Sta bi ti majstore, minimalac od 2.000 KM da ti drzava zagrantuje, a to sta radis i koliko si produktivan nema veze. To na budzetu navikli da ide plata, a radio ne radio, dosao na posao ili ne. Pola vas radi privatno i zavrsava privatne stvari u toku radnog vremena , svaki monter iz Elektroprivrede, naci ces ih na poslu poslije 12h ali malo sutra. Shopping u pola radnog vremena, poslije Dzume niko se ne vracam na posao, tako bi i kod privatnika i jos minimalno dvica da kane i platis drzavi 65% nameta na neto, a sve neradnici svoje vrste. Ove ispod 30 da ne spominjem nema veze koja bransa. Dodje sa faksa misli da treba imati platu 3.000 KM odmah a ne zna prigovor napisati, trosois vrijeme svoje da ga obucis, ali faks ja zavrsio, nemam nesto ni volje da ucim ali plata 3.000 KM bez toga se ne ustaje ujutro na posao. Svaki normalan poslodavac ce platiti dobrog radnika, jer nema radnika, ako radis kod poslodavac za neku sicu a teziste vapi za radnicima, znaci ili si nesposoban za nesto drugo ili uzivas u gazdinom mazohizmu.Tananarive wrote: ↑03/12/2025 08:44Znam nije lako kada se prepoznaš u komentaru, plaćajte radnike a ne bavite se ciganštinom i poganštinom, zavrnuli bi rođenu mater za marku "gazde", nije gro običnih normalnih radnika otišlo nigdje, tu su, da vam je da vam rade za 420 e neće da može više ako ne možete plaćati radnika i ne trebate imati firmu, katanac i u traku.maha_xy wrote: ↑02/12/2025 21:39To produktivni radnik zbori, kakve gazde takvi i radnici, i drustvo i vlast, sveukupno vecina prevaranata se razmnozila. Normalni ljudi su vec odavno napustili ovu lopovasku i prevarantsku drzavu. Radnik samo gleda kako da zajebe gazdu, gazda i radnika i drzavu, drzava sve, i radnike i gazde, i tako u krug.Tananarive wrote: ↑02/12/2025 21:20
Ne zarađuju oni ništa smradovi, nego radnici preko svojih leđa. Sa rastom profita raste samo profit tzv gazdama, qrtz bi oni išta povećali radniku, samo tjerati da daju veće plate ili katanac.
INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
-
maha_xy
#26951 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Last edited by maha_xy on 03/12/2025 10:13, edited 1 time in total.
-
ljubijankic
#26952 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Da ste plaćali radnika po efikasnosti ne bi pola drzave bilo vanimaha_xy wrote: ↑03/12/2025 10:07Sta bi ti majstore, minimalac od 2.000 KM da ti drzava zagrantuje, a to sta radis i koliko si produktivan nema veze. To na budzetu navikli da ide plata, a radio ne radio, dosao na posao ili ne. Pola vas radi privatno i zavrsava privatne stvari u toku radnog vremena , svaki monter iz Elektroprivrede, naci ces ih na poslu poslije 12h ali malo sutra. Shopping u pola radnog vremena, poslije Dzume niko se ne vracam na posao, tako bi i kod privatnika i jos minimalno dvica da kane i platis drzavi 65% nameta na neto, a sve neradnici svoje vrste. Ove ispod 30 da ne spominjem nema veze koja bransa. Dodje sa faksa misli da treba imati platu 3.000 KM odmah a ne zna prigovor napisati, trosois vrijeme svoje da ga obucis, ali faks ja zavrsio, nemam nesto ni volje da ucim ali plata 3.000 KM bez toga se ne ustaje ujutro na posao.Tananarive wrote: ↑03/12/2025 08:44Znam nije lako kada se prepoznaš u komentaru, plaćajte radnike a ne bavite se ciganštinom i poganštinom, zavrnuli bi rođenu mater za marku "gazde", nije gro običnih normalnih radnika otišlo nigdje, tu su, da vam je da vam rade za 420 e neće da može više ako ne možete plaćati radnika i ne trebate imati firmu, katanac i u traku.maha_xy wrote: ↑02/12/2025 21:39
To produktivni radnik zbori, kakve gazde takvi i radnici, i drustvo i vlast, sveukupno vecina prevaranata se razmnozila. Normalni ljudi su vec odavno napustili ovu lopovasku i prevarantsku drzavu. Radnik samo gleda kako da zajebe gazdu, gazda i radnika i drzavu, drzava sve, i radnike i gazde, i tako u krug.
-
maha_xy
#26953 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa to je prvi Bingo radio, obogatio se na malim troskovima rada, ali nema vise viska radnika, jedino ako im Neka majstor ne stvori novim mjerama. Radnici nikad nisu imali bolju pregovaracku poziciju kao unazad par godina, ja ne znam u kojoj vi paralelenoj stvarnosti zivite. Sad stvaraju visak da rade kod njih opet, pa male biznise su radnici u posljednje vrijeme ucijenjivali, to je poznata stvar. Sad objavi oglas bilo gdje pa ces vidjeti sta ce prijava doci, prije dodje jedna ili nijedna.ljubijankic wrote: ↑03/12/2025 10:13Da ste plaćali radnika po efikasnosti ne bi pola drzave bilo vanimaha_xy wrote: ↑03/12/2025 10:07Sta bi ti majstore, minimalac od 2.000 KM da ti drzava zagrantuje, a to sta radis i koliko si produktivan nema veze. To na budzetu navikli da ide plata, a radio ne radio, dosao na posao ili ne. Pola vas radi privatno i zavrsava privatne stvari u toku radnog vremena , svaki monter iz Elektroprivrede, naci ces ih na poslu poslije 12h ali malo sutra. Shopping u pola radnog vremena, poslije Dzume niko se ne vracam na posao, tako bi i kod privatnika i jos minimalno dvica da kane i platis drzavi 65% nameta na neto, a sve neradnici svoje vrste. Ove ispod 30 da ne spominjem nema veze koja bransa. Dodje sa faksa misli da treba imati platu 3.000 KM odmah a ne zna prigovor napisati, trosois vrijeme svoje da ga obucis, ali faks ja zavrsio, nemam nesto ni volje da ucim ali plata 3.000 KM bez toga se ne ustaje ujutro na posao.Tananarive wrote: ↑03/12/2025 08:44
Znam nije lako kada se prepoznaš u komentaru, plaćajte radnike a ne bavite se ciganštinom i poganštinom, zavrnuli bi rođenu mater za marku "gazde", nije gro običnih normalnih radnika otišlo nigdje, tu su, da vam je da vam rade za 420 e neće da može više ako ne možete plaćati radnika i ne trebate imati firmu, katanac i u traku.Mani se suplje
-
maha_xy
#26954 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
I sta, otisao profesor tjelesnog i politickih nauka da prodaje BigMac po Njemackoj. Opcija bila ovdje biro, isto Mc ovdje ili Mc Njemacka, ovdje sramota to raditi ali u Minhenu nije. Illjubijankic wrote: ↑03/12/2025 10:13Da ste plaćali radnika po efikasnosti ne bi pola drzave bilo vanimaha_xy wrote: ↑03/12/2025 10:07Sta bi ti majstore, minimalac od 2.000 KM da ti drzava zagrantuje, a to sta radis i koliko si produktivan nema veze. To na budzetu navikli da ide plata, a radio ne radio, dosao na posao ili ne. Pola vas radi privatno i zavrsava privatne stvari u toku radnog vremena , svaki monter iz Elektroprivrede, naci ces ih na poslu poslije 12h ali malo sutra. Shopping u pola radnog vremena, poslije Dzume niko se ne vracam na posao, tako bi i kod privatnika i jos minimalno dvica da kane i platis drzavi 65% nameta na neto, a sve neradnici svoje vrste. Ove ispod 30 da ne spominjem nema veze koja bransa. Dodje sa faksa misli da treba imati platu 3.000 KM odmah a ne zna prigovor napisati, trosois vrijeme svoje da ga obucis, ali faks ja zavrsio, nemam nesto ni volje da ucim ali plata 3.000 KM bez toga se ne ustaje ujutro na posao.Tananarive wrote: ↑03/12/2025 08:44
Znam nije lako kada se prepoznaš u komentaru, plaćajte radnike a ne bavite se ciganštinom i poganštinom, zavrnuli bi rođenu mater za marku "gazde", nije gro običnih normalnih radnika otišlo nigdje, tu su, da vam je da vam rade za 420 e neće da može više ako ne možete plaćati radnika i ne trebate imati firmu, katanac i u traku.Mani se suplje
Last edited by maha_xy on 03/12/2025 10:26, edited 1 time in total.
-
ljubijankic
#26955 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nije to sramota raditi ni ovdje ali pogledaj kolika je plata u Njemackoj za to mjesto a kolika ovdje, odnosno kolika je bila prije 10 godina kada je najvise ljudi odlazilo. Da ne pričam da tamo možeš i doći do toga da budeš profesor jednog dana, a ovdje nikadmaha_xy wrote: ↑03/12/2025 10:21I sta, otisao profesor tjelesnog i politickih nauka da prodaje BigMac po Njemackoj. Opcija bila ovdje biro, isto Mc ovdje ili Mc Njemacka, ovdje sramota to raditi ali u Minhenu nije.ljubijankic wrote: ↑03/12/2025 10:13Da ste plaćali radnika po efikasnosti ne bi pola drzave bilo vanimaha_xy wrote: ↑03/12/2025 10:07
Sta bi ti majstore, minimalac od 2.000 KM da ti drzava zagrantuje, a to sta radis i koliko si produktivan nema veze. To na budzetu navikli da ide plata, a radio ne radio, dosao na posao ili ne. Pola vas radi privatno i zavrsava privatne stvari u toku radnog vremena , svaki monter iz Elektroprivrede, naci ces ih na poslu poslije 12h ali malo sutra. Shopping u pola radnog vremena, poslije Dzume niko se ne vracam na posao, tako bi i kod privatnika i jos minimalno dvica da kane i platis drzavi 65% nameta na neto, a sve neradnici svoje vrste. Ove ispod 30 da ne spominjem nema veze koja bransa. Dodje sa faksa misli da treba imati platu 3.000 KM odmah a ne zna prigovor napisati, trosois vrijeme svoje da ga obucis, ali faks ja zavrsio, nemam nesto ni volje da ucim ali plata 3.000 KM bez toga se ne ustaje ujutro na posao.Mani se suplje
-
maha_xy
#26956 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Npr prosetas do Minhena i vidis da ti ljudi ne mogu zivjeti od rada u Mc, nemoj me pokusvati ubijediti da mogu. To sto ne mozes doci do posla je posljedica hiperprodukcije kadrova koji nemaju trziste, tako da sad imas profesora tjelesnog u.politici koliko hoces, cak i drzavu vode. Ali eto valjda kad nece strucni ljudi da udju u politiku dobijes ovo sto imas.ljubijankic wrote: ↑03/12/2025 10:24Nije to sramota raditi ni ovdje ali pogledaj kolika je plata u Njemackoj za to mjesto a kolika ovdje, odnosno kolika je bila prije 10 godina kada je najvise ljudi odlazilo. Da ne pričam da tamo možeš i doći do toga da budeš profesor jednog dana, a ovdje nikadmaha_xy wrote: ↑03/12/2025 10:21I sta, otisao profesor tjelesnog i politickih nauka da prodaje BigMac po Njemackoj. Opcija bila ovdje biro, isto Mc ovdje ili Mc Njemacka, ovdje sramota to raditi ali u Minhenu nije.ljubijankic wrote: ↑03/12/2025 10:13
Da ste plaćali radnika po efikasnosti ne bi pola drzave bilo vaniMani se suplje
![]()
-
ljubijankic
#26957 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja ti pričam o periodu prije 10 godina. Danas ti niko nece otici vani da radi meku, vecinom idu da rade u pošti ili u starackim domovima i bolnicama gdje su plate solidne. Također većini ljudi to je privremeni posao dok se ne uhodaju i ne napreduju.maha_xy wrote: ↑03/12/2025 10:29Npr prosetas do Minhena i vidis da ti ljudi ne mogu zivjeti od rada u Mc, nemoj me pokusvati ubijediti da mogu.ljubijankic wrote: ↑03/12/2025 10:24Nije to sramota raditi ni ovdje ali pogledaj kolika je plata u Njemackoj za to mjesto a kolika ovdje, odnosno kolika je bila prije 10 godina kada je najvise ljudi odlazilo. Da ne pričam da tamo možeš i doći do toga da budeš profesor jednog dana, a ovdje nikad![]()
-
maha_xy
#26958 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Peres tudje guzice dvije godine pa napredak, karijera iz snova. Evo ja znam ljudi koji ovdje nisu htjeli pepeljaru ocistit a gore otisli da rade u staracke domove. Ali jbg svaki je pocetak tezak, pogotovo kad krenes od ciscenja tudje guzice. Ovdje to nikad ne bi radili ni za platu vecu od one u Njemackoj. Prvo zbog okruzenja da dalje ne polemisemo.ljubijankic wrote: ↑03/12/2025 10:33Ja ti pričam o periodu prije 10 godina. Danas ti niko nece otici vani da radi meku, vecinom idu da rade u pošti ili u starackim domovima i bolnicama gdje su plate solidne. Također većini ljudi to je privremeni posao dok se ne uhodaju i ne napreduju.maha_xy wrote: ↑03/12/2025 10:29Npr prosetas do Minhena i vidis da ti ljudi ne mogu zivjeti od rada u Mc, nemoj me pokusvati ubijediti da mogu.ljubijankic wrote: ↑03/12/2025 10:24
Nije to sramota raditi ni ovdje ali pogledaj kolika je plata u Njemackoj za to mjesto a kolika ovdje, odnosno kolika je bila prije 10 godina kada je najvise ljudi odlazilo. Da ne pričam da tamo možeš i doći do toga da budeš profesor jednog dana, a ovdje nikad![]()
Last edited by maha_xy on 03/12/2025 10:38, edited 1 time in total.
- Tananarive
#26959 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Znaci radnici nisu dobri nikako a gazdoni na ranu ih privit, placaju posteno al hebi ga nema dobrih radnika da ih se posteno plati. Ko vas ne zna jaoooo.maha_xy wrote: ↑03/12/2025 10:07Sta bi ti majstore, minimalac od 2.000 KM da ti drzava zagrantuje, a to sta radis i koliko si produktivan nema veze. To na budzetu navikli da ide plata, a radio ne radio, dosao na posao ili ne. Pola vas radi privatno i zavrsava privatne stvari u toku radnog vremena , svaki monter iz Elektroprivrede, naci ces ih na poslu poslije 12h ali malo sutra. Shopping u pola radnog vremena, poslije Dzume niko se ne vracam na posao, tako bi i kod privatnika i jos minimalno dvica da kane i platis drzavi 65% nameta na neto, a sve neradnici svoje vrste. Ove ispod 30 da ne spominjem nema veze koja bransa. Dodje sa faksa misli da treba imati platu 3.000 KM odmah a ne zna prigovor napisati, trosois vrijeme svoje da ga obucis, ali faks ja zavrsio, nemam nesto ni volje da ucim ali plata 3.000 KM bez toga se ne ustaje ujutro na posao. Svaki normalan poslodavac ce platiti dobrog radnika, jer nema radnika, ako radis kod poslodavac za neku sicu a teziste vapi za radnicima, znaci ili si nesposoban za nesto drugo ili uzivas u gazdinom mazohizmu.Tananarive wrote: ↑03/12/2025 08:44Znam nije lako kada se prepoznaš u komentaru, plaćajte radnike a ne bavite se ciganštinom i poganštinom, zavrnuli bi rođenu mater za marku "gazde", nije gro običnih normalnih radnika otišlo nigdje, tu su, da vam je da vam rade za 420 e neće da može više ako ne možete plaćati radnika i ne trebate imati firmu, katanac i u traku.maha_xy wrote: ↑02/12/2025 21:39
To produktivni radnik zbori, kakve gazde takvi i radnici, i drustvo i vlast, sveukupno vecina prevaranata se razmnozila. Normalni ljudi su vec odavno napustili ovu lopovasku i prevarantsku drzavu. Radnik samo gleda kako da zajebe gazdu, gazda i radnika i drzavu, drzava sve, i radnike i gazde, i tako u krug.
- Tananarive
#26960 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Mislim da se ovdje ne prica o bosanskim "megafirmama". Bingo nije jaukao za minimalac, sve ide legalno sa platama. Kovertaši su u pitanju.biglebovski wrote: ↑02/12/2025 21:37Ne znam o kojim gazdama je rijeć, kolega? Može li poimenice, ja ne znam ni jednog, nisam u tim krugovima, puno radim, ne zujim okolo.Tananarive wrote: ↑02/12/2025 21:20 Ne zarađuju oni ništa smradovi, nego radnici preko svojih leđa. Sa rastom profita raste samo profit tzv gazdama, qrtz bi oni išta povećali radniku, samo tjerati da daju veće plate ili katanac.
Evo Bingo šta kaže, iz marta ove godine. Svako vjerovatno ima svoje mišljenje o Bingu, ali kad govorimo o gazdama, ćini mi se da su najveća porodična firma u BiH su, gazdurine znači par ekselans.
"Da kažem da nema problema, ima. Dolaze li nam ljudi da rade - dolaze. Došlo je do minimalca, a mi smo prošle godine povećali plate za 20 posto. Bilo ko ko napravi prvi korak, dijete s 18 godina, ima 1.400 KM primanja, uz doprinose, godišnju nagradu, 1.000 KM regresa za sve radnike, mimo te nagrade. Sve se dobija na papiru, nema koverte. Ne znamo šta je koverta. Sve je na platnoj listi i banci. Nikada nismo imali koverte i transparentni smo. Moram ovo reći. Sve je obračunato i ljudi rade tačan broj sati, imaju regres, godišnji odmor isl. Naš direktor ima platu od 3.500 KM i to je sve prikazano na računu", naglasila je Kunosić.
E sad, o kojim ti gazdurinama govoriš? Meni je evo Bingo pozitivan primjer, jer se sjećam da je davno bila zajebancija Bingo kralj malih plata, a sada ovo meni izgleda uredno i ne ćini mi se kao izrabljivanje gazdurina.
-
maha_xy
#26961 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne razumijes sta pisem, znaci Bingo je tlacio ljude prije 10 godina, i meni sad nije nikakva poslodavac, jer je promijenio diskurs samo kad nije imao vise radnika. Znaci i danas bi radili kod njega za 400 KM da se nisu okolnosti promijenile. Sad je Bingo top a obogatio se na niskim operativnim troskovima. Lobi njihov i dalje je prejak, i ne razumijem kako mozete navijati da uniste male biznise, gdje rade negdje i citave porodillce, od 5 zaposlenih 3 porodica i dvoje poznanici ili prijatelji.Tananarive wrote: ↑03/12/2025 10:38Znaci radnici nisu dobri nikako a gazdoni na ranu ih privit, placaju posteno al hebi ga nema dobrih radnika da ih se posteno plati. Ko vas ne zna jaoooo.maha_xy wrote: ↑03/12/2025 10:07Sta bi ti majstore, minimalac od 2.000 KM da ti drzava zagrantuje, a to sta radis i koliko si produktivan nema veze. To na budzetu navikli da ide plata, a radio ne radio, dosao na posao ili ne. Pola vas radi privatno i zavrsava privatne stvari u toku radnog vremena , svaki monter iz Elektroprivrede, naci ces ih na poslu poslije 12h ali malo sutra. Shopping u pola radnog vremena, poslije Dzume niko se ne vracam na posao, tako bi i kod privatnika i jos minimalno dvica da kane i platis drzavi 65% nameta na neto, a sve neradnici svoje vrste. Ove ispod 30 da ne spominjem nema veze koja bransa. Dodje sa faksa misli da treba imati platu 3.000 KM odmah a ne zna prigovor napisati, trosois vrijeme svoje da ga obucis, ali faks ja zavrsio, nemam nesto ni volje da ucim ali plata 3.000 KM bez toga se ne ustaje ujutro na posao. Svaki normalan poslodavac ce platiti dobrog radnika, jer nema radnika, ako radis kod poslodavac za neku sicu a teziste vapi za radnicima, znaci ili si nesposoban za nesto drugo ili uzivas u gazdinom mazohizmu.Tananarive wrote: ↑03/12/2025 08:44
Znam nije lako kada se prepoznaš u komentaru, plaćajte radnike a ne bavite se ciganštinom i poganštinom, zavrnuli bi rođenu mater za marku "gazde", nije gro običnih normalnih radnika otišlo nigdje, tu su, da vam je da vam rade za 420 e neće da može više ako ne možete plaćati radnika i ne trebate imati firmu, katanac i u traku.
-
ljubijankic
#26962 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Naravno, zato sto znas da ovdje neces napredovati osim ne pokrenes svoj biznis. I sam sam ti bio u slicnoj situacijimaha_xy wrote: ↑03/12/2025 10:38Peres tudje guzice dvije godine pa napredak, karijera iz snova. Evo ja znam ljudi koji ovdje nisu htjeli pepeljaru ocistit a gore otisli da rade u staracke domove. Ali jbg svaki je pocetak tezak, pogotovo kad krenes od ciscenja tudje guzice. Ovdje to nikad ne bi radili ni za platu vecu od one u Njemackoj. Prvo zbog okruzenja da dalje ne polemisemo.ljubijankic wrote: ↑03/12/2025 10:33Ja ti pričam o periodu prije 10 godina. Danas ti niko nece otici vani da radi meku, vecinom idu da rade u pošti ili u starackim domovima i bolnicama gdje su plate solidne. Također većini ljudi to je privremeni posao dok se ne uhodaju i ne napreduju.
-
maha_xy
#26963 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moras shvatiti da je vecina gazda ovdje, prvo opce nepismena, a o finansijskoj pismenosti da ne pricam. Vecina ih uglavnom propadne jer ne mogu upravljati prvom kriznom situacijom od 30 dana, a sve uzimaju na kredit pa i auta od par stotina hiljada maraka, ali balkanski sindrom pokazi se.ljubijankic wrote: ↑03/12/2025 10:45Naravno, zato sto znas da ovdje neces napredovati osim ne pokrenes svoj biznis. I sam sam ti bio u slicnoj situacijimaha_xy wrote: ↑03/12/2025 10:38Peres tudje guzice dvije godine pa napredak, karijera iz snova. Evo ja znam ljudi koji ovdje nisu htjeli pepeljaru ocistit a gore otisli da rade u staracke domove. Ali jbg svaki je pocetak tezak, pogotovo kad krenes od ciscenja tudje guzice. Ovdje to nikad ne bi radili ni za platu vecu od one u Njemackoj. Prvo zbog okruzenja da dalje ne polemisemo.ljubijankic wrote: ↑03/12/2025 10:33
Ja ti pričam o periodu prije 10 godina. Danas ti niko nece otici vani da radi meku, vecinom idu da rade u pošti ili u starackim domovima i bolnicama gdje su plate solidne. Također većini ljudi to je privremeni posao dok se ne uhodaju i ne napreduju.Gazda audi A8 a tebi kuka kako nema 100km da ti platu podigne
![]()
![]()
-
ljubijankic
#26964 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Shvatio sam ja to, davno. Prije Njemačka i pranje guzica ili prodavanje sendvica nego kod njih opet raditi.maha_xy wrote: ↑03/12/2025 10:51Moras shvatiti da je vecina gazda ovdje, prvo opce nepismena, a o finansijskoj pismenosti da ne pricam. Vecina ih uglavnom propadne jer ne mogu upravljati prvom kriznom situacijom od 30 dana, a sve uzimaju na kredit pa i auta od par stotina hiljada maraka, ali balkanski sindrom pokazi se.ljubijankic wrote: ↑03/12/2025 10:45Naravno, zato sto znas da ovdje neces napredovati osim ne pokrenes svoj biznis. I sam sam ti bio u slicnoj situacijimaha_xy wrote: ↑03/12/2025 10:38
Peres tudje guzice dvije godine pa napredak, karijera iz snova. Evo ja znam ljudi koji ovdje nisu htjeli pepeljaru ocistit a gore otisli da rade u staracke domove. Ali jbg svaki je pocetak tezak, pogotovo kad krenes od ciscenja tudje guzice. Ovdje to nikad ne bi radili ni za platu vecu od one u Njemackoj. Prvo zbog okruzenja da dalje ne polemisemo.Gazda audi A8 a tebi kuka kako nema 100km da ti platu podigne
![]()
![]()
-
svesuper25
#26965 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ti jedino mozes botovat iz vojinovog kabineta,takvi poput tebe nikad nisu zaradili jednu KM.ljubijankic wrote: ↑03/12/2025 10:57Shvatio sam ja to, davno. Prije Njemačka i pranje guzica ili prodavanje sendvica nego kod njih opet raditi.maha_xy wrote: ↑03/12/2025 10:51Moras shvatiti da je vecina gazda ovdje, prvo opce nepismena, a o finansijskoj pismenosti da ne pricam. Vecina ih uglavnom propadne jer ne mogu upravljati prvom kriznom situacijom od 30 dana, a sve uzimaju na kredit pa i auta od par stotina hiljada maraka, ali balkanski sindrom pokazi se.ljubijankic wrote: ↑03/12/2025 10:45
Naravno, zato sto znas da ovdje neces napredovati osim ne pokrenes svoj biznis. I sam sam ti bio u slicnoj situacijiGazda audi A8 a tebi kuka kako nema 100km da ti platu podigne
![]()
![]()
-
svesuper25
#26966 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Zasto toliko lazes
-
svesuper25
#26967 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Sve sami diletanti koji nikad u realnom sektoru nisu radili.Ho ruk populisticka vlada.Da su mislili dobro,onda nikako nesposobni Niksic ne bi bio premijer.I to drugi putHelaS wrote: ↑02/12/2025 22:01Aktuelna federalna Vlada je sigurno najlošija vlada Federacije od rata do danas. Premijer je trećerazredni lokalni inspektor, ministar finansija ekonomist bez iskustva i potaknut HDZ politikom opstruiranja, ostali ministri niti stručni niti sposobni organizatori. SDA vlade imali su bezbroj grešaka i loših odluka i zakona, ali imali su i iskusne i stručne ljude iza , Vlada "Trojke" nema ničega, ni znanja ni iskustva, ništasvesuper25 wrote: ↑02/12/2025 16:49 Nek sutra vlada ukine subvencije,imao bi automatski sljedeci mjesec preko 10 000 otkaza. Oko 70 000 radnih mjesta vlada subvencira,i to opet lovom koju su pokrali privredu sa ovom nakaradnom odlukom o minimalcu.Nevidjenu glupost su napravili.Tako se ni u Africi ne radi.![]()
- emigrazione
#26968 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Zapamti da ne postoji opcija da "gazda" bude donji ma koliko ti vapio za tim, ti i takav nivo kao sto si ti ste generacijama nauceni da budete dole i tesko se to ispravlja, samo vam treba omoguciti da kmecite i kukate tada vam je produktivnost najjaca...ljudi danas mole da dobijaju lovu u koverti, ali kako da ti to shvatisTananarive wrote: ↑03/12/2025 08:49Znao je kumrovčanin sa takvima jako dobro, nisi ti bezveze vani, sreća riješili smo se masu takvih, možeš još malo prduckat ovdje na forumu.emigrazione wrote: ↑03/12/2025 06:06 Gazdurine, đipovi, Turska, katanac, minimalac...nevjerovatno koliko paćenika luzera u čemu im život prolazi, ali i ne treba se cuditi kada je onaj kreten iz Kumrovca u generacije usadio to da je kapital zlo, da su banke zlo, da je preduzetnik prokleti gazdurina, da treba sto manje raditi i sto bolje zivjeti...ovo stvarno i treba tretirati kao robove nista drugo, sto vise kukaju to vise uzivaju![]()
-
svesuper25
#26969 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kazu ovde ko ne moze za jednog radnika mjesecno da izdvoji 1650 KM,nek zatvori firmu.
OK , onda po toj logici bi se moralo zatvorit vise od pola federalnih firmi koji nikako ne uplacuju poreze i doprinose.
Vlada im kad idu u penziju uvezuje staz i uplacuje poreze i doprinose.
A od kojih para im to vlada uplacuje
Jel ta lova mozda pala sa neba 
OK , onda po toj logici bi se moralo zatvorit vise od pola federalnih firmi koji nikako ne uplacuju poreze i doprinose.
Vlada im kad idu u penziju uvezuje staz i uplacuje poreze i doprinose.
A od kojih para im to vlada uplacuje
- shape of despair
#26970 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Evo moj gazda: jel ima nekoliko stanova ima, jel mijenja auto svakih 7-8 godina za novo iz salona: mijenja, jel se namirio sa parama za 2 života jeste.
Jel nama daje redovno platu i regres: daje, ali daje zato što mora i sve što je ostvario jeste svojom pameću i zalaganjem ali bez nas radnika ništa sam ne bi mogao postići.
Jel nam sad firma u krizi:jeste. Jel gazdu boli tuki, boli, kaže šta ću vam ja, sami ste krivi.
Prima dvije penzije, vodi se kao zaposlen, znači ima i platu, nametne i sa strane keša, cca 5000 mjesečno, samac, i opet mu vazda malo, + dobit svake godine. U firmu marku nije uložio što je i dovelo do svega ovoga.
Gazde su uvijeg "gore" malo ima poštenih a sistem im to dozvoljava.
Jel nama daje redovno platu i regres: daje, ali daje zato što mora i sve što je ostvario jeste svojom pameću i zalaganjem ali bez nas radnika ništa sam ne bi mogao postići.
Jel nam sad firma u krizi:jeste. Jel gazdu boli tuki, boli, kaže šta ću vam ja, sami ste krivi.
Prima dvije penzije, vodi se kao zaposlen, znači ima i platu, nametne i sa strane keša, cca 5000 mjesečno, samac, i opet mu vazda malo, + dobit svake godine. U firmu marku nije uložio što je i dovelo do svega ovoga.
- Tananarive
#26971 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne navijam ja da unište nikoga, nego da se uradi što je bingo uradio, dosta koverti platite radnika pošteno i radite, da je sreće da svi narastu kao bingo, ali zakidanjem radnika i države od toga nema ništa. Razumijem ja tebe dobro ti pričaš priču da sit gladnog ne razumije. Platite radnike da vam radnici ne idu po bijelom svijetu, a ta priča nema kvalitetnih radnika je dobro šuplja, dobar radnik neće da radi za crkavicu, i ne treba. Na prste jedne ruke nabrojati možemo poslodavce koji sami od sebe povećavaju platu kada im posao ide dobro ali je mali milion onih koji samo trpaju u svoje džepove ko hebe radnika neka crkne doći će drugi na njegovo mjesto za 1000km. Neće da može hvala bogu na ovim mlađim generacijama neće da rade za DŽ, i ne trebaju.maha_xy wrote: ↑03/12/2025 10:44Ne razumijes sta pisem, znaci Bingo je tlacio ljude prije 10 godina, i meni sad nije nikakva poslodavac, jer je promijenio diskurs samo kad nije imao vise radnika. Znaci i danas bi radili kod njega za 400 KM da se nisu okolnosti promijenile. Sad je Bingo top a obogatio se na niskim operativnim troskovima. Lobi njihov i dalje je prejak, i ne razumijem kako mozete navijati da uniste male biznise, gdje rade negdje i citave porodillce, od 5 zaposlenih 3 porodica i dvoje poznanici ili prijatelji.Tananarive wrote: ↑03/12/2025 10:38Znaci radnici nisu dobri nikako a gazdoni na ranu ih privit, placaju posteno al hebi ga nema dobrih radnika da ih se posteno plati. Ko vas ne zna jaoooo.maha_xy wrote: ↑03/12/2025 10:07
Sta bi ti majstore, minimalac od 2.000 KM da ti drzava zagrantuje, a to sta radis i koliko si produktivan nema veze. To na budzetu navikli da ide plata, a radio ne radio, dosao na posao ili ne. Pola vas radi privatno i zavrsava privatne stvari u toku radnog vremena , svaki monter iz Elektroprivrede, naci ces ih na poslu poslije 12h ali malo sutra. Shopping u pola radnog vremena, poslije Dzume niko se ne vracam na posao, tako bi i kod privatnika i jos minimalno dvica da kane i platis drzavi 65% nameta na neto, a sve neradnici svoje vrste. Ove ispod 30 da ne spominjem nema veze koja bransa. Dodje sa faksa misli da treba imati platu 3.000 KM odmah a ne zna prigovor napisati, trosois vrijeme svoje da ga obucis, ali faks ja zavrsio, nemam nesto ni volje da ucim ali plata 3.000 KM bez toga se ne ustaje ujutro na posao. Svaki normalan poslodavac ce platiti dobrog radnika, jer nema radnika, ako radis kod poslodavac za neku sicu a teziste vapi za radnicima, znaci ili si nesposoban za nesto drugo ili uzivas u gazdinom mazohizmu.
-
svesuper25
#26972 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
naravno da ima i takvih,ali prestanimo generalizovat da svako ko ima svoju firmu ,da je neki "gazdurina". I ti radnici misle da je lako vodit firmu,pa de ako je tako lako,nek sami osnuju svoju firmu ,pa nek pokazu drugima kako se radi.shape of despair wrote: ↑03/12/2025 11:48 Evo moj gazda: jel ima nekoliko stanova ima, jel mijenja auto svakih 7-8 godina za novo iz salona: mijenja, jel se namirio sa parama za 2 života jeste.
-
Dino79
#26973 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Dizanje minimalca rjesava problem neprofitabilnih firmi i tracenje radne snage.
Za drzavu je puno bolje da radnici rade za 2000 KM a ne za 1000. Naravno to je bolje i za samog radnika.
Za drzavu je puno bolje da radnici rade za 2000 KM a ne za 1000. Naravno to je bolje i za samog radnika.
- Dozer
#26974 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Generalno tacno sve, osim podvucenog.maha_xy wrote: ↑03/12/2025 10:07 Sta bi ti majstore, minimalac od 2.000 KM da ti drzava zagrantuje, a to sta radis i koliko si produktivan nema veze. To na budzetu navikli da ide plata, a radio ne radio, dosao na posao ili ne. Pola vas radi privatno i zavrsava privatne stvari u toku radnog vremena , svaki monter iz Elektroprivrede, naci ces ih na poslu poslije 12h ali malo sutra. Shopping u pola radnog vremena, poslije Dzume niko se ne vracam na posao, tako bi i kod privatnika i jos minimalno dvica da kane i platis drzavi 65% nameta na neto, a sve neradnici svoje vrste. Ove ispod 30 da ne spominjem nema veze koja bransa. Dodje sa faksa misli da treba imati platu 3.000 KM odmah a ne zna prigovor napisati, trosois vrijeme svoje da ga obucis, ali faks ja zavrsio, nemam nesto ni volje da ucim ali plata 3.000 KM bez toga se ne ustaje ujutro na posao. Svaki normalan poslodavac ce platiti dobrog radnika, jer nema radnika, ako radis kod poslodavac za neku sicu a teziste vapi za radnicima, znaci ili si nesposoban za nesto drugo ili uzivas u gazdinom mazohizmu.
Privatni poslodavci danas vecinom gledaju da zaposle nekoga koga mogu oblikovati kako njima odgovara, i jahati kad i koliko hoce, a to znaci - da radi maksimalno produktivno, precizno, da je pouzdan/a, ali za minimalnu mogucu platu.
Ja kad pokazem svoj CV, tacno na faci vidim sta ona/j tamo misli - jbt, ovaj nece traziti ispod 3-4.000. I onda ide samo jedan od dva moguca odgovora:
1. Nazalost, mi trazimo nekoga malo drugacijeg profila i iskustva (a CV u fullu kompatibilan s pozicijom koju trazi, tako da je ovo odgovor kojim se rijesi nekoga ko zna vise od njega, i koga nece da plati u skladu s referencama), ili
2. Vi ste naprosto prekvalifikovani i mi vas ne mozemo platiti u skladu s vasim referencama (ovo je donekle posten odgovor, ali s velikom dozom razmisljanja slicnog prvom slucaju).
Tako da, u danasnjoj BiH, vrlo je tesko naci zaista posteno placen posao u odnosu na ono sto neko realno donosi sa sobom u firmu (znanje, iskustvo, volju, sposobnost).
-
neki
#26975 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
nevjerovatno koliko ljudi ne shvataju osnove ekonomije...ovdje s par likova bukvalno kao da trogodišnjaku pokušavaš objasniti a on i dalje svoje