Dobro je da se ne moze pretrazivati sta je sve tada pisao.
Gdje njega izvuce danas? I ja se ne sjecam detalja.dječak sa šibicama wrote: ↑08/12/2025 18:03 Dzemo Latic je djecu mijesanih brakova vrijedjao, ne sjecam se detalja ali onako manje vise genetska greska ili tako nesto.
Mada, Dzemo je uvijek imao kompleks pa mu je oprosteno.
Ako imas taj tekst, postavi.
Sjecam da nema ko nije komentarisao njegova pisanja tada.
https://www.slobodnaevropa.org/a/1852764.html
P.S.Teško je zaboraviti da su ljudi u miješanim brkovima, te djeca rođena iz njih u vrijeme kada su carevale nacionalne ideologije smatrani kopiladima i onima koje treba iz ovoga društva potpuno izopštiti. Iako su mediji prenosili da je nešto slično govorio i profesor Džemaludin Latić, on danas tvrdi da takvo nešto nikada ne bi rekao.
"To je izmislila unuka Josipa Broza, to Džemo Latić niti je rekao, niti napisao. I to ne bih nikada učinio zbog toga što mi to ne dopuštaju ni moja porodična kultura, ni moja vjera. I svu djecu koja nas sada slušaju, koja slušaju ovu ogavnu uvredu, hoću da pozdravim i da im kažem da ja to nikada nisam ni pomislio,“ rekao je Latić.
Ipak, objašnjava zbog čega je protiv miješanih brakova.
"U mojoj vjeri je udaja muslimanke za nekoga ko nije musliman zabranjena. To stoji u osnovnim izvorima islama. A načelno je dozvoljena ženidba muslimana sa vjernicom koja vjeruje u jednog Boga, koja vjeruje u proživljenje. To je načelno. Međutim, većina vjerskih učenjaka, poput Evropskog vijeća za fetve, smatra da u situacijama kakva je u BiH i na Balkanu muslimani ne bi trebali da se žene nikakvim osim sa muslimankama,“ rekao je Latić.
Mislim da je ovo. Ne vidim da spominje da su genetska greska.
https://aimpress.forumcivique.org/artic ... -pubs-sar/
"Mjesoviti brakovi, neka vrsta zastave pogresno shvacenog zajednickog zivota, vecinom su propali brakovi, u njima nastaju teski sukobi, djeca iz takvih brakova se frustrirana porijeklom i sa takvim degutantnim preporukama valjalo bi jednom prestati", kaze Latic, pa nastavlja u stilu da su razlike izmedju Muslimana i nemuslimana tolike da treba sugerisati mladim ljudima da stupaju u bracnu zajednicu samo sa istomisljenicima jer ce "lakse doci do drustva bez trauma". Latic se ne zalaze za neke zakone koji bi takve brakove sankcionisali, nego preporucuje da bi "Islamska zajednica, i ne samo ona, konacno morala izaci sa javnim stavom da Islam u okolnostima kakve su u BiH ne dopusta ni zenidbu ni udaju izmedju Muslimana i nemuslimana".