Ateista wrote: ↑11/12/2025 09:09
Ja i dalje ne mislim da je OK to naplatiti dodatno.
Kada neko nesto salje i onaj preko koga salje mu da cijenu, valjda se odmah zna da li se salje avionom, zbirnim kamionom i slicno. Zna se odmah da je druga drzava, da treba ici procedura carinjenja i slicno.
Ako ide preko Fedexa i ako oni imaju poslovnog partnera u BiH koji za njih radi taj posao, u ovom slucaju Intime, oni sigurno svakako naplate od Fedexa prevoz unutar BiH i dostavu, tako da Fedex to sigurno uracuna u ukupnu cijenu. Ako ima bilo sta drugo od troskova vezano za dostavu, to moraju uracunati odmah, jer to sto je to vezano za carinjenje a ne direktno za dostavu krajnjem kupcu je nebitna stvar, to je sve dio procesa dok artikal dodje do krajnjeg kupca i treba biti dio postarine.
Jedino sto je logicno je da se ograde vezano za samu carinu i PDV, to su troskovi koje placa kupac i odgovoran je za to sta narucuje, koji iznos i slicno, ali ako svaki artikal bez obzira na to da li je podlozan carinjenju ili ne mora proci tu proceduru, mora se napisati taj zahtjev i slicno, onda ga uracunajte odmah u cijenu. Neka Intime da svoju cijenu te usluge Fedexu, a Fedex neka uracuna, ako je i 100KM neka toliko vise u startu kosta dostava. To ce naravno znaciti da ce svi izbjegavati Fedex jer ce biti preskup, pa ce oni koji salju artikle naci alternative, ili ce Fedex vrsiti pritisak na Intime da smanji tu cijenu, ili naci drugog partnera.
Lakse je ovako na foru, to predstaviti kao nesto sto nije postarina, pa ce onda onaj ko salje dobiti OK cijenu od Fedexa i poslati, a ovi dodatno naplatiti na foru tih 35KM primaocu, nije OK i nije posteno.
Opet se sve svodi na iduce - ja kao kupac ako narucim nesto sto je legalno, ne prelazi prag za carinjenje, nije kolicina koja je problematicna i slicno, dakle sve je uredno, niko nema pravo da mi naplati nikakve dodatne troskove, ja sam postarinu platio i nista drugo me ne zanima, nebitno jeli to 10pf ili 100KM.