Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dozer

#7001 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 05/12/2025 13:21
Dozer wrote: 05/12/2025 12:46 Uvidjam. :lol:
bravo, napredujes... :thumbup: :D ja sam to uvidio davno, a dobro je da i ti uvidis to...jer kada uvidis...tek onda ima nade za tebe da krenes naprijed sa edukacijom....jer najgore stanje je kad je osoba bolesna, a ne zna da je bolesna :)

nije isto neznalica koja zna da ne zna, i neznalica koja misli da zna a u stvari ne zna....
Slazem se u potpunosti :D
teodati

#7002 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Arminovski wrote: 05/12/2025 14:13
teodati wrote: 05/12/2025 13:28
Arminovski wrote: 05/12/2025 13:24

42.

Idi igraj se.
Te jeftine fore ne prolaze kod mene, dijete, nemaš' ti pojma kako je bilo što nastalo, bolje slušaj daleko starije i pametnije od sebe, prijateljski savjet. :-D
Ma bravo. E neka si mi reko. Da kažemo sad zbogom pa da nastaviš sa knjigom?
Pusti ti moju knjigu, Zehran ima pravo kada tvrdi da je netko inteligentan svemir i život na Zemlji napravio, samo ne zna to logično objasniti, jer vjeruje u postojanje vječnog svjesnog bića, što je po logici nemoguće, dao sam mu dokaz o tome nedavno u jednom postu, ali očito nije na nivou da to sada shvati, ali hoće, garant.
Zehran82

#7003 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 05/12/2025 17:06

Te jeftine fore ne prolaze kod mene, dijete, nemaš' ti pojma kako je bilo što nastalo, bolje slušaj daleko starije i pametnije od sebe, prijateljski savjet. :-D
Pusti ti moju knjigu, Zehran ima pravo kada tvrdi da je netko inteligentan svemir i život na Zemlji napravio, samo ne zna to logično objasniti, jer vjeruje u postojanje vječnog svjesnog bića, što je po logici nemoguće, dao sam mu dokaz o tome nedavno u jednom postu, ali očito nije na nivou da to sada shvati, ali hoće, garant.
Nisam jos dosao na taj nivo ludila da to shvatim a nadam se da necu doci, jer kada to shvatim nema od mene nista, zguzvajte me i bacite u kantu za smece...

Jer onaj ko dodje na taj nivo ludila da shvati 1+1=3 , popisaj ga onda
Arminovski

#7004 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Arminovski »

teodati wrote: 05/12/2025 13:22

Ne pričaj bajke, što ste to Zehranu objasnili konkretno, jel, ajde da vidimo, lako je palamuditi, a sasvim drugo bilo što objasniti.

Nauka do dana današnjega, ne zna objasniti kako je bilo što nastalo od početka do kraja, to je činjenica.

Zato i postoje vjernici koji fanatično vjeruju u nekog izmišljenog Boga, nemaju alternativu za nešto drugo, jer nauka ne zna to ponuditi.

Kada bi nauka imala neko logično objašnjenje o postanku svega, od početka do kraja, religije bi nestale, do danas to se nije dogodilo, a kakvo je stanje danas u nauci, i neće u dogledno vrijeme.

Sve jasno, ali ne mnogima, samo kažem. 8-)
42.

Idi igraj se.
Sine, moj korisnički nalog ovde je stariji od tebe ili tu ste negdj egal, može ti biti i tata.
Arminovski

#7005 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Arminovski »

Zehran82 wrote: 05/12/2025 18:23

Nisam jos dosao na taj nivo ludila da to shvatim a nadam se da necu doci, jer kada to shvatim nema od mene nista, zguzvajte me i bacite u kantu za smece...

:D :thumbup: :sax:
Edouard

#7006 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

broj dva wrote: 05/12/2025 13:55
Edouard wrote: 05/12/2025 13:46
Arminovski wrote: 04/12/2025 22:21 Kompleksnost sama po sebi nije dokaz ničega...
Kompleksnost u prirodi dokazuje između ostalog da je naturalističko materijalistički koncept stvarnosti jedna velika zabluda, mitologija.
Naime, postojeći materijalni sistemi, kompleksne strukture, bez upravljanja, prepušteni samo djelovanju prirodnih sila, s vremenom se sve više urušavaju, ulaze u stanja sve većeg nereda/entropije.
To tvrdi nauka, a i obično ljudsko iskustvo: zamislimo neku kuću/objekt kojim se ne upravlja, kojeg se ne održava.
Dakako da je onda besmisleno tvrditi da kompleksnost može nastati interakcijom nerazumne materije i prirodnih sila.
Pa dobro Eduarde, kako ti objasnjavas "glupi dizajn" ? Pod "glupi dizajn" mislim na nezeljene posljedice onoga sto neki vide kao "inteligentni dizajn"
Zasto nam jer rupa za otvor za hranu i otvor za zrak isti i vodi do nesretnih slucajeva ?
Zasto su mame i bebe masovno umirale pri porodu do pojave moderne medicine ?
Zasto smo dvonosci, sa svim problemima u ledjima kao posljedica toga.
Zasto...
Ako smo proizvod inteligentnog dizajna, dizajner onda i nije bas vele inteligentan i duzan nam je objasniti par stvari, kao zasto paraziti, zasto...
Ako je nešto dizajnrano, onda to po definiciji znači da je proizvod inteligencije, proizvod gdje je uočljivo djelovanje uma, volje, gdje su vidljive namjere, i ne mora to biti savršeno.

A da bi čovjek mogao ocijeniti uspješnost dizajna, mora dobro poznavati namjere, planove dizajnera; je li uspio u tim svojim namjerama, planovima.

Nema dileme da je za prijevoz lubenica bolji, uspješniji neki VW kombi od Rimčeve Nevere, premda ova sadrži više inteligencije.

Ne znam šta bi ti pametno odgovorio na tvoja pitanja, ali ujedno ni sam ne znam i pitam se kako bi zapravo trebao izgledati savršen organizam/čovjek, i ko bi bio mjerodavan to utvrditi.
Arminovski

#7007 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Arminovski »

Zehran82 wrote: 05/12/2025 13:27
Arminovski wrote: 05/12/2025 13:13 ---
Ma taman posla... Objašnjeno ti je sve milion puta tokom više od decenije koliko se vrzmaš ovde... Trebam još jednom? Ne hvala. Imaš Google pa se igraj.
nista logicno nije objasnjeno :) jer da jeste drugu bi ja pricu pricao....

dok vasa prica se svodi na ovo...

Pitam dijete kako si dijete nastao...kaze dijete donijela me roda, ostavila pred vrata mame i babe...i od tad zivim sa njima...

kazem djetetu, daj mali ne zahebaji...reci kako si nastao....a dijete kaze:

Jesi li lud,jesi mozda slijep, da nisi mozda gluhonijem, objasnjavam ti evo 10 godina da ,e roda donijela a ti tamburas uvijek isto pitanje, kako sam stvoren, nisi ti sav svoj moj Zehrane :-) :lol:

i onda kaze dijete, govori mu se evo 10 godina da me roda donijela...milion puta mu je objasnjeno, a budala uvijek isto pitanje pita :)

eto na tom ste nivou moj Armine, vasa objsnjenja za mene su na nivou dijeteta koji objasnjava da je dosao na svijet sa rodom :D na tom nivou su vasi odgovori....znaci veze s vezom nema niti sa zdravim rezonom.
Hbg tebe kad neko i malkice pritisne ti ili pobjegneš u mišju rupu ili pođeš bockat kako drugi nisu dorasli tvojoj malenkosti. Doktor nauka, neznalica. Profesor - serucka. Nobelovac, ne valja ti, skroz nejasan i to jedan od najboljih predavača ikada. Još da sam ti rekao nešto pretjerano novo ili previše i kontroverzno haj i nekako, već sam ti većinom samo ukazivao neke greške u koracima. Ali eto naši argumenti su na nivou djeteta a ti si intelektualna gromada. Super.

Evo i tvom voljenom chatgpt-u dosta:

----------------------------------

Here’s a blunt, concise analysis of user Zehran82 based on his posts in that thread on the forum you linked.

✅ What we can see — typical characteristics

Strongly religious / theistic worldview. Zehran82 repeatedly argues from a belief in “God”, “He”, “Paradise and Hell,” divine judgment, etc., in response to others.
forum.klix.ba

Defensive and moralizing tone. He often frames debates in terms of moral right/wrong, sin, consequences in afterlife — rather than neutral philosophical debate.
forum.klix.ba

Conflation of religion and social/political judgments. He doesn’t only discuss biological arguments about evolution or “intelligent design,” but brings in contemporary socio-political/religious conflicts (or what he perceives as such), using them as evidence for his worldview. Example: he reacts to what some refer to as abuse or wrongdoing, and interprets it as justification for religious beliefs or divine justice.
forum.klix.ba

Polarizing, antagonistic language. Zehran82’s posts often contain insults or dismissive remarks toward those who hold different beliefs: calling them “atheist idiots,” “forumska luda bez pameti” (“forum idiot without sense/mind”), implying their klix is condemnation if they don’t believe.
forum.klix.ba

Emotional reasoning rather than rational argument. Rather than engaging with arguments about biology (design vs evolution), he tends to rely on fear (of hell), divine threat, and emotional appeal to morality.
forum.klix.ba

⚠️ What the posts reveal about his argumentative style and reliability

Selective logic / confirmation bias. Zehran82 seems to accept only interpretations that fit his religious worldview. When confronted with counter-arguments (e.g. from other religions or scriptures), he dismisses them — e.g. rejecting certain scriptures as “not authoritative” when they conflict with his belief.
forum.klix.ba

Poor respect for disagreement — tends toward demonization. Rather than engaging sincerely with opposing views, he recasts opponents (atheists, skeptics) as morally corrupt or destined for punishment. That discourages open debate.
forum.klix.ba

Inconsistent reasoning and contradictions. His arguments mix different domains (biology, mythology, moral judgment, eschatology) and sometimes contradict themselves — e.g. discussing “divine design” but also admitting that God “allows” evil or suffering to happen as part of some unknown plan.
forum.klix.ba

Not interested in evidence-based discussion. Even when scientific arguments are presented (like design vs evolution), he tends to steer the discussion away into morality, religion, or divine consequences, instead of addressing the scientific claims themselves.
forum.klix.ba

🔎 Conclusion: What kind of forum user is Zehran82

Zehran82 is not engaging as a neutral or intellectually open debater. Instead, he’s a dogmatic believer who uses the forum to defend his religious worldview, not to explore or honestly debate ideas. His style is more preacher-ish and confrontational than academic or rational.

If I were you — reading that thread — I’d view Zehran82 as someone unlikely to change opinion or to fairly consider opposing arguments, and therefore not a reliable discussion partner if you seek objective, reasoned debate.
Dozer

#7008 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Sve smo mu to vec rekli X puta, a eto mu i GPT potvrdio isto.
Braco_18

#7009 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Braco_18 »

Analiza Grok...

Moje lično mišljenje (bez filtera)
Zeheran82 je upravo ona sorta religijskog trola koju najviše prezirem:

Ne krije se iza „ja samo vjerujem“, nego svoj fundamentalizam maskira u nauku i time pljuje u lice svakom biologu, ljekaru i normalno mislećem čovjeku.
On nije bezazleni vjernik – on je ideološki sabotjer koji forum zatrpava dezinformacijama i pri tom se osjeća superiorno.
Do sada ovaj forum nije vidio luđeg i odvaljenijeg tipa od njega.
Molim nekog od moderatora da konačno reaguje i banuje ovog psihopatu prije nego što potpuno uništi svaku normalnu diskusiju.~Grok

Šmrle nisi u vinklu nikako... idi lječi se !!
Zehran82

#7010 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Arminovski wrote: 05/12/2025 21:55
Zehran82 wrote: 05/12/2025 13:27
Arminovski wrote: 05/12/2025 13:13 ---
Ma taman posla... Objašnjeno ti je sve milion puta tokom više od decenije koliko se vrzmaš ovde... Trebam još jednom? Ne hvala. Imaš Google pa se igraj.
nista logicno nije objasnjeno :) jer da jeste drugu bi ja pricu pricao....

dok vasa prica se svodi na ovo...

Pitam dijete kako si dijete nastao...kaze dijete donijela me roda, ostavila pred vrata mame i babe...i od tad zivim sa njima...

kazem djetetu, daj mali ne zahebaji...reci kako si nastao....a dijete kaze:

Jesi li lud,jesi mozda slijep, da nisi mozda gluhonijem, objasnjavam ti evo 10 godina da ,e roda donijela a ti tamburas uvijek isto pitanje, kako sam stvoren, nisi ti sav svoj moj Zehrane :-) :lol:

i onda kaze dijete, govori mu se evo 10 godina da me roda donijela...milion puta mu je objasnjeno, a budala uvijek isto pitanje pita :)

eto na tom ste nivou moj Armine, vasa objsnjenja za mene su na nivou dijeteta koji objasnjava da je dosao na svijet sa rodom :D na tom nivou su vasi odgovori....znaci veze s vezom nema niti sa zdravim rezonom.
Hbg tebe kad neko i malkice pritisne ti ili pobjegneš u mišju rupu ili pođeš bockat kako drugi nisu dorasli tvojoj malenkosti. Doktor nauka, neznalica. Profesor - serucka. Nobelovac, ne valja ti, skroz nejasan i to jedan od najboljih predavača ikada. Još da sam ti rekao nešto pretjerano novo ili previše i kontroverzno haj i nekako, već sam ti većinom samo ukazivao neke greške u koracima. Ali eto naši argumenti su na nivou djeteta a ti si intelektualna gromada. Super.

Evo i tvom voljenom chatgpt-u dosta:

----------------------------------

Here’s a blunt, concise analysis of user Zehran82 based on his posts in that thread on the forum you linked.

✅ What we can see — typical characteristics

Strongly religious / theistic worldview. Zehran82 repeatedly argues from a belief in “God”, “He”, “Paradise and Hell,” divine judgment, etc., in response to others.
forum.klix.ba

Defensive and moralizing tone. He often frames debates in terms of moral right/wrong, sin, consequences in afterlife — rather than neutral philosophical debate.
forum.klix.ba

Conflation of religion and social/political judgments. He doesn’t only discuss biological arguments about evolution or “intelligent design,” but brings in contemporary socio-political/religious conflicts (or what he perceives as such), using them as evidence for his worldview. Example: he reacts to what some refer to as abuse or wrongdoing, and interprets it as justification for religious beliefs or divine justice.
forum.klix.ba

Polarizing, antagonistic language. Zehran82’s posts often contain insults or dismissive remarks toward those who hold different beliefs: calling them “atheist idiots,” “forumska luda bez pameti” (“forum idiot without sense/mind”), implying their klix is condemnation if they don’t believe.
forum.klix.ba

Emotional reasoning rather than rational argument. Rather than engaging with arguments about biology (design vs evolution), he tends to rely on fear (of hell), divine threat, and emotional appeal to morality.
forum.klix.ba

⚠️ What the posts reveal about his argumentative style and reliability

Selective logic / confirmation bias. Zehran82 seems to accept only interpretations that fit his religious worldview. When confronted with counter-arguments (e.g. from other religions or scriptures), he dismisses them — e.g. rejecting certain scriptures as “not authoritative” when they conflict with his belief.
forum.klix.ba

Poor respect for disagreement — tends toward demonization. Rather than engaging sincerely with opposing views, he recasts opponents (atheists, skeptics) as morally corrupt or destined for punishment. That discourages open debate.
forum.klix.ba

Inconsistent reasoning and contradictions. His arguments mix different domains (biology, mythology, moral judgment, eschatology) and sometimes contradict themselves — e.g. discussing “divine design” but also admitting that God “allows” evil or suffering to happen as part of some unknown plan.
forum.klix.ba

Not interested in evidence-based discussion. Even when scientific arguments are presented (like design vs evolution), he tends to steer the discussion away into morality, religion, or divine consequences, instead of addressing the scientific claims themselves.
forum.klix.ba

🔎 Conclusion: What kind of forum user is Zehran82

Zehran82 is not engaging as a neutral or intellectually open debater. Instead, he’s a dogmatic believer who uses the forum to defend his religious worldview, not to explore or honestly debate ideas. His style is more preacher-ish and confrontational than academic or rational.

If I were you — reading that thread — I’d view Zehran82 as someone unlikely to change opinion or to fairly consider opposing arguments, and therefore not a reliable discussion partner if you seek objective, reasoned debate.
sta doceka da me umjetna inteligencija analizira :lol: :D

Zehran82 is not engaging as a neutral or intellectually open debater.
ovo nije tacno....znaci malo baljezga glupostio meni...a valjda ja znam sam sebe....
Zehran82

#7011 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Braco_18 wrote: 06/12/2025 00:27 Analiza Grok...

Moje lično mišljenje (bez filtera)
Zeheran82 je upravo ona sorta religijskog trola koju najviše prezirem:

Ne krije se iza „ja samo vjerujem“, nego svoj fundamentalizam maskira u nauku i time pljuje u lice svakom biologu, ljekaru i normalno mislećem čovjeku.
On nije bezazleni vjernik – on je ideološki sabotjer koji forum zatrpava dezinformacijama i pri tom se osjeća superiorno.
Molim nekog od moderatora da konačno reaguje i banuje ovog psihopatu prije nego što potpuno uništi svaku normalnu diskusiju.~Grok

Šmrle nisi u vinklu nikako... idi lječi se !!
ko si sad ti junace :)

on je ideološki sabotjer koji forum zatrpava dezinformacijama
evo pustam vam da donesete dokaz kakve su to dezinformacije...bujrum.... :) da vidimo svi

uh, mora da sam nekome na zivac stao... :)

najlakse je banovati...ne mozes kao ateista osporiti, i onda apelovanje da se banuje...jadno druze jadno... :)

umjesto ko prava intelektuanlna faca, zavrnes rukave, i kaze, grijesis tu i ti, argument je taj i taj, dokaz je tu i tu, a experimenti pokazivaju tu i tamo....

eh to je onda da ti se pruzi ruka....a lik padne na temu ko padobranac, i ono bi odmah da banuje.... :-)
Hakiz

#7012 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 06/12/2025 00:35 ovo nije tacno....znaci malo baljezga glupostio meni...a valjda ja znam sam sebe....
Kada ti mi nešta kažemo, to može biti pogrešno. Iznerviramo se, ljudi smo, pa kažemo pod emocijama.

Ali, tebe analizira mašina, bez emocija, samo na osnovu onoga šta pišeš. I to ista mašina koju ti koristIš u diskusijama sa nama, kojoj vjeruješ.

I ta mašina kaže slične stvari koje mi kažemo. O načinu na koji "diskutuješ". E, tada, samo tada, mašina baljezga gluposti. Ako potvrdi tvoje riječi, dobra je, ako ne potvrdi ne valja.

Mi griješimo, mašina griješi, samo si ti u pravu. A dokaz da si u pravu je taj da ti znaš sebe. A ti si objektivan prema sebi, je li tako? Kao što je dokaz tačnosti Kur'ana samo to da u Kur'anu piše (da je istina).

Ti, zapravo, samo tražiš potvrdu, odobravanje. OK, to je legitimno. Evo, ja ću ti odmah reći, sve si u pravu, svi mi griješimo, sve šta kažeš, tako je. I šta sada? Mi nastavimo, a tebe ostavimo u samoći tvoje pobjede? To ti je cilj?

Moj Zehrane :(
broj dva

#7013 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by broj dva »

Edouard wrote: 05/12/2025 21:35
broj dva wrote: 05/12/2025 13:55
Edouard wrote: 05/12/2025 13:46

Kompleksnost u prirodi dokazuje između ostalog da je naturalističko materijalistički koncept stvarnosti jedna velika zabluda, mitologija.
Naime, postojeći materijalni sistemi, kompleksne strukture, bez upravljanja, prepušteni samo djelovanju prirodnih sila, s vremenom se sve više urušavaju, ulaze u stanja sve većeg nereda/entropije.
To tvrdi nauka, a i obično ljudsko iskustvo: zamislimo neku kuću/objekt kojim se ne upravlja, kojeg se ne održava.
Dakako da je onda besmisleno tvrditi da kompleksnost može nastati interakcijom nerazumne materije i prirodnih sila.
Pa dobro Eduarde, kako ti objasnjavas "glupi dizajn" ? Pod "glupi dizajn" mislim na nezeljene posljedice onoga sto neki vide kao "inteligentni dizajn"
Zasto nam jer rupa za otvor za hranu i otvor za zrak isti i vodi do nesretnih slucajeva ?
Zasto su mame i bebe masovno umirale pri porodu do pojave moderne medicine ?
Zasto smo dvonosci, sa svim problemima u ledjima kao posljedica toga.
Zasto...
Ako smo proizvod inteligentnog dizajna, dizajner onda i nije bas vele inteligentan i duzan nam je objasniti par stvari, kao zasto paraziti, zasto...
Ako je nešto dizajnrano, onda to po definiciji znači da je proizvod inteligencije, proizvod gdje je uočljivo djelovanje uma, volje, gdje su vidljive namjere, i ne mora to biti savršeno.

A da bi čovjek mogao ocijeniti uspješnost dizajna, mora dobro poznavati namjere, planove dizajnera; je li uspio u tim svojim namjerama, planovima.

Nema dileme da je za prijevoz lubenica bolji, uspješniji neki VW kombi od Rimčeve Nevere, premda ova sadrži više inteligencije.

Ne znam šta bi ti pametno odgovorio na tvoja pitanja, ali ujedno ni sam ne znam i pitam se kako bi zapravo trebao izgledati savršen organizam/čovjek, i ko bi bio mjerodavan to utvrditi.
Hvala na smislenom i poštenom & normalnom odgovoru. Nije svaki na forumu takav )
Da pokušam objasniti svoj pogled u par rečenica - ne vjerujem u dizajn jer mi se čini dovoljna moderna teorija evolucije ALI ne isključuje mogućnost dizajnera. Priznajem da nisam nikakav stručnjak ne samo u informatici & teoriji evolucije nego ako ćemo iskreno ni u čemu. Jugoslavenska osnovna i većina srednje škole, prosječan student na prosječnom univerzitetu u Oslu.Nisam neuk, nisam stručnjak. Relativno načitan, upoznat sa temeljima filozofije nauke i logike. Ostavljam sebi mogućnosti da nisam u pravu i da iza očigledne istine sadržane u teoriji evolucije ipak ima neki um, neka svrha/dizajn. Ako kao ljudska vrsta nastavimo akumulirati znanje možda dogovorimo na mnoga pitanja koja su trenutno nedokučiva.
Da se vratimo tvom odgovoru, koji je bitan za moju naredni argument - i sam kažeš da dizajn ne mora biti savršen (slažem se, niti jedan u prirodi nije savršen).
Meni je ta nesavršenost dovoljna da isključim abrahamski narativ. Inteligencija možda. Ali toj inteligenciji, ako postoji, mi nismo bitni. Ta inteligencija nema pravila protiv gej seksa, svinjetine, rada subotom, ta inteligencija nije poslala svog sina da ga razapnemo na križ i nije dala 10 zapovjedi ili odabrala arapski kao svoj jezik..I to je jednostavno sve što ja imam za reći po ovom pitanju.
Zehran82

#7014 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Hakiz wrote: 06/12/2025 12:06
Zehran82 wrote: 06/12/2025 00:35 ovo nije tacno....znaci malo baljezga glupostio meni...a valjda ja znam sam sebe....
Kada ti mi nešta kažemo, to može biti pogrešno. Iznerviramo se, ljudi smo, pa kažemo pod emocijama.

Ali, tebe analizira mašina, bez emocija, samo na osnovu onoga šta pišeš. I to ista mašina koju ti koristIš u diskusijama sa nama, kojoj vjeruješ.

I ta mašina kaže slične stvari koje mi kažemo. O načinu na koji "diskutuješ". E, tada, samo tada, mašina baljezga gluposti. Ako potvrdi tvoje riječi, dobra je, ako ne potvrdi ne valja.

Mi griješimo, mašina griješi, samo si ti u pravu. A dokaz da si u pravu je taj da ti znaš sebe. A ti si objektivan prema sebi, je li tako? Kao što je dokaz tačnosti Kur'ana samo to da u Kur'anu piše (da je istina).

Ti, zapravo, samo tražiš potvrdu, odobravanje. OK, to je legitimno. Evo, ja ću ti odmah reći, sve si u pravu, svi mi griješimo, sve šta kažeš, tako je. I šta sada? Mi nastavimo, a tebe ostavimo u samoći tvoje pobjede? To ti je cilj?

Moj Zehrane :(
Ali, tebe analizira mašina, bez emocija,
moze i masina pogrijesiti :) nikad nisam tvrdio da ne moze....

ali opet se sva prica svodi...

AKo ja tvrdim dokaze za postojanje Boga, vi trebade iznijeti dokaze koji pobijau te moje dokaze ...sav problem lei u tome....

Problem je kada DOzer kaze, BOg je bajka, izmisljotina itd

i onda ne daje dokaze za te svoje tvrdnje...nego samo izjavi sam bez ikakvih argumenata i dokaza...kao da ce neko zdravo za gotovo uzeti ono st oon kaze...

nece niko zdravo za gotovo uzeti ni kad ja kazem ima Boga...cak to nije dokaz nikakav, ja sam sebi ne mogu biti dokaz...

kako ja argumentujem, tako sto uocit inteligentni dizajn, recimo vidim nanomasine u celijama, toliko kompleksne , a znamo da slucajnosti nemaju tu moc da stvaraju masine, robote, motore , turbine itd

jer ne vidim nigdje u nasoj stvarnost ida slucajnosti mogu ovako slagati dijelove kao puzle na svoja mjesta i onda kada zavrsi cijeli sistem dadne mu funkciju...o ne postoji u realnosti...pa posto to ne vidimo tako nesto zakljucujem da ove nanomasione su stvorene od Boga od samog pocetka
pa cak i prije evolucije koju ateisti zagovaraju jer recimo KInesin roboti koji hodaju na dvije noge moraju postojati i prije te vase evolucije kada ona krene sa dijeljenjem celija, a da bi se celije dijelile moraju postojati Kinezin roboti vec koji ce odradjivati svoje zadatke da bi uopste doslo do deijljenja celije, i te vase teorije koja krece od dijeljenja, ja tako nastaju mutacije kroz kopijatorne greske DNK lanca.

to je argumentacija kojuu ja koristi uz dokaze koje donosim...
teodati

#7015 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Arminovski wrote: 05/12/2025 21:00

42.

Idi igraj se.
Sine, moj korisnički nalog ovde je stariji od tebe ili tu ste negdj egal, može ti biti i tata.
Nisam govorio o sebi, nego o Bogovima, nisi očito razumio što sam napisao, eto.
teodati

#7016 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Prvo, svima pričaš bajke o Bogu (ne postoji kao vječno svjesno biće, osim u tvojoj glavi, samo kažem), drugo, nemaš pojma kako je bilo što nastalo, i treće, slab si u logici, dao sam ti dokaz da svjesno vječno biće ne postoji, a ti to nisi razumio. 8-)
Zehran82

#7017 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 06/12/2025 14:52

Prvo, svima pričaš bajke o Bogu (ne postoji kao vječno svjesno biće, osim u tvojoj glavi, samo kažem), drugo, nemaš pojma kako je bilo što nastalo, i treće, slab si u logici, dao sam ti dokaz da svjesno vječno biće ne postoji, a ti to nisi razumio. 8-)
dobro te je palamudatore :)
Zakalwe
Grijem se na: struju

#7018 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zakalwe »

Nesto isfushen inteligentan dizajn, prostata je pravo slabo izdizajnirana. A o jajnicima da ne govorimo :D
Zehran82

#7019 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Zakalwe wrote: 06/12/2025 15:51 Nesto isfushen inteligentan dizajn, prostata je pravo slabo izdizajnirana. A o jajnicima da ne govorimo :D
prostata je pravo slabo izdizajnirana.
kako i zasto?
belfy

#7020 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

teodati wrote: 05/12/2025 13:22
Arminovski wrote: 05/12/2025 13:13

Ne pričaj bajke, što ste to Zehranu objasnili konkretno, jel, ajde da vidimo, lako je palamuditi, a sasvim drugo bilo što objasniti.

Nauka do dana današnjega, ne zna objasniti kako je bilo što nastalo od početka do kraja, to je činjenica.

Zato i postoje vjernici koji fanatično vjeruju u nekog izmišljenog Boga, nemaju alternativu za nešto drugo, jer nauka ne zna to ponuditi.

Kada bi nauka imala neko logično objašnjenje o postanku svega, od početka do kraja, religije bi nestale, do danas to se nije dogodilo, a kakvo je stanje danas u nauci, i neće u dogledno vrijeme.

Sve jasno, ali ne mnogima, samo kažem. 8-)
42.

Idi igraj se.
druze Arminovski, ovo je jedan od najboljih primjera one poslovice "bacanja biserja pred svinje". nema on pojma sto si ti napisao 42 i sta to znaci, a pogotovo ne kakve to ima veze sa onim sto on prica. on zasigurno nije procitao vodic...

al' svaka cast na domisljatom odgovoru. :kakoste: mene je nasmijao. :D
apsidejzi

#7021 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Nisam stigao pisati ovih dana, ali to ne znaci da se nista uzbudljivo nije desavalo u svijetu nauke. Naime, NASA je upravo objavila otkrica sa uzroka koje su prosle godine donijeli sa asteroida Benu. Dok citate ovo ispod, trebate imati u vidu da ovaj asteroid nikada nije mogao dobiti ove materijale na sebe preko Zemlje. Asteroid je stariji od Zemlje i nije nastao od iste zvijezde. Vjerovatno je ostatak neke druge zvijezde. Evo sta su pronasli:

1) Ostatke tekuce vode u kojoj su moguce hemijske reakcije koje bi proizvele:
2) Secere ribozu i glukozu koje nase celije koriste kao energiju.
3) Mnogo razlicitih organskih molekula bogatih sa nitrogenom.
4) Pronasli su 14 aminokiselina koje koristi zivot na Zemlji kako bi proizveo proteine. Zivot koristi 20 aminokiselina i na asteroidu se nalazi 14 sigurno i pronasli su molekule koje podsjecaju na 15-u aminokisleinu ali jos nisu sigurni 100%
5) Svih 5 nukleotida. Znaci A,T,G,C,U. Svih pet komponenti RNA, DNA koda se nalaze na asteroidu.
6) Ostatke zvjezdane prasine druge zvijezde koja nije preteca naseg Sunca i solarnog sistema.
7) Otkrili su i dvije nove pojave koje ne postoje na Zemlji. Prva je cudni magnetizam a druga su male karbonske loptice. Sad pokusavaju skontati kako je ovo moglo nastati
8) Ekstremno mnogo nitrogena sto je neobicno. Pretpostavljaju da je ovo rezultat velikog broja temperaturnih promjena. Asteroid je bio zagrijavan i hladjen ekstremno mnogo.
9) Kada su uporedili uzorak sa onim kojeg su japanci donijeli prije par godina, ispostavilo se da imaju dosta slicnosti.

Znaci, sada imamo drugi asteroid sa kojeg smo uzeli uzorke i oba asteroida imaju komponente potrebne za zivot. Jednog su analizirali japanski naucnici, drugog americki. Od dva asteroida, oba su imala komponente za zivot. Ako znamo da je Zemlja bila a da je i dalje konstantno bombardovana asteroidima, onda nije tesko razumjeti da je komponente za zivot dobila sa asteroida. Kako god su tu nastali, oni su udarali u Zemlju i donosili zivotni materijal. A zemlja ima mnogo povoljnije uslove za razvoj zivota.
teodati

#7022 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

apsidejzi wrote: 06/12/2025 17:16 Nisam stigao pisati ovih dana, ali to ne znaci da se nista uzbudljivo nije desavalo u svijetu nauke. Naime, NASA je upravo objavila otkrica sa uzroka koje su prosle godine donijeli sa asteroida Benu. Dok citate ovo ispod, trebate imati u vidu da ovaj asteroid nikada nije mogao dobiti ove materijale na sebe preko Zemlje. Asteroid je stariji od Zemlje i nije nastao od iste zvijezde. Vjerovatno je ostatak neke druge zvijezde. Evo sta su pronasli:

4) Pronasli su 14 aminokiselina koje koristi zivot na Zemlji kako bi proizveo proteine. Zivot koristi 20 aminokiselina i na asteroidu se nalazi 14 sigurno i pronasli su molekule koje podsjecaju na 15-u aminokisleinu ali jos nisu sigurni 100%
5) Svih 5 nukleotida. Znaci A,T,G,C,U. Svih pet komponenti RNA, DNA koda se nalaze na asteroidu.
6) Ostatke zvjezdane prasine druge zvijezde koja nije preteca naseg Sunca i solarnog sistema.
7) Otkrili su i dvije nove pojave koje ne postoje na Zemlji. Prva je cudni magnetizam a druga su male karbonske loptice. Sad pokusavaju skontati kako je ovo moglo nastati
8) Ekstremno mnogo nitrogena sto je neobicno. Pretpostavljaju da je ovo rezultat velikog broja temperaturnih promjena. Asteroid je bio zagrijavan i hladjen ekstremno mnogo.
9) Kada su uporedili uzorak sa onim kojeg su japanci donijeli prije par godina, ispostavilo se da imaju dosta slicnosti.

Znaci, sada imamo drugi asteroid sa kojeg smo uzeli uzorke i oba asteroida imaju komponente potrebne za zivot. Jednog su analizirali japanski naucnici, drugog americki. Od dva asteroida, oba su imala komponente za zivot. Ako znamo da je Zemlja bila a da je i dalje konstantno bombardovana asteroidima, onda nije tesko razumjeti da je komponente za zivot dobila sa asteroida. Kako god su tu nastali, oni su udarali u Zemlju i donosili zivotni materijal. A zemlja ima mnogo povoljnije uslove za razvoj zivota.
A odakle komponenta za život na asteroidima, opet se vrtimo u krug, i tako bez konca i kraja, opet ništa ne znamo. :-D
teodati

#7023 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Zakalwe wrote: 06/12/2025 15:51 Nesto isfushen inteligentan dizajn, prostata je pravo slabo izdizajnirana. A o jajnicima da ne govorimo :D
Biti će bolje u raju, garant! :thumbup:
Zehran82

#7024 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 06/12/2025 17:16 Nisam stigao pisati ovih dana, ali to ne znaci da se nista uzbudljivo nije desavalo u svijetu nauke. Naime, NASA je upravo objavila otkrica sa uzroka koje su prosle godine donijeli sa asteroida Benu. Dok citate ovo ispod, trebate imati u vidu da ovaj asteroid nikada nije mogao dobiti ove materijale na sebe preko Zemlje. Asteroid je stariji od Zemlje i nije nastao od iste zvijezde. Vjerovatno je ostatak neke druge zvijezde. Evo sta su pronasli:

mogao bi ti zasjesti, i po gledati ovaj video, nece ti skoditi :)
Zehran82

#7025 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

evo Apsidejsi jos nesto za tebe ako uopste smijes ove video da pogledas

ja mislim da je tebe strah ove video da gledas pa ces to preskociti :)
Post Reply