Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

yoyoyo96

#46276 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by yoyoyo96 »

Od tog lika je kupio dva auta i isto to uradio. Gdje su ostali, a prodao je sigurno preko 30 auta.

Ja sam se u zadnje vrijeme odlucio pogledati neka kola, pratiti olx i tako. Sve su sverceri, nema vise ono "domacinsko" auto i da je "privatna" prodaja. Sve je ubogo uvoz iz CH i kilometri 200-250tkm. Ne moze covjek bit pametan.
Haris.ba

#46277 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Haris.ba »

sime_cipol wrote: 26/11/2025 22:00 Niko nece auto sa 600k km za 15k. Zato sto hoce auto sa 230k za 18k. On samo musterijama ispunjava zelje
:D
Lik je humanitarac u sustini. :mrgreen:
yoyoyo96 wrote: 26/11/2025 22:02 Ja sam se u zadnje vrijeme odlucio pogledati neka kola, pratiti olx i tako. Sve su sverceri, nema vise ono "domacinsko" auto i da je "privatna" prodaja. Sve je ubogo uvoz iz CH i kilometri 200-250tkm. Ne moze covjek bit pametan.
Bude domacinskih auta, ali su skuplja od tih iz Svice. I naravno, mnoga se prodaju mimo pika. Ono sto zavrsi na piku, kad valja brzo i ode. O tome se radi.

Ja ne vidim problem kada auto predje stvarnih 250 hiljada. Ali, da je odrzavano kako treba. E, to je problem.
canvra888

#46278 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by canvra888 »

nauticamid wrote: 26/11/2025 21:48
Haris.ba wrote: 26/11/2025 21:47
nauticamid wrote: 26/11/2025 21:46 Ili imaju tri cilindra ili im je kubikaza mala.
Sto je 1.5 tsi malo? O kakvim to potrebama govorimo?
Ja samo prenosim ono sto sam ovdje procitao :)
1.5 TSI se ponaša bolje i optimalniji je za svakodnevne situacije nego ovi atmosferci koji se predlažu.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#46279 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Evolution_IV »

:lol:
noviclan

#46280 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by noviclan »

yoyoyo96 wrote: 26/11/2025 21:51 Kod nas lik, kvazi svercer, kupi od taksiste kola sa 550-600k lagano vrati na 230k i proda za 3-4k vise nego sto kupi. Fascinantno je sto svi znaju ko je i kakav je, ali ide biznis. Cvjeta, sto je najgore :D A mali grad...
Ima li olx profil
esso_sa

#46281 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by esso_sa »

yoyoyo96 wrote: 26/11/2025 22:02 Od tog lika je kupio dva auta i isto to uradio. Gdje su ostali, a prodao je sigurno preko 30 auta.

Ja sam se u zadnje vrijeme odlucio pogledati neka kola, pratiti olx i tako. Sve su sverceri, nema vise ono "domacinsko" auto i da je "privatna" prodaja. Sve je ubogo uvoz iz CH i kilometri 200-250tkm. Ne moze covjek bit pametan.
Vec odavno nema smisla kupovati auto preko OLX-a ili generalno lokalno ovdje u BiH. Sve su to prevare. I sto je najgore - kostaju vise nego ista takva ali regularna auta negdje vani...
Nije vise Evropa daleko kao sto je bila. Lijepo pasos u dzep i odes u Njemacku ili gdje god hoces, nadjes auto, kupis i sam sebi dovezes.
Ja sam tako odradio prije par godina i nisam zazalio ni sekunde. Kupio odlican auto za sigurno 30% manje para nego sto bi to bilo da sam ga ovdje kojom srecom nasao medju svim silnim prevarama.
Jedino moze biti nezgodno za one koji se ne razumiju u mehaniku - u tom slucaju treba potraziti neki servis da to odradi za njih.
tokio25

#46282 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by tokio25 »

moze biti nezgodno u mnogo toga
ko ne zna njemacki ko ne zna sta sve treba i sl
evo ja prvi sad da idem ne bih znao sta kako osim e nasao sam auto i hocu da ga kupim
ok raspitao bih se bilo ovdje na forumu ili negdje drugo al koliko ima medju nama ko se en razumije u to i sl

al slazem se da je olx manje vise prevara zapakovana u full oprema sipaj i vozi

sto rekose izadje na olxu dobrih auta al to ode u sekundi ili preskupo stoji duze vremena pa niko ni ne gleda
Evolution_IV

#46283 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Evolution_IV »

ma kakva njemacka, karina auti, sve rumuni, balkanci i turci :run:
esso_sa

#46284 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by esso_sa »

Evolution_IV wrote: 27/11/2025 08:55 ma kakva njemacka, karina auti, sve rumuni, balkanci i turci :run:
Ima i vani svega, ali zato lijepo nazoves, popricas, ispitas i na kraju pregledas auto ako odlucis da zapucas na put...
Ima dosta npr ovlastenih prodavaca koji uzmu regularno auto staro za novo pa prodaju. U Njemackoj vecina prica engleski tako da ni komunikacija ne bi trebala biti problem. Sve u svemu, i da kupujes kod balkanca ili turcina opet su ta auta (zbog zakona morala biti) bolje odrzavana nego ovdje u BiH.
Ima i grobova ali to se lako vidi, osim ako nisi teski laik.

Ja sam svoje uzeo od lika-handlera koji je porijeklom sa Balkana. Nije mi na prvu bilo drago kada sam to skontao ali pokazalo se kasnije da je covjek profesionalac. Dosao po mene na aerodrom, ustupio mi radionicu da pregledam auto i radim sa njim sta hocu, prezentirao svu dokumentaciju o odrzavanju (prethodno sam i ja provjerio po sasiji ovdje u BiH), na kraju mi izbacio PDV iz cijene auta, dao jos jedan set alu felgi sa zimskim gumama i zavrsio sve papire za izvoz. Bukvalno sam dosao navecer, pregledao, otisao u smjestaj spavati, a sljedeci dan u podne me auto cekalo spremno sa montiranim zoll tablicama i izvoznom dokumentacijom na moje ime.

Na kraju, domace prevare su otisle toliko daleko da je sada sigurnija kupovina od turcina/balkanca u Njemackoj nego od bosnje u Bosni :mrgreen:
artur morgan

#46285 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by artur morgan »

Mnogo je veći izbor u Njemačkoj, ne može se kod nas porediti ponuda sa njihovim. Tu nema dileme, bolja auta i veći izbor. Da smo u EU sve bi bilo jednostavnije, ovako komplikacije. Novija vozila sa par godina starosti i sa manje pređenih km do nekih 50 kkm i kod njih su na cijeni. Meni se čine na kraju ako se kupe poprilično skupa najviše zbog naše carine. Kad se plate sve uvozne dadžbine skuplja su nego ovdje. Na prvu čini se da je kod njih npr. bmw x3 30d iste cijene kao kod nas x3 20d ali to je kad porediš bruto cijene kod njih i kod nas bez naših uvoznih dadžbina, poreza carine i ostalog, što poprilično povisuje cijenu u konačnosti. Za druga vozila, nisam istraživao. Pogledao usput par salona i vozila preko 100 kkm na satu i nisu me nešto posebno dojmila kad je u pitanju stanje vozila iako nisam puno gledao to moram reći. Nisam siguran toliko u baš povoljnu računicu kod uvoza jer pretpostavljam da bi bilo više ličnog uvoza da je značajno povoljnije. Sad, ima i do naših ljudi mnogi nisu spremni za taj izazov i avanturu, neki ne znaju jezik, strana je država, nnesigurni su u to, nemaju vremena, pa ovdje kupuju, šteta. I tu ima još jedna stvar, sve oko uvoznih papira treba uraditi sam i tu se preuzima određeni rizik šta ako se počne nešto komlicirati pa se treba dobro informisati prije kupovine. Zatim, veće novčane transakcije mogu biti malo konfuzne banka može tražiti neke predračune i sl. Dobro bi bilo da je uvoz jednostavniji i povoljniji jer ne treba na kraju ići u Njemačku, ima Hrvatska ili Slovenija, dosta bolji izbor pogotovo novijih polovnih vozila.
hopi

#46286 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by hopi »

esso_sa wrote: 27/11/2025 08:46
yoyoyo96 wrote: 26/11/2025 22:02 Od tog lika je kupio dva auta i isto to uradio. Gdje su ostali, a prodao je sigurno preko 30 auta.

Vec odavno nema smisla kupovati auto preko OLX-a ili generalno lokalno ovdje u BiH. Sve su to prevare. I sto je najgore - kostaju vise nego ista takva ali regularna auta negdje vani...
Nije vise Evropa daleko kao sto je bila. Lijepo pasos u dzep i odes u Njemacku ili gdje god hoces, nadjes auto, kupis i sam sebi dovezes.
Ja sam tako odradio prije par godina i nisam zazalio ni sekunde. Kupio odlican auto za sigurno 30% manje para nego sto bi to bilo da sam ga ovdje kojom srecom nasao medju svim silnim prevarama.
Jedino moze biti nezgodno za one koji se ne razumiju u mehaniku - u tom slucaju treba potraziti neki servis da to odradi za njih.
U potpunosti se ne slažem s tvojom konstatacijom.

Prateći cijene auta ovdje te usporedivši s cijena u njemačkoj nikako se ne isplati fizičkoj osobi kupitii auto, platiti sve što mora, dovesti u bih, registrovati i voziti. Apsolutno računice nema.
Kada se isplati? Uvoz na povlasticu, velika kilometraža, udareno, kvar.
Dobro auto u njemačkoj,male kilometraže, košta. Košta isto koliko ovdje u bih. Do prije koju godinu je bilo isplativo, cijene su toliko porasle u zadnjoj godini dvije da jednostavno ne isplati. Pokušavao, gledao, računao, kako god stavim na papir ne isplati se. Drug živi u austriji, može otići pogledati šta god hoću. Koje god auto sam pogledao jednostavno se ne isplati.
Što se tiče pika, naleti bude dobrih auta s vremena na vrijeme, ovdje kupljenih i male kilometraže. Naravno da je izbor takvij manji jer smo malo tržište, ali kažem naleti. Pa u ovoj godini 2 takva auta su kupljena koja sam ja eto našao na piku.
Još jednom ću ponoviti, dobro a jeftino u njemačkoj ne postoji.
artur morgan

#46287 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by artur morgan »

esso_sa wrote: 27/11/2025 09:22
Evolution_IV wrote: 27/11/2025 08:55 ma kakva njemacka, karina auti, sve rumuni, balkanci i turci :run:
Ima i vani svega, ali zato lijepo nazoves, popricas, ispitas i na kraju pregledas auto ako odlucis da zapucas na put...
Ima dosta npr ovlastenih prodavaca koji uzmu regularno auto staro za novo pa prodaju. U Njemackoj vecina prica engleski tako da ni komunikacija ne bi trebala biti problem. Sve u svemu, i da kupujes kod balkanca ili turcina opet su ta auta (zbog zakona morala biti) bolje odrzavana nego ovdje u BiH.
Ima i grobova ali to se lako vidi, osim ako nisi teski laik.

Ja sam svoje uzeo od lika-handlera koji je porijeklom sa Balkana. Nije mi na prvu bilo drago kada sam to skontao ali pokazalo se kasnije da je covjek profesionalac. Dosao po mene na aerodrom, ustupio mi radionicu da pregledam auto i radim sa njim sta hocu, prezentirao svu dokumentaciju o odrzavanju (prethodno sam i ja provjerio po sasiji ovdje u BiH), na kraju mi izbacio PDV iz cijene auta, dao jos jedan set alu felgi sa zimskim gumama i zavrsio sve papire za izvoz. Bukvalno sam dosao navecer, pregledao, otisao u smjestaj spavati, a sljedeci dan u podne me auto cekalo spremno sa montiranim zoll tablicama i izvoznom dokumentacijom na moje ime.

Na kraju, domace prevare su otisle toliko daleko da je sada sigurnija kupovina od turcina/balkanca u Njemackoj nego od bosnje u Bosni :mrgreen:
Sjajno iskustvo :thumbup:

Moželi link od tog prodavca :)
emko1234

#46288 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by emko1234 »

Za auta iz Švice je jedino bitno kad je urađen zadnji MFK. A njihov MFK je možda najrigorozniji u Evropi.
Ako auto ima uredan MFK urađen unazad par mjeseci, da je prešao milion, to auto je sigurno dobar auto.
Evolution_IV

#46289 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Evolution_IV »

emko1234 wrote: 27/11/2025 12:29
Za auta iz Švice je jedino bitno kad je urađen zadnji MFK. A njihov MFK je možda najrigorozniji u Evropi.
Ako auto ima uredan MFK urađen unazad par mjeseci, da je prešao milion, to auto je sigurno dobar auto.
Tako je, to je subaru i imao, bez obzira na 175000km ko sat, samo malo kugla jedna(zamjenio je odma)
semsasuljakovic

#46290 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by semsasuljakovic »

Jeste li sigurni da je to tako? Zašto bi onda iko kupovao vozila iotkud osim iz Švice?
yoyoyo96

#46291 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by yoyoyo96 »

Ma ima kod njih skuplja i jeftinija opcija tehnickog. A i olaksice ako je izvoz.
Barem mislim da sam tako vidio na netu :D
emko1234

#46292 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by emko1234 »

semsasuljakovic wrote: 27/11/2025 13:21 Jeste li sigurni da je to tako? Zašto bi onda iko kupovao vozila iotkud osim iz Švice?
Imam familiju gore. MFK u prosjeku traje 30-40 min. AKo ti je sijalica neispravna, ljudi ti napišu. Zato kažem, ko kupuje odozgo, dovoljno je da od prodavača traži zadnji MFK. Na njemu piše šta je zamjerka na autu. Ako te vrate 3 puta, gubiš pravo na registraciju tog vozila doživotno.
Sijalica nije problem, ne vraćaju zbog nje ali nema šanse da prođe tehnički ako ima iole ozbiljniju grešku. Čak je ulje zbog dihtunga dekla problem iako je realno karina kvar u pitanju.
emko1234

#46293 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by emko1234 »

yoyoyo96 wrote: 27/11/2025 13:33 Ma ima kod njih skuplja i jeftinija opcija tehnickog. A i olaksice ako je izvoz.
Barem mislim da sam tako vidio na netu :D
Nema, imaš samo opciju da kupuješ auto na placu koje stoji i zadnji je MFK urađen prije ga je taj neko prodao tom placu. To može biti i 3 godine. I takav auto naši kupe i dovedu ga na šlepi i napišu auto bez greške. Možda i jeste nekad bio.
ElRe

#46294 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ElRe »

emko1234 wrote: 27/11/2025 13:48 AKo ti je sijalica neispravna, ljudi ti napišu.
Isto je i u Slovačkoj za STK. Jedan od rigoroznijih pregleda. Automobili bez DPFa ne prolaze na testu. Mrlje, korozija, neujednačeni svjetlosni snop...su eliminatorni.
ITNet

#46295 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ITNet »

emko1234 wrote: 27/11/2025 13:48
semsasuljakovic wrote: 27/11/2025 13:21 Jeste li sigurni da je to tako? Zašto bi onda iko kupovao vozila iotkud osim iz Švice?
Imam familiju gore. MFK u prosjeku traje 30-40 min. AKo ti je sijalica neispravna, ljudi ti napišu. Zato kažem, ko kupuje odozgo, dovoljno je da od prodavača traži zadnji MFK. Na njemu piše šta je zamjerka na autu. Ako te vrate 3 puta, gubiš pravo na registraciju tog vozila doživotno.
Sijalica nije problem, ne vraćaju zbog nje ali nema šanse da prođe tehnički ako ima iole ozbiljniju grešku. Čak je ulje zbog dihtunga dekla problem iako je realno karina kvar u pitanju.
Ma sve to divno ovako zvuci ali onda odes na YouTube Buduci Klasici i vidis kako covjek kupuje auta u Svici i kako auta sa full servisnom istorijom u ovlastenim servisima i sa MFK imaju nebuloza, filteri stari po 10godina itd... Pa nije jednom lik rekao da nije ni u Svici sve tako bajno, nasi poceli uvoziti auta iz Svice jer ih nema na Carvertical i mogu vise da muljaju sa kilometrazom, sudarima i slicno to su nase nebuloze :-)
dado_

#46296 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by dado_ »

Prodajem 2 auta na olxu, relativno dobra i provjerena, jedno je u mom vlasnistvu 2 godine, kupljeno od prve vlasnice, sa 140000 km, ok farban jeste jer je star 15god i imao je dosta oziljaka gradske voznje, niko me nije ni pitao za to auto, zato sto je benzin i par stoja skuplji od istog iz uvoza, iako je servis tek uradjen, 2 seta tockova itd... drugi je uvezen iz svice prije godinu, ja neznam sto toliko ljudi pametuju gdje sta valja gdje ne valja, polovno auto je macak u vreci s marsa da ga dovezes. Ja imam jako pozitivno iskustvo, jedini problem na autu je bio aku, ostalo redovan servis i disk plocice.. i nakon 13000km i godinu dana mogu sigurno reci da je dobar auto iako sad ima 200 na satu i nisam imao nikakav problem s njim... I da auto je imao mfk i dovezen je na tockovima. ljudi kod nas samo gledaju CIJENU, nijedan drugi parametar, samo daj da sto jeftinije prodjem i onda kuku majko sta se prodaje....
tokio25

#46297 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by tokio25 »

kuku majko i onda opet isto kupi najjeftiniji
semsasuljakovic

#46298 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by semsasuljakovic »

Ne znam, ja sam svog Golfa zacijenio na skoro 20 hiljada i napisao fino u opis da cijena nije fiksna.
Nakon mjesec dana i skoro 4 hiljade pregleda na OLX-u imao sam 2 poziva od čega 1 poluozbiljan i drugi zove lik čisto da ubije vrijeme jer mu je dosadno. Istina, jedan je i došao u raspalom Golfu 5 i vidjelo se odmah da on za mog Golfa nema para.
xPaco1337

#46299 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by xPaco1337 »

Ja kad sam Puga prodavao isto tako sam imao, likovi zovu smaraju hoće za đabe a cijenio sam auto debelo ispod cijene da ga se rijesim jer sam drugo uzimao.

Na kraju mi pukli zivci i na placu gdje sam uzimao auto sam dao svog skoro za đabe, odbio 2 hiljade od cijene oni to švercerima preprodali i to je to. Nije mi se iskreno vrijedilo zajebavat pogotovo da me još neko zajebe za policu ako je iz drugog grada.
Evolution_IV

#46300 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Evolution_IV »

ITNet wrote: 27/11/2025 13:59
emko1234 wrote: 27/11/2025 13:48
Ma sve to divno ovako zvuci ali onda odes na YouTube Buduci Klasici i vidis kako covjek kupuje auta u Svici i kako auta sa full servisnom istorijom u ovlastenim servisima i sa MFK imaju nebuloza, filteri stari po 10godina itd... Pa nije jednom lik rekao da nije ni u Svici sve tako bajno, nasi poceli uvoziti auta iz Svice jer ih nema na Carvertical i mogu vise da muljaju sa kilometrazom, sudarima i slicno to su nase nebuloze :-)
sve zavisi sta kupujes, sta ocekujes i za koliko para
Post Reply