Haris.ba wrote: ↑19/12/2025 10:34
moimoi wrote: ↑19/12/2025 10:32
Ovim sto citiras podrazumjeva valjda da vec postoji islam kao izborni predmet. Drugim rijecima… ako imas u skoli predmet za pripadnike islamske vjeroispovjesti, moras obezbjediti i za one katolicke.
Ili ti ga.. ako nema jednog.. nema ni drugog. Tj ako se vjeronauka zabrani u javnim skolama.
Ne znam odakle ti se to podrazumjeva.
Clan je veoma jasan.
Moras imati katolicki vjeronauk.
Islamski ili neki drugi ne moras.
U sustini domacim zakonima mozes zabraniti svim ostalim vjeronauku osim katolicke. Jer, ona je obavezna medjunarodnim ugovorom.
Ja ne znam gdje si ti ovo nasao? Ja sam nasla samo ovo
Član 8
(Izborni predmeti)
(1) Škola će unaprjeđivati i štititi vjerske slobode, toleranciju i kulturu dijaloga.
(2) Škola ne može preduzimati bilo kakve mjere i aktivnosti kojima bi se ograničavala sloboda izražavanja sopstvenih i upoznavanja drugih i drugačijih vjerskih uvjerenja.
(3) Imajući na umu različitost uvjerenja/vjerovanja u BiH, učenici će pohađati časove vjeronauke/vjeronauka samo ako su u skladu s njihovim uvjerenjem ili uvjerenjima njihovih roditelja.
(4) Učenici koji ne žele pohađati vjeronauku/vjeronauk neće ni na koji način biti dovedeni u nepovoljan položaj u odnosu na druge učenike.
(5) Škola je dužna osigurati uvjete da učenici pohađaju nastavni predmet vjeronauku/vjeronauk, a učenicima koji ne pohađaju vjeronauku/vjeronauk omogućit će se pohađanje jednog od alternativnih izbornih predmeta za koji se opredijeli većina učenika jednog razreda na početku školovanja u osnovnoj, odnosno u srednjoj školi.
(6) Promjena izbora u smislu stava (5) ovog člana moguća je na zahtjev roditelja/staratelja/usvojitelja (u daljem tekstu: roditelj) u skladu sa standardima i normativima.