CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
peca777

#8426 Re: CARINA U BiH

Post by peca777 »

upitan wrote: 09/12/2025 13:21 Danas je dostavljena narudzba,nije supruga nista platila..
Navedeni trošak koji ste platili je usluga koju pruža navedena kurirska služba i istu niste platili na Jedinstveni račun Uprave za indirektno oporezivanje.

Ukoliko smatrate da su neka od vaših prava narušena možete da se obratite Instituciji Ombudsmana za zaštitu potrošaća u Bosni i Hercegovini. VIše informacija na linku: https://www.ozp.gov.ba/prava-potrosaca ili nekoj od udruženja za zaštitu potrošaća u Bosni i Hercegovini:

· lista FBiH https://www.ozp.gov.ba/sites/default/fi ... 20FBiH.pdf i

· lista RS https://www.ozp.gov.ba/sites/default/fi ... u%20RS.pdf

Eventualno da vidite koje su nadležnosti Agencije za poštanski promet Bosne i Hercegovine u navedenom slučaju: https://www.rap.ba/Content/Read/test
upitan

#8427 Re: CARINA U BiH

Post by upitan »

peca777 wrote: 09/12/2025 13:25
upitan wrote: 09/12/2025 13:21 Danas je dostavljena narudzba,nije supruga nista platila..
Navedeni trošak koji ste platili je usluga koju pruža navedena kurirska služba i istu niste platili na Jedinstveni račun Uprave za indirektno oporezivanje.

Ukoliko smatrate da su neka od vaših prava narušena možete da se obratite Instituciji Ombudsmana za zaštitu potrošaća u Bosni i Hercegovini. VIše informacija na linku: https://www.ozp.gov.ba/prava-potrosaca ili nekoj od udruženja za zaštitu potrošaća u Bosni i Hercegovini:

· lista FBiH https://www.ozp.gov.ba/sites/default/fi ... 20FBiH.pdf i

· lista RS https://www.ozp.gov.ba/sites/default/fi ... u%20RS.pdf

Eventualno da vidite koje su nadležnosti Agencije za poštanski promet Bosne i Hercegovine u navedenom slučaju: https://www.rap.ba/Content/Read/test
Jesmo li platili ili nismo platili? :)
peca777

#8428 Re: CARINA U BiH

Post by peca777 »

hehe, platili intime, nije "placeno" tj nije u nikakvoj vezi sa UINO. Oni se ogradjuju, kazu da je ovo cjenovnik privatne kompanije koji se treba osporavati kod drugih organa. Logicno, sto znaci da je carina javila da ovo nije njihov trosak, tj da ne postoji.
Hakiz

#8429 Re: CARINA U BiH

Post by Hakiz »

Da li je neko kome se to desilo pisao Fedexu? Da Fedexov partner u BiH svojim postupcima ocrnjuje sam Fedex?
upitan

#8430 Re: CARINA U BiH

Post by upitan »

Hakiz wrote: 09/12/2025 17:05 Da li je neko kome se to desilo pisao Fedexu? Da Fedexov partner u BiH svojim postupcima ocrnjuje sam Fedex?
Mi nismo Fedexu,al jesmo svim ostalim institucijama.
Medjutim,imam namjeru poslati sve zajedno sa ovim fiskalnim racunom kako Fedexu tako i svim ostalim da znaju sta pokusavaju jer sam siguran da oni nece stati.
Bit cu najsretniji kada In-time izgubi ovaj dio posla koji radi za Fedex.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#8431 Re: CARINA U BiH

Post by mk ultra »

zubi wrote: 05/12/2025 19:36 Image

U predracunu je jedinicna cijena 15KM a rabat 0 :D
Ne smije na fakturi iznos rabata preci 10%
I u globalu rabat na fakturi se ne iskazuje vise.

A ovo jeste usluga koja se naplacuje. I vjerovatno je on mora obracunati pa prefakturirati dobavljacu, tako da ako se neke ove stvari nastave ovekujte od tog dobavljaca naplatu postarine...
zubi

#8432 Re: CARINA U BiH

Post by zubi »

upitan wrote: 09/12/2025 13:28 Jesmo li platili ili nismo platili? :)
Jesam platila, naravno. Na telefon mi je receno ako ne platim posiljka ce se vratiti iherbu, a znam da iherb ne radi refund u tom slucaju.

PIsala sam iherbu, oni se vade da to nije do njih nego do FedEx-a....

Nemam ja problem da je to usluga koja se naplacuje, samo sa ovim dijelom da je to 30KM+PDV, tj. 35KM... bezobrazno brate, bas bezobrazno.
luxferre

#8433 Re: CARINA U BiH

Post by luxferre »

mk ultra wrote: 09/12/2025 18:54

A ovo jeste usluga koja se naplacuje. I vjerovatno je on mora obracunati pa prefakturirati dobavljacu, tako da ako se neke ove stvari nastave ovekujte od tog dobavljaca naplatu postarine...
Po kom osnovu se naplaćuje ako je pošiljka oslobođena vrijednosti po zakonu?
dassa

#8434 Re: CARINA U BiH

Post by dassa »

Dvije online narudžbe iz inostranstva do oko 300 KM. Prva došla, nije bilo carine, druga bi trebala za koji dan. Je li moguće da na carini na neki način uvežu ove pošiljke i ocarine obje narudžbe s obzirom na to da skupa prelaze vrijednost koja se ne oporezuje?
mk ultra

#8435 Re: CARINA U BiH

Post by mk ultra »

luxferre wrote: 09/12/2025 22:56

Roba kada dođe zbirno na kamionu ona se mora prijaviti carini, jer je na kamionu

I mora sve proći kroz carinu

I moras praviti taj zahtjev za izuzeće od carine za takve posiljke
To ti nece niko sam uraditi, i to kosta.

Ti mozes sam registrovati kola i cekati u redu, ili ima ciko koji to radi i naplati.

Ovo ne mozes ni skinuti sa kamiona ni da hoces.
luxferre

#8436 Re: CARINA U BiH

Post by luxferre »

mk ultra wrote: 10/12/2025 17:25
luxferre wrote: 09/12/2025 22:56

Roba kada dođe zbirno na kamionu ona se mora prijaviti carini, jer je na kamionu

I mora sve proći kroz carinu

I moras praviti taj zahtjev za izuzeće od carine za takve posiljke
To ti nece niko sam uraditi, i to kosta.

Ti mozes sam registrovati kola i cekati u redu, ili ima ciko koji to radi i naplati.

Ovo ne mozes ni skinuti sa kamiona ni da hoces.
Čuj roba se mora prijaviti carini jer je na kamionu, e moj prijatelju, ne gine ti zavidna karijare u Intime-u. Vjeruj, prvo se sistem rješava podobnih, a ne ovih što znaju u koju ti grupu na žalost ne spadaš.
Čuj, roba se more prijaviti carini jer je na kamionu? Ovdje si bio ozbiljan zaista?
mk ultra

#8437 Re: CARINA U BiH

Post by mk ultra »

luxferre wrote: 10/12/2025 19:38

Čuj roba se mora prijaviti carini jer je na kamionu, e moj prijatelju, ne gine ti zavidna karijare u Intime-u. Vjeruj, prvo se sistem rješava podobnih, a ne ovih što znaju u koju ti grupu na žalost ne spadaš.
Čuj, roba se more prijaviti carini jer je na kamionu? Ovdje si bio ozbiljan zaista?
U zbirnom transportu sam znao zaglaviti vise puta.. i stoji, zasto, nemam pojma, ne smije dok se sve sto je pod plombom ne ocarini ili zavrsi proceduru.

Ako je drugacije slobodno mi pokazi i na temelju cega ja mogu izvuci robu koja je pod plombom sa 10 drugih tuđih roba? I na DAPu je.

Evo od neki dan:

Image

Hoces reci da kad dodje ovako X posiljki pod jednom plombom, da mogu ja jednu ovu svoju izvuci sa carine i kamiona? Ja to jos u 5 godina koliko ovo radim nisam mogao.

Kamion sa ovim papirima je pun i ja cekam dok se sve zavrsi. Dzabe sto je moje ocarinjeno.
upitan

#8438 Re: CARINA U BiH

Post by upitan »

zubi wrote: 09/12/2025 21:09
Jesam platila, naravno. Na telefon mi je receno ako ne platim posiljka ce se vratiti iherbu, a znam da iherb ne radi refund u tom slucaju.

Nemam ja problem da je to usluga koja se naplacuje, samo sa ovim dijelom da je to 30KM+PDV, tj. 35KM... bezobrazno brate, bas bezobrazno.
I dalje sam misljenja da niste bili duzni platiti,ali platili ste i to je bila vasa odluka...
Kod mene supuga nije nista platila, licno imam problem da se naplacuje bilo koja usluga koja nije zakonska,transparentna a jos vise me ljuti kada je to pokusaj uzimanja novca.
Najvise po internetu sto sam nasao oko istog problema su zalbe na In-time,dakle to je njima postala praksa koju povremeno koriste.
Do ovog paketa, imali smo sigurno vise od 50 paketa koji su uredno prosli carinu i oko 1/3 od toga koja je prosla kroz Fedex/Intime..
Za sve postoji prvi put,al mislim da nas u narednoj godini svakako ocekuju drugaciji carinski procesi kopirajuci vjerovatno praksu EU
HelaS

#8439 Re: CARINA U BiH

Post by HelaS »

upitan wrote: 10/12/2025 20:36

I dalje sam misljenja da niste bili duzni platiti,ali platili ste i to je bila vasa odluka...
Kod mene supuga nije nista platila, licno imam problem da se naplacuje bilo koja usluga koja nije zakonska,transparentna a jos vise me ljuti kada je to pokusaj uzimanja novca.
Najvise po internetu sto sam nasao oko istog problema su zalbe na In-time,dakle to je njima postala praksa koju povremeno koriste.
Do ovog paketa, imali smo sigurno vise od 50 paketa koji su uredno prosli carinu i oko 1/3 od toga koja je prosla kroz Fedex/Intime..
Za sve postoji prvi put,al mislim da nas u narednoj godini svakako ocekuju drugaciji carinski procesi kopirajuci vjerovatno praksu EU
Nemoj se tome nadati, ne očekuj
zubi

#8440 Re: CARINA U BiH

Post by zubi »

upitan wrote: 10/12/2025 20:36

E bas. Supruga ti rekla necu platiti, nek se vrati iherbu i oni ipak isporucili??

Vjerujem 100%.
mk ultra

#8441 Re: CARINA U BiH

Post by mk ultra »

Pise li paritet na posiljci?
HelaS

#8442 Re: CARINA U BiH

Post by HelaS »

mk ultra wrote: 10/12/2025 21:44 Pise li paritet na posiljci?
Ne znaju oni šta je paritet :-)
mk ultra

#8443 Re: CARINA U BiH

Post by mk ultra »

HelaS wrote: 10/12/2025 21:51
mk ultra wrote: 10/12/2025 21:44 Pise li paritet na posiljci?
Ne znaju oni šta je paritet :-)
Dobro faktura prođe ikako i uđe u državu.
luxferre

#8444 Re: CARINA U BiH

Post by luxferre »

mk ultra wrote: 10/12/2025 19:50
luxferre wrote: 10/12/2025 19:38

U zbirnom transportu sam znao zaglaviti vise puta.. i stoji, zasto, nemam pojma, ne smije dok se sve sto je pod plombom ne ocarini ili zavrsi proceduru.

Ako je drugacije slobodno mi pokazi i na temelju cega ja mogu izvuci robu koja je pod plombom sa 10 drugih tuđih roba? I na DAPu je.

Evo od neki dan:

Image

Hoces reci da kad dodje ovako X posiljki pod jednom plombom, da mogu ja jednu ovu svoju izvuci sa carine i kamiona? Ja to jos u 5 godina koliko ovo radim nisam mogao.

Kamion sa ovim papirima je pun i ja cekam dok se sve zavrsi. Dzabe sto je moje ocarinjeno.
Sami ste rekli, roba se mora prijaviti jer je na "kamionu"
BTW, po pravilu svaka roba se mora prijaviti i ona u autu ako ste kupili nešto vani, zakon ne razlikuje to došlo na kamionu,autu,brodom,avionom ili ste lično prenijeli stvar koju ste trebali prijaviti a niste? Dakle, i da prijavite, hoće li špediter od Vas tražiti otkup dokumenata?
mk ultra

#8445 Re: CARINA U BiH

Post by mk ultra »

luxferre wrote: 10/12/2025 22:30
BTW, po pravilu svaka roba se mora prijaviti i ona u autu ako ste kupili nešto vani, zakon ne razlikuje to došlo na kamionu,autu,brodom,avionom ili ste lično prenijeli stvar koju ste trebali prijaviti a niste? Dakle, i da prijavite, hoće li špediter od Vas tražiti otkup dokumenata?
Halo plombiran kamion
Nije gepek tvog privatnog vozila
Avioni imaju drugacije kao i fcl transporti gdje imas dokument koji prati posiljku i drugacije se tretira u odnosu na zbirni kamionski transport.
Awb je pojedinacan
Bordero nije

Dolazi na carinu sa listom faktura
I sta otvori carinik i kaze faktura ne valja vraćaj ili donesi ispravnu?

Jer on to moze, pogotovo sto strane firme kreiraju neke divlje fakture ili cak proforme

I sta dođe i gleda i kaže ne vrijedi ovo toliko, nije paritet iskazan, nije peto deseto... i kaze necu. Haj mi samo pokazi kako ces ga natjerati da ti pusti bombone sa iherba sa carine.
luxferre

#8446 Re: CARINA U BiH

Post by luxferre »

mk ultra wrote: 10/12/2025 22:47
luxferre wrote: 10/12/2025 22:30
Halo plombiran kamion
Nije gepek tvog privatnog vozila
Avioni imaju drugacije kao i fcl transporti gdje imas dokument koji prati posiljku i drugacije se tretira u odnosu na zbirni kamionski transport.
Awb je pojedinacan
Bordero nije

Dolazi na carinu sa listom faktura
I sta otvori carinik i kaze faktura ne valja vraćaj ili donesi ispravnu?

Jer on to moze, pogotovo sto strane firme kreiraju neke divlje fakture ili cak proforme

I sta dođe i gleda i kaže ne vrijedi ovo toliko, nije paritet iskazan, nije peto deseto... i kaze necu. Haj mi samo pokazi kako ces ga natjerati da ti pusti bombone sa iherba sa carine.
DA baš su nam carinici rigorozni prema fizičkim licima,
Onda se pojavi In time kao naš spasitelj i ponudi rješenje za 30 km otkupa dokumentacije. Idealno rješenje
Može, ali u Balkanoskoj Palestini
zubi

#8447 Re: CARINA U BiH

Post by zubi »

luxferre wrote: 11/12/2025 07:33 DA baš su nam carinici rigorozni prema fizičkim licima,
Onda se pojavi In time kao naš spasitelj i ponudi rješenje za 30 km otkupa dokumentacije. Idealno rješenje
35KM
mk ultra

#8448 Re: CARINA U BiH

Post by mk ultra »

luxferre wrote: 11/12/2025 07:33
nebitno je ko radi taj dio, ali jebiga bolje znaš nego svi
ali i dalje nemaš odgovor kako :mrgreen:

kako skinuti robu sa plombiranog kamiona gdje ima ostale robe koja se carini, ne carini, u provozu, itd itd... ako se ne carini, mora se možda negdje smjestiti?
koji ti je pariret na fakturi? ovo ti čini ključnu razliku ko snosi te troškove

to što te tvoj dobavljač zajebao jer misli da je ovo neka prćija gdje će neko to uraditi džabe...
zubi

#8449 Re: CARINA U BiH

Post by zubi »

mk ultra wrote: 11/12/2025 08:41
luxferre wrote: 11/12/2025 07:33
nebitno je ko radi taj dio, ali jebiga bolje znaš nego svi
ali i dalje nemaš odgovor kako :mrgreen:

kako skinuti robu sa plombiranog kamiona gdje ima ostale robe koja se carini, ne carini, u provozu, itd itd... ako se ne carini, mora se možda negdje smjestiti?
koji ti je pariret na fakturi? ovo ti čini ključnu razliku ko snosi te troškove

to što te tvoj dobavljač zajebao jer misli da je ovo neka prćija gdje će neko to uraditi džabe...
Sve ok, to je procedura drugacija nego kad posiljka stigne na aerodrom, iziskuje neke dodatne poslove i angazmane i zato se mora platiti.

Postujem.

Zasto je to 35KM? Jel to ostavljeno In Time-u na slobodnu volju da formira cijenu kako mu se cefne..??
Ateista

#8450 Re: CARINA U BiH

Post by Ateista »

Ja i dalje ne mislim da je OK to naplatiti dodatno.
Kada neko nesto salje i onaj preko koga salje mu da cijenu, valjda se odmah zna da li se salje avionom, zbirnim kamionom i slicno. Zna se odmah da je druga drzava, da treba ici procedura carinjenja i slicno.
Ako ide preko Fedexa i ako oni imaju poslovnog partnera u BiH koji za njih radi taj posao, u ovom slucaju Intime, oni sigurno svakako naplate od Fedexa prevoz unutar BiH i dostavu, tako da Fedex to sigurno uracuna u ukupnu cijenu. Ako ima bilo sta drugo od troskova vezano za dostavu, to moraju uracunati odmah, jer to sto je to vezano za carinjenje a ne direktno za dostavu krajnjem kupcu je nebitna stvar, to je sve dio procesa dok artikal dodje do krajnjeg kupca i treba biti dio postarine.

Jedino sto je logicno je da se ograde vezano za samu carinu i PDV, to su troskovi koje placa kupac i odgovoran je za to sta narucuje, koji iznos i slicno, ali ako svaki artikal bez obzira na to da li je podlozan carinjenju ili ne mora proci tu proceduru, mora se napisati taj zahtjev i slicno, onda ga uracunajte odmah u cijenu. Neka Intime da svoju cijenu te usluge Fedexu, a Fedex neka uracuna, ako je i 100KM neka toliko vise u startu kosta dostava. To ce naravno znaciti da ce svi izbjegavati Fedex jer ce biti preskup, pa ce oni koji salju artikle naci alternative, ili ce Fedex vrsiti pritisak na Intime da smanji tu cijenu, ili naci drugog partnera.
Lakse je ovako na foru, to predstaviti kao nesto sto nije postarina, pa ce onda onaj ko salje dobiti OK cijenu od Fedexa i poslati, a ovi dodatno naplatiti na foru tih 35KM primaocu, nije OK i nije posteno.

Opet se sve svodi na iduce - ja kao kupac ako narucim nesto sto je legalno, ne prelazi prag za carinjenje, nije kolicina koja je problematicna i slicno, dakle sve je uredno, niko nema pravo da mi naplati nikakve dodatne troskove, ja sam postarinu platio i nista drugo me ne zanima, nebitno jeli to 10pf ili 100KM.
Post Reply