BiH - Crna hronika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
banjaluka078

#6251 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

MMM1977 wrote: 25/11/2025 21:52 Ima psihičkog zlostavljanje i od strane žena prema muškarcima, zapravo u mom društvu više samo što to žene rade perfidno, pomalo, dugoročno. Ali valjda se ja krećem u društvu papučara
Neka prijave. I obrate se centru za socijalni rad. I centru za mentalno zdravlje. Ili, što bi svjetina u komentarima rekla, "što je ne ostavi"?

Ili neka iskreno porazgovaraju s partnericama o tome šta im smeta. Bar se ne moraju bojati da će dobiti batine, jači su.
MMM1977

#6252 Re: BiH - Crna hronika

Post by MMM1977 »

banjaluka078 wrote: 25/11/2025 21:58
MMM1977 wrote: 25/11/2025 21:52 Ima psihičkog zlostavljanje i od strane žena prema muškarcima, zapravo u mom društvu više samo što to žene rade perfidno, pomalo, dugoročno. Ali valjda se ja krećem u društvu papučara
Neka prijave. I obrate se centru za socijalni rad. I centru za mentalno zdravlje. Ili, što bi svjetina u komentarima rekla, "što je ne ostavi"?

Ili neka iskreno porazgovaraju s partnericama o tome šta im smeta. Bar se ne moraju bojati da će dobiti batine, jači su.
Jesi ozbiljna? Da mi je vidjeti samo jedan takav slučaj, to bi bilo kao da prijavis vodu što ti je oštetila neki beton. Sve se to radi po malo, ništa značajno ali dugoročno sigurno utiče.

Ja sam apsolutno ne strani žena kada je u pitanju ravnopravnost i nedao bog nasilje ali niste ni vi svetice. Ja kad se posvađam sa ženom ona izvlači neke prigovore od prije 20 godina a ja se ne sjećam oko čega smo se jučer raspravljali
moon_walker_90

#6253 Re: BiH - Crna hronika

Post by moon_walker_90 »

Image
banjaluka078

#6254 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

MMM1977 wrote: 25/11/2025 22:02 Jesi ozbiljna? Da mi je vidjeti samo jedan takav slučaj, to bi bilo kao da prijavis vodu što ti je oštetila neki beton. Sve se to radi po malo, ništa značajno ali dugoročno sigurno utiče.

Ja sam apsolutno ne strani žena kada je u pitanju ravnopravnost i nedao bog nasilje ali niste ni vi svetice. Ja kad se posvađam sa ženom ona izvlači neke prigovore od prije 20 godina a ja se ne sjećam oko čega smo se jučer raspravljali
Najozbiljnija. Jer ne volim bilo kakvu vrstu nasilja- A oni čim se žale, osjećaju to kao nasilje. Dugoročno će oboje biti oštećeni i nesretni, svakako. Bolje riješiti prije. Ima i bračnih terapeuta. Ne mora značiti da je sve za policiju/sud.

Nismo svetice zato što imamo dobro pamćenje? To ti je samo dokaz da je žena i tad bila koncentrisana i obraćala pažnu na to što govorite, a ne samo juče. ;)
Hakiz

#6255 Re: BiH - Crna hronika

Post by Hakiz »

MMM1977 wrote: 25/11/2025 22:02

Jesi ozbiljna? Da mi je vidjeti samo jedan takav slučaj, to bi bilo kao da prijavis vodu što ti je oštetila neki beton. Sve se to radi po malo, ništa značajno ali dugoročno sigurno utiče.

Bill Burr je to lijepo objasnio u skečevima "No reason to hit a woman" i "How women argue".
MMM1977

#6256 Re: BiH - Crna hronika

Post by MMM1977 »

banjaluka078 wrote: 25/11/2025 22:13
MMM1977 wrote: 25/11/2025 22:02 Jesi ozbiljna? Da mi je vidjeti samo jedan takav slučaj, to bi bilo kao da prijavis vodu što ti je oštetila neki beton. Sve se to radi po malo, ništa značajno ali dugoročno sigurno utiče.

Najozbiljnija. Jer ne volim bilo kakvu vrstu nasilja- A oni čim se žale, osjećaju to kao nasilje. Dugoročno će oboje biti oštećeni i nesretni, svakako. Bolje riješiti prije. Ima i bračnih terapeuta. Ne mora značiti da je sve za policiju/sud.

Nismo svetice zato što imamo dobro pamćenje? To ti je samo dokaz da je žena i tad bila koncentrisana i obraćala pažnu na to što govorite, a ne samo juče. ;)
Ali onda može svaki dan nešto prigovarati, samo povuče iz sjećanja? Zar ne bi trebalo takve stvari arhivirati a ne potezati ih kad god zatreba nešto dokazati?
banjaluka078

#6257 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

MMM1977 wrote: 25/11/2025 22:18
Ali onda može svaki dan nešto prigovarati, samo povuče iz sjećanja? Zar ne bi trebalo takve stvari arhivirati a ne potezati ih kad god zatreba nešto dokazati?
Kako god se vas dvoje dogovorite da se ophodite i ponašate. Odrasli ljudi koji su toliko zreli da počnu zajednički život, su zreli i za takve razgovore.
Sad se uopšte ne šalim.
Umijeće razgovora u vezi, a da u njemu nema, narodski rečeno, prcanja, se gradi otvorenim i iskrenim artikulisanjem onoga šta smeta jednoj, a šta drugoj strani i korigovanje svakog puta kad jedno krene starim obrascem. Da se "navježbati", ako se hoće, ali sve u životu traži ruda. Naše veze su vrijedne toga. Ako nisu, onda je druga priča.
MMM1977

#6258 Re: BiH - Crna hronika

Post by MMM1977 »

banjaluka078 wrote: 25/11/2025 22:30
MMM1977 wrote: 25/11/2025 22:18
Kako god se vas dvoje dogovorite da se ophodite i ponašate. Odrasli ljudi koji su toliko zreli da počnu zajednički život, su zreli i za takve razgovore.
Sad se uopšte ne šalim.
Umijeće razgovora u vezi, a da u njemu nema, narodski rečeno, prcanja, se gradi otvorenim i iskrenim artikulisanjem onoga šta smeta jednoj, a šta drugoj strani i korigovanje svakog puta kad jedno krene starim obrascem. Da se "navježbati", ako se hoće, ali sve u životu traži ruda. Naše veze su vrijedne toga. Ako nisu, onda je druga priča.
Mah, nakon 25 godina skupa i 20 godina braka naucis neke stvari i ignorirati, istrpiti loše momente itd, naprosto mi se najčešće neda ni raspravljati. Pišem više generalno
banjaluka078

#6259 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

Bračna zvocanja teško da su za crnu hroniku svakako.
darius_maximus

#6260 Re: BiH - Crna hronika

Post by darius_maximus »

Nemoj, nije ovo lijep komentar.
Fizičko i psihičko nasilje mogu vrlo uspješno vršiti oba spola i nema potrebe za komentarom da se muškarci ne moraju bojati da će dobiti batine.
Što se te dinamike tiče, obično žene prijete muškarcima da će ih prijaviti za zlostavljanje i/ili silovanje, dok ih one fizički zlostavljaju i zato muškarci i ne uzvraćaju.

Što ih ne ostave, to je već psihološki problem žrtve u koji ne bih ulazio.
Samo sam se htio osvrnuti na to da nije lijepo ijedno zlostavljanje omalovažavati.
drug_profi

#6261 Re: BiH - Crna hronika

Post by drug_profi »

Muškarac se boji da će biti odvojen od svoje djece i najčešće zbog toga šuti i trpi.
Nažalost, od sitnica sve počne i ne popravlja se na vrijeme.

Za ove muškarčine što maltretiraju svoje žene, ko god ima kćer zna kako bi mu sudio.
Rothmans

#6262 Re: BiH - Crna hronika

Post by Rothmans »

Ima itekako. Bitno je ko uspostavi dominaciju na pocetku i jednom kad nauci da bude sve po njegovom/njenom nema tu pomoci i popravke. Sto ova kaza, nece musko dobit vaspitnu, al zato ode i sam se objesi u stali.
Ja licno , proslo ljeto raskrstio sa rodjakom/jaranom radi ostrokundze. Sjedimo mi, a on malo malo pa nas slika i to da se vidi i sto, da nema slucajno na njemu sok/kafa/piva viska u odnosu kolko je ljudi prijavio da ce sjedit sa njima. Ja ustanem na kraju ,reko nit mi je vise dovodi kuci, nit me zovi. Sikter , pa se s babom svojim slikaj
banjaluka078

#6263 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

darius_maximus wrote: 25/11/2025 23:37
Nemoj, nije ovo lijep komentar.
Fizičko i psihičko nasilje mogu vrlo uspješno vršiti oba spola i nema potrebe za komentarom da se muškarci ne moraju bojati da će dobiti batine.
Što se te dinamike tiče, obično žene prijete muškarcima da će ih prijaviti za zlostavljanje i/ili silovanje, dok ih one fizički zlostavljaju i zato muškarci i ne uzvraćaju.

Što ih ne ostave, to je već psihološki problem žrtve u koji ne bih ulazio.
Samo sam se htio osvrnuti na to da nije lijepo ijedno zlostavljanje omalovažavati.
Šta nije lijepo u "neka prijave"? Mehanizmi zaštite su tu za oba pola i sve članove zajednice jednako. Baš zato što su svi sposobni za nanijeti štetu drugome.

A "što ih ne ostave" je upravo sarkazam na račun svih komentara koji se pojave sa novim člankom o prebijenoj ili ubijenoj. Što je bila s njim, što nije prijavila, što nije otišla...? I to se onda može primijeniti na oba pola.

Mogu žene prijetti lažnom prijavom do zore, ako nema fizičkih dokaza i svjedoka, teško da će bilo ko biti nevin optužen. Znam sistem i to ne ide baš tako lako i jednostavno.

A to što se bračna zvocanja smatraju zlostavljanjen u nivou crne hronike, to je omalovažavanje.
vjeshalica

#6264 Re: BiH - Crna hronika

Post by vjeshalica »

drug_profi wrote: 26/11/2025 00:28 Muškarac se boji da će biti odvojen od svoje djece i najčešće zbog toga šuti i trpi.
Boji se da ce izaci iz zone komfora pa trpi svasta i radi svasta zarad te zone jer opcenito gledajuci, ljudi sa djecom su losa roba za drugi brak barem kod nas i kod nasih svjetonazora.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#6265 Re: BiH - Crna hronika

Post by izvrsni direktor »

kako glup komentar. balkanoidni komentar, muskarci su jaci, gdje ce oni biti zlostavljani?!
isto kao da si rekla "zasto zlostavljane zene ne porazgovaraju sa svojim zlostavljacima, da ih kazu sta im smeta...gore im ne moze biti"
banjaluka078

#6266 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

izvrsni direktor wrote: 26/11/2025 07:41
kako glup komentar. balkanoidni komentar, muskarci su jaci, gdje ce oni biti zlostavljani?!
isto kao da si rekla "zasto zlostavljane zene ne porazgovaraju sa svojim zlostavljacima, da ih kazu sta im smeta...gore im ne moze biti"
Ne da mi se crtati nakon dodatnih komentara gore.
banjaluka078

#6267 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

drug_profi wrote: 26/11/2025 00:28 Muškarac se boji da će biti odvojen od svoje djece i najčešće zbog toga šuti i trpi.
Žena se boji da će biti odvojena od života.
banjaluka078

#6268 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

U više od 90% slučajeva nasilje počine muškarci (92,92% u 2024. godini), a najčešće su to osobe između 30 i 50 godina. Isti starosni raspon preovladava i među žrtvama. Više od 67% svih žrtava su žene, a taj udio je u pojedinim godinama premašivao i 75%. Najčešće su to supruge, bivše supruge i partnerke, a značajan broj žrtava su i majke i kćerke.

Zabrinjava i podatak da se udio djece kao žrtava porodičnog nasilja povećava – trenutno čine do 20% ukupnog broja žrtava. Među maloljetnim žrtvama oba pola su jednako zastupljena.
Chloe
Photo mod

#6269 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chloe »

banjaluka078 wrote: 25/11/2025 21:55
Chloe wrote: 25/11/2025 21:28 Nekoliko godina sam pratila i radila s njima, više jednostavno ne mogu.

Iz godine u godinu sve gore i gore priče.

Ne znam, da li je bilo ranije toliko psihičkog zlostavljanja, manipuliranja, a žene nisu govorile ... Stičem dojam kako se fizičko nasilje više prijavljuje, osuđuje, da neki muškarci hinjski pribjegavaju sve više psihičkom zlostavljanju.

Mislim da žene sada ipak shvataju da postoji i druga vrsta nasilja, osim fizičkog. I verbalno i psihičko i ekonomsko.

A muškarci, nemam ja osjećaj da se oni libe i dalje.
Možda i ja stičem pogrešan dojam, usljed nekih saznanja, jer ih ima koji se pametno čuvaju, sve fini, status i ugled se čuva, sve divni i krasni, a u četiri zida druga priča.
Nedavno je kod nas jedna žena, ni roditelji joj nisu vjerovali kad se požalila, kupila bubice, snimala situacije dok nije imala dovoljno materijala da bar roditelji shvate o čemu priča. Roditelji su bili u šoku sa zetom kojeg su u zvijezde kovali.
Ci-Nick

#6270 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ci-Nick »

Chloe wrote: 26/11/2025 07:54
banjaluka078 wrote: 25/11/2025 21:55
Chloe wrote: 25/11/2025 21:28 Nekoliko godina sam pratila i radila s njima, više jednostavno ne mogu.

Iz godine u godinu sve gore i gore priče.

Ne znam, da li je bilo ranije toliko psihičkog zlostavljanja, manipuliranja, a žene nisu govorile ... Stičem dojam kako se fizičko nasilje više prijavljuje, osuđuje, da neki muškarci hinjski pribjegavaju sve više psihičkom zlostavljanju.

Mislim da žene sada ipak shvataju da postoji i druga vrsta nasilja, osim fizičkog. I verbalno i psihičko i ekonomsko.

A muškarci, nemam ja osjećaj da se oni libe i dalje.
Možda i ja stičem pogrešan dojam, usljed nekih saznanja, jer ih ima koji se pametno čuvaju, sve fini, status i ugled se čuva, sve divni i krasni, a u četiri zida druga priča.
Nedavno je kod nas jedna žena, ni roditelji joj nisu vjerovali kad se požalila, kupila bubice, snimala situacije dok nije imala dovoljno materijala da bar roditelji shvate o čemu priča. Roditelji su bili u šoku sa zetom kojeg su u zvijezde kovali.
Sinoć kad su objavili podatak da je svaka treća žena na planeti doživjela fizičko nasilje kažem mojoj ženi, a šta je sa psihićkim nasiljem. U braku sam 27 godina i nikad nisam rekao supruzi "Šuti" ili nešto slično jer nasilje upravo tu počinje i ne smije se tolerisati sputavanje i uvrede.
drug_profi

#6271 Re: BiH - Crna hronika

Post by drug_profi »

banjaluka078 wrote: 26/11/2025 07:47
Žena se boji da će biti odvojena od života.
Mislim, kakve veze ima jedno s drugim.
Kazem samo zasto muskarci trpe zlostavljanje koje je uglavnom psihicko, ponekad i fizicko.
Vjesalica je također dodala misljenje sa kojim sa slazem. Muskarci ce radije trpiti nego izaci iz tzv zone komfora, zivjeti odvojeni od djece, i sl.

Zene trpe jer se boje za zivot i zdravlje. To niko ne spori.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6272 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chmoljo »

I onda placaj alimentaciju i ne vidjaj djecu. Nije sve ni u fizici drugarice, dovoljno si inteligentna da znas da postoje razne metode ucjena.

Znam neke horor price o razvodima i uskracivanju vidjanja djece. Centar za socijalni rad po obicaju indolentan i nezainteresovan. Jebo oca.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6273 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chmoljo »

banjaluka078 wrote: 26/11/2025 07:49
U više od 90% slučajeva nasilje počine muškarci (92,92% u 2024. godini), a najčešće su to osobe između 30 i 50 godina. Isti starosni raspon preovladava i među žrtvama. Više od 67% svih žrtava su žene, a taj udio je u pojedinim godinama premašivao i 75%. Najčešće su to supruge, bivše supruge i partnerke, a značajan broj žrtava su i majke i kćerke.

Zabrinjava i podatak da se udio djece kao žrtava porodičnog nasilja povećava – trenutno čine do 20% ukupnog broja žrtava. Među maloljetnim žrtvama oba pola su jednako zastupljena.
Ono sto ne pise je da je to procenat prijavljenog fizickog nasilja.
moimoi

#6274 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

Kako ste goruci problem, koji je kod nas zaista uzeo nevidjene razmjere, a to je FEMICID, uspjeli okrenuti u pricu o muskarcima koji trpe verbalno nasilje?

Svaka cast.
dr_Evil

#6275 Re: BiH - Crna hronika

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 26/11/2025 09:32 Kako ste goruci problem, koji je kod nas zaista uzeo nevidjene razmjere, a to je FEMICID, uspjeli okrenuti u pricu o muskarcima koji trpe verbalno nasilje?

Svaka cast.
Evo me vas modar, a ti pricas o verbalnom :D
Post Reply