Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
-
Throttle
#74377 Re: Zeničani
Jel ista proslo Crkvicama, danas sam bio a bolje da nisam
Ubjedljivo najgori dio grada sto se tice zimskog odrzavanja, smijesno da u 12 ne mozes proci autom od naslaga leda, nabijenog snijega, kojekakvih kanala. Ne upravljas autom, cesta upravlja autom
Sarajevskom piče Komgrad grtalice sa dignutom ralicom
Ovim tempom i ako ne bude padanja, oko subote ce se moci normalno voziti
Ubjedljivo najgori dio grada sto se tice zimskog odrzavanja, smijesno da u 12 ne mozes proci autom od naslaga leda, nabijenog snijega, kojekakvih kanala. Ne upravljas autom, cesta upravlja autom
Sarajevskom piče Komgrad grtalice sa dignutom ralicom
Ovim tempom i ako ne bude padanja, oko subote ce se moci normalno voziti
- nadžak
#74378 Re: Zeničani
Reci da se zezaš!BlackCaviar wrote: ↑05/01/2026 06:27 S kojeg parkinga? Ja evo uredno s malim autom obisao grad, auta idu, autobusi
Ja sam jutros na točkovima od 6 pa do oko 14 sati, na gradskim saobraćajnicama i stanje je jako loše, ako ćemo po nekim blažim kriterijima!
Očekivao sam barem da će do oko 15 sati danas biti očisćeno barem ovo što se smatra "glavnim" saobraćajnicama, recimo bulevar, nadvožnjak, GGM itd, ali ništa!
-
Ci-Nick
#74379 Re: Zeničani
2024/2025
Bitnije je cvijeće na mostovima nego čišćenje snijega.
Ima neki tender za zimsko odrzavanje seoskih puteva, preuzimanje dokumentacije do 17.12.2025.
Dok odluče ko će, bit će februar.
- Rothmans
#74380 Re: Zeničani
Cudi me da nisu komgradove grtalice cistile zbog ppz autobusa ?
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#74381 Re: Zeničani
talića brdo čisto, KZ bob staza
.
Nije ovo ok, znam prije pocne padat snijeg kao jucer pa to jedna albina grtalica za noc sve pocisti, drnda svu noc vazda se cula a ali ceste ujutro budu top, ovo jutros i jucer nidje veze,mislim da nemaju oni nikakav ugovor pa nece da rade.
Nije ovo ok, znam prije pocne padat snijeg kao jucer pa to jedna albina grtalica za noc sve pocisti, drnda svu noc vazda se cula a ali ceste ujutro budu top, ovo jutros i jucer nidje veze,mislim da nemaju oni nikakav ugovor pa nece da rade.
-
kakavdanakneiskustvu
-
Ci-Nick
#74383 Re: Zeničani
Zajebaju se.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑05/01/2026 19:55 https://www.zenit.ba/zenicani-se-zale-n ... _4pP9htXcw
Uu Radakovu jedva mlaki radijatori.
Doduše Pivić je rekao da je sve pod kontrolom.
-
kakavdanakneiskustvu
#74384 Re: Zeničani
Ci-Nick wrote: ↑05/01/2026 19:59Zajebaju se.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑05/01/2026 19:55 https://www.zenit.ba/zenicani-se-zale-n ... _4pP9htXcw
Uu Radakovu jedva mlaki radijatori.
Doduše Pivić je rekao da je sve pod kontrolom.![]()
od jutros su u Radakovu mlaki
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#74385 Re: Zeničani
https://www.zenicablog.com/saopcenje-al ... -padavina/
Na kraju ce ispasti da nije do Fude nego se ALBA pravda tako sto javno priznaje da ih je iznenadio snijeg u Januaru. Fali jedino da su precizno rekli koji dijelovi gradski saobracajnica su njihovi a koji nisu. Jer ja u centru evo gledam kroz prozor i vidim kako se ljudi i auta lome. A prije vise od 24h je stalo padanje.
Na kraju ce ispasti da nije do Fude nego se ALBA pravda tako sto javno priznaje da ih je iznenadio snijeg u Januaru. Fali jedino da su precizno rekli koji dijelovi gradski saobracajnica su njihovi a koji nisu. Jer ja u centru evo gledam kroz prozor i vidim kako se ljudi i auta lome. A prije vise od 24h je stalo padanje.
-
DD_ASD
#74386 Re: Zeničani
Smiješno od strane Albe. Evo i u Aska Borića, faktički jednom od najprometnijih pješačkih koridora, nije ništa očišćeno. Trotoari puni snijega i leda a stao snijeg prije dva dana.
- Casual's
#74387 Re: Zeničani
Mislim da bi izgled tog ugovora sve nedoumice oko odrzavanja rijesio.
Ali svakako, debilno oglašavanje ALBE - Radne akcije i politkanstvo.
Ključno je, prioriteti i vremenski periodi.Napominjemo da su navedenim planom jasno definisani prioriteti u održavanju i vremenski periodi u kojim je po prestanku padavina ALBA dužna izvršiti čišćenje snijega i obezbijediti prohodnost saobraćajnica.
Ali svakako, debilno oglašavanje ALBE - Radne akcije i politkanstvo.
- xPaco1337
#74388 Re: Zeničani
Boli njih ona stvar, prebacivat ce jedni sa drugih kad se otopi snijeg sebi pare u đep 
- gentoo
#74389 Re: Zeničani
I plus smece (bar na Jaliji) nisu evo 3. dan odvukli.. Pretpostavljam da ne mogu od snijega 
-
Ci-Nick
#74390 Re: Zeničani
Nigdje se ne čisti snijeg "po prestanku" samo u BiH postoji taj sistem.
Svuda se čisti blagovremeno, prođe grtalica po 5 puta dnevno i ukloni po desetak cm.
Svuda se čisti blagovremeno, prođe grtalica po 5 puta dnevno i ukloni po desetak cm.
-
nauticamid
#74391 Re: Zeničani
Tada nije bilo prasine, a odakle sad prasina ako ne rade? Kojom logikom sad ima prasine i smrada(zadnja dva mjeseca)?skoronikako wrote: ↑05/01/2026 07:28 Da snijeg pada deset dana kao sto je padao jucer, drzava bi se ugasila.
Nisu oni nikog doveli u red, isti je princip kao i za ovaj snijeg, vec je proizvodnja bila nikakva, a samim tim i emisije.nauticamid wrote: ↑04/01/2026 21:34 Indijca su bili doveli u red. Dok se kod ovog povecala kolicina prasine cim je preuzeo. Sve bilo vidljivo na sajbi auta a oni neka.pricaju sta hoce.
Sigurno ugaseni filteri, nema druge.
- red evil
#74392 Re: Zeničani
Ali šta su oni očistili pa govore da je bilo čisto jučer. Jučer snijeg nije padao i da su očistili sad ga ne bi bilo. U redu da kažeš nije bilo moguće zbog tog i tog ali ne da je očišćeno a svi vidimo da nije.
Valjda otopli pa da se sam snijeg očisti da ne mora Alba.
Valjda otopli pa da se sam snijeg očisti da ne mora Alba.
-
kakavdanakneiskustvu
-
sahbazzz
#74394 Re: Zeničani
Kakva su pravila na ovim zutim iscrtanim parking mjestima u Zenici? To je samo za stanare? Ne smije se ni slucajno stati tu kad dodjes nekome u goste?
Bio kod rodice i nisam smio stati, a bruku "slobodnog" parkinga. Parkiram na kraju na javni parking, sto je sigurno, sigurno je.
Bio kod rodice i nisam smio stati, a bruku "slobodnog" parkinga. Parkiram na kraju na javni parking, sto je sigurno, sigurno je.
-
doff
#74395 Re: Zeničani
Ni slučajno ne parkiraj. Ako te uhvate da si zauzeo tuđe mjesto, napišu ti kaznu, a ako korisnik rezervisanog nazove službu, onda odvuče pauk.sahbazzz wrote: ↑06/01/2026 15:39 Kakva su pravila na ovim zutim iscrtanim parking mjestima u Zenici? To je samo za stanare? Ne smije se ni slucajno stati tu kad dodjes nekome u goste?
- gentoo
#74396 Re: Zeničani
Ne samo to, dodju sa pauk kamionom trojica rmpalija i prebiju te. To da idete u goste ce se morati promjeniti. Ne mozemo u EU sa mahalanjem, prelima i "de pristavi eto nas". Morate se otudjiti i susrete planirati 3 mjeseca unaprijed.. nedeljom jer tad pauk ne radi
-
sahbazzz
#74397 Re: Zeničani
Ma nista, drugi put cu je nazvati na Viber, a kafu i sok poslati brzom postom dan prije
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#74398 Re: Zeničani
- Ja_Ja
#74399 Re: Zeničani
Ne bih se slozio s tobom. Pogotovo kada dodje do padavina kakve su kod nas bile. Teren (ceste) se prije padavina tretiraju ali kada dodje do padavina ove vrste tretman (sol ili sta vec se koristi) ne daje rezultate i manje vise je uzaludna rabota, pa se ni u inostranstvu ne radi. Kada se snijeg istrese i padavine prestanu onda mora da postoji plan kojim se ulice ciste po prioritetima. U Americi npr. se prave ugovori "o djelu" i sa privantim firmama koje izlaze sa svojom mehanizacijom u tim situacijama i pomazu da se problem rijesi sto brze. Tako da imas i javna i privatna preduzeca na ulicama koja ciste, ali i u tim slucajevima zna uzeti i po sedam i vise dana da sve bude prohodno, a prvi dan-dva je stanje manje vise kao i kod nas. I to samo vazi za glavne ulice a ove manje ulice znaju uopste da ne ciste. Ovo znam iz iskustva pa ti zato i prenosim ovdje.
U Njemackoj sam zivio u gradu sa veoma slicnim pristupom. U Turskoj sam bio tokom zimskog perioda u mjestu u kojem je bilo snijega i tu je manje vise bila slicna situacija...itd.
-
Ci-Nick
#74400 Re: Zeničani
Zivio sam i ja u Njemackoj, tri grtalice idu autoputom jedna pored druge i skidaju 5 do 10 cm snijega, ne ceka se 30 cm snijega. Ja sam zivio i na selu, grtalica je prolazila svakih par sati i skidala je to sto ima, da li 5 cm ili 10 ali be sjećam se da sam vidio 20 cm snijega na cesti sa kanalima od tockova.Ja_Ja wrote: ↑06/01/2026 20:33Ne bih se slozio s tobom. Pogotovo kada dodje do padavina kakve su kod nas bile. Teren (ceste) se prije padavina tretiraju ali kada dodje do padavina ove vrste tretman (sol ili sta vec se koristi) ne daje rezultate i manje vise je uzaludna rabota, pa se ni u inostranstvu ne radi. Kada se snijeg istrese i padavine prestanu onda mora da postoji plan kojim se ulice ciste po prioritetima. U Americi npr. se prave ugovori "o djelu" i sa privantim firmama koje izlaze sa svojom mehanizacijom u tim situacijama i pomazu da se problem rijesi sto brze. Tako da imas i javna i privatna preduzeca na ulicama koja ciste, ali i u tim slucajevima zna uzeti i po sedam i vise dana da sve bude prohodno, a prvi dan-dva je stanje manje vise kao i kod nas. I to samo vazi za glavne ulice a ove manje ulice znaju uopste da ne ciste. Ovo znam iz iskustva pa ti zato i prenosim ovdje.
U Njemackoj sam zivio u gradu sa veoma slicnim pristupom. U Turskoj sam bio tokom zimskog perioda u mjestu u kojem je bilo snijega i tu je manje vise bila slicna situacija...itd.
Već ako je prognoza minus ili najavljene padavine posipa se sol jer spriječava lijepljenje snijega, pa ga grtalica lakse skida. Uglavnom cisti se snijeg i kad pada ne čeka se dva dana da se krene sa čišćenjem.
S tim da treba naglasiti da je zakonska obaveza da svako čisti ispred svoje kuće ili zgrade.
"Schneeräumen beginnt oft schon bei 3 bis 5 cm Schnee, da auch dünne Schichten gefährlich glatt sein können, aber die Pflicht hängt mehr von der Verkehrssicherheit ab als von einer exakten Zentimeterangabe; sobald Schnee eine Gefahr darstellt, muss geräumt werden, üblicherweise auf eine Breite von 1 bis 1,50 Metern auf."
Gledaj kad u Hrvatskoj izlazi grtalica na cestu.
"Treći stupanj pripravnosti uvodi se kada se očekuje dugotrajnije padanje snijega koje zahtjeva uklanjanja snijega s kolnika. Čišćenje snijega trebalo bi početi kada maksimalna visina snijega na kolniku bude 2 cm. '
Last edited by Ci-Nick on 06/01/2026 21:38, edited 3 times in total.