zdruzdjo wrote: ↑21/12/2025 10:48
Ovako
Malo duzi komentar pa izvinite unaprijed.
Djete sam mjesanog braka. Mama muslimanka, tata srbin. Oboje su bi pricno dsko ektovani o nekakvog vjernickog zivota. Maksimalno se postovalo sve sto dolazi sa vjerske strane babe/djeda i nane/dede. Mama odasla na minutu od bascarsije. Dajdze bascaraijski fakini bili i tata se primio sa njima dobro jer su zivjeli veoma blizu nane.
Ja imam sprsko/katolicko ime. Rat ja i moji proveli u Sarajevu. Tata bio dobrovoljac u ArBiH. Jeee ga kontao on sta je cetnistvo i nije se dvoumio puno. U dzepu sa sobom nosio bombi sa filozofijom "zivog me nece sigurno zarobiti". Njegov brat isto tako. Ja kad sam stasao, isto otisao u armiju. Moja zastava uvijek bila sa ljiljanima i bice. Imao sam priliku da odem na grbavicu par puta jersam dobijao isarete od srba iz naselja. Ma nije mi na pamet padalo. Poslije rata ozenio suprugu muslimanku. Ona to pazi sve oko religije. Ja postujem maksimalno. Kcerka ima muslimansko ime. Sin ima nedefinisano. Mozda ga imaju jos dvojica trojica u drzavi. Daju ga turci, ali ga nema u onim knjigama sa muslimanskim imenima nigdje.
Pravim mali intro ovim opisom situacije gore.
Tamo negdje 2015 skontam da je vrijeme da u svom zivotu prosirim kvadratni prostor porodici. Cuvsi to roditelji mi dadnu prijedlog da prodaju i oni svoj stan pa da zajedno kupimo vecu kucu sa vise stanova da i oni budu blize meni. Jer je otac tada vec poceo biti ozbiljan srcani bolesnik pa sam svaki cas morao trcati u stari grad, njega pakovati doktorima, trazi parking....
Pa eto kad i odu sa ovog svijeta, da ostane nama i unucima
Slozimo se supruga i ja. Trazili trazili ali tesko. U jednom trenutku mama predlozi da trazimo i u istocnom sarajevu jer je tada bilo lakse naci tamo i daleko jeftinije. Ja protiv. Ne radi sebe koji bih "mogao proci" nego radi nje koja je patriotski orjentisana. Radi tate koji se ponosio svojim ucescem u ratu i uvijek to spominjao u svakom drustvu i svugdje i ponekad ga nisi mogao usutjeti. Radi supruge koja gleda sta ce pojesti, gdje, itd... Ali i radi mene jer kad se malo zarakijam, brate volim glasno zapusti i zapjevati safeta isovica "kao sto je bosna moja na svijetu ljepse nema...", halida i "poljem se siri miris ljiljana..." ali i tomu, kvaku, silvanu, ....
E da ja citav zivot ne bih zivio pod nekim "strahom" i mrkim pogledima kad u prodavnici zovnem kcerku ili suprugu imenom, da zivim pod onim "dragane suti, skrati jezik mogu te cuti" kad zapjevam....odbijem mamin prijedlog. Sa tim objasnjenjem. Otisao sam da vidim dvije tri kuce eto samo da zadovoljim mamu. Odmah cim sam dosao na adrese, vidio sam da bih bio ko krme u teheranu. A da ne pricam, brate seljakluk. Nisam ja odrastao u takvom okruzenju da bih mogao tu funkcionisati.
Kupio kucu(daleko skuplje nego i istocnom sarajevu) blizu naselja u kojem sa zivio. Neki od sadasnjih komsija me prepoznali a i tatu iz ratnih dana. Tri sedmice kasnije smo rostiljali i rakijali u mojoj basti. Pjevali iz sve glasa. Dobro nam bilo. Stalno to i sada praktikujemo. Tata umro za tri godine. Sav komsiluk o njemu samo rijeci hvale i danas.
E nakon ovog priloga na rtrs-u vidim da sam bio u pravu 100% . Da sam kupio tamo kucu, sada bi mi pritisak bio 300 jer bi sigurno bilo komsija koji misle isto ko gradonacelnik.
i sto sam se nosio onom "bolje tanku rakiju piti, ali rahat biti"
Na poslu imam kolegicu srpkinju. Tokom rata bila na ilidzi. Poslije rata ostala i nije nigdje micala. Kaze nije mi padalo na pamet da idem nigdje kad su ovi krenuli. Ja odrasla tu i super mi bilo. Ja da idem po nekim vukojebinama po rs-u oli da sad prodajem stan i idem po lukavici i tamo negdje gdje nema ni gradskog prevoza ni pismene kafane da kafu popijem, ili sa seljacinama njihove furke slusati, ma jok. Udala se za srbina, sin joj ide u skolu na ilidzi. Stan ogroman joj na premium lokaciji na ilidzi. Moze ga prodati za pola miliona hladno i kupiti bilo gdje u rs-u veci ili neku bas veliku kucu.
Mozda sve u istocnom sarajevu bude nekad iznivelisano, fino, zagladjeno, uredjeno, bude normalan gradski prijevoz, neko pozoriste, bude pjevao dino merlin na gradskom trgu, ne bude slika mladica i karadzica na prozorima odmah preko puta binga na zgradi, promjeni se ime ulice iz draze mihajlovica u nesto drugo,......ali puno ce miljacke do tada proteci i puuuuuno ce bosnjaka trebati da kupe nekretnine tamo.
Moze, ali bez mene. Ja ne bih, hvala.
Imam ja i prijatelja tamo. Odemo kafu popijemo u neku kafanu.
Odem sa porodicom na rucak ponekad u jedan super restoran za koji znam da paze sve zbog supruge(znam kuhara pa mi je rekao da maksimalno paze jer imaju dosta gostiju iz sarajeva). Samo ne bih tu zivjeo i to je.