KJKP RAD

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Naslovnica

#326 Re: KJKP RAD

Post by Naslovnica »

Šta kaže Pandurević, ide tender za nabavku opreme za čišćenje snijega.
Ono, ne zna čovjek šta da laže na to, da li da se smije ili da plače
zippoo87

#327 Re: KJKP RAD

Post by zippoo87 »

Evo mali update iz Gracanice.
Prosao autom kroz centar i isao do industrijske zone...put je ociscen,asfalt,nema snijega nikako na glavnom putu a na sporednim 5% snijega max.
Dakle vozi se kao po kisi. Gledao sam malo i sporedne ulice,sve je ocisceno.

Trotoari su razgrnuti masinom ali ima snijega.
U gradu sam sada vidio komunalne radnike da lopatama ciste utabani snijeg/led,dakle do asfalta.
Ali evo prije sat vremena je pocela padati ledena kisa,vec je sve poledilo,tzv.crni led.
On je najopasniji.

Dakle,kod nas komunalno preduzece na visini zadatka,kao i uvijek. Mi imamo jako dobro i organizovano komunalno preduzece. Godinama funkcionise dobro.
Placamo 10 KM odvoz smeca mjesecno a sada su uveli i dodatno placanje,ako se ostavi jos smeca pored zelene kante.
okanomalo

#328 Re: KJKP RAD

Post by okanomalo »

Naslovnica wrote: 06/01/2026 16:02 Šta kaže Pandurević, ide tender za nabavku opreme za čišćenje snijega.
bit ce spremni u avgustu :eh:
talijan97

#329 Re: KJKP RAD

Post by talijan97 »

Stvarno sta se desava? Pa mora se preskakati brijeg snijega na pjesackom kod Capitala, nije bas da je to neka zabit pa da nije ocisceno.
VladaFBiH

#330 Re: KJKP RAD

Post by VladaFBiH »

teskeredzic_22 wrote: 06/01/2026 13:58
VladaFBiH wrote: 06/01/2026 11:02
Haris033 wrote: 06/01/2026 10:58 Oni koji traže rasformiranje RAD-a očito ne razumiju da je upravo Vlada KS ta koja je godinama namjerno gušila ovo preduzeće. RAD je jedini koji izlazi na padinske dijelove Sarajeva i radi posao koji druge firme izbjegavaju, dok mu se istovremeno blokira povećanje cijena usluga još od 1997. godine i uskraćuje nabavka nove mehanizacije. Općinske firme nemaju kapacitete da preuzmu obim posla koji RAD svakodnevno obavlja od odvoza otpada u udaljena sela do čišćenja glavnih saobraćajnica.

Rasformirati RAD značilo bi potpuno uništiti jedino preduzeće koje, uprkos svim blokadama, još uvijek održava osnovnu funkcionalnost grada. Problem je u višedecenijskoj politici Vlade KS koja je sistematski uništavala firmu i spriječila je da se razvija.
hajde da se i mi složimo u nečemu :) realno je da ih dizanje cijena za minimalno 50% može vratiti na zelenu granu a do tada imamo što imamo
Dizanje cijena i otpuštanje atomskih fizičara koji nose barem 30 posto troškova plata.
a to bi se trebalo podrazumijevati - administracija van
VladaFBiH

#331 Re: KJKP RAD

Post by VladaFBiH »

zippoo87 wrote: 06/01/2026 16:03 Evo mali update iz Gracanice.
Prosao autom kroz centar i isao do industrijske zone...put je ociscen,asfalt,nema snijega nikako na glavnom putu a na sporednim 5% snijega max.

U gradu sam sada vidio komunalne radnike da lopatama ciste utabani snijeg/led,dakle do asfalta.
Ali evo prije sat vremena je pocela padati ledena kisa,vec je sve poledilo,tzv.crni led.
On je najopasniji.

Dakle,kod nas komunalno preduzece na visini zadatka,kao i uvijek. Mi imamo jako dobro i organizovano komunalno preduzece. Godinama funkcionise dobro.
Placamo 10 KM odvoz smeca mjesecno a sada su uveli i dodatno placanje,ako se ostavi jos smeca pored zelene kante.
Prosjećna nadmorska visina Gračanice je 190m a Sarajeva 550m pa vjerujem da je i puno manje snijega tamo. S druge strane to je jedan od gradova u BiH koji je za svaku pohvalu u svemu.

#Samokažem
dječak sa šibicama

#332 Re: KJKP RAD

Post by dječak sa šibicama »

U januaru kazu kupujemo grtalice, u avgustu obecavaju airtraktore, u novembru nisu kupili ni jedno ni drugo, u januaru opet...
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#333 Re: KJKP RAD

Post by teskeredzic_22 »

Preuzeto :

"Zanimljive činjenice iz Ljubljane, 300 hiljada stanovnika op.a.

- Zimsko održavanje puteva obuhvata 937 kilometara puteva.
- Više od 700 radnika aktivno je na terenu tokom sveobuhvatne zimske službe.
- Oprema za zimsku službu uključuje 65 kamiona, 27 utovarivača - bagera, 78 poluprikolica, 13 Unimoga, 49 mini utovarivača i 84 traktora, 63 automatska rasipača i 136 prednjih plugova."

'Ta će Slovenci , šatro-ratovali 8 dana , ukrali nam svu deviznu štednju i imali Jugu tržišno na dlanu (nepreuzeto).
Hajlac

#334 Re: KJKP RAD

Post by Hajlac »

okanomalo wrote: 06/01/2026 16:03
Naslovnica wrote: 06/01/2026 16:02 Šta kaže Pandurević, ide tender za nabavku opreme za čišćenje snijega.
bit ce spremni u avgustu :eh:
Da - za slucaj da padne snijeg pred izbore.

Mater im :twisted:
Naslovnica

#335 Re: KJKP RAD

Post by Naslovnica »

teskeredzic_22 wrote: 06/01/2026 17:34 Preuzeto :

- Oprema za zimsku službu uključuje 65 kamiona, 27 utovarivača - bagera, 78 poluprikolica, 13 Unimoga, 49 mini utovarivača i 84 traktora, 63 automatska rasipača i 136 prednjih plugova."

'Ta će Slovenci , šatro-ratovali 8 dana , ukrali nam svu deviznu štednju i imali Jugu tržišno na dlanu (nepreuzeto).
Glupi janezi, zigujemo him žene dok oni lopataju
dječak sa šibicama

#336 Re: KJKP RAD

Maloprije pricao sa Ljubljanom, kazu i tamo kuka nartod danas gust snijeg ne mogu savladati. Ali ne kukaju sto sluzba ne radi, vec sto je snijeg neumoljiv, i palo je 10 cm a to je kod njih kataklizma. Interesantan grad, Alpe su blizu ali ravnicarski je pa rijetko ima visokog snijega, ali kad padne 10-20 cm to se zabetonira jer obicno dune sjeverna kosava, onaj vjetar sto kroz kosti prolazi. Kad u 5 ujutro izadjes na cestu, ne bude ti dobro, tri jakne ne pomazu jer vjetar prolazi kroz sve barijere.
To sam osjetio u Slavoniji i Ljubljani, i uvijek rekao lijepa nasa brda i planine.
mali_balon

#337 Re: KJKP RAD

Post by mali_balon »

dječak sa šibicama wrote: 06/01/2026 18:18 Maloprije pricao sa Ljubljanom, kazu i tamo kuka nartod danas gust snijeg ne mogu savladati. Ali ne kukaju sto sluzba ne radi, vec sto je snijeg neumoljiv, i palo je 10 cm a to je kod njih kataklizma. Interesantan grad, Alpe su blizu ali ravnicarski je pa rijetko ima visokog snijega, ali kad padne 10-20 cm to se zabetonira jer obicno dune sjeverna kosava, onaj vjetar sto kroz kosti prolazi. Kad u 5 ujutro izadjes na cestu, ne bude ti dobro, tri jakne ne pomazu jer vjetar prolazi kroz sve barijere.
To sam osjetio u Slavoniji i Ljubljani, i uvijek rekao lijepa nasa brda i planine.
Evo ja u dezeli znaci katastrofa...autoput led, utaban snijeg ponegdje ima i ljepe bljuzge.....pricam sa likom kaze kroz njegovu ulicu grtalica nikako nije prosla....isto ko I kod nas
Chloe
Photo mod

#338 Re: KJKP RAD

Post by Chloe »

teskeredzic_22 wrote: 06/01/2026 14:02
Chloe wrote: 06/01/2026 13:34
NediM17 wrote: 06/01/2026 13:19

Odvoz smeća 11 KF po kvadratu stambenog prostora.
Nije to neki iznos.

:hm: Logičnije bi bilo obračunavati po broju članova domaćinstva.

Kod nas je po domaćinstvu 16 KM.
Kod vas je najefektivniji Cazin :thumbup:
Ali kako sam shvatio to je i najbrže rastući grad u zemlji infrastrukturno , velike su stambene investicije , grad ima love samim tim i Čistoća koja je prošle godine u ovo doba izgurala na vijeću povećanje cijena.
Cazin nekad i sad kao dva svijeta, što mi je i drago, obzirom da su u onom sistemu bili kažnjenici.

A taj buum, je zahvaljujući nekadašnjem vrhu SDA USK koji su bili na vlasti, a Cazinski lobi glavni bio, i i naravno NES-u, koji je općinska vlast godinama.
Godinama se sve vratilo oko Cazina,.
Projekti, investicije sa viših nivoa usmjeravane su u Cazin, Ogi je radio dobro posao, bilo je i para.
Poslije je NES došao na vlast USK, opet Cazinu pogodovalo. Politika im je dobro pomogla.
Na to je najmnogoljudnija opčina na USK-a, pa jaka dijaspora, a mi smo Krajišnici vezani za rodni kraj.
I danas je Cazin to što jeste.

Ne znam kako njihovo JKP posluje, ali jesu prvi digli cijenu komunalnih usluga. Mi smo ljetos, ali s tim povećanjem je samo preživljavanje, obzirom na stanje. :-)
Gdje god se insan okrene lopovluk. To je naš mentalitet.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#339 Re: KJKP RAD

Post by _BataZiv_0809 »

Koja si ti opscina Kloe
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#340 Re: KJKP RAD

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote: 06/01/2026 18:18 Maloprije pricao sa Ljubljanom, kazu i tamo kuka nartod danas gust snijeg ne mogu savladati. Ali ne kukaju sto sluzba ne radi, vec sto je snijeg neumoljiv, i palo je 10 cm a to je kod njih kataklizma. Interesantan grad, Alpe su blizu ali ravnicarski je pa rijetko ima visokog snijega, ali kad padne 10-20 cm to se zabetonira jer obicno dune sjeverna kosava, onaj vjetar sto kroz kosti prolazi. Kad u 5 ujutro izadjes na cestu, ne bude ti dobro, tri jakne ne pomazu jer vjetar prolazi kroz sve barijere.
Pricas sa bosanskom dijasporom ili oridjidji Slovencima?
Chloe
Photo mod

#341 Re: KJKP RAD

Post by Chloe »

_BataZiv_0809 wrote: 06/01/2026 18:53 Koja si ti opscina Kloe
OpŠĆina "babina" :D ili gdje su sve stranke pozicija a "babina" opozicija :D
tokio25

#342 Re: KJKP RAD

Post by tokio25 »

On je najopasniji.

u gracanici 50 ulica u sarajevu 450
mali_balon

#343 Re: KJKP RAD

Post by mali_balon »

I opet sve stalo oko ljubljane, satima ljudi cekaju u kolonama...
mali_balon

#344 Re: KJKP RAD

Post by mali_balon »

mistek wrote: 06/01/2026 13:31 Ma bezveze se branioci trenutne vlasti uspinju na prste da brane sve živo. Ovo što trenutno imamo je samo i isključivo populizam i ništa drugo. Dok mogu to predstavljati kao vrhunski posao, mogu, u raznim resorima. Kad nastupi neko sranje poput ovog, onda su krivi prethodnici ili su građani puni nerazumijevanja.

Svako javno preduzeće je neproduktivno, jer služi za zapošljavanje kad je potrebno podkusurivanje. Posao koji sada obavlja bilo koje preduzeće (i državna institucija) može se obavljati i sa 25% radne snage koju imaju. Pošto se ljudi neće otpuštati, logično je uraditi preraspodjelu poslova i povećati efikasnost rada. Međutim, nikome to ne pada na pamet.

Ista je stvar i u MUP, i u ministarstvima, i u Radu, i u školama, i u novonastalim institucijama.

S druge strane, ova vlast jako puno galami, predstavlja projekte, a ne dešava se ništa. Bitno je predstaviti u medijima kako oni grade Grbavicu, iako se za iste pare, iako su za iste pare mogli opremiti KJKP Rad grtalicama tako da se i kozje staze čiste. Ali jebi ga, ovo će proći za 5 dana, niko se neće sjećati, a priču o stadionu će vrtiti narednih X godina kad god zatreba. I isto je za apsolutno sve, da ne bude sad frka jer se hvatam stadiona (koji čak nije problem jer je konkretna stvar, ali da ne čeprkam po budžetu sad).
Image
Last edited by mali_balon on 06/01/2026 21:36, edited 1 time in total.
HelaS

#345 Re: KJKP RAD

Post by HelaS »

:thumbup:

Možeš li pronaći identične informacije za Sarajevo, za KJKP RAD?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#346 Re: KJKP RAD

Post by mk ultra »

dječak sa šibicama wrote: 06/01/2026 16:58 U januaru kazu kupujemo grtalice, u avgustu obecavaju airtraktore, u novembru nisu kupili ni jedno ni drugo, u januaru opet...
Radna mašina ne može biti stara
Mislim može joj faliti džidža displaya, ali jedino sta moze biti da ti crkne neko hidraualicno crijevo ili nesto oko tog dijela upravljanja
Ostalo, funkcionalnost sasvim ok

Da su traktorima izasli sa montiranim grtalicama kakve to veze ima...

I da, drugo je kad ti padne suh snijeg ko u Stockholmu, a drugo je kad padne ovaj vodeni rastvor...
Suh snijeg je milina, škripi, vozi se po njemu ko po asfaltu
armin071

#347 Re: KJKP RAD

Post by armin071 »

Ma dajte ba ljudi realnosti malo palo pola metra snijega preko noći i ono bi da sutradan bude sve čisto a “kultura malograđanstva” na nivou tipa daj da i ja kažem na tv-u kako je sve katastrofa a jok oko svoje zgrade očistiti trotoare… Gaze do radnji i roncaju kako nije očišćeno ali jok uzeti lopatu i očistiti ispred, lakše je kenjati…. Treba preispitati odgovornost upravitelja zgrada i čija je odgovornost čiščenja oko istih…. Zna li iko koliko je uposlenih u radu i koliko imaju mehanizacije, onda je lahko sračunati šta i koliko oni mogu odraditi…
HelaS

#348 Re: KJKP RAD

Post by HelaS »

armin071 wrote: 06/01/2026 21:39 Ma dajte ba ljudi realnosti malo palo pola metra snijega preko noći i ono bi da sutradan bude sve čisto a “kultura malograđanstva” na nivou tipa daj da i ja kažem na tv-u kako je sve katastrofa a jok oko svoje zgrade očistiti trotoare… Gaze do radnji i roncaju kako nije očišćeno ali jok uzeti lopatu i očistiti ispred, lakše je kenjati…. Treba preispitati odgovornost upravitelja zgrada i čija je odgovornost čiščenja oko istih…. Zna li iko koliko je uposlenih u radu i koliko imaju mehanizacije, onda je lahko sračunati šta i koliko oni mogu odraditi…
Da, upravo tako - komunalno je preduzeće koje je i nastalo registracijom upravo da grad čisti od snijega, ne da čeka topli zrak i Sunce da ga topi.

Komunalno preduzeće za čišćenje javnih ulica mora imati plan i proggram rada, mora pratiti vremenske prognoze, mora preduhitriti snijeg po ulicama posipanjem soli prije nego počne padati i tokom padanja, mora imati spremnu mehanizaciju na više lokacija, mora imati spremne ljde za upravljanje mašinama, malim i velikim za trotoare i manje ulice, mora imati rezervu svega nabrojanog. KJKP RAD iz Sarajeva od ovoga nema skor ništa!

Da, "ono" bi da odmah sutra bude čisto, zašto je to nečijim shvatanjima obaveza i odgovornosti nepoznato?
zippoo87

#349 Re: KJKP RAD

Post by zippoo87 »

VladaFBiH wrote: 06/01/2026 16:50

On je najopasniji.

Prosjećna nadmorska visina Gračanice je 190m a Sarajeva 550m pa vjerujem da je i puno manje snijega tamo. S druge strane to je jedan od gradova u BiH koji je za svaku pohvalu u svemu.

#Samokažem
Nije bas...samo je centar grada na malo nizoj nadmorskoj a sve ostalo ide u brda...najvisa tacka na Opstini je vrh Vis na Trebavi.
"Vis kod Gračanice, najviši vrh planine Trebave, ima nadmorsku visinu od 692 metra i popularno je izletište s pogledom na okolicu".
Ogmah ispod Visa imas dva sela ,Malesice i Babice a i ostatak opstine je sve u brdima i tako. Na ovim lokacijama je palo pola metra snijega ako ne i vise...a u gradu se dole dosta otopilo dok je padao,jer pada na mokro i na beton.
Ali stvarno nase komunalno preduzece je dugi niz godina za pohvalu i dobro su organizovani a glavna za organizaciju je i jedna zena. A dugogodisnji direktor komunalnog preduzeca je bio Senad Memic, trenutni direktor Agencije za vodno područje rijeke Save.
https://voda.ba/senad-memic-novi-direkt ... ijeke-save

Igrom slucaja on je rodjen bas ispod ovog najviseg vrha Vis,koji sam spomenuo :D
dječak sa šibicama

#350 Re: KJKP RAD

Dzaba advokatura nesposobnim institucijama, snijeg je pao prije dva dana i pola se otopilo, ali Rad noje ocistio nista. Osim par glavnih ulica
Post Reply