Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

husoboss

#46301 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by husoboss »

Odavno je ovaj auto u Sa, vrlo moguce da su kilometri pravi i stanje ok ako ga nije zadesila sudbina brojnih promjena vlasnika, ganic mladji ga je vozio jedno vrijeme
canvra888

#46302 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by canvra888 »

Ne znam odakle ideja da se isplati uvoz iz Njemačke. U zadnje 2-3 godine što sam upratio, a pofino sam pratio, auta ne da su istih cijena, nego su i blago skuplja od ovih što se prodaju na Olx-u. I to pričamo o bruto cijeni.

U apsolutno najboljem nekom slučaju, možeš proći da te izađe isto kao i ovdje. A u većini situacija, sa dadžbinama i putnim troškovima, definitivno je skuplje.

Bolje onda bude tu razliku u cijeni potrošiti na ulaganja koja potencijalno imaju auta kupljena ovdje, koja su pronađena pregledu. Govorim o 4-6 godina starim autima. Manje peglanja, a vjerovatno isti rezultat. Svakako je i gore sipano LL i mijenjano na 30k km...
artur morgan

#46303 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by artur morgan »

Ne znam kad sam vidio auto na uvoznim tablicama.

Neisplativo najvise zbog carine i pdv-a i komplikovanije za vecinu nego otici ovdje u salon i kupiti.
Laplace

#46304 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Laplace »

kabal1337 wrote: 26/11/2025 19:48 ovaj lik je imo bruku skupih auta
IT stručnjak, logično.
esso_sa

#46305 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by esso_sa »

canvra888 wrote: 27/11/2025 14:40 Ne znam odakle ideja da se isplati uvoz iz Njemačke. U zadnje 2-3 godine što sam upratio, a pofino sam pratio, auta ne da su istih cijena, nego su i blago skuplja od ovih što se prodaju na Olx-u. I to pričamo o bruto cijeni.

U apsolutno najboljem nekom slučaju, možeš proći da te izađe isto kao i ovdje. A u većini situacija, sa dadžbinama i putnim troškovima, definitivno je skuplje.

Bolje onda bude tu razliku u cijeni potrošiti na ulaganja koja potencijalno imaju auta kupljena ovdje, koja su pronađena pregledu. Govorim o 4-6 godina starim autima. Manje peglanja, a vjerovatno isti rezultat. Svakako je i gore sipano LL i mijenjano na 30k km...
Pa vidi, u zadnje 2-3 godine cijene jesu otisle u nebesa, ali vjerujem da se i dalje za iste pare moze naci bolje auto nego ovdje. Ja sam svoj auto kupio i uvezao prije okruglo 3 godine. Taman kada je pocinjao ovaj cirkus sa cijenama.
Ali sam trazio i kopao vise od 6 mjeseci dok nisam nasao kandidata vrijednog za sjesti na avion i zapucati da pogledam.
Sa svim troskovima putovanja, spavanjima i na kraju spedicijom, carinom, porezom, cijena do registracije je dosla na neku brojku koju sverceri na OLX traze za sumnjive grobove istih specifikacija, ali godinu-dvije stariji i kilometrazama koje idu od 250.000 pa vise (ako su i one uopste stvarne)...
A sa druge strane moj auto 2. ruka, presao provjerenih 120.000km sa full servisnom istorijom. Svi dijelovi na autu fabricka ugradnja.
Pa kada stavim svoje i svercersko auto jedno naspram drugo - mozda u parama nisam ustedio, ali jesam dobio daleko bolji auto :thumbup:

Na kraju, meni su se nasi ljudi toliko ogadili sa svim petljanjima i manipulacijama da cu radije platiti i vise. Samo da nemam dodira sa njima.
Ponudi mi sada 2 identicna auta, jednog prodaje Bosnjo a drugog Swabo, oba provjerena i regularna - ja bez razmisljanja odo u Njemacku da ga kupim :mrgreen:
canvra888

#46306 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by canvra888 »

esso_sa wrote: 27/11/2025 15:27
canvra888 wrote: 27/11/2025 14:40 Ne znam odakle ideja da se isplati uvoz iz Njemačke. U zadnje 2-3 godine što sam upratio, a pofino sam pratio, auta ne da su istih cijena, nego su i blago skuplja od ovih što se prodaju na Olx-u. I to pričamo o bruto cijeni.

Pa vidi, u zadnje 2-3 godine cijene jesu otisle u nebesa, ali vjerujem da se i dalje za iste pare moze naci bolje auto nego ovdje. Ja sam svoj auto kupio i uvezao prije okruglo 3 godine. Taman kada je pocinjao ovaj cirkus sa cijenama.
Ali sam trazio i kopao vise od 6 mjeseci dok nisam nasao kandidata vrijednog za sjesti na avion i zapucati da pogledam.
Sa svim troskovima putovanja, spavanjima i na kraju spedicijom, carinom, porezom, cijena do registracije je dosla na neku brojku koju sverceri na OLX traze za sumnjive grobove istih specifikacija, ali godinu-dvije stariji i kilometrazama koje idu od 250.000 pa vise (ako su i one uopste stvarne)...
A sa druge strane moj auto 2. ruka, presao provjerenih 120.000km sa full servisnom istorijom. Svi dijelovi na autu fabricka ugradnja.
Pa kada stavim svoje i svercersko auto jedno naspram drugo - mozda u parama nisam ustedio, ali jesam dobio daleko bolji auto :thumbup:
Po čemu si uvjeren da si dobio bolji auto?

Pa eto uzmi Dalmi npr., među najkonkurentnijim su što se tiče cijena od ovih zvučnijih salona, uzimaju masovno otkupljenja auta sa lizinga iz Francuske, i ta sva auta imaju kompletnu servisnu historiju i kilometraže su u, bubam, 90% situacija uredne. Pa opet i tu bude svakakvih situacija, jer se oni ne zamaraju popravkama, samo ih otkupe, eventualno urade neke sitne limarijske radove i odrade dubinsko.

Na kraju krajeva, i taj iz Dalmija i taj kojeg si ti uzeo u Njemačkoj - oboma su im ulja mijenjana na 30k km, najvjerovatnije. Da ne bude sad da nešto reklamiram Dalmi, ima raznih iskustava sa njima, ali sam ih spomenuo zbog povoljne cijene. Još kako sam te razumio, kupio si također od pravnog lica/preprodavača/salona. Da si od nekog fizičkog lica, privatna prodaja, pa hajd da i razumijem onda, da je taj neko bio picajzla kao mi s foruma pa na svoju ruku polovio servisni interval.

Pošto nije, stvarno ne vidim razliku da si kupio isto auto ovdje, dobro ga provjerio i uložio razliku u eventualne popravke. Svakako po oglasima ih i jeste apsolutna većina iz uvoza, a pričamo o relativno svježim autima, 4-6 godina starosti. Ne o ragama 10+ godina starih.
esso_sa

#46307 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by esso_sa »

canvra888 wrote: 27/11/2025 16:15
Napisao sam kakve su ovdje bile alternative. Ne treba biti naucnik za skontati sta je bolje.
A nesto se ko eto i razumijem u auta i mehaniku, i znam vrlo dobro sta sam kupio a sta se ovdje prodaje. Ako zanemarimo sve stavke o mehanicko-vizuelnom stanju - samo cinjenica da nije kupljen od Bosnje ga cini odlicnim
Last edited by esso_sa on 27/11/2025 17:51, edited 2 times in total.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#46308 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by mk ultra »

esso_sa wrote: 27/11/2025 17:45
Napisao sam kakve su ovdje bile alternative. Ne treba biti naucnik za skontati sta je bolje.
A nesto se ko eto i razumijem u auta i mehaniku, i znam vrlo dobro sta sam kupio a sta se ovdje prodaje. Ako zanemarimo sve stavke o mehanicko-vizuelnom stanju - samo cinjenica da nije kupljen od Bosnje ga cini odlicnim :thumbup:
Koja su kola u pitanju

Pa vidi, na kraju da bude na istom nivou, isto ce para biti. Jeftinije platio u startu, vise platio popravke...

Kao i u svemu
Mada cim se nesto skida/popravlja velika je sansa da se nesto dodatno osteti
esso_sa

#46309 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by esso_sa »

mk ultra wrote: 27/11/2025 17:48
A nesto se ko eto i razumijem u auta i mehaniku, i znam vrlo dobro sta sam kupio a sta se ovdje prodaje. Ako zanemarimo sve stavke o mehanicko-vizuelnom stanju - samo cinjenica da nije kupljen od Bosnje ga cini odlicnim :thumbup:
Koja su kola u pitanju

Pa vidi, na kraju da bude na istom nivou, isto ce para biti. Jeftinije platio u startu, vise platio popravke...

Kao i u svemu
Mada cim se nesto skida/popravlja velika je sansa da se nesto dodatno osteti
Kola su zaprezna - F25 X3 30d :mrgreen:
Problem je sto je nasim ljudima postalo normalno kupiti auto pa ulagati u popravke (sitne ako ne nalete na macka u vreci) prije vozanja.
Ja sam trazio auto da vozim, i to sam dobio. Do sada presao 30k km i nisam sarafa zamijenio. Doduse u ovlastenom su mi zamijenili egr sa hladnjakom u sklopu opoziva, ali ni to nije bio kvar nego preventivna zamjena. Od odrzavanja samo redovni servisi. A sve su prilike da ce tako biti i narednih 30k :thumbup:
mk ultra

#46310 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by mk ultra »

esso_sa wrote: 27/11/2025 17:50

Kola su zaprezna - F25 X3 30d :mrgreen:
Problem je sto je nasim ljudima postalo normalno kupiti auto pa ulagati u popravke (sitne ako ne nalete na macka u vreci) prije vozanja.
Ja sam trazio auto da vozim, i to sam dobio. Do sada presao 30k km i nisam sarafa zamijenio. Doduse u ovlastenom su mi zamijenili egr sa hladnjakom u sklopu opoziva, ali ni to nije bio kvar nego preventivna zamjena. Od odrzavanja samo redovni servisi. A sve su prilike da ce tako biti i narednih 30k :thumbup:
Znam ja tocno o cemu pises i vremena i para :cry:

Vise mi je vremena zao ali evo zadnjih 10k km sam miran

Jos cu preventivno remene sa vodenom + termostat

Na tom 3.0d nema vakum crijeva ili ih jako malo ima :mrgreen:
Kod mene je :shock:
canvra888

#46311 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by canvra888 »

A nesto se ko eto i razumijem u auta i mehaniku, i znam vrlo dobro sta sam kupio a sta se ovdje prodaje. Ako zanemarimo sve stavke o mehanicko-vizuelnom stanju - samo cinjenica da nije kupljen od Bosnje ga cini odlicnim
Eto super, umjesto Bošnje, Švabo mu je mijenjao ulje na 30k km misleći na budućeg kupca, a ne kako će ga šutnuti poslije lizinga. Još ga preprodavač i to stranac preuzeo kao i u BiH što ih preuzmu.

Al eto, whatever helps you sleep at night...
mk ultra

#46312 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by mk ultra »

canvra888 wrote: 27/11/2025 18:44
Eto super, umjesto Bošnje, Švabo mu je mijenjao ulje na 30k km misleći na budućeg kupca, a ne kako će ga šutnuti poslije lizinga. Još ga preprodavač i to stranac preuzeo kao i u BiH što ih preuzmu.

Al eto, whatever helps you sleep at night...
Ima tu svasta
Od vlasnika, servisa, lokacije.. jbg

Ja znam sta je u mom slucaju bilo :lol:
drndalo

#46313 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by drndalo »

nauticamid wrote: 26/11/2025 21:46
bordo gandalf wrote: 26/11/2025 21:38
ZoomZoomKiwi wrote: 26/11/2025 21:26 Meni na prvu naumpada

Mazda 6 2.0 i 2.5

BMW G20 320i, 330i i 340i
Haj nadji mazdu na olx-u benzica iznad 2010. god.
Nema, samo dizele uvoze, 2.2 i to ih ima samo par. Nigdje benzinca s glave. Insignia b benzin nema. Valjda ima 2.0 benzin, jer ovdje sevpricalo da je 1.5 malo za nju..
Pug 508 kazu benzin ne valja. Kako god okrenes i nema benzinaca da valjaju. Ili imaju tri cilindra ili im je kubikaza mala.
Moze li se licno uvesti takav auto ako ih vec nasi trgovci ne uvoze?

Nije bas da u Svajcarskoj, Francuskoj, Italiji, Njemackoj nema benzinaca 2017 +
ElRe

#46314 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ElRe »

zigson

#46315 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by zigson »

ElRe wrote: 27/11/2025 19:59 https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/ ... 7-216-4637

Valja li čemu ovaj 0.9 TCe?
A dje ce valjati
noviclan

#46316 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by noviclan »

ElRe wrote: 27/11/2025 19:59 https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/ ... 7-216-4637

Valja li čemu ovaj 0.9 TCe?
Dje nece valjati gradski turbas, a nije tdi :-D
ElRe

#46317 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ElRe »

1.0 TCe je odličan motor.
ZoomZoomKiwi

#46318 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ZoomZoomKiwi »

1.0 H4Dt jest, 0.9 H4Bt (Mercedes M281 E09 LA) neeee :run:
emko1234

#46319 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by emko1234 »

ITNet wrote: 27/11/2025 13:59
emko1234 wrote: 27/11/2025 13:48
semsasuljakovic wrote: 27/11/2025 13:21 Jeste li sigurni da je to tako? Zašto bi onda iko kupovao vozila iotkud osim iz Švice?
Imam familiju gore. MFK u prosjeku traje 30-40 min. AKo ti je sijalica neispravna, ljudi ti napišu. Zato kažem, ko kupuje odozgo, dovoljno je da od prodavača traži zadnji MFK. Na njemu piše šta je zamjerka na autu. Ako te vrate 3 puta, gubiš pravo na registraciju tog vozila doživotno.
Sijalica nije problem, ne vraćaju zbog nje ali nema šanse da prođe tehnički ako ima iole ozbiljniju grešku. Čak je ulje zbog dihtunga dekla problem iako je realno karina kvar u pitanju.
Ma sve to divno ovako zvuci ali onda odes na YouTube Buduci Klasici i vidis kako covjek kupuje auta u Svici i kako auta sa full servisnom istorijom u ovlastenim servisima i sa MFK imaju nebuloza, filteri stari po 10godina itd... Pa nije jednom lik rekao da nije ni u Svici sve tako bajno, nasi poceli uvoziti auta iz Svice jer ih nema na Carvertical i mogu vise da muljaju sa kilometrazom, sudarima i slicno to su nase nebuloze :-)
Vidi, logika svakog preprodavaca je ista. Kupi za manje prodaj za vise. Ljudi zive od toga i razumljivo je da ce tako raditi. Svi placevi na kojima Borko kupuje auta za kanal su maltene isti. Imas skuplja i jeftinija auta. Ova skuplja su po defaultu urednija. On nije mjerodavan za ovu pricu jer on kupuju namjenski auta koja su donekle zapustena da bi ih mogao sredjivati.
Ima li dobrih auta u Svici? Ima. Ima li grobova? Ima. Kad hoces polovno dobro auto, moras dati vise para.
Ja sam jednom kupio polovno auto ali iz DE i to od ovlastenog s minimalnom kilometrazom.
Kad bih sad uzimao auto iz Svice, trazio bih zadnji MFK, servisnu knjigu, i odveo auto na pregled. Kao sto neko rece, polovno auto je vazda macak u vreci, ali covjek treba uraditi ono sto je u njegovoj moci prilikom kupovine istog.
Ja kad na piku vidim da na slikama auta uvijek ima ili 20 maraka goriva ili je bitte tanken, takvo auto ne bih ni gledao.
Kod nas ljudi hoce da daju stoju i dobiju nesto sto vrijedi 5 stoja. Zivot tako ne funkcionise.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#46320 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Evolution_IV »

Moje iskustvo, oglas na olx

"Halo halo, je li auto u BiH, nije, dolazi za 2 sedmice. Doci ce auto na tockovima iz okoline Zuricha. Ok, mogu li ako nije problem prvi da probam kad dodje, kaze moze. I cekaj cekaj, zove frajer nakon 2 sedm, dolazi sutra auto, ok ja cu doci prekosutra, molim Vas da auto prenoci da ga upalim na hladno, kaze nikakav problem. Otisao probao i to ne 5min, nego 1h ga haman vozao, auto ko sat, doslo na tockovima preko 1000km, servisna uredna, car vertical isto uredan. Dogovorimo cijenu i da ga odma odjavi tamo, pa da cekam papire. Covjek zavrsio sve u Zvorniku, ja dosao po auto i tt table i na tehnicki, nema nigdje nista"

2 seta guma i felgi, pun rezervoar haman goriva, thule galerija i nosaci za bicikla i za skije, mjauu

Nikakve majstore nisam trazio, niti isao niti vodio 5 limara i 10 lakirera sto mnogi rade, nisam retardiran. Auto kakvo i treba da bude sa 175000km, tu i tamo koja ogrebotina i pokoje ostecenje od kamencica.

Al ja a ciljano trazio to auto i potrefio dobrog jbg

Kolko god je zaradio neka je, bmk kad je auto ok
Last edited by Evolution_IV on 28/11/2025 09:55, edited 1 time in total.
emko1234

#46321 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by emko1234 »

Evolution_IV wrote: 28/11/2025 09:44 Moje iskustvo, oglas na olx

"Halo halo, je li auto u BiH, nije, dolazi za 2 sedmice. Doci ce auto na tockovima iz okoline Zuricha. Ok, mogu li ako nije problem prvi da probam kad dodje, kaze moze. I cekaj cekaj, zove frajer nakon 2 sedm, dolazi sutra auto, ok ja cu doci prekosutra, molim Vas da auto prenoci da ga upalim na hladno, kaze nikakav problem. Otisao probao i to ne 5min, nego 1h ga haman vozao, auto ko sat, doslo na tockovima preko 1000km, servisna uredna, car vertical isto uredan. Dogovorimo cijenu i da ga odma odjavi tamo, pa da cekam papire. Covjek zavrsio sve u Zvorniku, ja dosao po auto i tt table i na tehnicki, nema nigdje nista"

Nikakve majstore nisam trazio, niti isao niti vodio 5 limara i 10 lakirera sto mnogi rade, nisam retardiran. Auto kakvo i treba da bude sa 175000km, tu i tamo koja ogrebotina i pokoje ostecenje od kamencica.

Ma izvini ti si imao više sreće nego pameti. Uostalom kupio si atmosferca koji nema ni ukrasni poklopac na motoru pa možeš vidjeti jel negdje kapa ulje, antifriiz ili vise kabl. Na tom autu ime elektronike ko i ona golf dvici ajnšpricu iz 92. Ovjes jednostavan da ne može biti jednostavniji.
Kad sjedneš u auto od 2 tone kojem motor ne vidiš od zaštita, koje ima neki podesivi ovjes, automat, integralni pogon, 5000 senzora i ko polovan košta 5 puta više od tog subarua, pitao bih te ja bil ga samo provozao sat i dao pare.
Prednja ramena na audiju a6 kad odu, daju minimalno znakova u normalnoj vožnji. A pričamo o poskupom kvaru koji pritom ne možeš vidjeti bez da auto digneš na dizalicu.
Tvoje auto kad spojiš na OBD, pokaže samo jel upaljen i još 3 podatka. Nisi ga trebao ni ići gledati.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#46322 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Evolution_IV »

emko1234 wrote: 28/11/2025 09:55

Ma izvini ti si imao više sreće nego pameti. Uostalom kupio si atmosferca koji nema ni ukrasni poklopac na motoru pa možeš vidjeti jel negdje kapa ulje, antifriiz ili vise kabl. Na tom autu ime elektronike ko i ona golf dvici ajnšpricu iz 92. Ovjes jednostavan da ne može biti jednostavniji.
Kad sjedneš u auto od 2 tone kojem motor ne vidiš od zaštita, koje ima neki podesivi ovjes, automat, integralni pogon, 5000 senzora i ko polovan košta 5 puta više od tog subarua, pitao bih te ja bil ga samo provozao sat i dao pare.
Prednja ramena na audiju a6 kad odu, daju minimalno znakova u normalnoj vožnji. A pričamo o poskupom kvaru koji pritom ne možeš vidjeti bez da auto digneš na dizalicu.
Tvoje auto kad spojiš na OBD, pokaže samo jel upaljen i još 3 podatka. Nisi ga trebao ni ići gledati.
Zato sam gore pisao, sve zavisi sta se trazi, kakva su ocekivanja i za koliko para

Ima on i previse elektronike vjeruj mi, a kalav je Bgti u jjega pogon nego integralni tj.stalni 4x4, nista losiji od torsena a sve mehanika

Te lesheve ne bi pogledao cim izadju iz garancije,a i generalno ne privlace me nicim

Serem im se na ovjes prekomplikovani, makar da nesto posebno drze cestu, hvala to nije za mene
kabal1337

#46323 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by kabal1337 »

Laplace wrote: 27/11/2025 15:22
kabal1337 wrote: 26/11/2025 19:48 ovaj lik je imo bruku skupih auta
IT stručnjak, logično.
Joj nemoj me za rijec, al mislim da je ovo vlasnik GTD praonice.
basicm

#46324 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by basicm »

Ovo veoma nije istina. Za iste pare dobijes barem 2 godine mladje auto, svojim ocima vidis kakav je krenuo odozgo, kilometri ako nisu manji veci nisu sigurno…
Naravno, nije svako u mogucnosti sve to uraditi, niti zna, njima je lakse traziti ovuda.
emko1234

#46325 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by emko1234 »

Evolution_IV wrote: 28/11/2025 09:57
emko1234 wrote: 28/11/2025 09:55

Zato sam gore pisao, sve zavisi sta se trazi, kakva su ocekivanja i za koliko para

Ima on i previse elektronike vjeruj mi, a kalav je Bgti u jjega pogon nego integralni tj.stalni 4x4, nista losiji od torsena a sve mehanika

Te lesheve ne bi pogledao cim izadju iz garancije,a i generalno ne privlace me nicim

Serem im se na ovjes prekomplikovani, makar da nesto posebno drze cestu, hvala to nije za mene
Ne kažem ništa. Auto ti je dobar i da te posluži. Poenta je da ne možeš svako auto otići provozati i kupiti.
Post Reply