CK serijal se razlikuje od ostalih Paradox igara po tome sto je u jednakoj mjeri RPG koliko i strategija, mozda i vise. "Ti" u igri nisi nacija vec konkretan vladar ili plemic iz te nacije. Moras se staviti u poziciju svog lika, pa je tako ne poslusati papu u tom kontekstu nezamislivo.nepass1 wrote: ↑15/11/2025 08:13Uradio sam ja za ck i tutorial i yt gledao. Onda upalim nakon deset dana jer jbg ne mozes svaki dan igrati. Treba mi ponovo tutorial i yt. Ne znam ni dokle sam stao. 1h provedes samo razmisljajuci sta si htio.belfy wrote: ↑14/11/2025 22:07 ja sam dva puta pokusao Europa Universalis. prvi put bez ikakvih uputa, jer sam tako i navikao. onda se osjecao prezatrpan informacijama koje mi uopste nisu davale ni smjer u kojem treba da idem. zatim sam pokusao da krenem od neceg manjeg, pa probrao Bosnu... sta reci - samo frustracije sta god da uradis. a onda pogledao video koji kaze: "pocni sa Engleskom (jer je ona valjda najbolji izbor), na najslabijim postavkama da bi najbolje razumio igru. pa ti jos kaze i sta prvo (na tim najlaksim postavkama) treba da odradis u koracima...
igra koja zahtijeva takav nivo kontrole i znanja ne bi trebalo da se zove igrom, nego, u najmanju ruku visom skolom. ali, posto se za istu ne dobije diploma i mjesto u upravnom odboru, nego samo stres i osjecaj da si previse star za ta sranja izbor je lagan...
volim probati igre srodnim onima koje sam igrao i da dodaju koju notu vise, ali ovo nije nota vise. ovo je kakofonija odjeka besmisla. hebote, kada samo skontam da mi je prije 30 godina omiljena board igra bila Risiko, a onda 10 godina poslije da smo provodili dane i noci igrajuci D&D, gdje si najmanje jednu knjigu morao procitati da bi igrao kako valja, ovo sada je zaista preopterecenje. ili sam jednostavno prestario...
zato mi i nije jasno zasto je iko odlucio da to toliko zakomplikuje. hebeni sah zahtijeva puno manje za start, a nudi puno vise u razvitku...
Pa haj sve ispocetka, biraj osobine sta valja itd..
I onda dodje jebeni viking sa alijansom od 4k vojnika i ne mozes ni irsko ostrvo zauzeti. Djete malo ne mogu ga ni udati u francusku![]()
Pa upalis yt i gledas lika kako iz najmanjeg mjesta u vejlsu zauzima indiju i citava europa je uz njega. Za 45min vlada svijetom. Klanja mu se francuski kralj. Vatikan njegov
A meni papa rekao da moram krscanska imena davati, ja odbio i bacio me -500 piety, dobijam mjesecno 0.2 piety boda. Treba mi 300 da napredujem. Znaci nekih 300-350godina odokativno
Motaj kablove i proli suzu za bacenih 19.99$
Inace je CK3 neuporedivo lakse igrati kao viking nego kao bilo sta drugo. Treba ti provincija od komsije? Napadnes ga, ne treba ti povod, samo vojska. Treba ti zlata? Odes u pljacku. Treba ti zena? Zarobljenice iz pljacke pretvoris u konkubine. Treba ti piety? Zarobljenike iz pljacke zrtvujes Odinu.