Odgovoriću ti u nekoliko postova, da ne bude predugo. Ako je (citiram) sav problem u tome da drugi trebaju da pobijaju tvoje dokaze onda dozer ne treba da dokazuje ništa svoje zar ne? Čaša je već puna.Zehran82 wrote: ↑06/12/2025 12:41Hakiz wrote: ↑06/12/2025 12:06Kada ti mi nešta kažemo, to može biti pogrešno. Iznerviramo se, ljudi smo, pa kažemo pod emocijama.
Ali, tebe analizira mašina, bez emocija, samo na osnovu onoga šta pišeš. I to ista mašina koju ti koristIš u diskusijama sa nama, kojoj vjeruješ.
I ta mašina kaže slične stvari koje mi kažemo. O načinu na koji "diskutuješ". E, tada, samo tada, mašina baljezga gluposti. Ako potvrdi tvoje riječi, dobra je, ako ne potvrdi ne valja.
Mi griješimo, mašina griješi, samo si ti u pravu. A dokaz da si u pravu je taj da ti znaš sebe. A ti si objektivan prema sebi, je li tako? Kao što je dokaz tačnosti Kur'ana samo to da u Kur'anu piše (da je istina).
Ti, zapravo, samo tražiš potvrdu, odobravanje. OK, to je legitimno. Evo, ja ću ti odmah reći, sve si u pravu, svi mi griješimo, sve šta kažeš, tako je. I šta sada? Mi nastavimo, a tebe ostavimo u samoći tvoje pobjede? To ti je cilj?
Moj Zehrane
moze i masina pogrijesitiAli, tebe analizira mašina, bez emocija,nikad nisam tvrdio da ne moze....
ali opet se sva prica svodi...
AKo ja tvrdim dokaze za postojanje Boga, vi trebade iznijeti dokaze koji pobijau te moje dokaze ...sav problem lei u tome....
Problem je kada DOzer kaze, BOg je bajka, izmisljotina itd
i onda ne daje dokaze za te svoje tvrdnje...nego samo izjavi sam bez ikakvih argumenata i dokaza...kao da ce neko zdravo za gotovo uzeti ono st oon kaze...
nece niko zdravo za gotovo uzeti ni kad ja kazem ima Boga...cak to nije dokaz nikakav, ja sam sebi ne mogu biti dokaz...
kako ja argumentujem, tako sto uocit inteligentni dizajn, recimo vidim nanomasine u celijama, toliko kompleksne , a znamo da slucajnosti nemaju tu moc da stvaraju masine, robote, motore , turbine itd
jer ne vidim nigdje u nasoj stvarnost ida slucajnosti mogu ovako slagati dijelove kao puzle na svoja mjesta i onda kada zavrsi cijeli sistem dadne mu funkciju...o ne postoji u realnosti...pa posto to ne vidimo tako nesto zakljucujem da ove nanomasione su stvorene od Boga od samog pocetka
pa cak i prije evolucije koju ateisti zagovaraju jer recimo KInesin roboti koji hodaju na dvije noge moraju postojati i prije te vase evolucije kada ona krene sa dijeljenjem celija, a da bi se celije dijelile moraju postojati Kinezin roboti vec koji ce odradjivati svoje zadatke da bi uopste doslo do deijljenja celije, i te vase teorije koja krece od dijeljenja, ja tako nastaju mutacije kroz kopijatorne greske DNK lanca.
to je argumentacija kojuu ja koristi uz dokaze koje donosim...
Nadalje, može li Dozer sa 100% sigurnošću odbaciti Boga kao koncept ili ideju? Ne zaboravi da i ideje o Bogu postoje u nekom spektru, od abrahamskih pa do čiste spiritualnosti. Šta tačno Dozer odbacuje a šta prihvata? ALI, on opet ne treba dokazivati nepostojanje jer ga time stavljaš ga u nemoguću poziciju.
Evo ti od dragog chatGPT-a (ozbiljnije i duže) objašnjenje zašto je to nemoguće pozicija. To je ujedno i dokaz za argumente kad već to tražiš:
------
1. It’s not a “law” from mathematics — it comes from logic + epistemology
This rule is not a formal axiom in mathematics.
The rule is foundational in:
- Informal logic
- Critical thinking
- Epistemology (philosophy of knowledge)
- the scientific method
- Legal reasoning
It is a rule about rational argument, not about mathematical deduction.
2. Source: Classical Logic – “He who asserts must prove”
Origin phrase (Latin):
Onus probandi incumbit ei qui dicit, non ei qui negat
(The burden of proof is on the one who declares, not the one who denies)
This phrasing dates back to:
Aristotle (in epistemic reasoning)
Roman legal tradition
Later: Aquinas, Locke, Hume
But the logic behind it is older than the wording.
3. Why classical logic requires it
In logic:
A positive existential claim (“X exists”)
→ increases your knowledge base
→ therefore requires justification.
Example:
“Unicorns exist” → burden of proof required
“Unicorns do not exist” → default position unless evidence changes it
This is because:
Negative existential claims are infinite-general and cannot be proven exhaustively.
You cannot prove:
“There is NO god anywhere in all universes”
“There is NO teapot orbiting the Sun”
“There are NO invisible dragons”
But you can prove the positive by showing one instance.
That is why classical logic assigns the burden to the positive claim.
4. Hume’s contribution: extraordinary claims require justification
David Hume sharpened the idea with:
“A wise man proportions his belief to the evidence.”
If someone asserts:
miracles
deities
supernatural agents
special creation
ghosts
they must provide sufficient justification because these claims exceed ordinary experience.
This is the backbone of modern evidential epistemology.
5. Scientific method uses the same rule
Science operates on:
Hypotheses must be tested
Claims must be reproducible
Evidence must be supplied by the proposer
No scientific process says:
"Disprove me."
Instead it says:
"If you propose it, demonstrate it."
This is mathematically encoded in:
Null hypothesis testing
Model selection (Occam’s razor)
Bayesian updating
Where again, evidence must come from the one making the positive assertion.
6. Bayesian reasoning formalizes it mathematically
In Bayesian inference:
A claim with high prior improbability (e.g., God created DNA)
requires a lot of evidence to raise its posterior probability.
This is the closest you get to a mathematical justification of burden-of-proof logic.
7. Bertrand Russell’s Teapot (crystallization of the rule)
Russell stated:
“If I claim a teapot orbits the Sun, it is not your job to disprove it.
The burden of proof is on me.”
This clarified the modern understanding of why positive claims must carry the proof.
8. Summary (one sentence)
Burden of proof is not from mathematics; it comes from classical logic, epistemology, and scientific reasoning because positive claims introduce new entities and must be justified, while negative claims cannot be proven universally.