom testiranju prilikom zaposlenja 1996. dobio sam ocjenu "very high intermediate" a III gimnaziju sam završio 1981.
Pitaju znam li pisati engleski, wtf, naravno da znam.
Kasnije sam tokom rada i usavršavanja jezika dobio certifikat "Language proficiency" in English.
Moj sin je kompjuterski mag za mene ali ja najbolje znam koliko ne zna drugih stvari iz opšteg obrazovanja.
Doduše sad je sve na klik miša tako da se danas i ne moraš previše potrudit' da nešto saznaš.
Haris.ba

#100707 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Chmoljo wrote: 06/01/2026 13:27 no evo, ja sam završio pravo, da ni jednom nisam bio obavezan ući u sudnicu ili bar odraditi simulaciju suđenja. meni je to suludo.

Mislim da smo slicnog godista. Vidi, ja sam isao na simulaciju sudjenja, a isti smo faks.. Ali, to je bilo kod Hajrije na kpp.

I bicu iskren. Haman pa nema nikakve veze sa pravim sudjenjem ta simulacija. Ali, lijepo je to kad vidis pravo sudsko vijece, sudsku policiju. Malo i razbijes neke predrasude.

Toga da nam fali - fali.

Ali, Abedin je to najbolje objasnio kada smo pitali zasto nam ne da prakticne primjere za test. Vec, ko hafiz moras nabubat dvije knjige (sada je to valjda podjeljeno po semestrima).
Kaze, probao na starijim generacijama. Prolaznost minimalna.

Studenti nisu bili spremni za koncept da se primjeni teorija.
I tu je problem. Tebi treba gotov materijal od ucenika iz osnovne i srednje da bi na faksu islo kako treba.
drug_profi

#100708 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Chmoljo wrote: 06/01/2026 12:48
NediM17 wrote: 06/01/2026 09:23 Sa više znanja se izlazilo iz Titine osnovne škole nego danas sa fakulteta.
imam simpatije prema bivšoj državi, ali ipak je riječ o mitu. najbolje se ogleda u činjenici da se iz "titinog" školstva izlazilo totalno nespremno za učenje novih tehnologija, a o finansijskoj nepismenosti da se ne govori, mada je to posljedica takvog sistema.

ali cijelo školstvo je bilo podređeno pravljenju sistemskih poslušnika bez zrnca razvijene kritičke misli i brušenju vještina snalaženja i učenja novih stvari. kada su došli čipovi i tržišna ekonomija, "titin" obrazovni sistem je pokazao svoju skučenost.

koga boli kurac koji je glavni grad benina, ako ne znaš kako ti kamate kredita dospijevaju.

također, milenijalci koji su spremni i žele raditi, umnogome šiju svoje starije kolege. naravno da ima i onih iskusnih i sposobnih starijih, ali... razlika generacijsa je strašno vidljiva.
Svako od nas ko se snalazio u svijetu kompjutera, dozivio je strelovit uspon karijere...
Ali jebiga mi smo uglavnom ljubitelji SF-a, malo manje Tolstoja...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#100709 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

NediM17 wrote: 06/01/2026 14:01
Pa o čemu pričamo onda ?
U moj vakat fakultet imao svoj autobus, vozača, išli na terenske vježbe širom BiH, da ne pominjem hemijski laboratorij i vježbe na samom fakultetu.
A taj tvoj kamatni račun kojeg pominješ, prosti, složeni, glavnica, kamata, anuitet, ja sam savladao još u osnovnoj školi.
Ti si ga vjerovatno prvi put vidio kad si podizao kredit za stan. :mrgreen:
Što se tiče kompjutera, interneta imao sam sreću da odmah iza rata pa lani do peMzije radim u internacionalnom okruženju na engleskom jeziku koji sam učio i prilično naučio tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja.
U taj vakat nije bilo spell checka, nego diktat, piši, uči riječi, izgovor...
Na prvom testiranju prilikom zaposlenja 1996. dobio sam ocjenu "very high intermediate" a III gimnaziju sam završio 1981.
Pitaju znam li pisati engleski, wtf, naravno da znam.
Kasnije sam tokom rada i usavršavanja jezika dobio certifikat "Language proficiency" in English.
Moj sin je kompjuterski mag za mene ali ja najbolje znam koliko ne zna drugih stvari iz opšteg obrazovanja.
Doduše sad je sve na klik miša tako da se danas i ne moraš previše potrudit' da nešto saznaš.
ne možeš kao pravilo navoditi incidentne primjere, pa makar oni bili i iz prve ruke.

fino i da si naveo hemijski laboratorij, jer se vidi baš iz toga da je onaj sistem tražio poslušnike bez kritičkog razmišljanja. zato su studiji tehničkih nauka bili kvalitetni. i zato si mogao istovremeno imati privredne gigante poput energoinvesta i generalnu populaciju koja se par godina poslije bori sa korištenjem bankomata.
muha_sa

#100711 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

darius_maximus wrote: 06/01/2026 12:28
muha_sa wrote: 06/01/2026 06:25
darius_maximus wrote: 05/01/2026 23:21

Nešto mi se ovo ne čini kao centar Štokholma, više neka njihova Sokolović Kolonija :D
Mi jednu glavnu ulicu imamo, koja bukvalno ide ukrug, po ravnom, 10 km u jednom smjeru, 10 km u drugom i to je nauka za nas, kamoli padinska naselja.
Evo, Hrasno Brdo, grtalica se nikad nije ukazala, sve narod sam izlopatao...
Na stranu ovaj snimak al mi prijatelj radi u Štokholmu-vozi gradski autobus--i on me je zvao i prica kako je opšti haos. I njih je snijeg u januaru iznenadio :D
Moguće je da su Švedska i BiH bare-bare, iako, prema iskustvu, ljudi iz uređenih država kmeče i za najmanje sitnice i malo pretjeruju, dok smo mi u "samo neka ne puca" modusu operandi. :D
Ono što ja mogu reći je da evo treći dan se još nije grtalica ukazala u mahali, prestali smo se nadati da će ikad i doći. :D

Isto tako, obišao sam danas autom od Hrasnog do Markala i prema KCUS-u i nazad, dva puta, jednom sabahile, jednom oko podne.
Nisam vidio nijednu grtalicu, nijednu mašinu, nijednog radnika da lopata, igdje.

Stoga, koliko se radi, dobro je. :D
I ovo što je "očišćeno" je uglavnom zato što se juče dio otopio.
:thumbup:

Maloprije sa čaršije--ovo je užas---al FAKAT :-)
muha_sa

#100712 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Da se ne vracam u rikverc--jel ovo bilo :?

liyf

#100713 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liyf »

muha_sa wrote: 06/01/2026 18:14 Da se ne vracam u rikverc--jel ovo bilo :?

Prezvakao krizni stab jos jucer
muha_sa

#100714 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Nisam upratio--halalite :D
Laplace

#100715 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

PM72 wrote: 03/01/2026 11:46
drug_profi wrote: 03/01/2026 11:43 I opet se problem prebacuje na uredne platise.
Ne mozes ni upravitelja zamijeniti dok god imas dug na racunu.
Dva konja ili vola tegle zapregu...kad zapnu u blato,furman udara bičem onog jačeg da potegne,ne onog što je zapeo...
E mi što uredno plaćamo svoje obaveze i potrošeno smo ti konji ili volovi što fasuju...
Uvijek su uredni platiše i savjesni radnici na udaru. Neplatiše i zabušanti su uvijek bili cjenjeniji od ranije spomenutih. Zato i jesmo tu gdje jesmo.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#100716 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by teskeredzic_22 »

Chmoljo wrote: 06/01/2026 13:34 ....koliko motivacija i discplina.
Jer tate i mame u svom stanu imaju 3 ili više ajfona ali nemaju jednu običnu lopatu od 10 KM pa i ako im zatreba (ni)jednom godišnje , šta da ga motiviše , vlastiti uspjeh koji mu je serviran ili sve drugo što je servirano a autoriteti primjerom nekompetentni ?

Motivacija i disciplina ne mogu postojati u jednoj oblasti ako su integralni dio opšteg stanja bez motivacije i discipline.
nepass1

#100717 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

Nemam ni jedan ajfon ali nemam ni lopate
U prosloj zgradi nam je oki ostavljao lopatu i so. Pa sam Bgm dobro lopatao.
Ovdje sad nista. Ko da nas nema.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#100718 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by teskeredzic_22 »

nepass1 wrote: 07/01/2026 08:25 Nemam ni jedan ajfon ali nemam ni lopate
U prosloj zgradi nam je oki ostavljao lopatu i so. Pa sam Bgm dobro lopatao.
Ovdje sad nista. Ko da nas nema.
Kupi oštru lopatu i stavi je iza vrata u hodniku taman da živiš u garsonijeri. Nikad ne znaš kada će zatrebati.
Laplace

#100719 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

neki wrote: 04/01/2026 17:43 Prođoh maloprije autoputem, vanredno ograničenje 40 km/h , niko ne vozi ispod 60-70, kolonu pretekao autobus bugarskih oznaka, vozio je makar 100...
Čudo da je ostalo na jednom uzlijetanju...
Rijetko ko uopšte i gleda ta vanredna ograničenja, a kamoli da ih poštuje. I onda na ograničenju 40 vozi 70, izgubi kontrolu, napravi materijalnu šteti u svojem vozilu i infrastrukturi i onda bi htio da tuži autoceste.
Laplace

#100720 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

ranger wrote: 05/01/2026 10:07 svi seru od do za ciscenje snijega po cestama a nisu u stanju 20m2 ispred svog ulaza ocistit sto su po zakonu duzni :run:
Ja sam očistio 100 metara puta u širini 2 metra + prostor za parking za dva auta + prostor za okretanje auta (da budem pošten, tu mi je pomagaoi komšija u šišćenju tridesetak metara puta) + nekoliko puta izlaz na glavnu cestu, koji je grtalica zatvorila. Smijem li kritikovati putnu službu koja nije očistila dionicu od 300 metara u naselju sa petnaestak kuća? Ili da i to sam izlopatam ili da kritikujem vlasnbike kuća koji nisu htjeli lopatati tu dionicu? Drugi komšija (ne onaj koji mi je pomagao) ima i mašinu za čišćenje snijega (frezu za snijeg), očistio svoje dvorište ali ne i put.
Last edited by Laplace on 07/01/2026 10:05, edited 1 time in total.
Altsa

#100721 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Altsa »

Laplace wrote: 07/01/2026 09:54
ranger wrote: 05/01/2026 10:07 svi seru od do za ciscenje snijega po cestama a nisu u stanju 20m2 ispred svog ulaza ocistit sto su po zakonu duzni :run:
Ja sam očistio 100 metara puta u širini 2 metra + prostor za parking za dva auta + prostor za okretanje auta (da budem pošten, tu mi je pomagaoi komšija u šišćenju tridesetak metara puta) + nekoliko puta izlaz na glavnu cestu, koji je grtalica zatvorila. Smijem li kritikovati putnu službu koja nije očistila dionicu od 300 metara u naselju sa petnaestak kuća? Ili da i to sam izlopatam ili da kritikujem vlasnbike kuća koji nisu htjeli lopatati tu dionicu? Drugi komšija (ne onaj koji mij e pomagao) ima i mašinu za čišćenje snijega (frezu za snijeg), očistio svoje dvorište ali ne i put.
@ranger valjda ti je jasno da nisu najveci problem neocisceni ulazi u zgrade vec glavne i sporedne prometnice kao i trotoari.
Laplace

#100722 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

muha_sa wrote: 05/01/2026 12:28
liyf wrote: 05/01/2026 12:23
muha_sa wrote: 05/01/2026 12:14

Ko bi ga nama ugodio nije se rodio :-) da ne organizuju javni docek bila bi kuka i motika na sarajevske vlasti :-)
Iskreno--ja volim vidjet krcat grad ljudi.
Volim i ja vidjeti grad krcat ljudi. Ne volim vidjeti grad neočišćen i leden zbog nerada RADa.
Grad je prljav i bez snijega :( ne mogu oni nacistit kolko mi možemo nanjet :-) evo--u mom naselju malo malo kamara namještaja--komunalci pokupe, ociste i sve bude ko lampa par dana i opet neko nocu nabaca--od kauca, jorgana, dušeka i ostalih skalamerija :-)
U ovom gradu žive štetocine koji mrze ovaj grad :-) postave se nove klupe uz šetnicu ni mjesec dana ne izdrže da ih ne sjebu..............................da ne duljim :run:
Umjesto da to sve fino nalože i ugriju stan. :D
Laplace

#100723 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

kabal1337 wrote: 05/01/2026 13:30
darius_maximus wrote: 05/01/2026 12:49 Ne kontam ovu priču o zimskoj službi.
Evo, Hrasno Brdo, drugi dan se nije ukazala grtalica, ulica se aktivirala, svako očistio dio ulice i to je to.

Nije problem očistiti, nego ne kontam onda priču "da li ste zadovoljni zimskom službom".
Ako će narod uzeti i očistiti ulice, onda ne kontam potrebu za zimskom službom, da očisti 20-30 kilometara glavne ulice?
Ne treba mi da sutra dođe grtalica, da prođe očišćenom ulicom, kao što se inače redovno dešava.
ja kod sebe ove godine nisam htio iz principa. Svake godine sam ocistim i pospem, oni sjede u kucama a kad trebaju ocistiti svoja auta eto ih.
Nek se lome svi redom, pa kada poledi onda ce uzet nesto krampom da razbija.
Nisu ludi. Ako očiste cestu, moraće na posao. Ovako su im neočišćene ceste izgovor.
muha_sa

#100724 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Laplace wrote: 07/01/2026 10:28
muha_sa wrote: 05/01/2026 12:28
liyf wrote: 05/01/2026 12:23 Volim i ja vidjeti grad krcat ljudi. Ne volim vidjeti grad neočišćen i leden zbog nerada RADa.
Grad je prljav i bez snijega :( ne mogu oni nacistit kolko mi možemo nanjet :-) evo--u mom naselju malo malo kamara namještaja--komunalci pokupe, ociste i sve bude ko lampa par dana i opet neko nocu nabaca--od kauca, jorgana, dušeka i ostalih skalamerija :-)
U ovom gradu žive štetocine koji mrze ovaj grad :-) postave se nove klupe uz šetnicu ni mjesec dana ne izdrže da ih ne sjebu..............................da ne duljim :run:
Umjesto da to sve fino nalože i ugriju stan. :D
:lol:
M jašta--kad sam mogo ja dok smo u opsadi i pod granatama živjeli mogu i oni serbez u miru.
daario naharis

#100725 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by daario naharis »

Mi smo jednostavno divlje društvo i stanje cistoce na ulicama je odraz društva + nemar nadležnih.
Post Reply