Život samaca u srednjim godinama
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#1326 Re: Život samaca u srednjim godinama
ma pustiji ih, lupaju, to po vlastitim iskustvima rezonuju i ne mora biti tačno. Vecinom šta god neko napise ovdje je neko lično stajalište i večinom pogrešno.
- banjaluka078
#1327 Re: Život samaca u srednjim godinama
Kako nije? Začas se napravi.KraljicaIzJajca wrote: ↑25/11/2025 18:43
Drugo, on je 45 godina, nije nigdje napisao da želi postati otac, a nije ni sa 45 lako ni muškarcu postati i biti otac.
Na godišnjici mature muški u novom krugu roditeljstva. Starija djeca iz prvih brakova na faksu, djeca iz drugog braka u vrtiću.
- banjaluka078
#1328 Re: Život samaca u srednjim godinama
A često ga više i ne žele. U smislu braka. Jednom se opekle, dosta. I jedna obaveza manje. Za druženja povremeno, bude raznih kombinacija.snijeg_led wrote: ↑25/11/2025 17:48
Zene koje ostanu rano same sa djetetom, vrlo cesto ostaju same bez partnera.
-
KraljicaIzJajca
#1329 Re: Život samaca u srednjim godinama
Hakiz ima problema sa nebiološkom djecom. Naravno da su ista najčešće već iznad 15 godina starosti.banjaluka078 wrote: ↑25/11/2025 19:22Kako nije? Začas se napravi.KraljicaIzJajca wrote: ↑25/11/2025 18:43
Drugo, on je 45 godina, nije nigdje napisao da želi postati otac, a nije ni sa 45 lako ni muškarcu postati i biti otac.![]()
Na godišnjici mature muški u novom krugu roditeljstva. Starija djeca iz prvih brakova na faksu, djeca iz drugog braka u vrtiću.![]()
No, koliko muškaraca je spremno hraniti bebu tokom noći, mijenjati pelene. On se htio oženiti ženom arapkinjom u Švedskoj, takva bi bila kući cijelo vrijeme, ili bi njeni pazili djete.
Lik se javio na temi bez detalja.
-
KraljicaIzJajca
#1330 Re: Život samaca u srednjim godinama
banjaluka078 wrote: ↑25/11/2025 19:25A često ga više i ne žele. U smislu braka. Jednom se opekle, dosta. I jedna obaveza manje. Za druženja povremeno, bude raznih kombinacija.snijeg_led wrote: ↑25/11/2025 17:48
Nisu sve razvedene imale toliko loš brak.banjaluka078 wrote: ↑25/11/2025 19:25A često ga više i ne žele. U smislu braka. Jednom se opekle, dosta. I jedna obaveza manje. Za druženja povremeno, bude raznih kombinacija.snijeg_led wrote: ↑25/11/2025 17:48
Opekle su se one koje su bile u ranim dvadesetim, bez iskustva na svim razinama, i jer su bile služavke mužu.
Koliko ih nakon razvoda ne plaćaju alimentaciju.
-
KraljicaIzJajca
-
KraljicaIzJajca
#1332 Re: Život samaca u srednjim godinama
Kako ovo "prevesti"?Digla_da_kreci wrote: ↑24/11/2025 23:48Drago mi je da sam te podstakla da kazes ponesto o sebi i svojim interesima, prosto mi je nevjerovatno da si tolike godine pratio forum a nisi se druzio s nama, ccc. (osim ako nisi pisao sa drugog profila).Duality_78 wrote: ↑24/11/2025 20:06Digla_da_kreci wrote: ↑23/11/2025 20:10
Da, vidim spominjes Hemona.
A ako dozvolis da malo prosirim repertoar pitanja, ne toliko iz puke radoznalosti, koliko iz zelje da kroz tvoje decenijske, iako rijetko artikulisane prisutnosti u ovom forumskom sokaku, doznamo nesto vise o tebi, sto bi moglo biti korisno za sve potencijalne citateljke koje tragaju za dodatnim kontekstom ne bi li detektovale i poneki signal kompatibilnosti prije nego se odvaze na hrabri cin javljanja.
Dakle, na koji nacin tvoj knjizevni input korespondira sa sirim spektrom sadrzaja koje konzumiras u informativno-kulturno-sportsko-muzicko-zabavnom i politickom domenu, te da li kao lav u astroloskom smislu imas sklonosti zalutati na poneki sportski dogadjaj, predstavu ili koncert, kad vec ne ides u kafanu.
![]()
![]()
Love and obstacles je za mene bilo malo knjizevno otkrovenje, prva knjiga -u formi zbirke prica - od doticnog koja me je oduvjerila od dotadasnjeg opsteg dojma da knjizevnost - cast izuzecima kao Nabokov, Calvino, Bulgakov itd. koji su ipak vise relikti "bolje" proslosti -, kao ozbiljna pisanija, po nekom default-u mora te ubiti u pojam u prvih 50tak stranica e da bi ti onda, poslije prezivljenog soka i salijevanje strave, bilo lakse prebroditi preostalih 580 stranica ili pak, s druge strane, biti toliko prociscena , tj lisena bilo kakvog lirickog zanosa (playfulness), strogo hermeticki zatvorena , hirurski operisana od metafora sa samo jednim usmjerenjem: dovesti citaoca, zivog, zdravog, malo zadihanog, do zadnje stranice sto prije(pada mi napament Paul Auster....Hemon, Shteyngart (jesi citala Absurdistan ili Super Sad True Love Story..??) i Marina lewicky (Short History of Truck in Ukrainian) su bar ze mene bila otkrovenja u smislu pomjeranja tezista kako od dosadne knizevnosti tako i prociscenog (neoliberalnog) jezika unutar uniformiranog narativa ka jednoj opustenoj uzivanciji koja nam pokazuje da i kompleksne teme i viseslojeviti zapleti mogu biti docarani jezickom inventivnoscu, daleko od opstih mjesta, sablona knjizevnih kriticara itd....
Nadam se da sam polozio "ispitni"...![]()
![]()
![]()
Ne da znam "zalutati na poneki sportski dogadjaj", vec furam taj neki longevity concept koji podrazumijeva svakodnevni fizicki trening (ne za snagatora vec amatera koji je zaljubljen u taj koncept zdravog zivota![]()
), plivanje, biciklizam, planinarenje, teretana tu i tamo, svakodnevno setanje kilometrima (uvijek se vrijeme nadje! haha)....predstave me nisu vidjele vec neko vrijeme a zadnji koncert na kojem sam bio je haman prije 3,5 godine, Pearl Jam, Stockholm, Lollapalooza Festival.....)...inace tezi sam ovisnik o Pear Jam-u (ali starije stvari!!), generalno taj grunge Seattle scena ranih 90tih mi je vrhunac americkog doprinosa rock sceni i dostojan takmac Madchester sceni, brit indie bandovima i kasnije, donekle, brit-popu....dalje,rahmetli R.E.M, MAssive Attack, Wu-tang Clan i jos masa drugih....
![]()
Aaaaa ti, sta volis?![]()
![]()
Nadam se da ces biti aktivniji i da ce slobodne djevojke i zene pokazati interes jer se cinis kao pristojan i ozbiljan covjek.
Da ne bude zabune, ja sam u sretnoj vezi i nerijetko spomenem dragog na temama kada o necemu pricam, a i da nisam, ako sam dobro ubrala da ti je to godiste u nicku, znacajna je razlika u godinama koja je za mene nepremostiva.
Nego, ovo za odnose sto ste pricali, imam osjecaj da mnogi danas zele ljubav i nekoga u teoriji, ali kada krene realnost, kompromisi, strpljenje, svakodnevica, i prodje ono pocetnicko uzbudjenje, postane im previse i brzo izlapi ili ostane na povrsnim odnosima i pricama bez obaveza. Svi su pomalo umorni, povrijedjeni, oprezni, ili vuku nerijesene repove iz proslosti i takvi ulaze u nove odnose koji naravno nece potrajati, a opet da im je da ih neko vidi i razumije i da imaju nekog svog. Ali ako se mene pita, puno je tu do nezrelosti i instant zivota kakav se danas vodi, nisam jednom cula kako neko kaze da zeli harmoniju i ceznu za mirnim dubokim odnosom koji ce trajati, a onda uvidis da je to samo prazna prica i da rade sve suprotno od toga.
I u tim zrelijim godinama vidjam oko sebe razne situacije, neki koji znaju sta zele i ne pristaju na manje, ili oni koji su se toliko navikli na svoj samacki zivot i rutinu da i nece nekoga drugog da prime u svoj zivot i da se prilagodjavaju tudjim navikama, izgradjenim karakterom, prosloscu, i radije se drze povremenih druzenja i da svako svoj zivot zivi kako hoce, ali to su uglavnom zene ili muskarci u cetrdesetim i pedesetim koji vec imaju brak iza sebe, odraslu djecu, stabilan posao i finansije, mozda su se i skucili, i onda tek toliko sto pozele su povremena druzenja i upraznjavanje seksualnih nagona, jer sta ce im problemi i cimanje s nekim. Dok ima i onih koji su oduvijek zeljeli ali nisu imali srece pronaci srodnu dusu dok su svi drugi oko njih pronalazili, vjencavali se i stvarali porodice, a oni i dalje stajali u mjestu bez ikakvog pomaka i sami na svijetu. Na kraju dana svako ode svojoj kuci nekome svom, a ti ostade i nemas s kim podijeliti ni lijepo ni ruzno, ni random stvar koju vidis ili misao koja ti prodje kroz glavu. Samoca moze biti ugodna, ali dugorocno ju je ljepse dijeliti u dvoje, s kim mozes i sutjeti i egzistirati u istom prostoru bez izgovorene rijeci i biti ispunjen ljubavlju i unutrasnjim zadovoljstvom. Samo ako ima ljubavi, sve je onda moguce.
Bilo kako bilo, izazov je naci osobu gdje ce oboje jednako zeljeti da prozive zivot i ostare zajedno, vjerovati u ljubav do smrti, osobu s kojom mozes biti miran, a ne samo uzbudjen, uz kojeg mozes spavati i buditi se spokojno.
-
Bobi
- Forum administrator
#1333 Re: Život samaca u srednjim godinama
ma jasta, broj primjeraka 1, ti ličnoKraljicaIzJajca wrote: ↑25/11/2025 19:45Observacija, vidim primjerke, ne može biti nikako lični stav, već rezultat primjeraka.
- dale cooper
#1334 Re: Život samaca u srednjim godinama
Neko drugi vide drugačije primjerke, sve u zavisnosti u kakvom se socijalnom krugu ljudi kreće. Ni jedno stajalište ne predstavlja apsolutnuKraljicaIzJajca wrote: ↑25/11/2025 19:45Observacija, vidim primjerke, ne može biti nikako lični stav, već rezultat primjeraka.
istinu.
-
KraljicaIzJajca
#1335 Re: Život samaca u srednjim godinama
Ja nemam djecu, tak' da loše obzerviraš.Bobi wrote: ↑25/11/2025 19:50ma jasta, broj primjeraka 1, ti ličnoKraljicaIzJajca wrote: ↑25/11/2025 19:45Observacija, vidim primjerke, ne može biti nikako lični stav, već rezultat primjeraka..
-
KraljicaIzJajca
#1336 Re: Život samaca u srednjim godinama
To da, no isto tako primjetim da mnogi muškarci upravo prihvate ženu sa njenom djecu u godinama kad shvate da ih niko drugi neće. Dakle, uspaniče i primjene metodu " daj što daš".dale cooper wrote: ↑25/11/2025 19:50Neko drugi vide drugačije primjerke, sve u zavisnosti u kakvom se socijalnom krugu ljudi kreće. Ni jedno stajalište ne predstavlja apsolutnuKraljicaIzJajca wrote: ↑25/11/2025 19:45Observacija, vidim primjerke, ne može biti nikako lični stav, već rezultat primjeraka.
istinu.
Lik je u 45.godini prilično u fazi očaja, oženiti će se prvom koja pristane.
-
Bobi
- Forum administrator
#1337 Re: Život samaca u srednjim godinama
Odgovorno tzvrdim da u Bosni muškarci cesce mijenjaju pelene bebama noću nego ženeKraljicaIzJajca wrote: ↑25/11/2025 19:56Ja nemam djecu, tak' da loše obzerviraš.Bobi wrote: ↑25/11/2025 19:50ma jasta, broj primjeraka 1, ti ličnoKraljicaIzJajca wrote: ↑25/11/2025 19:45
Observacija, vidim primjerke, ne može biti nikako lični stav, već rezultat primjeraka..
![]()
-
mali_balon
#1338 Re: Život samaca u srednjim godinama
Pa ne zna ona, nema.djece.....Bobi wrote: ↑25/11/2025 20:02Odgovorno tzvrdim da u Bosni muškarci cesce mijenjaju pelene bebama noću nego žene. Evo uzmi ovdje s foruma od nh 20 ce reci da
.
-
John Cleese
#1339 Re: Život samaca u srednjim godinama
Eto, otjeraše čovjeka, hahari...
Dugo vam je i bio

Dugo vam je i bio
-
KraljicaIzJajca
#1340 Re: Život samaca u srednjim godinama
Lik se oporavljao od duge veze 5 godina.
Sad će mu trebati još 5 da se oporavi od foruma.
Last edited by KraljicaIzJajca on 25/11/2025 20:47, edited 1 time in total.
-
MMM1977
-
MMM1977
#1342 Re: Život samaca u srednjim godinama
Ovo je 100% tačno. Ja i moja supruga imamo svoje vrijeme zajedno ali isto tako ona ode na putovanje sa prijateljicama po desetak dana, ja odem sa društvom ili na vikendicu par dana sam. I u Makarskoj sam bio par puta po 7-8 dana sam. Ovo itekako pozitivno utiče na vezu.suspect_zero wrote: ↑25/11/2025 18:47 Nikako ugoditi, krenem od sebekad si sam crknut od nekakve tegobe mislis najgore ti, opet kad si u braku toliko se pozeli biti sam, malo samoće, ali ne mislim pod ovim par sati.....ono jedan period. Tu potrebu obicno svi pogresno tumače, zahladili odnosi, misli se na nekog drugog i bla bla....u biti je tako prosto, hocu biti sama par dana bez da vidim i cujem ikoga....imam tu jebenu potrebu da cujem samu sebe.
Ja znam da nju ne varam, vjerujem da je tako i sa druge strane.
-
John Cleese
#1343 Re: Život samaca u srednjim godinama
Da bog da...KraljicaIzJajca wrote: ↑25/11/2025 20:42Lik se oporavljao od duge veze 5 godina.
Sad će mu trebati još 5 da se oporavi of foruma.![]()
Jer forum je prelazna, ali najcesce, nazalost, ne i prolazna bolescina
Temeljim tu tvrdnju na dugogodisnjem opseznom multidisciplinarnom istrazivanju na respektabilnom statistickom uzorku
-
KraljicaIzJajca
#1344 Re: Život samaca u srednjim godinama
John Cleese wrote: ↑25/11/2025 20:56Da bog da...KraljicaIzJajca wrote: ↑25/11/2025 20:42Lik se oporavljao od duge veze 5 godina.
Sad će mu trebati još 5 da se oporavi of foruma.![]()
Jer forum je prelazna, ali najcesce, nazalost, ne i prolazna bolescina![]()
Temeljim tu tvrdnju na dugogodisnjem opseznom multidisciplinarnom istrazivanju na respektabilnom statistickom uzorku![]()
![]()
Živa istina
-
MMM1977
- ShnjaZZZ
#1347 Re: Život samaca u srednjim godinama
Mislim na to da ću opet mjaukat na ovoj temi.
-
nekome
#1348 Re: Život samaca u srednjim godinama
ne, razliciti ljudi sazrijevaju razlicitim tempomKraljicaIzJajca wrote: ↑25/11/2025 18:46Iznad/ispod 5
bitno je da "legnu" jedni drugom i da su iskreno zainteresovani jedno za drugo
znam mnooogo primjera gdje je razlika 5+ 10+ i imaju skladnu vezu
Ta zelja dolazi iz nekih stecenih trauma ali to je sopstveni zatvor. Umjesto jacanja i izgradnje mehanizama odbrane poucene iskustvom, biraju da se sklone i budu same. Vecina se uvjerava da su oke, a u sustini pate.banjaluka078 wrote: ↑25/11/2025 19:25A često ga više i ne žele. U smislu braka. Jednom se opekle, dosta. I jedna obaveza manje. Za druženja povremeno, bude raznih kombinacija.snijeg_led wrote: ↑25/11/2025 17:48
-
KraljicaIzJajca
#1349 Re: Život samaca u srednjim godinama
Zaboravio si dodati:nekome wrote: ↑25/11/2025 21:24ne, razliciti ljudi sazrijevaju razlicitim tempom
bitno je da "legnu" jedni drugom i da su iskreno zainteresovani jedno za drugo
znam mnooogo primjera gdje je razlika 5+ 10+ i imaju skladnu vezu
Preljubništvo i ljubavništvo included
-
MMM1977
#1350 Re: Život samaca u srednjim godinama
Sad si skupio samopouzdanje i sad napadaj tu iz teretane