Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
- GungodessMissFortune
-
Trappist
#52 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
?GungodessMissFortune wrote: ↑02/12/2025 09:35Pa ni čovjek ne može nacrtati nešto što nikad u životu nije vidio, tako da ni po tom pitanju nema puno razlike.
Je li to tolkien nekad vidio orke i vilenjake u zivotu pa ih mogao tako dobro opisati
- Sanjarko
#53 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
MS skoro broj 1.
- GungodessMissFortune
#54 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Jest čitao o njima, nije tolkien izmislio basne, orke i vilenjake, btw.Trappist wrote: ↑02/12/2025 11:12?GungodessMissFortune wrote: ↑02/12/2025 09:35Pa ni čovjek ne može nacrtati nešto što nikad u životu nije vidio, tako da ni po tom pitanju nema puno razlike.
Je li to tolkien nekad vidio orke i vilenjake u zivotu pa ih mogao tako dobro opisati![]()
i on nije bio slikar btw.
-
Trappist
#55 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
crtao je mape koje ne postoje, crtao je pismo koje ne postoji, itd. Na kraju krajeva neko je morao izmisliti izgled orkova, vilenjaka, zmajeva, svega, iz nicega i onda to prezentovati (nacrtati, opisati ili sta li vec). Najbolji primjer ti je kad je bio ghibli trend sa AI slikama i koja je frka nastala (i nek je). Svi su odusevljeni slikama bili, a ne kontaju da se krse autorska prava studio ghibli-ja, jer AI samo kopira njihove slike i prilagodi slici koja se upload.GungodessMissFortune wrote: ↑02/12/2025 12:39Jest čitao o njima, nije tolkien izmislio basne, orke i vilenjake, btw.Trappist wrote: ↑02/12/2025 11:12?GungodessMissFortune wrote: ↑02/12/2025 09:35
Pa ni čovjek ne može nacrtati nešto što nikad u životu nije vidio, tako da ni po tom pitanju nema puno razlike.
Je li to tolkien nekad vidio orke i vilenjake u zivotu pa ih mogao tako dobro opisati![]()
- GungodessMissFortune
#56 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Ajde ti sad nacrtaj nešto što ne znaš aka nisi nikad vidio?Trappist wrote: ↑02/12/2025 15:26crtao je mape koje ne postoje, crtao je pismo koje ne postoji, itd. Na kraju krajeva neko je morao izmisliti izgled orkova, vilenjaka, zmajeva, svega, iz nicega i onda to prezentovati (nacrtati, opisati ili sta li vec). Najbolji primjer ti je kad je bio ghibli trend sa AI slikama i koja je frka nastala (i nek je). Svi su odusevljeni slikama bili, a ne kontaju da se krse autorska prava studio ghibli-ja, jer AI samo kopira njihove slike i prilagodi slici koja se upload.GungodessMissFortune wrote: ↑02/12/2025 12:39Jest čitao o njima, nije tolkien izmislio basne, orke i vilenjake, btw.
Kad si tako pametan.
crtao je mape koje ne postoje
Koliko je mapa prije toga vidio?
crtao wrong - kreirao je jezik koji nepostoji
prije toga je izučavao semantiku i druge akademske discipline vezane za jezik.
orkovi, vilenjaci, zmajevi
izgled svih tih bića je izmišljen davno prije nego je tolkien i rođen, narodne predaje su te koje ih donijele u naše vrijeme i za vrijeme tolkiena
De malo uključi taj mozak
-
belfy
#57 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
pa, kamara SF filmova te pobija. ko je ikada vidio Klingonce ili poradio na klingonskom jeziku? ili Ferengije ili bilo koju od svih izmisljenih likova i rasa. ko je vidio Aliena ili Predatora? kako nastade 20000 milja pod morem? kako Odiseja u svemiru?
kako su Mozart, Beethowen, Queen, Metallica, Lady Gaga komponovali muziku? kako je nastala bilo koja apstraktna slika? kako su nastali hiljade (ili desetine hiljada) likova u video igrama?
ne mozes porediti ljudsku kreativnost sa AI niti na jednom nivou. nauku i istrazivanje zasigurno da, ali umjetnost tesko ili nikako... mozda ce jednog dana biti uporedivo, ali trenutacno jednostavno nije.
kako su Mozart, Beethowen, Queen, Metallica, Lady Gaga komponovali muziku? kako je nastala bilo koja apstraktna slika? kako su nastali hiljade (ili desetine hiljada) likova u video igrama?
ne mozes porediti ljudsku kreativnost sa AI niti na jednom nivou. nauku i istrazivanje zasigurno da, ali umjetnost tesko ili nikako... mozda ce jednog dana biti uporedivo, ali trenutacno jednostavno nije.
-
broj dva
#58 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Ja bi rekao da AI za sada nema nikakvu kreativnost, samo je sposoban plagirati. Kako u muzici tako u vizualnoj umjetnosti. Može AI napraviti country pjesmu ali ta pjesma ce biti neinspirisana, dosadna, predvidljiva, bazirana na stotine hiljada country pjesama dostupnih programu.
- GungodessMissFortune
#59 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Jao pa gle čuda klingonci liče na humanoide, zašto su svi alieni skoro uvijek humanoidi? Alien xenomorph gle čuda lici na insekte tijelo skakavca a glava ne mogu se sad sjetiti, a za krv ima kiselinu i to zelene boje, čak ni novu boju ne možemo izmisliti. Primjeti kako ne možemo izmisliti aliena a da ne sliči na nešto što smo već vidjeli. Predator opet humanoid. Sve to o čemu ti govoriš i spominješ te umjetnike, njihova djela su sve varijacije već viđene tematike. Niko od njih nije izmislio ništa novo već preradio ili doradio već poznatu stvar.belfy wrote: ↑02/12/2025 19:52 pa, kamara SF filmova te pobija. ko je ikada vidio Klingonce ili poradio na klingonskom jeziku? ili Ferengije ili bilo koju od svih izmisljenih likova i rasa. ko je vidio Aliena ili Predatora? kako nastade 20000 milja pod morem? kako Odiseja u svemiru?
-
broj dva
#60 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Dobro sta onda sa H P Lovercraft i njegovim monstrumima ? Oni ne lice na legende i bajke, vile i vilenjake ili babaroge i sotone, apsolutno su orginalni i nisu varijacija na stare teme.
-
Trappist
#61 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Joj da nije frajer AI 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#62 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
ala brate AI lupa gluposti
konkretno ga ispitujem za KOKO u parizu knjigu
jos mu dao citav pdf da "pročita"
lik mi radnju i likove naveo koji ne postoje
totalno jos izmijenio radnju
konkretno ga ispitujem za KOKO u parizu knjigu
jos mu dao citav pdf da "pročita"
lik mi radnju i likove naveo koji ne postoje
totalno jos izmijenio radnju
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#63 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
al bukvalno...sinoc sam svjedočio halucinaciji geminija
copilot je jos gori u romanu Koko u Parizu totalo valja gluposti
- GungodessMissFortune
- Sanjarko
#65 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
- Sanjarko
#66 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Što šta sam smislio drugo sam, a u zadnje vrijeme sam, ali mi da mišljenje AI u vezi toga svega.GungodessMissFortune wrote: ↑03/12/2025 10:45Evo izazivam te da izmisliš novu bboju ili novi zvuk ili novog aliena?
Imate samo pjesmu ovdje na forumu Svadbena Pjesma se zove koju sam pola-pola napravio tekst uz pomoć AI.
- GungodessMissFortune
#67 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Je, ali da bi kreirao tu pjesmu koristiš već poznate riječi, samo ih miješaš.Sanjarko wrote: ↑03/12/2025 10:50Što šta sam smislio drugo sam, a u zadnje vrijeme sam, ali mi da mišljenje AI u vezi toga svega.GungodessMissFortune wrote: ↑03/12/2025 10:45Evo izazivam te da izmisliš novu bboju ili novi zvuk ili novog aliena?
Imate samo pjesmu ovdje na forumu Svadbena Pjesma se zove koju sam pola-pola napravio tekst uz pomoć AI.
Poenta moje priče je da naš mozak koristi već postojeće obrazce kako bi kreirao nešto "novo".
S tim da bih i ovdje malu ispravku napravio i rekao da mi ništa novo ne kreiramo nego samo otkrivano nešto što je tu bilo odvajkada ali nismo, do momenta otkrivanja, znali da postoji.
Sva nauka i naučni principi se zasnivaju na prethodnim otkrićima.
Kontate li sada??
-
broj dva
#68 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Ja sam srednjovjecni birokrata bez trunke maste, ne izmisljam nista. No poenta ostaje, ljudi (i samo ljudi) su u stanju stvoriti nesto novo i orginalno, dok AI nije.GungodessMissFortune wrote: ↑03/12/2025 10:45Evo izazivam te da izmisliš novu bboju ili novi zvuk ili novog aliena?
- GungodessMissFortune
#69 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Da mi bi vidjeti to nešto novo i originalno?broj dva wrote: ↑03/12/2025 11:06Ja sam srednjovjecni birokrata bez trunke maste, ne izmisljam nista. No poenta ostaje, ljudi (i samo ljudi) su u stanju stvoriti nesto novo i orginalno, dok AI nije.GungodessMissFortune wrote: ↑03/12/2025 10:45Evo izazivam te da izmisliš novu bboju ili novi zvuk ili novog aliena?
- Sanjarko
#70 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Da, kontam i slažem se da jeste tako većina ali ne sve ipak. Ali ima toga da se javi to jest u snovima dođe ili slično.GungodessMissFortune wrote: ↑03/12/2025 11:01Je, ali da bi kreirao tu pjesmu koristiš već poznate riječi, samo ih miješaš.Sanjarko wrote: ↑03/12/2025 10:50Što šta sam smislio drugo sam, a u zadnje vrijeme sam, ali mi da mišljenje AI u vezi toga svega.GungodessMissFortune wrote: ↑03/12/2025 10:45
Evo izazivam te da izmisliš novu bboju ili novi zvuk ili novog aliena?
Poenta moje priče je da naš mozak koristi već postojeće obrazce kako bi kreirao nešto "novo".
S tim da bih i ovdje malu ispravku napravio i rekao da mi ništa novo ne kreiramo nego samo otkrivano nešto što je tu bilo odvajkada ali nismo, do momenta otkrivanja, znali da postoji.
Kontate li sada??
Smislio ovdje i pisao o termoeluzivnom avionu pa nadalje do struje iz munja.
Taj avion po nekom mojoj ideji ne bi ostavljao toplotni trag na uređajima koji to otkrivaju.
Većina inspiracije kod ljudi pa i mene samoga dolazi iz prirode.
- GungodessMissFortune
#71 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Ali skontaj da si to vidio u snu, znači opet si negdje vidio. Plus dok si to gledao u snu koristio si već poznate definicije i zakone fizike samo si ih drugačije preuredio, kao u pjesmi kada si preuredio redoslijed riječi, i dobio novi rezultat.Sanjarko wrote: ↑03/12/2025 11:13Da, kontam i slažem se da jeste tako većina ali ne sve ipak. Ali ima toga da se javi to jest u snovima dođe ili slično.GungodessMissFortune wrote: ↑03/12/2025 11:01Je, ali da bi kreirao tu pjesmu koristiš već poznate riječi, samo ih miješaš.
Kontate li sada??
Taj avion po nekom mojoj ideji ne bi ostavljao toplotni trag na uređajima koji to otkrivaju.
Ta da upravo si otkrio kako se u primjenjenoj hemiji dobijaju "nove" supstance, "novi" materijali, itd.
-
tokio25
#72 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
iskreno nisam ni na sta specificno misliotoska wrote: ↑02/12/2025 00:24Misliš vjerovatno na tkz. UBI, univerzalni osnovni dohodak svakom stanovniku.tokio25 wrote: ↑01/12/2025 20:06u idealnom svijetu neka vrsta socijalizma je buducnostdetroit-mercy wrote: ↑01/12/2025 19:30 A kome ce se prodavati roba i usluge ako svi budemo bez posla![]()
ono socijalna pomoc neka a ljudi ce vjerovatno imati neke hobije od kojih zaradjuju i sl
vjerovatno ce u buducnosti postavka stvari biti skroz drugacija od ove koju smo naucili kao sto mi gledamo na srednji vijek vjerovatno razlicito nego na danas tako ce neko i nas gledati
vidi imali firme i radili u njima i sl
Znam da se već odavno eksperimentiše sa tim po zapadu, ali uvijek glasno objave početak, a ne i krajnje rezultate, izgleda da se nemaju baš čime pohvaliti nakon eksperimenta.
Socijalna pomoć je nešto drugo i ona mora opstati kakvo god bilo društveno uređenje.
Ideja o takvom dohotku zvuči lijepo i vrlo privlačno u teoriji, teško je uočiti mane na prvu, ali bi to možda bila jedna od opasnijih ideja po ljudsku psihu a onda i cijelo društvo. Ne vidim kako bi ta ideja moglo završiti dobro.
jednostavno sam mislio ono sta bi bilo idealno al je to utopija i nemoguce prvo zbog ljudi samih i njihovog stanja svijesti poimanja i sl
-
broj dva
#73 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
GungodessMissFortune wrote: ↑03/12/2025 11:12Da mi bi vidjeti to nešto novo i originalno?broj dva wrote: ↑03/12/2025 11:06Ja sam srednjovjecni birokrata bez trunke maste, ne izmisljam nista. No poenta ostaje, ljudi (i samo ljudi) su u stanju stvoriti nesto novo i orginalno, dok AI nije.GungodessMissFortune wrote: ↑03/12/2025 10:45
Evo izazivam te da izmisliš novu bboju ili novi zvuk ili novog aliena?
Predpostavljam da me pitas da vidis to nesto novo i orginalno ?
Lovecraft je pisac tako da mozes naci opise u njegovim djelima.
Naravno da je neko pravio ilustracije, nakon sto je H.P postao popularan ali mislim da je puno interesantnije procitati opise.
Googlaj Yog-Sothoth, Azathoth,Nyarlathotep,Shoggoth...
- GungodessMissFortune
#74 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Azathoth - džinovsko oko koje umjesto zjenice ima usta sa zubima plus pipci na sve strane - ništa novobroj dva wrote: ↑03/12/2025 11:32
Predpostavljam da me pitas da vidis to nesto novo i orginalno ?
Lovecraft je pisac tako da mozes naci opise u njegovim djelima.
Naravno da je neko pravio ilustracije, nakon sto je H.P postao popularan ali mislim da je puno interesantnije procitati opise.
Googlaj Yog-Sothoth, Azathoth,Nyarlathotep,Shoggoth...
sothoth - tijelo formirano tako što skupioš više očiju na jedno mjesto i dodaš malo pipaka
Nyarlathotep - humanoid sa 6 ruku bez nogu, sliči na bogomoljku
shoggoth - hrpa govana sa očima i pokojim pipkom, interesantno je zašto je iskoristio hrpu govana za inspiraciju ovog monstera koji mijenja oblik (shapeshift), mislim da je prelogično odakle mu inspiracije. Da ti pomognem od već poznatih stvari.
Svaka čast za maštovitost, u svakom slučaju
Last edited by GungodessMissFortune on 03/12/2025 12:02, edited 1 time in total.
- Sanjarko
#75 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Da kažem upravu si ali ja uvijek ostavim margin error da ima pa i u ovome da ipak neko nešto novo nekad i izmisli a kažem većina inspiracije svima pa i meni dolazi iz prirode.GungodessMissFortune wrote: ↑03/12/2025 11:21Ali skontaj da si to vidio u snu, znači opet si negdje vidio. Plus dok si to gledao u snu koristio si već poznate definicije i zakone fizike samo si ih drugačije preuredio, kao u pjesmi kada si preuredio redoslijed riječi, i dobio novi rezultat.Sanjarko wrote: ↑03/12/2025 11:13Da, kontam i slažem se da jeste tako većina ali ne sve ipak. Ali ima toga da se javi to jest u snovima dođe ili slično.GungodessMissFortune wrote: ↑03/12/2025 11:01
Je, ali da bi kreirao tu pjesmu koristiš već poznate riječi, samo ih miješaš.
Kontate li sada??
Ta da upravo si otkrio kako se u primjenjenoj hemiji dobijaju "nove" supstance, "novi" materijali, itd.