Istočno Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
trocadero

#7751 Re: Istočno Sarajevo

Post by trocadero »

teskeredzic_22 wrote: 20/12/2025 13:30

Hrvati i Bošnjaci ne žive u Istočnom Sarajevu izuzev rijetkih starosjedilačkih naselja (Gornji i Donji Kotorac - Bošnjaci) a oni koji tamo prespavaju čine upravo to - prespavaju , sav funkcionalni život vode u Sarajevu.

Ne postoji bilo kakva probosanska partija svih ovih godina koja je uspjela ubaciti makar jednog odbornika u lokalne parlamente.
:thumbup:
Top. Uopšte i ne opremaju stanove, krevet ili fotelja na razvlačenje, negdje i karton po parketu samo za prespavati.

Stranka od onog mesara za boljitak iskobeljala jednom jednog odbornika. Jel bješe ona probosanska?
dječak sa šibicama

#7752 Re: Istočno Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Logicno kad su svi prijavljeni u federaciji.

Tamo se stanovi kupuju jer je kvadrat jeftiniji. Ko vec kupuje, ja sam takodje premisljao da kupim tamo stan. Pa odustao.
trocadero

#7753 Re: Istočno Sarajevo

Post by trocadero »

zdruzdjo wrote: 21/12/2025 12:13
tuitamo wrote: 21/12/2025 11:21
Ispravna odluka. U I.Sarajevu je prisutna kolektivna mržnja i nacionalizam. Tu biti drugačiji je svakodnevni pritisak, stigma.

Zaobilaziti na putu ka Bjelašnici max.
Ma eto ja nisam sklon generalizovanju. Ne volim reci nikad svi su ovi ovakvi ili onakvi. Necu reci da je svaki srbin iz istocnog sarajeva zaguljen i mrzitelj ili sl.
Ali da je ogroman broj, to jeste.
Prije da su otvoreni i normalni ovi iz dubine rs-a, nego ovi iz IS. Kod ovih nekakav "zor" bije. Neka zavist. Kompleksi nekakvi. Npr vidim da smeta sff, da smeta to sto je milion turista na carsiji, sto iz beograda dodje autobus turista na bascarsiju, sto nekakavi kulturni dogadjaji se desavaju tu pod nosom, kino premijere, brendovi svjetski po scc-u i aria-i, sportski park safet zajko. A jeee ga tamo i ono sto ima je minimalizam.
Fino to sve reci onima sa kojima ispijaš kafe po IS.
Tekst ti je prikriveno licemjeran.Ti kao da uspoređuješ dva velika grada a ne jedan od pola miliona i drugi od 30 hiljada stanovnika koji su na neki način utopljeni zajedno.
Sve kroz cirkulaciju ljudi, posla,kapitala, kriminala,zabave,turizma, interesa, kulturnog prostora i svega ostalog.
zdruzdjo

#7754 Re: Istočno Sarajevo

Post by zdruzdjo »

trocadero wrote: 22/12/2025 01:22
Tekst ti je prikriveno licemjeran.Ti kao da uspoređuješ dva velika grada a ne jedan od pola miliona i drugi od 30 hiljada stanovnika koji su na neki način utopljeni zajedno.
Sve kroz cirkulaciju ljudi, posla,kapitala, kriminala,zabave,turizma, interesa, kulturnog prostora i svega ostalog.
oni sa kojima ispijam kafe su normalni ljudi. Oni koji su zazmirili na stvari na koje ja nisam htio ni mogao. Svako sebi zna koliki ce jorgan kupiti sa kim se treba pokriti. Znam i srba ali i dosta muslimana koji zive tamo. I vjerovao ili ne kazem i nima svoje misljenje o tome.
I kad kazes "ispijam kafe" to ti malo zvuci onako bezveze. Ko ja sad "trcim" tamo da ispijem kafu. Bezze skroz. i kada odem, necu otici u kafanu "kod milojke" nego ima par mjesta tihih, mirnih i kulturnih.
Rekoh vec da nisam sklon generalizovanju. e pa tako i ovo. ne kazem niti bih ikada rekao da su svi iz IS zaguljeni. ali veliki broj jeste i stojim iza toga.
A ja ne uporedjujem. Uporedjuju se upravo ovi zaguljeni. naletim tu i tamo na neke klipove o IS na tiktok. Ma hajde ba, to je milina kad gledas. jeee sarajevo ikako kako je tamo. sve turisticka atrakcija do turisticke atrakcije. Ko ono "ma 'ta ce sarajevo, vidi ovamo istocnog sarajeva kako je lijepo i super"
Btw, napravili neki vrli arhitekte i strucnjaci ono vjestacko jezero kao nesto lijepo. Ko fol da malo otvori "pozeljnost" naselja, atrakcija, i eto nesto dekorativno. Ali jebes ga, nisu racunali da ce se tu nakotiti zabe i da ce postati zabokrecina. Ljudi ljeti ne mogu navece prozore otvoriti od kreketanja zaba. Ali suti ba, vidis da je lijepo.
A da su utopljeni ta dva mjesta? pa nisu. Ni blizu utopljena.
Hajde one dvije dobrinje i nekako jer su pravljene davno prije. Ovo sada malo dalje tamo, ni blizu. Ruku na srce zgrade su lijepe i razmaknute, i stanovi su ok. Ali ima nekih drugih stvari koje su ispod povrsine, po kojima kad se zagrebe, ukaze se da nisu bas "utopljena".
mirota

#7755 Re: Istočno Sarajevo

Post by mirota »

ma meni srce puno kad odemo na koncert u Perlu a tamo raja iz Sarajeva da se ispravim kako rekose forumasi iznad i iz Lukavice..ma ljudi cirkulisu, kupuju, trguju, popravljaju auta jer ima majstora jeftinijih, postenijih, bla bla...nisam ucescnik rata pa nemam problema kao dosta forumasa ovde, koji jesu bili i njih razumijem
dulekrele

#7756 Re: Istočno Sarajevo

Post by dulekrele »

HelaS wrote: 19/12/2025 22:17
dulekrele wrote: 19/12/2025 11:41 Grade stanove ko nadrogirani. Srbi iz Lukavice sto su htjeli da kupe kupili su. Preostali su samo pravi gradani Sarajeva kojima ne smeta da zive sa potomcima onih koji su ubijali po Sarajevu.
Inace stanovi se grade na mocvarnom tlu i velika je upitnost stabilnosti izgradenih zgrada.
Inače, stanovi se grade po vrlo čvrstom tlu i zgrade su poprilično stabilne, a kako se koja završava, sve je bolja od prethodne.

Istočno Sarajevo je postao prostor za stanovanje, prostor za rad, za rekreaciju, za kulturu, ugostiteljstvo, malu i veliku trgovinu, itd, dakle grad sa svim potrebnim servisima i to sve u 20-tak minuta hoda nogama. Ko god ima novac i mogućnost za kupovinu stana u IS, treba ga kupiti i živjeti u njemu.
Nije istina. Graditelji su vec upozoreni da se gradi na zemljistu koje je mocvarno i koje je nestabilno. Ali oni su to zanemarili.
mirota

#7757 Re: Istočno Sarajevo

Post by mirota »

pa moja zgrada u Beogradu tacnije na novom BG je napravljena na mocvari, pa je podignuta na sipovima, moze atomska pasti tesko ce je srusiti, ako se postuje struka i statika nema tu problema...stan u Lukavici zenin, za 3 god ja mane jos ne nadjoh
Malisa11

#7758 Re: Istočno Sarajevo

Post by Malisa11 »

anex wrote: 21/12/2025 19:34
1Dante1 wrote: 21/12/2025 17:42 Nije mi jasno kako mozes da zivis blizu njih, niti da bilo sta radis u cetnitetu. Kako? Zasto? Zasto ides tamo? Zasto zivis tamo? Zar ti nije zao tvoje djece da ti djeca zive u tom okruzenju, krmecem?

/s
Nije to fino...
Razmisli o ovome, u Banovićima...imaš sad vremena do 2029.
glup si kada ne kontas sarkazam a posebno kada je dodano /s

Razmisli o tome.
DebelinJoe

#7759 Re: Istočno Sarajevo

Post by DebelinJoe »

Dobro što je ružan, ali što je glup...

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ljubisa ... /251222068
Tvrtko II Kotromanić

#7760 Re: Istočno Sarajevo

Post by Tvrtko II Kotromanić »

DebelinJoe wrote: 22/12/2025 11:16 Dobro što je ružan, ali što je glup...

nije on glup sekunde
ovo je puno gore, ruznije i opasnije
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#7761 Re: Istočno Sarajevo

Post by JoseMujica »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 22/12/2025 11:18

nije on glup sekunde
nadam se da će kasablije, što se furaju da su "progresivne", napokon skontati s čime imaju posla
dr_Evil

#7762 Re: Istočno Sarajevo

Post by dr_Evil »

nije on glup sekunde
Ja cu samo reci da se nasi vrli forumasi slazu sa njim, ovo svakodnevno citamo od @palermo, @Novak20 i nama nekih drugih dragih i uvazenih forumasa, nek mi halale ako ih izostavim.
Na kraju je kazao kako smatra da nam "istorija pokazuje da jedini uspješan model za to može biti onaj u kojem u okviru BiH svaki konstitutivni narod ima svoje političko i institucionalno 'dvorište'".

"U kojem uređuje odnose, donosi odluke i snosi odgovornost, uz jasno i nedvosmisleno pravilo da nijedna odluka nikada ne smije biti na štetu bilo koga ko nije dio većine u tom prostoru. A onda da budemo odlične komšije. Da sarađujemo, pomažemo jedni drugima, družimo se i gradimo prijateljstvo. Ali istinsko prijateljstvo, a ne ovo 'grantovsko'. Vjerujem da je to moguće. I vjerujem da je to jedini model čiju cijenu neće platiti neka buduća generacija. Sve drugo smo već probali. I znamo kako se završilo."
dulekrele

#7763 Re: Istočno Sarajevo

Post by dulekrele »

To je manje vazno. Takvih glava puno IS veci je problem sto je on opasan.
nepass1

#7764 Re: Istočno Sarajevo

Post by nepass1 »

JoseMujica wrote: 22/12/2025 11:20

nije on glup sekunde
nadam se da će kasablije, što se furaju da su "progresivne", napokon skontati s čime imaju posla
Hoce hoce, slomise se
Tvrtko II Kotromanić

#7765 Re: Istočno Sarajevo

on (oni) su ssvoje "dvoriste" temeljito pocistili
ne bi sada da im smrdi opet jel

legitimna zabrinutost

slicnu zabrinutost su iskazivali i 1990te kada su narucivali (ne zajebavam se) demografsko istrazivanje ciji su rezultati valjda pokazali da se Muslimani (Bosnjaci) vise guze pa je i to predstavljano kao opasnost za nebeski narod i dvoriste nebeskog naroda
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#7766 Re: Istočno Sarajevo

Post by JoseMujica »

nepass1 wrote: 22/12/2025 11:22
JoseMujica wrote: 22/12/2025 11:20

nije on glup sekunde
Hoce hoce, slomise se
kako god hoće, al ovi ne pitaju ko si i šta si, kad im se pruži prilika da te pod zemlju strpaju

štaviše, prvi su im na listi najobrazovaniji i najbogatiji
dr_Evil

#7767 Re: Istočno Sarajevo

Post by dr_Evil »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 22/12/2025 11:24 on (oni) su ssvoje "dvoriste" temeljito pocistili

legitimna zabrinutost

slicnu zabrinutost su iskazivali i 1990te kada su narucivali (ne zajebavam se) demografsko istrazivanje ciji su rezultati valjda pokazali da se Muslimani (Bosnjaci) vise guze pa je i to predstavljano kao opasnost za nebeski narod i dvoriste nebeskog naroda
Ebi ga moram ti reci da smo zakazali totalno po tom pitanju. Ili manje karindzamo ili jednostavno ne radjamo. I ja sam nanijetio makar troje, a osta na dvoje :D
pezzar

#7768 Re: Istočno Sarajevo

Post by pezzar »

Jeste Ljubiša, sve si u pravu. Samo nismo se mi međusobno poubijali, to si malo pogrešno protumačio. Ove desetine hiljada žrtava nisu i tamo i vamo, nego su uglavnom vamo.

Isto ko što Sarajlijama nije smetalo tih 50000 Srba, koji su mogli nastaviti živjeti u svojim kućama i stanovima. A da, po tebi su oni protjerani, pa su usput i natjerani da prodaju nekretnine, sve u bescjenje. Skontajte vi šta ćete s ovim iz Kalinovika što doseljavaju, ovi iz FBiH neće djecu tamo upisivati u školu, neće tamo tražiti da se liječe, mogu ponešto pojesti i popiti i to je to.
Tvrtko II Kotromanić

#7769 Re: Istočno Sarajevo

dr_Evil wrote: 22/12/2025 11:27
Tvrtko II Kotromanić wrote: 22/12/2025 11:24 on (oni) su ssvoje "dvoriste" temeljito pocistili

legitimna zabrinutost

Ebi ga moram ti reci da smo zakazali totalno po tom pitanju. Ili manje karindzamo ili jednostavno ne radjamo. I ja sam nanijetio makar troje, a osta na dvoje :D
https://prilozi.iis.unsa.ba/wp-content/ ... LINE-6.pdf

evo i citata iz rada autora Milorada Skoke:
"
Milorad Skoko, diplomirani inžinjer iz Sarajeva, je prvo u junu
1991. godine, a potom i u septembru iste godine, pripremio politički
angažirane, propagandne materijale koji su trebali na “naučnoj bazi”
ukazati na ugroženost srpskog naroda u Bosni i Hercegovini te na taj
način potkrijepiti i opravdati donošenje planiranih političkih poteza,
kojima su osnivane srpske teritorijalno-administrativne cjeline. Mno-
go detaljniji i obimniji elaborat, štampan je i u januaru 1992. godine,
a bio je prilagođen novoj političkoj realnosti i okolnostima u kojima
se u obzir uzimalo formiranje tzv. Srpske republike Bosne i Hercego-
vine i naglašavala se neminovnost teritorijalnog rasparčavanja Bosne
i Hercegovine.
U kratkoj informaciji pod naslovom Neki osnovni pokazatelji demo-
grafskih kretanja u Bosni i Hercegovini u periodu 1961–1991. godine sa
prognozom kretanja do 2021. godine i uticaj tih kretanja na položaj srp-
skog naroda, Skoko je prezentirao demografske promjene u razdoblju
od 1961. do 1991. godine te prognozirao kretanje do 2021. godine i
43 Isto.
44 Isto.
177žćčb r5ž1Žčđ, bosna i hercegovina u demografskoj projekciji
srpske demokratske stranke: od regionalizacije do dehumanizacije, 163-197
uticaj tih kretanja na položaj srpskog naroda “koji se u posljednja četiri
popisa permanentno pogoršava”.45
U navedenim elaboratima je posebno vođeno računa o demograf-
skim kretanjima i natalitetu muslimanskog stanovništva u Bosni i Her-
cegovini te je elaborat poslužio kao osnova na kojoj je bilo moguće
konstruirati priču o “muslimanskoj opasnosti”. Skoko je u elaboratima
upozoravao na konstantni porast broja muslimanskog stanovništva, a
nauštrb srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.
Smatrao je kako je neophodno da se poduzmu “hitne mjere radi za-
ustavljanja veoma ispoljenih negativnih tendencija koje prijete da u re-
lativno bliskom vremenskom periodu ovaj narod dovedu u status izra-
zito manjinskog naroda sa svim negativnim posljedicama koje iz toga
proizlaze”.46 Ocijenio je, da ako bi se demografska kretanja “u okviru
tri naroda u BiH (Srbi, Muslimani, Hrvati)”, nastavila prosječnim tren-
dom kao i u periodu između 1961. i 1991. godine, tada bi Muslimani
već 2001. godine imali natpolovičnu većinu među stanovništvom, “a u
2021. godini udio srpskog stanovništva u Bosni i Hercegovini bi opao
na jednu petinu, dok bi Muslimani činili 2/3 cjelokupnog stanovništva
Republike”,47 što je iskazao grafičkim prikazom"
muha_sa

#7770 Re: Istočno Sarajevo

Post by muha_sa »

Sarajevski student

trocadero

#7771 Re: Istočno Sarajevo

Post by trocadero »

zdruzdjo wrote: 22/12/2025 02:09
trocadero wrote: 22/12/2025 01:22
oni sa kojima ispijam kafe su normalni ljudi. Oni koji su zazmirili na stvari na koje ja nisam htio ni mogao. Svako sebi zna koliki ce jorgan kupiti sa kim se treba pokriti. Znam i srba ali i dosta muslimana koji zive tamo. I vjerovao ili ne kazem i nima svoje misljenje o tome.
I kad kazes "ispijam kafe" to ti malo zvuci onako bezveze. Ko ja sad "trcim" tamo da ispijem kafu. Bezze skroz. i kada odem, necu otici u kafanu "kod milojke" nego ima par mjesta tihih, mirnih i kulturnih.
Rekoh vec da nisam sklon generalizovanju. e pa tako i ovo. ne kazem niti bih ikada rekao da su svi iz IS zaguljeni. ali veliki broj jeste i stojim iza toga.
A ja ne uporedjujem. Uporedjuju se upravo ovi zaguljeni. naletim tu i tamo na neke klipove o IS na tiktok. Ma hajde ba, to je milina kad gledas. jeee sarajevo ikako kako je tamo. sve turisticka atrakcija do turisticke atrakcije. Ko ono "ma 'ta ce sarajevo, vidi ovamo istocnog sarajeva kako je lijepo i super"
Btw, napravili neki vrli arhitekte i strucnjaci ono vjestacko jezero kao nesto lijepo. Ko fol da malo otvori "pozeljnost" naselja, atrakcija, i eto nesto dekorativno. Ali jebes ga, nisu racunali da ce se tu nakotiti zabe i da ce postati zabokrecina. Ljudi ljeti ne mogu navece prozore otvoriti od kreketanja zaba. Ali suti ba, vidis da je lijepo.
A da su utopljeni ta dva mjesta? pa nisu. Ni blizu utopljena.
Hajde one dvije dobrinje i nekako jer su pravljene davno prije. Ovo sada malo dalje tamo, ni blizu. Ruku na srce zgrade su lijepe i razmaknute, i stanovi su ok. Ali ima nekih drugih stvari koje su ispod povrsine, po kojima kad se zagrebe, ukaze se da nisu bas "utopljena".
Svi mi ispijamo kafe sa normalnim ljudima. Jesi li negdje pročitao da se neko druži sa nenormalnim? Zaključak da smo svi normalni , a? Imaš mjesta kod prc Milojke i boemskih rupčaga gdje su ljudi više normalniji, narodskiji nego u napucanim lokalima u vlasništvu mafijaša gdje se više glumi nekakva kultura, komifo i uglađenost. Znaš li po kakvim su sve mjestima u Sarajevu prije rata izlazile poznate ličnosti?
To kao ne generalizuješ pa onda ....ali ogroman broj zavidnih, zaguljenih ...pa reci ba slobodno 90-99% šta se ustručavaš?
Zašto bi ljudi iz Lukavice bili zavidni na BBI, SFF, Baščaršiju, kulturne događaje, kino predstave i ono što si naveo kad su oni u velikom broju učesnici svega toga i filmova, koncerata, šopinga, zabave, bureka i ćevapa.Ko hoće ide slobodno, bujrum. O toj utopljenosti sam pisao a ne o blizini zgrada po Dobrinji .Sad taj centar Safet Zajko ne znam ni koliko ih je uopšte upoznato da i postoji. Imaju u IS salu, stadion , atletsku stazi, dovoljno dječijih igrališta i zašto bi bili zorljivi na to kod komšija?
Jesi li stvarno to zaključio na osnovu klipova na tiktok, po onome čiji je" veći"? Morat ću i ja to instalirati kad je već toliko relevantno.
Žabe su relevantne , a ja ih ljetos u prolazu nešto ne čuh ili su spavale ili ih nešto nije ni bilo. Taj problem je rješiv, pumpe za protok vode, ograda, počistiti i njih i jaja kad ih izliježu, ima raznih načina kako i ostali to rješavaju.
Vidim koliko si upućen da nisi ni znao da postoji fino, tiho kulturno mjesto , Narodno pozorište na čijem repertoaru su često predstave sa glumcima iz Sarajeva(federalnog).
Živio ti meni! :)
palermo

#7772 Re: Istočno Sarajevo

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 22/12/2025 11:20

nije on glup sekunde
Ja cu samo reci da se nasi vrli forumasi slazu sa njim, ovo svakodnevno citamo od @palermo, @Novak20 i nama nekih drugih dragih i uvazenih forumasa, nek mi halale ako ih izostavim.
Na kraju je kazao kako smatra da nam "istorija pokazuje da jedini uspješan model za to može biti onaj u kojem u okviru BiH svaki konstitutivni narod ima svoje političko i institucionalno 'dvorište'".

"U kojem uređuje odnose, donosi odluke i snosi odgovornost, uz jasno i nedvosmisleno pravilo da nijedna odluka nikada ne smije biti na štetu bilo koga ko nije dio većine u tom prostoru. A onda da budemo odlične komšije. Da sarađujemo, pomažemo jedni drugima, družimo se i gradimo prijateljstvo. Ali istinsko prijateljstvo, a ne ovo 'grantovsko'. Vjerujem da je to moguće. I vjerujem da je to jedini model čiju cijenu neće platiti neka buduća generacija. Sve drugo smo već probali. I znamo kako se završilo."
Uvijek mi je drago kad.ne zaboravljas rodnu grudu I zemljake......spominji nas sto je.moguce cesce....

By the way, meni ne smeta ova Ljubisina izjava.....samo.mislim da bi nas odgovor trebao biti " jebi ga Ljuso, ima se,.moze se, tek smo poceli kupovati "
zdruzdjo

#7773 Re: Istočno Sarajevo

Post by zdruzdjo »

muha_sa wrote: 22/12/2025 11:39 Sarajevski student

.......
E ovo je ono sto je opasno.
Od primitivne seljacine, opasnija je samo obrazovana primitivna seljacina. Takvi su najgori. veoma lako napune glave neobrazovanim primitivnim seljacinama koje onda krenu slijepo da slijede ovakve. Ovakvi su ranih 90-ih po selima u kojim svi zajedno kad se sabere imaju ukupno jednu srednju skolu, svojim idejama uzdizali i hajpali neuke da uzmu oruzje i idu ubijati "one tamo" jer su zli.

Zato je i ovaj gradonacelnik opasan. Veoma. Procitas mu biografiju i vidis da je veoma "vispren", ali primitvna seljacka klica i dalje klija.
Svu svoju obrazovanost i visprenost je kanalisao u svoje primitno seljacke ideje i onda belaj. Zamisli ovakav lik radi objavi naucni rad. O bilo cemu.
Akademska zajednica nam je stvarno na jadnom nivou. Kad kazem "nam" mislim da drzavu.
Dobrinjac-u-Pragu

#7774 Re: Istočno Sarajevo

Post by Dobrinjac-u-Pragu »

mogu oni pricati sta hoce, ali irski model je jedini ispravni model ujedinjenja, bez ratova, bez protjerivanja, prirodno i opusteno...

a tebi ljubisa, yebem cetnicko pleme i pokusaj racionalizacije stvaranja i.sarajeva kao "srpskog"
dr_Evil

#7775 Re: Istočno Sarajevo

Post by dr_Evil »

palermo wrote: 22/12/2025 12:03
dr_Evil wrote: 22/12/2025 11:20

nije on glup sekunde

Uvijek mi je drago kad.ne zaboravljas rodnu grudu I zemljake......spominji nas sto je.moguce cesce....

By the way, meni ne smeta ova Ljubisina izjava.....samo.mislim da bi nas odgovor trebao biti " jebi ga Ljuso, ima se,.moze se, tek smo poceli kupovati "
Ako ti smeta ti slobodno kazi pa te necu vise spominjati kada ugledam neke izjave koje lice tvojima. Naime daleko da su tvoje izjave od vecine teksta ovog poCetnika, ali eto ova zadnja nekim slucajem jeste, makar ne bile mozda iz istih poriva.

Ja cekam izgradnju Sjevernog da vidim kaj bum bilo.
Post Reply