Istina o Bogu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dozer

#2551 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

teodati wrote: 01/12/2025 18:53 Uskoro će Božić, tko je to zapravo Isus Krist, koji je došao na Zemlju prije 2000 godina?

Da li je vječni Bog?

Ili jedan od Bogova koji su napravili svemir i život na Zemlji?

Istina o Njemu je samo jedna od toga, koja?

:?
Nijedna. Isus je fabrikat.
Zehran82 wrote:Bog kaze u Kuranu:

40:14 On(Bog) zna poglede koji kriomice u ono što je zabranjeno gledaju, a i ono što grudi kriju;
Sta bi s onim kraljevskim "Mi"... Cas je "Mi", cas je "On", sto znaci da bog sam za sebe nekad "govori" u "kraljevskom Mi", a nekad u trecem licu jednine. Kako to, zasto?

Zamisli, Smrle, da ti sad pocnes pisati ovako - Smrle (Zehran82) zna i razumije sve sto je bog "rekao". Malo debilno, a?
Zehran82

#2552 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Hakiz wrote: 01/12/2025 19:39
Zehran82 wrote: 01/12/2025 16:36
Hakiz wrote: 01/12/2025 16:10

A onda Gaza. Tamo, kako se čini, šejtan je čvrsto uz one uz koje je, ali bog je ostavio djecu Gaze.

Testira ih, je li tako Zehrane?
nije on napustio djecu Gaze....nego su ih napustili muslimani komsije okolnih drzava prvenstveno, pa svi ostalih...ali oni okolne zemlje oni su ih napustili a Allah ne....

sta mislis ovo...bombu bace, ubiju dijete, a to dijete ne osjeti nikakav bol i pojavi se odjednom u Raju, zivo i zdravo, bez bola i tuge...i ne samo to nego sa svojim roditljeima u zagrljaju i oni tamo se ne mogu Allahu zahvaliti na toj blagodati da ih je spojio ponovo u vjecnom Raju.....

a ti kazes sa zemlje iz svog nevjerstva, kako ih je Allah napustio, a oni sad u ovom trenutku mozda upravo sa Allahom razgovaraju u Raju i iskazuju mu zahvalnost sto ih je spojio u Raju zive i zdrave....
A, sad ih nije on napustio.

Blago tebi...

A, sad ih nije on napustio.

Blago tebi...
Ti ovdje hoces da Bog cudnovato intervenise, da posalje vojske sa nebesa da spase Palestince...a miliioni muslimana okolo palestince koji cak imaju i jako dobra naoruzanja....

Da tako Bog djeluje onda ne bi bilo dzihada borbe na Allahovu putu, nebi bilo sehida, da bi ukazao na izdzljive itd

da vidimo sta Bog kaze za to u Kuranu:

3:140 Ako vi dopadate rana, i drugi rana dopadaju. A u ovim danima Mi dajemo pobjedu sad jednima, a sad drugima, da bi Allah ukazao na one koji vjeruju i odabrao neke od vas kao šehide – a Allah ne voli nevjernike –
Zehran82

#2553 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 01/12/2025 22:21
Zehran82 wrote: 01/12/2025 15:56
apsidejzi wrote: 01/12/2025 14:54
Fer i posteno. Meni je to pricinjavalo zadovoljstvo, ali vise ne. Taman.

Ovo je i obostrano. Za mene je islam kao i los brak. Zivis i trpis sve nepravde jer si navikao i bojis se alternative. jednom kad se razvedes, skontas da i nije bilo tako strasno.
Ovo je i obostrano. Za mene je islam kao i los brak. Zivis i trpis sve nepravde jer si navikao i bojis se alternative. jednom kad se razvedes, skontas da i nije bilo tako strasno.
A sta ako je Bog vidio u dubinu tvog srca i odlucio da te odstrani od sebe.... da te prepusti samom sebi a i onom losem drugu koji udjase covjeku navrat, koji dosaptava sve i svasta, koji obecava sve svasta samo da ti zakoracis u taj strasni Dzehennem, i onda ti kaze e sad se pusi jarane :-)
Nema sta bog pogledati u moje srce i nesto odluciti. On je valjda znao za mene prije nego je svemir uopste napravio. Moje srce, moja djela, moje misli, moje ideje. Sve. Valjda je on SVEZNAJUCI. Ti konstantno skaces izmedju antropomorfnog i sveznajuceg boga. Moja dobra djela su bila apsurdna prije nego sam se ja i rodio. Nema veze sta meleki pisu.

Pozicija boga je kao pozicija covjeka koji je usao u telefon svoje zene, vidio da se dopisivala s nekim na tinderu i da su dogovorili dejt kad on ode na posao. Covjek sada uzme kameru i odluci da snimi sta ce ovi uraditi, a zna sta ce uraditi. I dodje taj drugi covjek i onda oni imaju intimni odnos. Postavlja se pitanje: zasto je ovaj uopste snimao? Sta on ima od tog dokaznog materijala kad je vec znao sta ce se desiti? Ja kada bih vidio poruke kod svoje zene ne bih cekao da ona to uradi. Ja bih je suocio odmah i rekao: halo ba, koga ti ovdje pravis budalom???

I da stvar bude jos gora, ta zena mu napravi sendvic da ponese na posao i on ga uzme i odnese i pojede. Taj sendvic su moja dobra djela dok sam bio vjernik. Kada se on vrati kuci uzece snimak i suociti je sa snimkom. Ali je uzeo i sendvic i pojeo ga. Ovo meni nije normalno i ovakav bog nije normalan bog. Nije mu smetalo sto sam ja cinio dobra djela, iako je znao da od toga nema nista. Rado ih je uzeo i iskoristio. S druge strane, to moze uraditi samo neko koga zaista nije briga za mnom. Samo covjek koji ne voli svoju zenu moze uzeti kameru i snimiti je za dokazni materijal. Mozda mu treba za suda kad bude ostavinska rastava da ima argument.

Kako onda ovo pomiriti sa svemilosnim i samilosnim bogom? Ovo je vise bog kojeg nije briga. I ja za to nemam postovanja i ne mogu ga obozavati.

Nema sta bog pogledati u moje srce i nesto odluciti. On je valjda znao za mene prije nego je svemir uopste napravio. Moje srce, moja djela, moje misli, moje ideje. Sve. Valjda je on SVEZNAJUCI. Ti konstantno skaces izmedju antropomorfnog i sveznajuceg boga. Moja dobra djela su bila apsurdna prije nego sam se ja i rodio. Nema veze sta meleki pisu.

Nisu djela absurdna, ti si mozda radio iskreno pa ti se pisalo kao dobro djelo od strane andjela pisara iako je Bog znmao da ce to biti pobrisano u buducnosti a oni pisari nisu znali da ce doci situacija da ces se ti okrenuti od Boga, pa da oni moraju pobrisati djela....

Pozicija boga je kao pozicija covjeka koji je usao u telefon svoje zene, vidio da se dopisivala s nekim na tinderu i da su dogovorili dejt kad on ode na posao. Covjek sada uzme kameru i odluci da snimi sta ce ovi uraditi, a zna sta ce uraditi. I dodje taj drugi covjek i onda oni imaju intimni odnos. Postavlja se pitanje: zasto je ovaj uopste snimao? Sta on ima od tog dokaznog materijala kad je vec znao sta ce se desiti? Ja kada bih vidio poruke kod svoje zene ne bih cekao da ona to uradi. Ja bih je suocio odmah i rekao: halo ba, koga ti ovdje pravis budalom???
nije tacno da je kao pozicija covjeka....jer taj covjek ne testira

Bog ima funkciju kao profesor na testu, oni vidi da neko pise gresku i pusta ga da je napise...test je test....a poslije ce prosuditi ko je prosao a ko nije...

tako i BOg pusti da se dese stvari , jer je ovaj zivot test...

Bog kaze:

6:112. Tako smo svakom vjerovjesniku neprijatelje određivali, šejtane u vidu ljudi i džinova, koji su jedni drugima kićene besjede govorili da bi ih obmanuli; a da je Gospodar tvoj htio, oni to ne bi učinili; zato ti ostavi njih, i ono što izmišljaju;

113. I da bi srca onih koji u onaj svijet ne vjeruju bila sklona tome i zadovoljna time, i da bi počinili grijehe koje su počinili.

tako da ti nije na mjestu sporedjenje izmedju covjeka koji snima i Boga....veca je slicnost Boga i profesora na testu..

Profesor moze hodati okolo studenata i gledati sta pisu, moze da vidi da neki pisu pogresne odgovore a ne reaguje, vidi a ne reaguje...jer nece da rusi test...tako isto i Bog vidi da neko grijesi, a ne reaguje pusta ga da odradi grijehe...jer je to test....

kada bi Bog blokirao svaku osobu da ne pocii grijeh, tu vise onda nema testa.

Kako onda ovo pomiriti sa svemilosnim i samilosnim bogom?
gledaj na Boga u toj situaciji kao na profesora koji hoda studentskom salom dok studenti pisu test...vidi da pisu greske a ne blokira ih...pusta ih, da ne narusi test...eh tako i Bog pusta ljudima greske jer je ovaj zivot test...je li ti sad jasno?
apsidejzi

#2554 Re: Istina o Bogu

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 02/12/2025 10:25 Nisu djela absurdna, ti si mozda radio iskreno pa ti se pisalo kao dobro djelo od strane andjela pisara iako je Bog znmao da ce to biti pobrisano u buducnosti a oni pisari nisu znali da ce doci situacija da ces se ti okrenuti od Boga, pa da oni moraju pobrisati djela....
koga briga sta rade andjeli. Oni su poput kamere koju muz postavi da snimi zenu sa ljubavnikom. Kamera ne postavlja pitanja. Kamerman koji postavi kameru ima problem. Moja djela su apsurdna iz bozije perspektive.
gledaj na Boga u toj situaciji kao na profesora koji hoda studentskom salom dok studenti pisu test...vidi da pisu greske a ne blokira ih...pusta ih, da ne narusi test...eh tako i Bog pusta ljudima greske jer je ovaj zivot test...je li ti sad jasno?
Samo sto bog nije kao profesor. Bog vec zna i pitanja i sta ce ovi odgovoriti. Zna i koje ce greske napraviti. Test je apsurdan i nepotreban. Cisti boziji ego trip. Malo tukne na gejeve sto bi Ricky Gervais reci.
Zehran82

#2555 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 02/12/2025 11:00
Zehran82 wrote: 02/12/2025 10:25 Nisu djela absurdna, ti si mozda radio iskreno pa ti se pisalo kao dobro djelo od strane andjela pisara iako je Bog znmao da ce to biti pobrisano u buducnosti a oni pisari nisu znali da ce doci situacija da ces se ti okrenuti od Boga, pa da oni moraju pobrisati djela....
koga briga sta rade andjeli. Oni su poput kamere koju muz postavi da snimi zenu sa ljubavnikom. Kamera ne postavlja pitanja. Kamerman koji postavi kameru ima problem. Moja djela su apsurdna iz bozije perspektive.
Samo sto bog nije kao profesor. Bog vec zna i pitanja i sta ce ovi odgovoriti. Zna i koje ce greske napraviti. Test je apsurdan i nepotreban. Cisti boziji ego trip. Malo tukne na gejeve sto bi Ricky Gervais reci.
koga briga sta rade andjeli. Oni su poput kamere koju muz postavi da snimi zenu sa ljubavnikom
bravo, upravo tako, poput kamere....
Moja djela su apsurdna iz bozije perspektive.
Nisu jer ce biti prezentirana TEBI na sudnjem danu, da TI vidis na cemu si, i sta stvarno istinski zasluzujes, Raj ili Pakao, jer kada Bog nebi prezentirao tebi na sudnjem danu sta si zasluzio....ti bi smatrao Boga nepravednim ,jer ne znas zasto si na primjuer otisao u pakao...pitao bi se sto me kazni, pa stya sam to uradio :-)

eh ovako ima sudnji dan, gdje se jasno pokaze crno na bijelo sta je i kako je bilo, i sta zasluzujes

Samo sto bog nije kao profesor. Bog vec zna i pitanja i sta ce ovi odgovoriti. Zna i koje ce greske napraviti. Test je apsurdan i nepotreban
test je potreban TEBI a ne Bogu, Bog vec sad zna hoces li pasti ili proci...ali tebi treba da pravdu zadopvolji tako sto ce ti pokazati na cemu si, jer da to ne uradi , sa pravom bi mislio da ti je ucinio nepravdu...eh da ne bi imao takvo misljenje Bog ce ti pokazati na sudnjem danu rezultat...

Test nije da bi Bog nesto saznao novo sto ne zna, nego da tebi pokaze posljedice ako si zloupotrijebio svoju slobodnu volju negdje na zemlji...data ti je slobodna volja, to jeste imas odgovornost, bit ces pozvan na odgovornost za to....

Test je apsurdan i nepotreban.
BOgu je nepotreban, ali je tebi potreban....

zamisli se ti samo ove situacije....dodje policija i samo te strpaju u zatvor...niko ti nista ne kaze....ti galamis i govoris, sta vam je ljudi, pa sta sam uradi

zamisli se ne znas sto si u zatvoru, hoce li te pojesti psiha jer se pitas, pa sto me strpase ljudi u zatvor, mene nevina covjeka, kakva je ovo luda drzava, sta se ovo desava ???

BIli tako reagovao, bi druze, bi....

eh tako bi reagovao da te BOg odmah momentalno strpa u Pakao i ne znas sto.....

sta mislis da sudija odluci da ides u zatvor sto si ti nekad tamo zakinuo drzavu za milione maraka...a niko ti ne kaze sto...nekad davno ti to uradio...ali ne znas sto si u zatvoru...e zato je potrebno da ti Bog pokaze na Sudnjem danu da bude ocito na cemu si..

kao sto Bog kaze:

6. Toga Dana(Sudnjeg) ljudi će se odvojeno pojaviti da im se pokažu djela njihova

7. Onaj ko bude uradio koliko trun dobra - vidjet će ga

8. a onaj ko bude uradio i koliko trun zla - vidjet će ga.

Cisti boziji ego trip.
malo si ti meni bezobrazn decko, samo da znas :) iz svog neznanja udaras po Bogu....

Malo tukne na gejeve sto bi Ricky Gervais reci.
Allah ti kaze iz Kurana:
Allah je čuo riječi onih koji su rekli: ..... Naredićemo Mi da se pribilježi ono što su oni rekli, ...... i reći ćemo: "Iskusite patnju u ognju
apsidejzi

#2556 Re: Istina o Bogu

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 02/12/2025 11:28
Cisti boziji ego trip.
malo si ti meni bezobrazn decko, samo da znas :) iz svog neznanja udaras po Bogu....
Nisam ja bezobrazan nego mi se ne svidja ova energjia:
Allah ti kaze iz Kurana:
Allah je čuo riječi onih koji su rekli: ..... Naredićemo Mi da se pribilježi ono što su oni rekli, ...... i reći ćemo: "Iskusite patnju u ognju
Vidis, iz moje perspektive to izgleda ovako: Ti si sebi uzeo za pravo da meni pametujes kako cu ja organizovati svoj zivot. Ti si taj koji meni prijeti iz cista mira, poziva me da promijenim svoj zivot i vjerujem u ono sto on vjeruje, iako nema ni jednog jedinog dokaza da je ista od toga tacno.

Prema tome, ogledalo u ruke i skontaj ko je bezobrazan a ko nije.
Hakiz

#2557 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

...
Hakiz

#2558 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

Zašto bi mu trebao? Meni ne treba.
Zehran82

#2559 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 02/12/2025 13:44
Cisti boziji ego trip.
Nisam ja bezobrazan nego mi se ne svidja ova energjia:
Allah ti kaze iz Kurana:
Vidis, iz moje perspektive to izgleda ovako: Ti si sebi uzeo za pravo da meni pametujes kako cu ja organizovati svoj zivot. Ti si taj koji meni prijeti iz cista mira, poziva me da promijenim svoj zivot i vjerujem u ono sto on vjeruje, iako nema ni jednog jedinog dokaza da je ista od toga tacno.

Kaze da Bog pametuje a ...
Onaj ko te stvori i dadne ti slobodnu volju, da bude to sto jesi sad, covjek, koji ce raditi sta mu je volja....onda kada ti nesto kaze ima da slusas a ne ti da pametujes tu svom stvaraocu...pa si ti taj koji pametuje u sustini...

zamisli se ti , kaze ti neko evo ti ovo auto, vozi ga na svoju odgovornost, koristi ga ispravno, i bit ces odgovoran za njega skroz....

i onda ti samo odmahnes rukom, i vozis ludjacki ko sto nikko nikada nije, 200 na sahat kroz crveno, oceses ga nonsalantno od coskove, malo prefarba po svom ceifu,, ugradis mu nesto na svoju ruku bez pitanja....

i neko drugi dodje i kaze ti, sta to covjece radi...ko ti je to dozvolio na posudjenom autu da radis...

a ti mu kaze, ajde ne pametuj sta cu i kako cu, vodi svog posla :) eh to si ti tebi je dat tijelo , i zivot...odgovoran si pred Bogm za to...i kad ti Bog kaze sta smijes i nesmijes sa tim sto ti je dao...kazes mu da ne pametuje

Ti si sebi uzeo za pravo da meni pametujes kako cu ja organizovati svoj zivot.
Onaj ko ti dadne zivot ima pravo da ti kaze kako bi trebao organizovati zivot a nece te natjerati...samo ti moze kazati...pa ako ne uradis sta ti je receno, bit ces odgovoran...jeli ti shvatas ovo?

Ti si taj koji meni prijeti iz cista mira
ne prijetim ja nista, nego samo prenesem prijetnju Boga iz kurana, koja vazi i za mene takodjer...i za mene je prijetnja u Kuranu samo u drugim oblicima...
iako nema ni jednog jedinog dokaza da je ista od toga tacno.
i neces ga ni vidjeti dok god budes nazivao Boga pederom ...On licno ce se pobrinuti ako treba da ne vidis dokaze da ne bi vjerovao...sve dok bude bezobrazan tako....

a kada iskreno se pokajes,uvidis da grijesis, padne na koljena, pa spusti celom na pod pred njegovim velicanstvom i placuci trazis oprost.....ima onda nade za tebe....Bog ce oprostiti...a ako se ti mislis siliti....Bozija sila ce se manifestovati na tebi kad tad...ne prijetim ja nego Bog prijeti iz Kurana....ja samo prenesem sta ti kaze posto ti ionako ne citas pismo sta ti porucuje onaj koji ti je pismo poslao

ti druze moj vrli, i to na kubik :) samo jos to neshvatas...a mozda nekad shvatis, a mozda i nikad i neshvatis....
Zehran82

#2560 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Hakiz wrote: 02/12/2025 13:50

zamisli se sad da ulete specijalna jedinica u tvoj stan ili kucu, uhapse te i samo strpaju u zatvor...niko nista ne kaze samo te strpaju ko kokos u kokosinjac :)

A ti iz svega glasa....ljudi sta je ovo, sta se desava, sta sam uradio.....da niste mene zamijenili za neku osobu....MOZE LI MI U VRAZIJU MATER IKO RECI ZA STA SAM KRIV....HALOOOOOO, IMA LI KOGA DA MI OBJASNI OVU LUDU SITUACIJU :lol: :) :-)

niko nista...ti u zatvoru sam, i pitas se, jeli ovo neka samo nocna mora, pa stooo ljudi, stooooo, moze li ko od vas strazara da mi pojasni sto me ubaciste ovdje,,,,niko nista...ne govori...ti i salje sam sa sobom u zatvorskoj celiji i tumbaras sam sa sobom sto si tu gdje jesi :)

Sad ja tebe pitam jeli tebi treba objasnjenje ili ne treba....ja mislim da ne treba jer sam kazes ovo:
Meni ne treba.

i ja onda mislim da ti trebas da budes u zatvoru bez pojasnjenja, nista sudije, nista avokati,ni ko nista da se ocituje sto si tu gdje jesi... jeli dobro tako druze....ako nije sto nije druze moj vrli ?? kazes da ti netreba pojasnjenje

e sad se zapitaj sto ti treba da se Bog ocituje na sudnjem danu kad bude u ulozi Sudije koji ce tebi suditi za sve....ili mozda hoces da te direktno u provaliju Dzehennema strpa bez pojasnjenja i ti da tumabaras u sebi stooo, i stooo i milion puta stooo sam sad ovdje.....
Dozer

#2561 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Tako ce tebi sveCka murija upasti i odvesti te, trehnut u kakvu celiju, nista ti nece govoriti, a ti ces se pitati - sta bi?!?!?!

Onda ces skontati da si sirio islamski fundamentalizam po internetu :lol:

Inace, murija nije duzna objasnjavati nista onome kome upada i hapsi. Welcome to the real world :D

Nisi mi odgovorio, Smrle...
Zehran82 wrote:Bog kaze u Kuranu:

40:14 On(Bog) zna poglede koji kriomice u ono što je zabranjeno gledaju, a i ono što grudi kriju;
Sta bi s onim kraljevskim "Mi"... Cas je "Mi", cas je "On", sto znaci da bog sam za sebe nekad "govori" u "kraljevskom Mi", a nekad u trecem licu jednine. Kako to, zasto?

Zamisli, Smrle, da ti sad pocnes pisati ovako - Smrle (Zehran82) zna i razumije sve sto je bog "rekao". Malo debilno, a?
Last edited by Dozer on 02/12/2025 14:42, edited 1 time in total.
Hakiz

#2562 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 02/12/2025 14:22

zamisli se sad da ulete specijalna jedinica u tvoj stan ili kucu, uhapse te i samo strpaju u zatvor...niko nista ne kaze samo te strpaju ko kokos u kokosinjac :)

A ti iz svega glasa....ljudi sta je ovo, sta se desava, sta sam uradio.....da niste mene zamijenili za neku osobu....MOZE LI MI U VRAZIJU MATER IKO RECI ZA STA SAM KRIV....HALOOOOOO, IMA LI KOGA DA MI OBJASNI OVU LUDU SITUACIJU :lol: :) :-)

niko nista...ti u zatvoru sam, i pitas se, jeli ovo neka samo nocna mora, pa stooo ljudi, stooooo, moze li ko od vas strazara da mi pojasni sto me ubaciste ovdje,,,,niko nista...ne govori...ti i salje sam sa sobom u zatvorskoj celiji i tumbaras sam sa sobom sto si tu gdje jesi :)

Sad ja tebe pitam jeli tebi treba objasnjenje ili ne treba....ja mislim da ne treba jer sam kazes ovo:
Meni ne treba.

i ja onda mislim da ti trebas da budes u zatvoru bez pojasnjenja, nista sudije, nista avokati,ni ko nista da se ocituje sto si tu gdje jesi... jeli dobro tako druze....ako nije sto nije druze moj vrli ?? kazes da ti netreba pojasnjenje

e sad se zapitaj sto ti treba da se Bog ocituje na sudnjem danu kad bude u ulozi Sudije koji ce tebi suditi za sve....ili mozda hoces da te direktno u provaliju Dzehennema strpa bez pojasnjenja i ti da tumabaras u sebi stooo, i stooo i milion puta stooo sam sad ovdje.....
Kakve veze ima policija sa bogom?

Bog nije čovjek, policija je ljudska tvorevina.

Neuporedivo je.

Bog nema potreba da testira bilo koga i bilo šta, stvara ga, ali za razliku od čoveka kada pravi nešta, nepogrešiv je. Dakle, svaka mana koju tvorevina boga ima tu je zbog toga što je bog htio da bude tu. Tako da nema potrebe za testiranjem.

Opet, ako test ne treba bogu, ne treba ni meni. Bože, pošalji me u raj bez testiranja. Zašto me testiraš? Ako tebi ne treba da zaslužim raj, pošalji me tamo i ako ne zaslužim. Tebi je svejedno.

Naprosto je besmisleno to sa testiranjem.

Ti, kada ti odgovara, bogu pripisuješ ljudske karakteristike, porediš ga sa ljudima, kada ti ne odgovara to te ljuti. Nisi konzistentan u svojim stavovima.
Dozer

#2563 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Sve u skladu s Kur'anom, zar ne?
I tamo je cas ovako, cas onako, i iz toga je vise nego jasno da su ga pisali i smisljali ljudi.
Bukvalno se u svemu vidi ljuski uticaj, u skladu s ondasnjim poimanjima i znanjima.
Zehran82

#2564 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Hakiz wrote: 02/12/2025 14:41

Meni ne treba.

Neuporedivo je.

Bog nema potreba da testira bilo koga i bilo šta, stvara ga, ali za razliku od čoveka kada pravi nešta, nepogrešiv je. Dakle, svaka mana koju tvorevina boga ima tu je zbog toga što je bog htio da bude tu. Tako da nema potrebe za testiranjem.

Opet, ako test ne treba bogu, ne treba ni meni. Bože, pošalji me u raj bez testiranja. Zašto me testiraš? Ako tebi ne treba da zaslužim raj, pošalji me tamo i ako ne zaslužim. Tebi je svejedno.

Ti, kada ti odgovara, bogu pripisuješ ljudske karakteristike, porediš ga sa ljudima, kada ti ne odgovara to te ljuti. Nisi konzistentan u svojim stavovima.
ocito da ne kontas metaforu iako metaforu koristim da bi ti olaksao razumijevanje, pa kako ljudi moji slabo ovako kontate...sta je ovo :-)

Bog nema potreba da testira bilo koga i bilo šta, stvara ga,
testira tebe zbog tebe a ne radi sebe da sazna nesto sto vec ne zna...to upamti....

a izgleda ni to neces skontati ko ni metafore

Opet, ako test ne treba bogu, ne treba ni meni.
stani malo...ti da bi dosao na zemlju MORAS prihvatiti test, inace ti nebi dao da budes cvjek....ti bi da ti se dadne slobodna voilja, da radis sta hoces a da nemas odgovornosti za to, eee NE MOZE druze...takvu igru igrati...

tipa, evo ti auto koristi ga, cuvaj ga, odgovoran si za njega....a ti daj ti meni auto a pusti ti to odgovornost ovo ono...radim sta hocu , inikome racune ne polazem...

tebi je zivot dat od Boga, tijelo je tvoje prevozno sredstvo u ovom materijalnom svijetu, kao sto je auto prevodno sredstvo za tijelo...tako je tijelo prevodzno sredstvo za dusu, to jeste tebe, tvoju personu, svijest, memoriju, znanje, emocije itd...

besmisleno je tetsirati robota, koji je programiran....a nije besmisleno testirati covjeka koji ima slobodnu volju da radi i dobro i zlo, p osvom ceifu, kako mu je volja....

ne mozes ti dobiti da bues covjek, sa slobodnom voljom a da ne budes podloozan odgovornosti za svoja djela....ako vec Bog postoji...jer bi to neozbiljno bilo od Boga da te napravi tako, radi sve i svasta i onda popjegnes u nistavilo ,smrt a nema sta nisi radio od zla ili dobra...

pa da nema Raja i Pakla....ne bi imali nikakvu dodiornu tacku sa Bogom, bili bi vjecni odvojeni entiteti koji ne dolaze u kontakt nikako, i onda bi bili odvojeni od odgovornosti...radili sta nam je volja i nikome racune nebi smo polagali...
Zehran82

#2565 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 02/12/2025 14:44 Sve u skladu s Kur'anom, zar ne?
I tamo je cas ovako, cas onako, i iz toga je vise nego jasno da su ga pisali i smisljali ljudi.
Bukvalno se u svemu vidi ljuski uticaj, u skladu s ondasnjim poimanjima i znanjima.
i iz toga je vise nego jasno
sve je tebi jasno :) ti bio vratio se nazad u vrijeme i vido svojim ocima, pa kazes tako 100% sigurno jasno...tako je kako sam vidio...
Hakiz

#2566 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 02/12/2025 15:01

Neuporedivo je.

ocito da ne kontas metaforu iako metaforu koristim da bi ti olaksao razumijevanje, pa kako ljudi moji slabo ovako kontate...sta je ovo :-)

testira tebe zbog tebe a ne radi sebe da sazna nesto sto vec ne zna...to upamti....

stani malo...ti da bi dosao na zemlju MORAS prihvatiti test, inace ti nebi dao da budes cvjek....ti bi da ti se dadne slobodna voilja, da radis sta hoces a da nemas odgovornosti za to, eee NE MOZE druze...takvu igru igrati...

tipa, evo ti auto koristi ga, cuvaj ga, odgovoran si za njega....a ti daj ti meni auto a pusti ti to odgovornost ovo ono...radim sta hocu , inikome racune ne polazem...

tebi je zivot dat od Boga, tijelo je tvoje prevozno sredstvo u ovom materijalnom svijetu, kao sto je auto prevodno sredstvo za tijelo...tako je tijelo prevodzno sredstvo za dusu, to jeste tebe, tvoju personu, svijest, memoriju, znanje, emocije itd...

besmisleno je tetsirati robota, koji je programiran....a nije besmisleno testirati covjeka koji ima slobodnu volju da radi i dobro i zlo, p osvom ceifu, kako mu je volja....

ne mozes ti dobiti da bues covjek, sa slobodnom voljom a da ne budes podloozan odgovornosti za svoja djela....ako vec Bog postoji...jer bi to neozbiljno bilo od Boga da te napravi tako, radi sve i svasta i onda popjegnes u nistavilo ,smrt a nema sta nisi radio od zla ili dobra...

pa da nema Raja i Pakla....ne bi imali nikakvu dodiornu tacku sa Bogom, bili bi vjecni odvojeni entiteti koji ne dolaze u kontakt nikako, i onda bi bili odvojeni od odgovornosti...radili sta nam je volja i nikome racune nebi smo polagali...
Baš tako, opet potvrđuješ šta ti se kaže u pokušaju da opovrgneš.

Da nema raja i pakla radili bismo šta bismo htjeli. Ako bismo vjerovali u boga, vjerovali bismo jer stvarno vjerujemo, ne zbog toga što se plašimo pakla ili se radujemo raju. Zbog toga bismo i bili dobri, jer smo takvi, ne zato što se plašimo kazne.

Raj i pakao poništavaju koncept slobodne volje. A tvrdiš da nam je bog dao slobodnu volju, isti onaj bog koji je stvorio raj i pakad i time nam ograničio slobodnu volju.

Sve više pokazuješ da je to sve besmisleno.

Doći ćeš ti tobe, polako, ali doći ćeš.
Dozer

#2567 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 02/12/2025 15:02
sve je tebi jasno :) ti bio vratio se nazad u vrijeme i vido svojim ocima, pa kazes tako 100% sigurno jasno...tako je kako sam vidio...
Ne moram se nigdje vracati da bih ovo shvatio.

A, isto tako, jesi ti bio tamo i sve gledao, pa 100% znas da je istina to u sta vjerujes da jeste? Kako ti znas da ja nisam u pravu?
Zehran82

#2568 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Hakiz wrote: 02/12/2025 15:17

Neuporedivo je.

Da nema raja i pakla radili bismo šta bismo htjeli. Ako bismo vjerovali u boga, vjerovali bismo jer stvarno vjerujemo, ne zbog toga što se plašimo pakla ili se radujemo raju. Zbog toga bismo i bili dobri, jer smo takvi, ne zato što se plašimo kazne.

Raj i pakao poništavaju koncept slobodne volje. A tvrdiš da nam je bog dao slobodnu volju, isti onaj bog koji je stvorio raj i pakad i time nam ograničio slobodnu volju.

Da nema raja i pakla radili bismo šta bismo htjeli.
nebi bas...ali bi mozda probali neke stvari sto sada ne smijemo.

Ako bismo vjerovali u boga, vjerovali bismo jer stvarno vjerujemo, ne zbog toga što se plašimo pakla ili se radujemo raju.
lupas sad u prazno....nevjeruje se u Boga na prvu zato sto se plasimo Pakla, nego zato sto dokazi su tu svukuda oko nas za njegovo postojanje, zato se vjeruje...a vjerovanje u Pakao i Raj je usput...koja prati Boga kao sjenka

Bog bez raja i pakla nema smisla jer bi se onda odsjekla dodirna tacka sa covjekom, niti Raj i pakao bez Boga nema smisla....

kao stop sjenka nema smisla bez predmeta, a predmet bez sjenke

Raj i pakao poništavaju koncept slobodne volje.
kakva je ovo nelogika da Bog mili i dragi sacuva :-) sta je ba ovo???

Ti uopste ne znas sta je slobodna volja...a ona je vrlo jkednostavna....dodjes za stol masa hrane, i biras sta hoces...sve sto izaberes, izaberes svojom voljom, to ti je slobodna volja...ili dodjes na raskrsnicu i biras kojim ces putem krenut..

sta to ima veze raj i pakao koju cu ja hranu birati u nekom restoranu???? hajde molim te objasni mi to evo u uho sam se pretvorio da cujem sta imas reci :-)

kao sto je besmisleno kada testiraju studente na testovima...eto bas besmisleno ....sto ce uopste studenti na testove kad je test besmislen??? :)

koje ljudske karakteristike???
Zehran82

#2569 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 02/12/2025 15:31

A, isto tako, jesi ti bio tamo i sve gledao, pa 100% znas da je istina to u sta vjerujes da jeste? Kako ti znas da ja nisam u pravu?
vidim ja koliko ti shvacas, sve mi je jasno :)

znam da sam u pravu a ti u krivu, jer sam ja barem uradio zadacu a ti nisi....
Hakiz

#2570 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 02/12/2025 20:58
Hakiz wrote: 02/12/2025 15:17

Da nema raja i pakla radili bismo šta bismo htjeli.
nebi bas...ali bi mozda probali neke stvari sto sada ne smijemo.

Ako bismo vjerovali u boga, vjerovali bismo jer stvarno vjerujemo, ne zbog toga što se plašimo pakla ili se radujemo raju.
lupas sad u prazno....nevjeruje se u Boga na prvu zato sto se plasimo Pakla, nego zato sto dokazi su tu svukuda oko nas za njegovo postojanje, zato se vjeruje...a vjerovanje u Pakao i Raj je usput...koja prati Boga kao sjenka

Bog bez raja i pakla nema smisla jer bi se onda odsjekla dodirna tacka sa covjekom, niti Raj i pakao bez Boga nema smisla....

kao stop sjenka nema smisla bez predmeta, a predmet bez sjenke

Raj i pakao poništavaju koncept slobodne volje.
kakva je ovo nelogika da Bog mili i dragi sacuva :-) sta je ba ovo???

Ti uopste ne znas sta je slobodna volja...a ona je vrlo jkednostavna....dodjes za stol masa hrane, i biras sta hoces...sve sto izaberes, izaberes svojom voljom, to ti je slobodna volja...ili dodjes na raskrsnicu i biras kojim ces putem krenut..

sta to ima veze raj i pakao koju cu ja hranu birati u nekom restoranu???? hajde molim te objasni mi to evo u uho sam se pretvorio da cujem sta imas reci :-)

kao sto je besmisleno kada testiraju studente na testovima...eto bas besmisleno ....sto ce uopste studenti na testove kad je test besmislen??? :)

koje ljudske karakteristike???
Ne razumiješ. Nema veze.
teodati

#2571 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Dozer wrote: 01/12/2025 22:24
teodati wrote: 01/12/2025 18:53 Uskoro će Božić, tko je to zapravo Isus Krist, koji je došao na Zemlju prije 2000 godina?

Da li je vječni Bog?

Varaš se, Isus je kralj Bogova koji su svemir i život na Zemlji napravili, dobro to zapamti, kada se to dokaže, nemoj zaboraviti tko je to prvi rekao.

Sve relije svijeta govore o tome da postoji uzrok svega, ali i Bogovi koji su materijalni svijet napravili, nema ni jedne knjige koja nešto drugačije tvrdi.

Druga je stvar što službena vodstva tih religija nisu shvatila, kakvu zapravo poruku Vede, Tora, Biblija i Kuran šalju nama ljudima, meni je to kristalno jasno. :)
apsidejzi

#2572 Re: Istina o Bogu

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 02/12/2025 14:15
Ti si sebi uzeo za pravo da meni pametujes kako cu ja organizovati svoj zivot.
Onaj ko ti dadne zivot ima pravo da ti kaze kako bi trebao organizovati zivot a nece te natjerati...samo ti moze kazati...pa ako ne uradis sta ti je receno, bit ces odgovoran...jeli ti shvatas ovo?
Ti mi nisi dao zivot i ti nemas pravo da se mijesas u to kako cu ga ja ziviti. U citavoj nasoj konverzaciji samo ti taj koji svoj egocentricni, totalitarni despotizam sakrivas iza neke toboz bozije objave.
Dozer

#2573 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 02/12/2025 20:59

Nadasve smijesni odgovori. Zadaca je - sta? Procitati Kur'an? Done.
Procitati Bibliju? Done (jesi li ti?)

Povjerovati u sve to? Razum i inteligencija mi nisu dozvolili, a ne dozvoljavaju i dalje, niti ce ikada.

Ali, mozda nadodjes kada shvatis da je vjerovanje u boga samo stanje ljudskog uma, najcesce navodjeno okolinom (porodica, drustvo).

Jos uvijek mi nisi odgovorio zasto nekad kraljevsko Mi, a nekad trece lice jednine, on?

Ne znas odgovor pa sutis?
Dozer

#2574 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

teodati wrote: 02/12/2025 21:49
Dozer wrote: 01/12/2025 22:24

Da li je vječni Bog?

Varaš se, Isus je kralj Bogova koji su svemir i život na Zemlji napravili, dobro to zapamti, kada se to dokaže, nemoj zaboraviti tko je to prvi rekao.

Sve relije svijeta govore o tome da postoji uzrok svega, ali i Bogovi koji su materijalni svijet napravili, nema ni jedne knjige koja nešto drugačije tvrdi.

Druga je stvar što službena vodstva tih religija nisu shvatila, kakvu zapravo poruku Vede, Tora, Biblija i Kuran šalju nama ljudima, meni je to kristalno jasno. :)
Drago mi je da si spomenuo Vede. Koliko znam, u njima se vrlo jasno i precizno navodi ko i sta su bogovi, zar ne?
Cak je sve i nacrtano. Kao sto znamo, Vede su starije od Biblija, ali nigdje u njima nema nista ni slicno tvojim tvrdnjama o Isusu. Nije li to malo cudno?

Ni kod jos starijih Sumera nema nista o tome, kao ni u bilo kojoj drugoj religiji. Cak ni kod najstarijih, Aboridzina. Ali, kod njih zato ima vrlo slicnih crteza onima u Vedama, i to hiljadama godina starijih od Veda.
Zehran82

#2575 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 02/12/2025 22:55
Zehran82 wrote: 02/12/2025 20:59

Nadasve smijesni odgovori. Zadaca je - sta? Procitati Kur'an? Done.
Procitati Bibliju? Done (jesi li ti?)

Povjerovati u sve to? Razum i inteligencija mi nisu dozvolili, a ne dozvoljavaju i dalje, niti ce ikada.

Ali, mozda nadodjes kada shvatis da je vjerovanje u boga samo stanje ljudskog uma, najcesce navodjeno okolinom (porodica, drustvo).

Jos uvijek mi nisi odgovorio zasto nekad kraljevsko Mi, a nekad trece lice jednine, on?

Ne znas odgovor pa sutis?
Kad Allah želi da ti bude blizak → „Ja“

Kad želi da pokaže moć i stvaranje → „Mi“

Kad želi da naglasi veličanstvo → „On“
Post Reply