Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Da li ste za posebnu temu o računarskim konfiguracijama za igre?

da
243
44%
ne
30
5%
od*ebi Chmoljo, naporan si
282
51%

Total votes: 555

geralt

#51826 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by geralt »

nepass1 wrote: 15/11/2025 08:13
belfy wrote: 14/11/2025 22:07 ja sam dva puta pokusao Europa Universalis. prvi put bez ikakvih uputa, jer sam tako i navikao. onda se osjecao prezatrpan informacijama koje mi uopste nisu davale ni smjer u kojem treba da idem. zatim sam pokusao da krenem od neceg manjeg, pa probrao Bosnu... sta reci - samo frustracije sta god da uradis. a onda pogledao video koji kaze: "pocni sa Engleskom (jer je ona valjda najbolji izbor), na najslabijim postavkama da bi najbolje razumio igru. pa ti jos kaze i sta prvo (na tim najlaksim postavkama) treba da odradis u koracima...

igra koja zahtijeva takav nivo kontrole i znanja ne bi trebalo da se zove igrom, nego, u najmanju ruku visom skolom. ali, posto se za istu ne dobije diploma i mjesto u upravnom odboru, nego samo stres i osjecaj da si previse star za ta sranja izbor je lagan...

volim probati igre srodnim onima koje sam igrao i da dodaju koju notu vise, ali ovo nije nota vise. ovo je kakofonija odjeka besmisla. hebote, kada samo skontam da mi je prije 30 godina omiljena board igra bila Risiko, a onda 10 godina poslije da smo provodili dane i noci igrajuci D&D, gdje si najmanje jednu knjigu morao procitati da bi igrao kako valja, ovo sada je zaista preopterecenje. ili sam jednostavno prestario...

zato mi i nije jasno zasto je iko odlucio da to toliko zakomplikuje. hebeni sah zahtijeva puno manje za start, a nudi puno vise u razvitku...
Uradio sam ja za ck i tutorial i yt gledao. Onda upalim nakon deset dana jer jbg ne mozes svaki dan igrati. Treba mi ponovo tutorial i yt. Ne znam ni dokle sam stao. 1h provedes samo razmisljajuci sta si htio.
Pa haj sve ispocetka, biraj osobine sta valja itd..
I onda dodje jebeni viking sa alijansom od 4k vojnika i ne mozes ni irsko ostrvo zauzeti. Djete malo ne mogu ga ni udati u francusku :D
Pa upalis yt i gledas lika kako iz najmanjeg mjesta u vejlsu zauzima indiju i citava europa je uz njega. Za 45min vlada svijetom. Klanja mu se francuski kralj. Vatikan njegov
A meni papa rekao da moram krscanska imena davati, ja odbio i bacio me -500 piety, dobijam mjesecno 0.2 piety boda. Treba mi 300 da napredujem. Znaci nekih 300-350godina odokativno

Motaj kablove i proli suzu za bacenih 19.99$
CK serijal se razlikuje od ostalih Paradox igara po tome sto je u jednakoj mjeri RPG koliko i strategija, mozda i vise. "Ti" u igri nisi nacija vec konkretan vladar ili plemic iz te nacije. Moras se staviti u poziciju svog lika, pa je tako ne poslusati papu u tom kontekstu nezamislivo.

Inace je CK3 neuporedivo lakse igrati kao viking nego kao bilo sta drugo. Treba ti provincija od komsije? Napadnes ga, ne treba ti povod, samo vojska. Treba ti zlata? Odes u pljacku. Treba ti zena? Zarobljenice iz pljacke pretvoris u konkubine. Treba ti piety? Zarobljenike iz pljacke zrtvujes Odinu.
Tabakmalac

#51827 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tabakmalac »

Sjećam se kad Call of Duty serijal (kao odgovor na Medal of Honor prvenstveno još onda) je bio "epski teatar" kada je u pitanju Drugi svjetski rat gdje naglašava strah, haos samog konflikta, dezorijentisanost, timski rad, iscrpljenost itd. itd.

World at War koji i dan danas se smatra "najmračnijim" u serijalu jer ono bukvalno šalje poruku "Rat je pakao".
Modern Warfare serijal koji je započeo multiplejer na globalnom nivou kao nikad prije.
Black Ops serijal (prva dva) gdje spaja Hladni rat, CIA, teorije zavjere, pokazuje budućnost ratovanja (2025. unutar Black Ops 2)

Ali ovaj Black Ops 7 i "kampanja" koju su napravili, jadno.
Dere se na sav glas da je Fortnite ušao u jezgro CoD serijala i to odavno već pokazuje. Gubitak čitavog identiteta kojeg su godinama dizali.
nepass1

#51828 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by nepass1 »

Tabakmalac wrote: 17/11/2025 12:21 Sjećam se kad Call of Duty serijal (kao odgovor na Medal of Honor prvenstveno još onda) je bio "epski teatar" kada je u pitanju Drugi svjetski rat gdje naglašava strah, haos samog konflikta, dezorijentisanost, timski rad, iscrpljenost itd. itd.

World at War koji i dan danas se smatra "najmračnijim" u serijalu jer ono bukvalno šalje poruku "Rat je pakao".
Modern Warfare serijal koji je započeo multiplejer na globalnom nivou kao nikad prije.
Black Ops serijal (prva dva) gdje spaja Hladni rat, CIA, teorije zavjere, pokazuje budućnost ratovanja (2025. unutar Black Ops 2)

Ali ovaj Black Ops 7 i "kampanja" koju su napravili, jadno.
Dere se na sav glas da je Fortnite ušao u jezgro CoD serijala i to odavno već pokazuje. Gubitak čitavog identiteta kojeg su godinama dizali.
Pa vala i sestica je dosada teska. Nije mi se dalo dalje od trece kampanje. Jbt igras 45min 30 se sunjas po nakoj sali
Thief simulator jbt
schindleroskar

#51829 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by schindleroskar »

Ne znam. Mislio sam da su se vratili sa MW
2018. Ali taraba, poslije toga razočaranje za razočaranjem.
Kako kampanja tako i mp.
Ako neko voli realizam Hell Let loose, imam stotine sati na istoj, mape epske veličine, borbe 50vs50, trčiš 15 minuta i onda se kriješ po kući ili u rovu, jer ako proviriš gdje ne treba, odma bude game over.
Nema nišana, svako ima svoju ulogu, pravi mil-sim, okružen si igračima koji će ti pomoći i objasniti kako nešto funkcionise umjesto da ti neko vrišti da si bot.
Nema možda 10000 hiljada igrača dnevno, ali je taj broj manje više stalan.
Ima HLL mana, ali kada se sve složi daleko najbolji multiplayer fps, namijenjen ozbiljnijoj bazi igrača.
Najavili su Hell let loose Vietnam i to će mi biti day one kupovina, umjesto (po mojem subjektivnom mišljenju) arkadnih poluproizvoda.
BF6 je zabavan i po meni je dosta bolji od zadnjeg CoD-a.
Tabakmalac

#51830 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tabakmalac »

Po meni jedini minus za Hell Let Loose je to što nemaju namjeru da ubacuju "singleplejer sadržaj" tj. da igraš protiv botova i to offline, jer me iskreno mrzi igrati protiv pravih igrača, pogotovo elitisti u HLL.

A Vietnam im izgleda brutalan, samo opet to, što nema botova ko u starijim igrama.
ferratilis

#51831 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Tabakmalac wrote: 17/11/2025 14:56 Po meni jedini minus za Hell Let Loose je to što nemaju namjeru da ubacuju "singleplejer sadržaj" tj. da igraš protiv botova i to offline, jer me iskreno mrzi igrati protiv pravih igrača, pogotovo elitisti u HLL.
Probaj ovo, mislim da ce ti se svidjeti
Tabakmalac

#51832 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tabakmalac »

Easy Red 2 mi je na radaru da ga uzmem definitivno, čuo sam da su samo dvojica developera radili na igri, što je vrlo impresivno.
DonieBrasco

#51833 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by DonieBrasco »

Da li je sad nekad - narednih dana neki game show gdje se najavljuju nove igre i premijere ili sam ja to zamjenio za neki show sto je vec bio. :-)
nepass1

#51834 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by nepass1 »

DonieBrasco wrote: 17/11/2025 20:22 Da li je sad nekad - narednih dana neki game show gdje se najavljuju nove igre i premijere ili sam ja to zamjenio za neki show sto je vec bio. :-)
Bio neki dan u japanu sony ili ps, nemam pojma
Tito_i_Partija

#51835 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

@Chmoljo kako ide Wrathfinder? Jel' bolji od prvog? :-D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#51836 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Chmoljo »

Tito_i_Partija wrote: 18/11/2025 15:59 @Chmoljo kako ide Wrathfinder? Jel' bolji od prvog? :-D
Odlican je, ali je meni prvi bolji. Zasad.
ferratilis

#51837 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Chmoljo wrote: 18/11/2025 17:31 Odlican je, ali je meni prvi bolji. Zasad.
Image
GungodessMissFortune

#51838 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by GungodessMissFortune »

ferratilis wrote: 18/11/2025 19:15
Image
OK, I'll play it again. :run:
Chmoljo

#51839 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Chmoljo »

ferratilis wrote: 18/11/2025 19:15
Image
vjerovatno sam subjektivan, jer mi je to bilo prvo pathfinder iskustvo, stvarno su oba dobra. ali meni ipak prevaga Kingmaker.

btw

Image

na pamet mi pada ono pijanstvo sa svećenikom u Kingdom come :lol:
ferratilis

#51840 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Nevjerovatan debilizam je koliko se COE33 gura i gdje treba i gdje ne treba. Mislio sam da je BG3 kult bio jak, ali ovo je prevrsilo svaku mjeru. Guraju igru koja je imala deset puta veci budzet od konkurencije i oko 400 developera u indie kategoriju da nazor dobije sve vise nagrada.

Image
Image
I naravno, gdje god kazes nesto na ovu temu, banuju te ili optuze da si desnicar. I kazu nije kult. :D

Ali zato ovaj lik ima moj respekt, nevjerovatan integritet. :thumbup:
ferratilis

#51841 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Rasprodaja na Ubisoft storeu, uz promo kod HOLIDAY20 AC Mirage se moze uzeti za 12 eura, ako nekog zanima.
Tito_i_Partija

#51842 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

Zašto bi nekog ko je protiv E33 proglasili desničarem? Ova igra nema ni trunke woke šablona, znači nijednog crnca, pedera, il' trandže u nekoj imalo vidljivijoj il' važnijoj ulozi, nigdje političkog komentara u cijeloj igri. Al' to bi naravno znao da si je igr'o. :roll:

Ti care imaš neki teški kompleks žrtve.
Tabakmalac

#51843 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tabakmalac »

Dobro je pa ne pričaju toliko o Silksong-u. :mrgreen:
Chmoljo

#51845 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Chmoljo »

Tito_i_Partija wrote: 19/11/2025 16:41 Zašto bi nekog ko je protiv E33 proglasili desničarem? Ova igra nema ni trunke woke šablona, znači nijednog crnca, pedera, il' trandže u nekoj imalo vidljivijoj il' važnijoj ulozi, nigdje političkog komentara u cijeloj igri. Al' to bi naravno znao da si je igr'o. :roll:

E33 zaista ima fanove koji su... Phhh, agresivniji kada je ta igra u pitanju.

Meni je E33, prekrasna igra i radi ono gdje najvise uzivam, spaja muziku sa filmom (cutscene) i to radi fantasticno.

Prica odlicna, sa puno dirljivih trenutaka, likovi briljantno napisani, sa uvjerljivim background pricama i logicnim postupanjima tokom igre.

Moze se vezati za likove, i kako je sadasnji dunjaluk pun pahuljica, neki zaista brane igru ko da ce se Maelle ili Lune nasekirati sto je neko pere na ruke. Ja bih bas volio da neko iz moje okoline odigra ovu igru, da mogu sa njim podijeliti izrazito lijepo iskustvo igranja i sitne detalje koje primjetis, i jer igra zaviri i u tvoju intimu jer te emotivno stigne. Pa valjda ljudi zbog tog osjecaju i intimnu povezanost sa igrom, pricom i likovoma, i onda je zivotom brane, pri tome zaboravljajuci da jebiga, nismo svi isti.

Mogu razumjeti, ali isto tako treba biti realan. Ne treba praviti mitove ni gaditi ljudima igru zbog hipersenzitivnog communityja.
Averus

#51846 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

ferratilis wrote: 19/11/2025 17:42 :roll:

Image
Ubuduce screenshotaj bgt da ne otvaram platformu onog naciste :)

A za Unity x Unreal - ovo vecini nas na ovoj temi nece nista znaciti ja mislim
ferratilis

#51847 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Nek dobije GOTY, zasluzili su. I najbolji soundtrack, pricu, art direction i ostalo. Cak i RPG (mada mislim da je KCD2 objektivno bolji). Ionako svi znaju da ce oboriti sve rekorde. Nemam nista protiv, kvalitet se ne moze osporiti.

Ali gurati CO u indie kategoriju je cista glupost, i znak nepostovanja prema svim indie developerima.
ferratilis

#51848 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Averus wrote: 19/11/2025 18:07 Ubuduce screenshotaj bgt da ne otvaram platformu onog naciste
Postavio bi ja bluesky link, ali mislim da moderatori jos nisu dodali bluesky embed.
Tito_i_Partija

#51849 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

Chmoljo wrote: 19/11/2025 17:54
Tito_i_Partija wrote: 19/11/2025 16:41 Zašto bi nekog ko je protiv E33 proglasili desničarem? Ova igra nema ni trunke woke šablona, znači nijednog crnca, pedera, il' trandže u nekoj imalo vidljivijoj il' važnijoj ulozi, nigdje političkog komentara u cijeloj igri. Al' to bi naravno znao da si je igr'o. :roll:

Možda ne visim toliko na netu, al' stvarno nisam vidio nekog lova na vještice što se tiče neistomišljenika.

Čak štaviše (jebi se, ja sam dijasporac :lol: ), ti si možda i "najagresivniji" E33 fan što sam dosad vidio. Ja jesam hvalio ovu igru, al' na ovoj temi sigurno niko nije toliko radio na promociji i preporuci ove igre k'o ti. Sandfall bi te treb'o platit' za ovo. :D
Chmoljo

#51850 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Chmoljo »

Tito_i_Partija wrote: 20/11/2025 17:14
Chmoljo wrote: 19/11/2025 17:54

Možda ne visim toliko na netu, al' stvarno nisam vidio nekog lova na vještice što se tiče neistomišljenika.

Čak štaviše (jebi se, ja sam dijasporac :lol: ), ti si možda i "najagresivniji" E33 fan što sam dosad vidio. Ja jesam hvalio ovu igru, al' na ovoj temi sigurno niko nije toliko radio na promociji i preporuci ove igre k'o ti. Sandfall bi te treb'o platit' za ovo. :D
Ne treba materijalno, dovoljno je da mi srede alice da mi zapjeva moj dilbereeeee :mrgreen:
Post Reply