Nije se ništa promijenilo od tad, niti će se dugo išta mijenjati.
Usisivač ostaje usisivač.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Pa pisao je o tome, nissan leaf i bmw i3tuitamo wrote: ↑02/12/2025 17:26Test od prije par godine nije pametnom dosta, nego skeptično-površnom dosta.ZoomZoomKiwi wrote: ↑02/12/2025 17:13Polako prijatelju. Ima nas stručnih koji vrlo dobro znamo šta je elektromotor i šta baterija. A i onih koji su se svega navozali.
A svakako, forum nije mjesto za znanje.
Imaju automobilistički novinari koji su neke stvari slikovito predočili.
SAT je još prije par godina testirao S-klasu vs EQS na putu od Beograda do Opatije.
Realnost je sljedeća, ako hoćeš da prođeš jeftinije, onda ćeš sa EQS da putuješ od 2 do čak 4 sata duže nego sa S klasom. Ako pak hoćeš da ideš što brže, punjenja na najbržim punjačima ćeš platiti više nego gorivo za S-klasu na istom putu, i opet ćeš stići poslije ICE S-klase.
Pametnom dosta.
Koji EV si vozio i koliko dugo?
To je edge-case. Jednom godisnje se svi nakane da idu na skijanje, kad djeca imaju sedmicu slobodno. I svi idu preko vikenda. Za taj edge-case je beMzin bolji u mom slucaju, iako je skuplje. Trebao bi tri puta puniti a ovako mogu u cugu. Za sve ostalo, struja.
ne znam zasto se svi furaju na njega da je on neki klinac za autaOptimist wrote: ↑02/12/2025 18:01 https://youtube.com/shorts/Ngnzo5QeDkM? ... Vb7THFFf_4
Pls neka neko popravi link da se fino vidi. Vrijedi pogledati.![]()
Eto na tebe cemo se furati.tokio25 wrote: ↑02/12/2025 18:03ne znam zasto se svi furaju na njega da je on neki klinac za autaOptimist wrote: ↑02/12/2025 18:01 https://youtube.com/shorts/Ngnzo5QeDkM? ... Vb7THFFf_4
ok poznat postao pocetkom 90ih i to je to
i takvi su kao neki reper
Moram li opet spominjati da su rodica i zet, koji imaju dvije Tesle ( S i 3 ) kad je frka bila, iz Nijmegena u Sarajevo dosli sa cerkinim Golfom 1.6 TDI uz jedno sipanje oko Minhena.kravamuzara wrote: ↑02/12/2025 17:17Kad sam bio mlad taj ernadov put sam prelazio uz jedno punjenje od 3 minute, uz prosjek brzine kolika je njegova maksimalnaZoomZoomKiwi wrote: ↑02/12/2025 17:06Pa eto, i EV od 130k€ neće stat na ovom, stat će na sljedećem odmorištu i opet najmanje 45 minutakravamuzara wrote: ↑02/12/2025 16:58
Nemoj cijediti do kraja, nemoj puniti do kraja, nemoj voziti preko 120km/h, ako je temperatura u minusu placi.
U ovakvim uslovima je punjenje svakih 200-250km zagarantovano u 99% auta, onih 1% sto moze dobaciti 300-350 do iduceg punjenja kosta 100k eura zbog baterije od 100+kWh.
A ti dođeš sa Cliom II iz 2003. godine 1.2, imaš 6x manje kW, ideš 120 km/h bez problema, vruće ti u autu, i ovaj Ernadov put pređeš sa dva stajanja do destinacije i dva nazad.
Da ne spominjem kakvo novije ICE auto, šta sve možeš kupiti za cijenu jednog prosječnog EV, i to oduzmi troškove poreza i servisa za pet godina, i za te pare kupiš sebi fino umjesto 6e, normalnu 2.5 Mazdu 6 sa full opremom i ideš k’o čovjek 150 autocestom kako je i bog dragi odredio, u toplom, s dosegom u onom najgorem slučaju od 600km.![]()
Hahahatokio25 wrote: ↑02/12/2025 18:03ne znam zasto se svi furaju na njega da je on neki klinac za autaOptimist wrote: ↑02/12/2025 18:01 https://youtube.com/shorts/Ngnzo5QeDkM? ... Vb7THFFf_4
Ma šta mi znamo.sime_cipol wrote: ↑02/12/2025 18:06Moram li opet spominjati da su rodica i zet, koji imaju dvije Tesle ( S i 3 ) kad je frka bila, iz Nijmegena u Sarajevo dosli sa cerkinim Golfom 1.6 TDI uz jedno sipanje oko Minhena.kravamuzara wrote: ↑02/12/2025 17:17Kad sam bio mlad taj ernadov put sam prelazio uz jedno punjenje od 3 minute, uz prosjek brzine kolika je njegova maksimalnaZoomZoomKiwi wrote: ↑02/12/2025 17:06
Pa eto, i EV od 130k€ neće stat na ovom, stat će na sljedećem odmorištu i opet najmanje 45 minuta
A ti dođeš sa Cliom II iz 2003. godine 1.2, imaš 6x manje kW, ideš 120 km/h bez problema, vruće ti u autu, i ovaj Ernadov put pređeš sa dva stajanja do destinacije i dva nazad.
Da ne spominjem kakvo novije ICE auto, šta sve možeš kupiti za cijenu jednog prosječnog EV, i to oduzmi troškove poreza i servisa za pet godina, i za te pare kupiš sebi fino umjesto 6e, normalnu 2.5 Mazdu 6 sa full opremom i ideš k’o čovjek 150 autocestom kako je i bog dragi odredio, u toplom, s dosegom u onom najgorem slučaju od 600km.![]()
P.S. bilo bi lijepo da Ernad kaze koliko ga je ovaj sex sa Mazdom iz BEL i nazad koštao![]()
pa neces se na mene furati al nigdje veze se furati na bilo kogaOptimist wrote: ↑02/12/2025 18:04Eto na tebe cemo se furati.tokio25 wrote: ↑02/12/2025 18:03ne znam zasto se svi furaju na njega da je on neki klinac za autaOptimist wrote: ↑02/12/2025 18:01 https://youtube.com/shorts/Ngnzo5QeDkM? ... Vb7THFFf_4
i takvi su kao neki reper![]()
kakve veze ima kakav je novinar ocito je subjektivanZoomZoomKiwi wrote: ↑02/12/2025 18:06Hahahatokio25 wrote: ↑02/12/2025 18:03ne znam zasto se svi furaju na njega da je on neki klinac za autaOptimist wrote: ↑02/12/2025 18:01 https://youtube.com/shorts/Ngnzo5QeDkM? ... Vb7THFFf_4
Pa jedan od najvećih auto-novinara i petrol-heada i čovjek koji je vozio skoro sva auta na svijetu.
Ko da bude reper, Respo koji je jučer kupio rashodovanu Teslu?
Ispadate sirotinja ili škrtice Bgm. Imam prijatelje i rodbinu u Švedskoj, većina njih sve gleda kroz novac, bukvalno u euro. I svi imaju dobre poslove, gore stanove/kuće na kredit, u BiH i SCG kuće/stanove.Zakalwe wrote: ↑02/12/2025 17:52 BEV prelazi oko 250km u cugu zim ako vozis autoputom (ako ga skroz ne iscijedis). Istina.
Moja observacija: Cijena brzog punjenja je oko 4 SEK/kWh. Break-even cijena struje gdje je svejedno da li da vozis na beMzin ili struju je 6-7SEK/kWh (ako ti auto trosi oko 7L/100km).
Znaci ipak je povoljnije ici na struju (po kilometru gledajuci). Ali zna biti red pred punionicom kad je sportski raspust. Ja gonjam u planine na beMzin. Jes da trosi 14L/100km ali je Eberspecher i 4x4 neophodno.
314 ojrasime_cipol wrote: ↑02/12/2025 18:06Moram li opet spominjati da su rodica i zet, koji imaju dvije Tesle ( S i 3 ) kad je frka bila, iz Nijmegena u Sarajevo dosli sa cerkinim Golfom 1.6 TDI uz jedno sipanje oko Minhena.kravamuzara wrote: ↑02/12/2025 17:17Kad sam bio mlad taj ernadov put sam prelazio uz jedno punjenje od 3 minute, uz prosjek brzine kolika je njegova maksimalnaZoomZoomKiwi wrote: ↑02/12/2025 17:06
Pa eto, i EV od 130k€ neće stat na ovom, stat će na sljedećem odmorištu i opet najmanje 45 minuta
P.S. bilo bi lijepo da Ernad kaze koliko ga je ovaj sex sa Mazdom iz BEL i nazad koštao![]()