Umal ti ne rekoh ko mi je rekao. Tekstilni sektor je pogodjen ali ne zbog neradne nedelje, nego zbog poremecaja trzista i nelojalne konkurencije kao sto je TEMU i Shein. Jel i Ukrajina imala gubitke na frontu ove godine vece nego prethodne zbog neradne nedelje?VladaFBiH wrote: ↑24/12/2025 15:02jel' ti i ovo Gemini rekao ili si gledao zvanične podatke?Dilibus wrote: ↑24/12/2025 14:53Primjer je neadekvatan. Isto da radnice iz butika masovno prelaze, ako i ima to su neki izolovani slucaji. Ni jedna djelatnost nije funkcionisala samo nedeljom pa da mozemo reci da je ugrozena ili da je prestala. Ekonomija i navike potrosaca su se samo prilagodile novnonastaloj situaciji.Ozimician wrote: ↑24/12/2025 14:48 Kao što već razgovarasmo, ja bih se mogao složiti da su najveći negativni efekti preljevanje potrošnje u RS, ali još veći od toga je uništavanje malih trgovina, butika, igraonica koje su bile "naslonjene" na tržne centre, kojima je vikend barem 60% sedmičnog prometa.
Tako da sad jedno retoričko pitanje, da li je bolje radnici iz butika, koja je zapravo efektivan posao imala samo 2 dana vikenda u sedmici, a sad ga izgubila (ili se butik zatvorio ili je postala višak), da je radila tako kako jeste ili da mora sada da ode da radi u Bingo na kasi 6 dana u sedmici žestoko?
Pitam te jer zvanični podaci kažu drugačije od ovoga što si napisao npr. posebno je sektor tekstila pogođen koji je skoro -8% vs prošla godina i to bez dodavanja inflacije.
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
-
Dilibus
#12176 Re: Neradna nedjelja u FBiH
- bude
#12177 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Tekstilni sektor je stradao zbog sok terapije od strane vlade sa bruto platom, sve ostalo je supljaDilibus wrote: ↑24/12/2025 15:06Umal ti ne rekoh ko mi je rekao. Tekstilni sektor je pogodjen ali ne zbog neradne nedelje, nego zbog poremecaja trzista i nelojalne konkurencije kao sto je TEMU i Shein. Jel i Ukrajina imala gubitke na frontu ove godine vece nego prethodne zbog neradne nedelje?VladaFBiH wrote: ↑24/12/2025 15:02jel' ti i ovo Gemini rekao ili si gledao zvanične podatke?Dilibus wrote: ↑24/12/2025 14:53
Primjer je neadekvatan. Isto da radnice iz butika masovno prelaze, ako i ima to su neki izolovani slucaji. Ni jedna djelatnost nije funkcionisala samo nedeljom pa da mozemo reci da je ugrozena ili da je prestala. Ekonomija i navike potrosaca su se samo prilagodile novnonastaloj situaciji.
Pitam te jer zvanični podaci kažu drugačije od ovoga što si napisao npr. posebno je sektor tekstila pogođen koji je skoro -8% vs prošla godina i to bez dodavanja inflacije.
- VladaFBiH
#12178 Re: Neradna nedjelja u FBiH
ima jedna izreka: "Nekome je lakše utjerati metar u *uzicu nego centimetar u glavu" a izgleda da je tako i ovdje tako da je za mene ova diskusija s tobom završena.
Vrati se svom Geminiju ali ga bar zbog tebe samog nauči ispravno koristiti - nije to tako loša alatka u pravim rukama.
eod.
- VladaFBiH
#12179 Re: Neradna nedjelja u FBiH
ok. stradao je zbog povećanja kupovne moći građana (i ne inflacija nije pratila rast prosjećne plate ni približno što znači da se efektivno uvećala kupovna moć) a nije zato jer im je zabranjeno raditi danom kada maltene imaju najveću prodaju?bude wrote: ↑24/12/2025 15:12Tekstilni sektor je stradao zbog sok terapije od strane vlade sa bruto platom, sve ostalo je suplja
e svašta ću da čujem na ovom forumu
-
Dilibus
#12180 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Bas intelektualna izreka, prvi put cujem. Kako orginalno, gdje si ovo naucio? Vidi tvoj intelekt dosta lici na tvoj avatar. Pokusavas akrobatisati cinjenicama i statistikom, ali bezuspjesno nazalost. Neradna nedelja je realnost na koju ces se nadam se naviknuti, ili ce to biti tvoja trauma. Bilo kako bilo nisu svi ljudi podli i pokvareni, nekim je drago zbog drugih. Zato i podrzavamo neradnu nedelju. Ti mozes i dalje okrivljivati neradnu nedelju za svaku anomaliju u drustvu, zato sto si nesposoban da sagledas siru sliku. Jednostavno meni je jasno da postoje ljudi intelektualno ograniceni, bezobrazni, botovi i slicno. Ali treba pisati zbog drugih koji ce ovo citati, da ne bi nasjeli na propagandu i iskrivljavanje istine.VladaFBiH wrote: ↑24/12/2025 15:12ima jedna izreka: "Nekome je lakše utjerati metar u *uzicu nego centimetar u glavu" a izgleda da je tako i ovdje tako da je za mene ova diskusija s tobom završena.
Vrati se svom Geminiju ali ga bar zbog tebe samog nauči ispravno koristiti - nije to tako loša alatka u pravim rukama.
eod.
-
zippoo87
#12181 Re: Neradna nedjelja u FBiH
"Lični interes od neradne nedjelje..." mi je u top 3 fraza na forumu 

Moze li mi neko od gospode koja koristi ovu frazu pojasniti ovu vratolomiju i kako se ostvaruje taj "licni interes od neradne nedjelje"?
To slusamo ovdje u svakom drugom postu,pa bih volio da vidim kako da to unovcim. Hvala
Moze li mi neko od gospode koja koristi ovu frazu pojasniti ovu vratolomiju i kako se ostvaruje taj "licni interes od neradne nedjelje"?
To slusamo ovdje u svakom drugom postu,pa bih volio da vidim kako da to unovcim. Hvala
-
Dilibus
#12182 Re: Neradna nedjelja u FBiH
A hajde nije svako sposoban shvatiti, ti si cuo za neradnu nedelju i sad kontas da je to izvor svih problema. Kako kaze jedna izreka:VladaFBiH wrote: ↑24/12/2025 15:15ok. stradao je zbog povećanja kupovne moći građana (i ne inflacija nije pratila rast prosjećne plate ni približno što znači da se efektivno uvećala kupovna moć) a nije zato jer im je zabranjeno raditi danom kada maltene imaju najveću prodaju?
Kad imas cekic u ruci, sve ti lici na ekser.
-
zippoo87
#12183 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kralju,ti pricas ovo iz svog ugla,gdje radis u drzavnoj firmi.kakaljin wrote: ↑24/12/2025 12:01NE problem je sto radnik suti na izrabljivanje posodavca. Zna se koliko se radi sedmicno i zna se koja su prava radnika, ako radnik suti onda pristaje da mu je tako. Tu onda niko ne moze nista ako radnik pristaje da mu se to radi.Armin2013 wrote: ↑24/12/2025 11:27E vidiš drug problem je u toj slobodi, prema Zakonu o radu radna sedmica je 40h, i imaju uvjeti kada se može raditi prekovremeno i opet ne može svaka subota. U Gračanici svaka subota je radna kod 95% privrednika, a to izvedu tako što danas radiš 8h a oni ti pišu 6h, da bi tih 40h razvukao na 6 dana.
Zato je sve trebalo ici preko zakona o radu gdje bi se tacno rjesilo sve i za svako krsenje tog zakona radnik prijavi poslodavca inspekciji, a ako posodavac i dalje izrabljuje radnika onda radnik da otkaz i javno prozove posodavca i kada posodavac visew ne bude imao radnika ili ce ugasiti preduzece ili ce se poraviti i postoavati prava radnika.
SVE DOK RADNIK SUTI POSLODAVAC MOZE RADITI STA HOCE.
Ovo ne postoji u privatnika,posebno u manjim sredinama.
Evo momak je napisao za Gračanicu,sto je 100% tacno...radi se svaka subota KOD SVIH poslodavaca. I evo,pozalis se ti na poslodavca,tuzis ga a oni su svi uvezani i svakodnevno sjede u 1-2 kafane i dogovaraju talove.
I tako oni u kafani ili na sastanku poslodavaca samo kazu,nemojte da bi ko zaposlio XYZ radnika,mene je tuzio i trazio vise para. I ti si zavrsio sa poslom u tom gradu legendo...opcije au ti odlazak iz grada ili drzave.
Ja znam da ti ovo ne mozes razumjeti ni da se sada nasadis na glavu i dupke stojis danima tako,jer ti ovo nisi nikada vidio ili dozivio i mislis da kada neko to napise,da izmislja. A ne izmislja,to je realnost.
Ja isto imam problem zaposljavanja u svom gradu,jer sam se tako "bo sa rogatim" i branio svoja prava.
- VladaFBiH
- VladaFBiH
#12185 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nadam se da ćeš moći shvatiti da se ne raspravljam se s tobom jer bi to značilo da se spustim nekoliko nivoa niže već samo ispravljam dezinformacije koje ostavljaš po forumu za one koji budu čitali.Dilibus wrote: ↑24/12/2025 15:21A hajde nije svako sposoban shvatiti, ti si cuo za neradnu nedelju i sad kontas da je to izvor svih problema. Kako kaze jedna izreka:VladaFBiH wrote: ↑24/12/2025 15:15ok. stradao je zbog povećanja kupovne moći građana (i ne inflacija nije pratila rast prosjećne plate ni približno što znači da se efektivno uvećala kupovna moć) a nije zato jer im je zabranjeno raditi danom kada maltene imaju najveću prodaju?
Kad imas cekic u ruci, sve ti lici na ekser.
Molim te okani se odgovora na moje postove jer nemam šta da pričam s likovima koji miješaju lične frustracije s ekonomskom analizom i znanjem kojeg očito nemaju.
Već sam ti napisao eod. ali ti ne odustaješ pa da ti ponovno napišem sa objašnjenjem:
eod.
Ovo iznad znači "end of discussion" ako ne znaš a možeš pitati i Gemini jer on sigurno to zna
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#12186 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Stradali su vjerovatno lohn poslovi gdje se radilo za mizeriju a nema uslova za subvenciju 
- Ozimician
#12187 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pitanje je retoričko, kao što rekoh, jer je očigledno da tu postoji najveći pad - što se trgovine tiče.Dilibus wrote: ↑24/12/2025 14:53Primjer je neadekvatan. Isto da radnice iz butika masovno prelaze, ako i ima to su neki izolovani slucaji. Ni jedna djelatnost nije funkcionisala samo nedeljom pa da mozemo reci da je ugrozena ili da je prestala. Ekonomija i navike potrosaca su se samo prilagodile novnonastaloj situaciji.Ozimician wrote: ↑24/12/2025 14:48 Kao što već razgovarasmo, ja bih se mogao složiti da su najveći negativni efekti preljevanje potrošnje u RS, ali još veći od toga je uništavanje malih trgovina, butika, igraonica koje su bile "naslonjene" na tržne centre, kojima je vikend barem 60% sedmičnog prometa.
Tako da sad jedno retoričko pitanje, da li je bolje radnici iz butika, koja je zapravo efektivan posao imala samo 2 dana vikenda u sedmici, a sad ga izgubila (ili se butik zatvorio ili je postala višak), da je radila tako kako jeste ili da mora sada da ode da radi u Bingo na kasi 6 dana u sedmici žestoko?
A ovo drugo si 100% upravu - ekonomija i navike potrošača su se prilagodile novonastaloj situaciji, samo što kupci nisu tu kupovinu rasporedili na ostale dane (ili je nedovoljan broj kupaca to uradio), nego je solidan broj potrošača prešao ili u RS ili na online kupovinu, ili oboje. To je treća stvar koja je napravila shitstorm, jer ne postoji država na kugli zemaljskoj da pola države radi nedjeljom, pola ne radi. Od početka sam govorio da je to big shit, koji ne postoji ama baš nigdje.
Last edited by Ozimician on 24/12/2025 15:47, edited 1 time in total.
- drug_profi
#12188 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Evo opet.Dilibus wrote: ↑24/12/2025 14:48Nisi ti mene skonto, nisam ja rekao da ti to sve nisi, nego da se ja nisam naljutio.drug_profi wrote: ↑24/12/2025 14:21Da vidimo ko je tebe nazvao grizačem muda, seka persom, čavalićevim dupoljupcem i sl.
Nije sramota ne biti u pravu. Sramota je ne pokušati shvatiti.
-
zippoo87
#12189 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Jesu...kozna i tekstilna industrija ali ne samo zbog visoke plate,nego generalno zbog slabe potraznje i pada proizvodnje i prodaje u svijetu._BataZiv_0809 wrote: ↑24/12/2025 15:33 Stradali su vjerovatno lohn poslovi gdje se radilo za mizeriju a nema uslova za subvenciju![]()
Manje vise sve obucarske firme iz BiH su radile za Italijane obucu i u koroni je krenuo pad prodaje koji traje i dan danas.
Zato su talijani premjestili fabrike u drzave sa jeftinijom radnom snagom.
Ko proizvodi luksuznije predmete od koze,on nije osjetio posljedice,jer u Gr postoji firma koja radi koznu galanteriju,Eurogalant se zove a rade novcanike i accesoare za Pradu,Guci,Valentino i sve te ultra brendove i njih boli K,nikakve krize nema.
Dok su ovi sa lohn poslovima pozatvarali ili smanjili proizvodnju i broj radnika. Ima par fabrika u Gr jos rade,samo ne znam ko su im kupci.
Ali generalno,od svih bransi,rad u tim fabrikama odjece i obuce na lohn poslovima je bio sa najgorim mogucim uslovima za rad...znamo svi za BEMA iz RSa ,gdje radnicima ne daju na wc otici,prekovremeni rad svakodnevno koji nije placen,svakodnevni mobing,isplata plata na crno,i sta sve ne.
-
kakaljin
#12190 Re: Neradna nedjelja u FBiH
To je sve jer se suti i nesuprostavi se nepravdi. Dok god je sutnje posodavci ce raditi sta im je volja. Kada ti posodavci ne budu imali radnika jer niko nebude htio kod njih i oni bi se promjenili i postovali bi radnike.zippoo87 wrote: ↑24/12/2025 15:29Kralju,ti pricas ovo iz svog ugla,gdje radis u drzavnoj firmi.kakaljin wrote: ↑24/12/2025 12:01NE problem je sto radnik suti na izrabljivanje posodavca. Zna se koliko se radi sedmicno i zna se koja su prava radnika, ako radnik suti onda pristaje da mu je tako. Tu onda niko ne moze nista ako radnik pristaje da mu se to radi.Armin2013 wrote: ↑24/12/2025 11:27
E vidiš drug problem je u toj slobodi, prema Zakonu o radu radna sedmica je 40h, i imaju uvjeti kada se može raditi prekovremeno i opet ne može svaka subota. U Gračanici svaka subota je radna kod 95% privrednika, a to izvedu tako što danas radiš 8h a oni ti pišu 6h, da bi tih 40h razvukao na 6 dana.
Zato je sve trebalo ici preko zakona o radu gdje bi se tacno rjesilo sve i za svako krsenje tog zakona radnik prijavi poslodavca inspekciji, a ako posodavac i dalje izrabljuje radnika onda radnik da otkaz i javno prozove posodavca i kada posodavac visew ne bude imao radnika ili ce ugasiti preduzece ili ce se poraviti i postoavati prava radnika.
Evo momak je napisao za Gračanicu,sto je 100% tacno...radi se svaka subota KOD SVIH poslodavaca. I evo,pozalis se ti na poslodavca,tuzis ga a oni su svi uvezani i svakodnevno sjede u 1-2 kafane i dogovaraju talove.
I tako oni u kafani ili na sastanku poslodavaca samo kazu,nemojte da bi ko zaposlio XYZ radnika,mene je tuzio i trazio vise para. I ti si zavrsio sa poslom u tom gradu legendo...opcije au ti odlazak iz grada ili drzave.
Ja znam da ti ovo ne mozes razumjeti ni da se sada nasadis na glavu i dupke stojis danima tako,jer ti ovo nisi nikada vidio ili dozivio i mislis da kada neko to napise,da izmislja. A ne izmislja,to je realnost.
Ja isto imam problem zaposljavanja u svom gradu,jer sam se tako "bo sa rogatim" i branio svoja prava.
Dok god je sutnje ovako ce nam biti.
Zato sto jos uvijek postoji ljudi koji ce raditi za bilo sta i sutiti i nece stati uz kolegu na poslu koji se bori i za njihovo dobro.
-
Dilibus
#12191 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ajd napisi nesto konkretno na temu ako imas, umjesto doskocica i pokusaja posnog humora.drug_profi wrote: ↑24/12/2025 15:47Evo opet.Dilibus wrote: ↑24/12/2025 14:48Nisi ti mene skonto, nisam ja rekao da ti to sve nisi, nego da se ja nisam naljutio.drug_profi wrote: ↑24/12/2025 14:21
Da vidimo ko je tebe nazvao grizačem muda, seka persom, čavalićevim dupoljupcem i sl.![]()
- drug_profi
#12192 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pisao ali džaba. Kontrargumentacija se svodi na doskočice, vidmuglOve dobacivanja, patetike i manjka volje da se razumije.Dilibus wrote: ↑24/12/2025 15:57Ajd napisi nesto konkretno na temu ako imas, umjesto doskocica i pokusaja posnog humora.drug_profi wrote: ↑24/12/2025 15:47Evo opet.![]()
Ne pisao ponovo.
- Laplace
#12193 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Misliš da nema privatnih firmi u kojima se ne radi ni subotom ni nedjeljom? Evo samo jedan primjer:Dilibus wrote: ↑24/12/2025 10:01S kakvim ti ljudima razgovaras da mi je znati. Bukvalno sve i jedna prodavacica iz trgovine s kojom sam imao priliku razgovarati, je potvrdila da je zadovoljna s neradnom nedeljom jer moze provest vremena s djecom koja vjerovao ili ne radnim danima imaju skolu i treninge i slobodna su samo vikendom. A ja tebi garantujem da nema nista od radnih nedelja, da je sve to pokusaj nametanja diskursa bezuspjesan, barem dok je ova vlast. Najvise smeta budjetskim parazitima koji ni ne znaju sta znaci zaraditi platu, pa kontaju da je radniku nedeljom isto ko njemu svaki radni dan, ima efektivnog rada sat i po, ako i toliko. Na vasu zalost, a na radost mnogih normalnih ljudi neradna nedelja je nova realnost na koju cete se morat naviknuti htjeli ne htjeli.peca777 wrote: ↑24/12/2025 09:47Moji komentari i dolaze iz razgovora sa ljudima. Meni je ZAO jer su IMALI JEDAN SLOBODAN DAN i kao benefit su dobili OPET DA IMAJU SAMO JEDAN SLOBODAN DAN. Ko to ne konta, boze moj, taj bi radio i za 300KM i govorio suti dobro je da se ne puca.
Sto se tice radnih nedjelja, da biti ce, to ti mogu evo “forumski garantovati”. samo ne znam broj. Onda cete se usutiti kao sto je vecina botina usucena kada je bimgno otvorio dragstor, pa se vidi da “nije bitno sta ce radnik, ne misli se o radniku i sl”.
https://www.google.com/maps/place/Teve+ ... FQAw%3D%3D
Još jedan:
https://www.google.com/maps/place/Pak+R ... FQAw%3D%3D
-
zippoo87
#12194 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Uzroke smo detektovali.kakaljin wrote: ↑24/12/2025 15:54To je sve jer se suti i nesuprostavi se nepravdi. Dok god je sutnje posodavci ce raditi sta im je volja. Kada ti posodavci ne budu imali radnika jer niko nebude htio kod njih i oni bi se promjenili i postovali bi radnike.zippoo87 wrote: ↑24/12/2025 15:29Kralju,ti pricas ovo iz svog ugla,gdje radis u drzavnoj firmi.kakaljin wrote: ↑24/12/2025 12:01
NE problem je sto radnik suti na izrabljivanje posodavca. Zna se koliko se radi sedmicno i zna se koja su prava radnika, ako radnik suti onda pristaje da mu je tako. Tu onda niko ne moze nista ako radnik pristaje da mu se to radi.
Dok god je sutnje ovako ce nam biti.
Zato sto jos uvijek postoji ljudi koji ce raditi za bilo sta i sutiti i nece stati uz kolegu na poslu koji se bori i za njihovo dobro.
Ajde sada daj ti prijedloge za RJESENJE ovog problema???
Ti godinu dana ovdje ovo isto pises i za ovu godinu dana nisi jos nijednom ponudio NIJEDAN prijedlog rjesenja .
Ti isto tvoj idejni stranacki vodja Bake ... TREBA nesto i to je to...a kako do tog neceg doci,e tu nema odgovora
- Laplace
#12195 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne kontaš ti to. Dakle, otvorio si malu trgovinu i ti bi radio i nedjeljom, ali ti država to zabranjuje jer tebe štiti da ne bi izrabljivao sam sebe. Ima logike.Naslovnica wrote: ↑24/12/2025 12:06Da, a zašto ne rade?
Zato što im je zabranjeno.
Nego, nekako nisam primijetio da u zemljama u okruženju nedjeljom ne radi nijedan trgovački objekat, od tržnih centara preko trgovina do apoteka i butika. Ono, binarna logika: ili je nula ili jedinica, ništa između.
- Laplace
#12196 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Bosniše ekonomiše tajger.Dilibus wrote: ↑24/12/2025 13:12Glupa ti je konstantacija, po tebi je onda i jedna Njemacka lose zakone donijela, jer i oni imaju vjerovato ili ne rast od 4 do 5% to jest stagnaciju. To je globalna pojava, nije vezana samo za nasu drzavu. Kad smo mi ovolisna jadna drzavica uspjeli imati rast skoro 6%, to uopste ne smatram neuspjehom, dapace. Potrazi fiskalne promete vecih drzava za 2024 i 2025 i pogledaj njihov rast pa realno prosudi situaciju kod nas. Svi su skoro imali stagnaciju. Samo se kod nas to pripisuje neradnoj nedelji.VladaFBiH wrote: ↑24/12/2025 13:07šta bolan raste? u vašem slučaju jedino ona stvar ministru koji onaniše na privredu... fino sam ti razložio tabele i objasnio da godišnji rast koji je ispod 1% nije rast već da je potop za našu zemlju jer to znači da, kada izbiješ inflaciju, nismo mrdnuli sa početne pozicije čitavu godinu.Dilibus wrote: ↑24/12/2025 12:45
Kolegice jesam vam naveo postotke rasta godisnjeg u odnosu na prehodnu? Sta je problem? Vadi se samo jedan mjesec i pokusava se spinovati kako je 300 miliona manje zbog neradne nedelje, jest al za taj mjesec. Na nivou godine kad se pogleda je rast. Sta je tu netacno. Ako ti to nije argument onda ne znam sta ti je argument.
- Laplace
#12197 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa, imaju lični interes ugostiteljski objekti na planinama zbog priliva kasirki, pardon radnica Binga, nedjeljom, logično.zippoo87 wrote: ↑24/12/2025 15:20 "Lični interes od neradne nedjelje..." mi je u top 3 fraza na forumu
-
zippoo87
#12198 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne...ovdje se to spominje u kontekstu forumasa...evo po botovima,ja imam neku "licnu korist" od neradne nedjelje i svako ko podrzava ovo. Pa me zanima koja je to korist,da i ja uzmem koju pinku?Laplace wrote: ↑24/12/2025 17:03Pa, imaju lični interes ugostiteljski objekti na planinama zbog priliva kasirki, pardon radnica Binga, nedjeljom, logično.zippoo87 wrote: ↑24/12/2025 15:20 "Lični interes od neradne nedjelje..." mi je u top 3 fraza na forumu
Hvala
- Laplace
#12199 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Možda držiš piceriju na Bjelašnici.zippoo87 wrote: ↑24/12/2025 17:11Ne...ovdje se to spominje u kontekstu forumasa...evo po botovima,ja imam neku "licnu korist" od neradne nedjelje i svako ko podrzava ovo. Pa me zanima koja je to korist,da i ja uzmem koju pinku?Laplace wrote: ↑24/12/2025 17:03Pa, imaju lični interes ugostiteljski objekti na planinama zbog priliva kasirki, pardon radnica Binga, nedjeljom, logično.zippoo87 wrote: ↑24/12/2025 15:20 "Lični interes od neradne nedjelje..." mi je u top 3 fraza na forumu
Hvala
Last edited by Laplace on 24/12/2025 17:31, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#12200 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Mi nemamo ni Volkswagen, ni Siemens ni... koji izvoze po cijeloj planeti pa da pad proizvodnje automobila, CT uređaja, lokomotiva itd itd uzrokuje stagnaciju ili pad ekonomije.Laplace wrote: ↑24/12/2025 16:47Bosniše ekonomiše tajger.Dilibus wrote: ↑24/12/2025 13:12Glupa ti je konstantacija, po tebi je onda i jedna Njemacka lose zakone donijela, jer i oni imaju vjerovato ili ne rast od 4 do 5% to jest stagnaciju. To je globalna pojava, nije vezana samo za nasu drzavu. Kad smo mi ovolisna jadna drzavica uspjeli imati rast skoro 6%, to uopste ne smatram neuspjehom, dapace. Potrazi fiskalne promete vecih drzava za 2024 i 2025 i pogledaj njihov rast pa realno prosudi situaciju kod nas. Svi su skoro imali stagnaciju. Samo se kod nas to pripisuje neradnoj nedelji.VladaFBiH wrote: ↑24/12/2025 13:07
šta bolan raste? u vašem slučaju jedino ona stvar ministru koji onaniše na privredu... fino sam ti razložio tabele i objasnio da godišnji rast koji je ispod 1% nije rast već da je potop za našu zemlju jer to znači da, kada izbiješ inflaciju, nismo mrdnuli sa početne pozicije čitavu godinu.
Kod nas su trgovina i ugostiteljstvo jako zastupljeni u ekonomiji. Pad potrošnje u trgovinama nama pravi veći problem nego pad potrošnje u nekim drugim državama, u kojima trgovina učestvuje u manjem procentu. A tada nedjelja može biti uzrok.