Kakva diskusija o Aliji na casu BHS jezikamoimoi wrote: ↑30/11/2025 19:40Pogresno.sime_cipol wrote: ↑30/11/2025 19:14Nastavnica BHS jezika Fikreta Hadzic i sve ostale "Fikrete Hadzić" djecu treba da uce imenica, glagol, subjekat, predikat, padežima, citanju lektire, a ne da svoje frustracije iz života prenosi na djecu.Škobo Habu wrote: ↑30/11/2025 18:10 Ono što je meni totalno nerazumljivo jeste da nema nikakve institucije, udruge ili samih aktivista koji su stali na stranu izvjesne nastavnice bosanskog, Fikrete Hadžić. Ismet Bećar, sa druge strane, poznati je SDA agitator i propagandista, te - kao takav- on razumije samo pojmove sile i moći.
Javnost apsolutno ne poznaje Fikretu. Ko je? Šta je?
Kako je preživjela rat? Da li je koga izgubila u ratu? Jesu li joj najbliži bili u logorioma ili zatvorima?
Sve je to apsolutna nepoznanica.
Sa aspekta ličnog mišljenja i kritike, zbog čega Fikreta Hadžić ne smije javno iznositi svoje mišljenje o Aliji Izetbegoviću pred razredom?
Je li to u samom obrazovnom programu postoji dio o Aliji Izetbegoviću koji ga promoviše u najzaslužnijeg, najvećeg, najhrabrijeg ili najpametnijeg Bošnjaka? Koliko ja znam još uvijek "sud historije" nije donio nikakvu presudu u korist njega, kako pozitivnu, tako i negativnu.
Po tom pitanju još historičari lome koplja oko prirode političkog vođstva Alije Izetbegovića, jer su mu i sami njegovi savremenici mnogo toga zamjerili.
Pristati da gomila bećara virtualno cipelari nastavnicu Fikretu znači pristati na jednu autoritativnu viziju historije, u kojoj je Alija Izetbegović kumir pred kojim će se već sutra prinositi ljudske žrtve zbog "pogrešnog mišljenja". Verbali delikt između Istoka i Zapada.
Ona jeste napravila gresku sto je iznjela svoje misljenje umjesto da je potaknula diskusiju. Da kazemo- politicki korektnu.
To je jedini nacin da otvaras umove.. da se pitaju.. da sami dolaze do zakljucaka.
Sve ostalo je ravna linija=jednoumlje= diktatura.
Vazna je diskusija i argumenti.
Nije placena za to.