INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- dječak sa šibicama
#26926 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kao i uvijek, retorika se svodi na "treba privatnike nacepiti dosta je njihovog". A niko ne kaze kako, sve je nesto u domenu trebalo bi, pa kako.
Od price "ne mora drzati firmu ako mu je puno doprinosa" nema nista, to je obicna suplja prica. Nijedan nece zatvoriti firmu jer su mu doprinosi veliki, vec ce otpustiti radnike ili uposljavati na crno, ili dici cijene. Kao sto i rade.
Njiva je digao doprinose da sebi napuni dzepove, a sve dalje je pusteno na samovolju privatnicima. Hoce li otpustati ili varati na porezu, sve to rade i ovako i onako. Koji jaci privatnik nema veze u politici, ne postoji takav, svi oni zamracuju porez i muljaju. Uostalom, ko su najveci duznici, i kako ih zakon pritisce.
Cijela drzava je mafijaska.
Od price "ne mora drzati firmu ako mu je puno doprinosa" nema nista, to je obicna suplja prica. Nijedan nece zatvoriti firmu jer su mu doprinosi veliki, vec ce otpustiti radnike ili uposljavati na crno, ili dici cijene. Kao sto i rade.
Njiva je digao doprinose da sebi napuni dzepove, a sve dalje je pusteno na samovolju privatnicima. Hoce li otpustati ili varati na porezu, sve to rade i ovako i onako. Koji jaci privatnik nema veze u politici, ne postoji takav, svi oni zamracuju porez i muljaju. Uostalom, ko su najveci duznici, i kako ih zakon pritisce.
Cijela drzava je mafijaska.
-
maha_xy
#26927 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nije to das tako, sad ces imati samo vise neprijavljenih radnika. Pogotovo u manjim sredinama i radnajma, sad dajes na minimalac 650 KM doprinosa, moglo bi na 800 KM otici. Uzmi samo npr. kiosk koji radi na 4-5% marze, koliko treba prodati da zaradi 3.600 KM samo za 2 radnika. Imas opciju dizi cijenu ili otpustaj radnike, i treca solucija zatvori i radi kod velikih,sto i jeste lobi velikih. Samo malo da skontas da je npr. bankama, farmaceutskim kompanijama, telecom operaterima trosak radnika manji nego 2024. godine, a vi se uhvatili jebenog granapa u Brezi i Kladnju koji i onako jedva kraj sa krajem krpi ali njega oderi. Kako su svima prodali muda pod bubrege, veliki trljaju ruke, vlada ne zna jel' poslao ili dosla, a ovi se bore za goli opstanak. Banke ce uplatiti preko 16 miliona KM godisnje manje za doprinose samo za smanjenje ovih 5%. Znaci idioti nam vode sve, ubijas Hamu iz Breze, a onima sto zarade preko pola milijarde godisnje kanes jos 16 miliona KM.Thorgerson wrote: ↑02/12/2025 13:14 Ko ne moze da isplacuje i 1200 katanac.
Pa dosta je vise gazdi i menaĐera.
Otvori firmicu za 1000 KM. Nadje budale koje ce rintati za 500 KM i udri po ledjima.
Kazem. Ako nemas za 1200 plate, ugasi firmu i cao. Prekomponovat ce se to sve i ljudi ce naci posao, stvorit ce se druge, vece firme i cao.
Jok, ono.bi da gazduje i sefuje ali preko ledja radnika. Oguli im i kozu.
Ovdje je jedini problem u tome sto sada firme moraju da prijave full platu. Koju su ranije davali u koverti.
I tu je problem i sva frka.
Sta? Nek bude i otkaza? Pa bolje da se jednom zauvijek to vise iscisti. A ne da kuburimo godinama, standardnom sda politikom, suti, ne talasaj, neka, polako...a sve se urusava.
-
Hakiz
#26928 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa, radnica kod Hame u Kaknju bi se trebala boriti da radi nedjeljom, a da Bingo ne radi, pa da tako opstane Hamo kod kojeg radi, da ga ne proguta veliki.maha_xy wrote: ↑02/12/2025 17:47Nije to das tako, sad ces imati samo vise neprijavljenih radnika. Pogotovo u manjim sredinama i radnajma, sad dajes na minimalac 650 KM doprinosa, moglo bi na 800 KM otici. Uzmi samo npr. kiosk koji radi na 4-5% marze, koliko treba prodati da zaradi 3.600 KM samo za 2 radnika. Imas opciju dizi cijenu ili otpustaj radnike, i treca solucija zatvori i radi kod velikih,sto i jeste lobi velikih. Samo malo da skontas da je npr. bankama, farmaceutskim kompanijama, telecom operaterima trosak radnika manji nego 2024. godine, a vi se uhvatili jebenog granapa u Brezi i Kladnju koji i onako jedva kraj sa krajem krpi ali njega oderi. Kako su svima prodali muda pod bubrege, veliki trljaju ruke, vlada ne zna jel' poslao ili dosla, a ovi se bore za goli opstanak. Banke ce uplatiti preko 16 miliona KM godisnje manje za doprinose samo za smanjenje ovih 5%. Znaci idioti nam vode sve, ubijas Hamu iz Breze, a onima sto zarade preko pola milijarde godisnje kanes jos 16 miliona KM.Thorgerson wrote: ↑02/12/2025 13:14 Ko ne moze da isplacuje i 1200 katanac.
Otvori firmicu za 1000 KM. Nadje budale koje ce rintati za 500 KM i udri po ledjima.
Kazem. Ako nemas za 1200 plate, ugasi firmu i cao. Prekomponovat ce se to sve i ljudi ce naci posao, stvorit ce se druge, vece firme i cao.
Ovdje je jedini problem u tome sto sada firme moraju da prijave full platu. Koju su ranije davali u koverti.
Sta? Nek bude i otkaza? Pa bolje da se jednom zauvijek to vise iscisti. A ne da kuburimo godinama, standardnom sda politikom, suti, ne talasaj, neka, polako...a sve se urusava.
Ali i njoj je poturena priča o tome da će nedjeljom biti sa porodicom, pa će Hamo propasti, a ona ostati bez posla. Dok će njena jaranica u Bingu imati ne više 1.000, nego sada 1.200 dići i flaciju pa i cijenu kruha koji će ovoj prvoj, nezaposlenoj, biti još manje dostupan.
Ali, uvijek ima Njemačka.
- shape of despair
#26929 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja to vidim ovako:
Firma 10 uposlenih×1000KM plata + doprinosi. Sad 10×1200KM+doprinosi.
Firma mora dići cijene usluge/proizvoda. Kupac usluga/proizvoda negoduje,počne da traži jeftinije ponude (ne zanima ga jel kod nekoga radnici rade na crno, zanima ga samo cijena), ili traži zadržavanje starih cijena, jer je sad i on u problemu jer mora i on podići minimalac,štedi i sam on diže cijene. I sve ovo ovako ukrug, lančano višestruko poskupljenje svega radi bolje plate od 200KM.
Čini mi se da ovo dizanje minimalca nazor vodi totalnom krahu. Što ne podignete odma na 2000KM? što na 1200, što ne na 1250? koja je računica u igri?
Drugo je da se minimalac diže prirodno, bogata zemlja, para se ima, pa nebi niko ni bio na minimalcu, možda irgeti neki (uz dužno poštovanje), ovako navlačenje kondoma nazor dok nepukne.
Firma mora dići cijene usluge/proizvoda. Kupac usluga/proizvoda negoduje,počne da traži jeftinije ponude (ne zanima ga jel kod nekoga radnici rade na crno, zanima ga samo cijena), ili traži zadržavanje starih cijena, jer je sad i on u problemu jer mora i on podići minimalac,štedi i sam on diže cijene. I sve ovo ovako ukrug, lančano višestruko poskupljenje svega radi bolje plate od 200KM.
Čini mi se da ovo dizanje minimalca nazor vodi totalnom krahu. Što ne podignete odma na 2000KM? što na 1200, što ne na 1250? koja je računica u igri?
Drugo je da se minimalac diže prirodno, bogata zemlja, para se ima, pa nebi niko ni bio na minimalcu, možda irgeti neki (uz dužno poštovanje), ovako navlačenje kondoma nazor dok nepukne.
-
Hakiz
#26930 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ta bi računica bila tačna da ne postoji neka dobit firme, dionice, da ne postoje visoke plate menadžmenta i druga mjesta, kako u kojoj firmi, na kojima se može "uzeti" da se pokriju povećane plate radnicima a zadrže cijene koje će kupci spremno platiti.shape of despair wrote: ↑02/12/2025 18:22 Ja to vidim ovako:
U kulturi, mentalitetu u kojem mi živimo plate ne rastu prirodno. Neće poslodavac povećati platu radniku dok ga neko na to ne natjera. Da mu dobit naraste 100 %, 1.000 %, zadržat će istu platu. Razliku će stavitii u svoj džep. Zbog toga je, uostalom, i pokrenuo biznis, da on bude bogat, ne da radnicima omogući dostojanstven život.
-
Dino79
#26931 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Dizanje minimalca nas kumulativno vodi u bogatije drustvo i veci standard.
Oni koji ne mogu isplacivati minimalac otpustice te radnike i zatvoriti firme koje ne mogu praviti dovoljno profita.
Radnici ce se odmah zaposliti u firme koje prave veci profit i kojima evidentno fali radnika. Te firme ce sa novim radnicima praviti jos vise profita.
Dakle dizanje minimalca gasi niskoprifitne firme od kojih koristi nemaju ni drzava ni radnici i cini da ubrzani rast visokoprofitabilnih firmi koje mogu isplacuvati vece plate i praviti veci profit i placati vise poreza u drzavni budzet.
Oni koji ne mogu isplacivati minimalac otpustice te radnike i zatvoriti firme koje ne mogu praviti dovoljno profita.
Radnici ce se odmah zaposliti u firme koje prave veci profit i kojima evidentno fali radnika. Te firme ce sa novim radnicima praviti jos vise profita.
Dakle dizanje minimalca gasi niskoprifitne firme od kojih koristi nemaju ni drzava ni radnici i cini da ubrzani rast visokoprofitabilnih firmi koje mogu isplacuvati vece plate i praviti veci profit i placati vise poreza u drzavni budzet.
-
biglebovski
#26932 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa imaju ljudi računicu, nemaju štelu da se zaposle na budžet, ali imaju računicu da obezbjede svojoj porodici pokretanjem legalnog posla. I tačno znaju koliko košta i ulože sebe i svoju porodicu u posao i zarađuju za sebe i svoju porodicu, zarađuju za birokrate, izabrane i neizabrane predstavnike vlasti, zarađuju za nezaposlene, za invalide, za šume i vode, za zdravstvo i za penzije.Thorgerson wrote: ↑02/12/2025 14:38 Ako nemas racunicu da zaradis sebi dovoljno novca kao vlasnik kapitala i da ispostujes zakonsko pravo radnika na njegovu platu, sta uradis? Pa ugasis firmu jarane, nije za tebe ocito?
Ali onda dođe Država, je li, i kaže od sada vam je rad u vašoj državi 30% skuplji a od dogodine još 20% skuplji. Jebe nam se za vas je li vam teško i kako vam je. U vlastitoj državi.
I onda više nemaš računicu. I ne gasiš firmu, nego se odrekneš nekih stvari. Poput dodatnog radnika.
Plate trebaju rasti sa rastom proizvodnje, prodaje i rasta profita. Nama je ova godina bila 12% manja nego prošla. Godina za zaborav. I sada ako dignu 20% ovo, vraćaju nas 3 godine unazad, jer će jedno morati na biro jer su uslovi na tržištu takvi da nema garancije za isplatu plate. E dužni nismo nikome, nećemo ni radnika zavlačiti, na biro druže, do nekih sretnijih vremena.
-
made_in_sarajevo
#26933 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Jebat ce nas menaGeri i neka ce, da hocemo vise svi u picku materinu otici pa da nakon 15 godina konacno mogu 5 dana godisnjeg imati ili 2 dana bolovanja ili mozda da vratim dijete kad se rodilo tek pa da provedem 2 dana u kuci. Eto ne valjam ko gazda nikako, los za radnika los gazda nemam dzipa ni turske svake godine. Pu jebem ga ja, moram menaGera naci da mi objasni kako ide naplata, proizvodnja i kako da se izborim sa silnim menaGerima "napravit cu ti ja to jeftinije kakav on" samo da bi komsiji crkla krava
- Tananarive
#26934 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne zarađuju oni ništa smradovi, nego radnici preko svojih leđa. Sa rastom profita raste samo profit tzv gazdama, qrtz bi oni išta povećali radniku, samo tjerati da daju veće plate ili katanac.biglebovski wrote: ↑02/12/2025 20:44Pa imaju ljudi računicu, nemaju štelu da se zaposle na budžet, ali imaju računicu da obezbjede svojoj porodici pokretanjem legalnog posla. I tačno znaju koliko košta i ulože sebe i svoju porodicu u posao i zarađuju za sebe i svoju porodicu, zarađuju za birokrate, izabrane i neizabrane predstavnike vlasti, zarađuju za nezaposlene, za invalide, za šume i vode, za zdravstvo i za penzije.Thorgerson wrote: ↑02/12/2025 14:38 Ako nemas racunicu da zaradis sebi dovoljno novca kao vlasnik kapitala i da ispostujes zakonsko pravo radnika na njegovu platu, sta uradis? Pa ugasis firmu jarane, nije za tebe ocito?
Ali onda dođe Država, je li, i kaže od sada vam je rad u vašoj državi 30% skuplji a od dogodine još 20% skuplji. Jebe nam se za vas je li vam teško i kako vam je. U vlastitoj državi.
I onda više nemaš računicu. I ne gasiš firmu, nego se odrekneš nekih stvari. Poput dodatnog radnika.
Plate trebaju rasti sa rastom proizvodnje, prodaje i rasta profita. Nama je ova godina bila 12% manja nego prošla. Godina za zaborav. I sada ako dignu 20% ovo, vraćaju nas 3 godine unazad, jer će jedno morati na biro jer su uslovi na tržištu takvi da nema garancije za isplatu plate. E dužni nismo nikome, nećemo ni radnika zavlačiti, na biro druže, do nekih sretnijih vremena.
-
biglebovski
#26935 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne znam o kojim gazdama je rijeć, kolega? Može li poimenice, ja ne znam ni jednog, nisam u tim krugovima, puno radim, ne zujim okolo.Tananarive wrote: ↑02/12/2025 21:20 Ne zarađuju oni ništa smradovi, nego radnici preko svojih leđa. Sa rastom profita raste samo profit tzv gazdama, qrtz bi oni išta povećali radniku, samo tjerati da daju veće plate ili katanac.
Evo Bingo šta kaže, iz marta ove godine. Svako vjerovatno ima svoje mišljenje o Bingu, ali kad govorimo o gazdama, ćini mi se da su najveća porodična firma u BiH su, gazdurine znači par ekselans.
"Da kažem da nema problema, ima. Dolaze li nam ljudi da rade - dolaze. Došlo je do minimalca, a mi smo prošle godine povećali plate za 20 posto. Bilo ko ko napravi prvi korak, dijete s 18 godina, ima 1.400 KM primanja, uz doprinose, godišnju nagradu, 1.000 KM regresa za sve radnike, mimo te nagrade. Sve se dobija na papiru, nema koverte. Ne znamo šta je koverta. Sve je na platnoj listi i banci. Nikada nismo imali koverte i transparentni smo. Moram ovo reći. Sve je obračunato i ljudi rade tačan broj sati, imaju regres, godišnji odmor isl. Naš direktor ima platu od 3.500 KM i to je sve prikazano na računu", naglasila je Kunosić.
E sad, o kojim ti gazdurinama govoriš? Meni je evo Bingo pozitivan primjer, jer se sjećam da je davno bila zajebancija Bingo kralj malih plata, a sada ovo meni izgleda uredno i ne ćini mi se kao izrabljivanje gazdurina.
-
maha_xy
#26936 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
To produktivni radnik zbori, kakve gazde takvi i radnici, i drustvo i vlast, sveukupno vecina prevaranata se razmnozila. Normalni ljudi su vec odavno napustili ovu lopovasku i prevarantsku drzavu. Radnik samo gleda kako da zajebe gazdu, gazda i radnika i drzavu, drzava sve, i radnike i gazde, i tako u krug.Tananarive wrote: ↑02/12/2025 21:20Ne zarađuju oni ništa smradovi, nego radnici preko svojih leđa. Sa rastom profita raste samo profit tzv gazdama, qrtz bi oni išta povećali radniku, samo tjerati da daju veće plate ili katanac.biglebovski wrote: ↑02/12/2025 20:44Pa imaju ljudi računicu, nemaju štelu da se zaposle na budžet, ali imaju računicu da obezbjede svojoj porodici pokretanjem legalnog posla. I tačno znaju koliko košta i ulože sebe i svoju porodicu u posao i zarađuju za sebe i svoju porodicu, zarađuju za birokrate, izabrane i neizabrane predstavnike vlasti, zarađuju za nezaposlene, za invalide, za šume i vode, za zdravstvo i za penzije.Thorgerson wrote: ↑02/12/2025 14:38 Ako nemas racunicu da zaradis sebi dovoljno novca kao vlasnik kapitala i da ispostujes zakonsko pravo radnika na njegovu platu, sta uradis? Pa ugasis firmu jarane, nije za tebe ocito?
-
zippoo87
#26937 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Prvo,ne mislim sa tobom diskutovati,mogu se samo sprdati sa botinjosom kao sto si tisvesuper25 wrote: ↑02/12/2025 11:54Konacno i ti progledao,pa dobro jutro kolumbo.Uvidio si sta je nakaradna odluka o minimalcu donjela,da nam je sve skuplje i skuplje.Naravno da niko nije protiv povecanja minimalca,ali niko iz vlade ne spominje vise smanjivanja doprinosa.
Vlada je opet slagala,nista ne rade za fiskalnu reformu,samo su populisticki smanjili doprinose od jula mjeseca za 80 KM.Danas na 1000 KM,moras platit 650 KM doprinosa.Naravno sa povecanjem minimalca,automatski ce se i doprinosi povecat.A to ce dovest do jos veceg poskupljenja.
Vlada je diletantska,nikakav plan i program.Ho ruk odluke.Sindikat je vladin,pa i on populisticki lupa sa ciframa.
Drugo,nemam ja sta "progledavati",ja vidim dobro svakodnevno i ne trebaju mi botovi da mi "otvaraju oci" a posebno ne ovakvi kao ti
Nego,razlog zasto ne treba vise podizati je ekonomske prirode i nema uporiste u ekonomiji. Iako je i plata od 1000-1200 KM nikakva danas,forsiranje minimalne plate svake godine bez ekonomskog oporavka nece napraviti nista dobro. Inflaciju treba sada obuzdati i svesti na nulu i stabilizovati ekonomiju ali nije to lagan zadatak ni za jednu Ameriku ili Njemacku a kamoli BiH. Bukvalno i najbogatije drzave svijeta trenutno su u dubiozama i krizama i nikada goroj situaciji. A ova minimalna plata neka stoji na 1000 KM a neka raste medijalna plata...neka i poslodavci stabilizuju poslovanje i pocnu ulagati u radnu snagu i poboljsanje uslova a ne samo dizati cijene svemu.
Ali nasi vrli privrednici samo znaju zavuci ruku u tudji dzep a gutu iz svog dzepa ne misle tanjiti
-
Hakiz
#26938 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Inflacija 0 ne valja.zippoo87 wrote: ↑02/12/2025 21:56Prvo,ne mislim sa tobom diskutovati,mogu se samo sprdati sa botinjosom kao sto si tisvesuper25 wrote: ↑02/12/2025 11:54Konacno i ti progledao,pa dobro jutro kolumbo.Uvidio si sta je nakaradna odluka o minimalcu donjela,da nam je sve skuplje i skuplje.Naravno da niko nije protiv povecanja minimalca,ali niko iz vlade ne spominje vise smanjivanja doprinosa.
Vlada je opet slagala,nista ne rade za fiskalnu reformu,samo su populisticki smanjili doprinose od jula mjeseca za 80 KM.Danas na 1000 KM,moras platit 650 KM doprinosa.Naravno sa povecanjem minimalca,automatski ce se i doprinosi povecat.A to ce dovest do jos veceg poskupljenja.
Vlada je diletantska,nikakav plan i program.Ho ruk odluke.Sindikat je vladin,pa i on populisticki lupa sa ciframa.![]()
Drugo,nemam ja sta "progledavati",ja vidim dobro svakodnevno i ne trebaju mi botovi da mi "otvaraju oci" a posebno ne ovakvi kao ti![]()
Nego,razlog zasto ne treba vise podizati je ekonomske prirode i nema uporiste u ekonomiji. Iako je i plata od 1000-1200 KM nikakva danas,forsiranje minimalne plate svake godine bez ekonomskog oporavka nece napraviti nista dobro. Inflaciju treba sada obuzdati i svesti na nulu i stabilizovati ekonomiju ali nije to lagan zadatak ni za jednu Ameriku ili Njemacku a kamoli BiH. Bukvalno i najbogatije drzave svijeta trenutno su u dubiozama i krizama i nikada goroj situaciji. A ova minimalna plata neka stoji na 1000 KM a neka raste medijalna plata...neka i poslodavci stabilizuju poslovanje i pocnu ulagati u radnu snagu i poboljsanje uslova a ne samo dizati cijene svemu.
Ali nasi vrli privrednici samo znaju zavuci ruku u tudji dzep a gutu iz svog dzepa ne misle tanjiti![]()
-
HelaS
#26939 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Aktuelna federalna Vlada je sigurno najlošija vlada Federacije od rata do danas. Premijer je trećerazredni lokalni inspektor, ministar finansija ekonomist bez iskustva i potaknut HDZ politikom opstruiranja, ostali ministri niti stručni niti sposobni organizatori. SDA vlade imali su bezbroj grešaka i loših odluka i zakona, ali imali su i iskusne i stručne ljude iza , Vlada "Trojke" nema ničega, ni znanja ni iskustva, ništasvesuper25 wrote: ↑02/12/2025 16:49 Nek sutra vlada ukine subvencije,imao bi automatski sljedeci mjesec preko 10 000 otkaza. Oko 70 000 radnih mjesta vlada subvencira,i to opet lovom koju su pokrali privredu sa ovom nakaradnom odlukom o minimalcu.Nevidjenu glupost su napravili.Tako se ni u Africi ne radi.
-
zippoo87
#26940 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma znam,bolja je 8-10-12%,donosi vise prosperiteta...a 0% u realnosti rijetko gdje postojiHakiz wrote: ↑02/12/2025 22:01Inflacija 0 ne valja.zippoo87 wrote: ↑02/12/2025 21:56Prvo,ne mislim sa tobom diskutovati,mogu se samo sprdati sa botinjosom kao sto si tisvesuper25 wrote: ↑02/12/2025 11:54
Konacno i ti progledao,pa dobro jutro kolumbo.Uvidio si sta je nakaradna odluka o minimalcu donjela,da nam je sve skuplje i skuplje.Naravno da niko nije protiv povecanja minimalca,ali niko iz vlade ne spominje vise smanjivanja doprinosa.
Vlada je diletantska,nikakav plan i program.Ho ruk odluke.Sindikat je vladin,pa i on populisticki lupa sa ciframa.![]()
Drugo,nemam ja sta "progledavati",ja vidim dobro svakodnevno i ne trebaju mi botovi da mi "otvaraju oci" a posebno ne ovakvi kao ti![]()
Ali nasi vrli privrednici samo znaju zavuci ruku u tudji dzep a gutu iz svog dzepa ne misle tanjiti![]()
-
Hakiz
#26941 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Optimalna je oko 2 %.zippoo87 wrote: ↑02/12/2025 22:02Ma znam,bolja je 8-10-12%,donosi vise prosperiteta...a 0% u realnosti rijetko gdje postojiHakiz wrote: ↑02/12/2025 22:01Inflacija 0 ne valja.zippoo87 wrote: ↑02/12/2025 21:56
Prvo,ne mislim sa tobom diskutovati,mogu se samo sprdati sa botinjosom kao sto si ti![]()
![]()
-
HelaS
#26942 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
a bože sačuvajDino79 wrote: ↑02/12/2025 20:36 Dizanje minimalca nas kumulativno vodi u bogatije drustvo i veci standard.
-
zippoo87
#26943 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Izvrces cinjenicno stanje u BiH. Sada najvise kukaju oni poslodavci (a takvih je 80%),sto su kroz nisku minimalnu platu davali drzavi kurac a uzimali sebi sve na max. Pa tako,gdje god se moglo na crno prodavati,ne prijavljivati radnike,ukrasti od radnika,drzave,kralo se. I to se tolerisalo godinama a znamo i koje politike su to najvise tolerisale.HelaS wrote: ↑02/12/2025 13:58Očito je da nemaš firmu, da ne upravljaš preduzećem i ne misliš, ne brineš o njenom poslovanju, pa ovako, kao "Maksim" pokazuješ svoje mišljenje. Na 1.200 KM neto plaće treba dodati skoro toliko za doprinose, hranu radnika i prevoz. To je oko 2.200 KM za jednog radnika mjesečno, pa ako ih ima najmanje tri u firmi, to je 6.500 KM. Plus ostali troškovi i naknade, pa je to skoro 10.000 KM mjesečno. Bez novca za repromaterijal ili trgovačku robu i sl. Treba to zaraditi svaki mjesec, 120.000 KM godišnje.Thorgerson wrote: ↑02/12/2025 13:14 Ko ne moze da isplacuje i 1200 katanac.
Sa većom minimalnom plaćom više je nominalno KM za doprinose, i obrnuto. Očito, perfidan pokušaj Vlade FBiH da većim minimalcima unese više novca u budžet kroz doprinose, pa će odatle trošiti, dabogda i za penzije. Dobit će kontraproduktivne mjere - ogroman broj preduzeća neće moći ispuniti obavezu minimalne plaće 1.200 i više i veliki broj će otići u stečaj. Bit će radnika na biroima zapošljavanja neki će se zaposliti, ali generalno bit će manje novca u budžetima nego prije. Mislim da je produktivnije sniziti doprinose za više od pola sadašnjih, pa bi na obje strane bilo više motivacije, i kod radnika i kod poslodavca, a država bi samo vršila nadzor nad primjenom propisa.
I svi pricaju o ovim visokim nametima...ali niko da spomene da ako ti pola plate osplatis u koverti,umjesto regularno,ti si automatski srezao i sebi doprinose za pola,pa nije vise 43% ,nego bude 25%,jer si zakinuo drzavu a i radnika kroz doprinose.
I onda ovi presjeku,kazu sada ce malo vise poreza da ide u budzet,povecati cemo minimalac i to je ok...evo i ovdje najvise kukaju poslodavci rahmani i oni sa dna kace. Pa pocetkom godine,pola SDA "poslodavaca" je imalo onaj neki pokusaj protesta ,sjetiti cemo se...sve SDA delegati bili hahah.
I dan danas,svaki put kada na klixu procitamo da je inspekcija bila u kontrolama,zateknu desetine neprijavljenih radnika,ne izdaju se fiskalni racuni,radi se bez fiskalnog uredjaja. Bas u svakom gradu u svakoj kontroli,trecina kontrolisanih bude u prekrsaju i dobiju kazne.
Sto znaci,neke boli K za propisima i zakonima,oni tjeraju svoje na max.
Ovakvi ce se opametiti jedino da kazna bude 100 000 KM i oduzimanje licne imovine,ako ne mogu platiti.
I mi zivimo u takvoj sredini,da ce kod nas ukrasti svako ko moze,nebitno koliko to malo bilo.
Ja da mogu odlucivati,kod mene bi bila obrnuta praksa od ove sadasnje...ja bi stavio kazne ovako po 100 000 i licnu odgovornost,tj. imovinom ako ne mozes platiti a oslobodio bi ekonomiju nekih nameta i rasteretio. Pa bi se namirivali od ovih sto misle da mogu zakinuti drzavu.
Evo pekara kod mene u komsiluku,danas kupio hljeb,opet bez racuna a skoro ih prijavio inspekciji
Ocito je isplativije dati 2000 KM svaka 2-3 mjeseca,nego svaki dan kucati racune
- kokuz_sa
#26944 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Hranu radnika tj topli obrok prekriziHelaS wrote: ↑02/12/2025 13:58Očito je da nemaš firmu, da ne upravljaš preduzećem i ne misliš, ne brineš o njenom poslovanju, pa ovako, kao "Maksim" pokazuješ svoje mišljenje. Na 1.200 KM neto plaće treba dodati skoro toliko za doprinose, hranu radnika i prevoz. To je oko 2.200 KM za jednog radnika mjesečno, pa ako ih ima najmanje tri u firmi, to je 6.500 KM. Plus ostali troškovi i naknade, pa je to skoro 10.000 KM mjesečno. Bez novca za repromaterijal ili trgovačku robu i sl. Treba to zaraditi svaki mjesec, 120.000 KM godišnje.Thorgerson wrote: ↑02/12/2025 13:14 Ko ne moze da isplacuje i 1200 katanac.
Sa većom minimalnom plaćom više je nominalno KM za doprinose, i obrnuto. Očito, perfidan pokušaj Vlade FBiH da većim minimalcima unese više novca u budžet kroz doprinose, pa će odatle trošiti, dabogda i za penzije. Dobit će kontraproduktivne mjere - ogroman broj preduzeća neće moći ispuniti obavezu minimalne plaće 1.200 i više i veliki broj će otići u stečaj. Bit će radnika na biroima zapošljavanja neki će se zaposliti, ali generalno bit će manje novca u budžetima nego prije. Mislim da je produktivnije sniziti doprinose za više od pola sadašnjih, pa bi na obje strane bilo više motivacije, i kod radnika i kod poslodavca, a država bi samo vršila nadzor nad primjenom propisa.
Nisi duzan da ga isplacujes sem za trgovinske firme. Mada i tu mozes staviti da je topli obrok po danu 1KM
-
zippoo87
#26945 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma niko ne isplacuje hranu...ni ovaj svehvaljeni Bingo.
Dobijes platu i u plati ti je sve...imas jos fiksni dodatak kao putni troskovi...ali isti je iznos i ako si udaljen 3 km i ako si udaljen 20 km od posla
Dobijes platu i u plati ti je sve...imas jos fiksni dodatak kao putni troskovi...ali isti je iznos i ako si udaljen 3 km i ako si udaljen 20 km od posla
- emigrazione
#26946 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Gazdurine, đipovi, Turska, katanac, minimalac...nevjerovatno koliko paćenika luzera u čemu im život prolazi, ali i ne treba se cuditi kada je onaj kreten iz Kumrovca u generacije usadio to da je kapital zlo, da su banke zlo, da je preduzetnik prokleti gazdurina, da treba sto manje raditi i sto bolje zivjeti...ovo stvarno i treba tretirati kao robove nista drugo, sto vise kukaju to vise uzivaju
-
bumerangss
#26947 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Gledam na HRT1 i u Hrvatskoj ubrzava inflacija i veca je za 3,8% u odnosu na studeni prosle godine
-
Dilibus
- Tananarive
#26949 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Znam nije lako kada se prepoznaš u komentaru, plaćajte radnike a ne bavite se ciganštinom i poganštinom, zavrnuli bi rođenu mater za marku "gazde", nije gro običnih normalnih radnika otišlo nigdje, tu su, da vam je da vam rade za 420 e neće da može više ako ne možete plaćati radnika i ne trebate imati firmu, katanac i u traku.maha_xy wrote: ↑02/12/2025 21:39To produktivni radnik zbori, kakve gazde takvi i radnici, i drustvo i vlast, sveukupno vecina prevaranata se razmnozila. Normalni ljudi su vec odavno napustili ovu lopovasku i prevarantsku drzavu. Radnik samo gleda kako da zajebe gazdu, gazda i radnika i drzavu, drzava sve, i radnike i gazde, i tako u krug.Tananarive wrote: ↑02/12/2025 21:20Ne zarađuju oni ništa smradovi, nego radnici preko svojih leđa. Sa rastom profita raste samo profit tzv gazdama, qrtz bi oni išta povećali radniku, samo tjerati da daju veće plate ili katanac.biglebovski wrote: ↑02/12/2025 20:44
Pa imaju ljudi računicu, nemaju štelu da se zaposle na budžet, ali imaju računicu da obezbjede svojoj porodici pokretanjem legalnog posla. I tačno znaju koliko košta i ulože sebe i svoju porodicu u posao i zarađuju za sebe i svoju porodicu, zarađuju za birokrate, izabrane i neizabrane predstavnike vlasti, zarađuju za nezaposlene, za invalide, za šume i vode, za zdravstvo i za penzije.
- Tananarive
#26950 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Znao je kumrovčanin sa takvima jako dobro, nisi ti bezveze vani, sreća riješili smo se masu takvih, možeš još malo prduckat ovdje na forumu.emigrazione wrote: ↑03/12/2025 06:06 Gazdurine, đipovi, Turska, katanac, minimalac...nevjerovatno koliko paćenika luzera u čemu im život prolazi, ali i ne treba se cuditi kada je onaj kreten iz Kumrovca u generacije usadio to da je kapital zlo, da su banke zlo, da je preduzetnik prokleti gazdurina, da treba sto manje raditi i sto bolje zivjeti...ovo stvarno i treba tretirati kao robove nista drugo, sto vise kukaju to vise uzivaju