BiH - Crna hronika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tokio25

#6051 Re: BiH - Crna hronika

Post by tokio25 »

ma i da nisu pucali prvi neka je policija pucala
do kad vise da satro mislimo na kolateralne zrtve
kao ovako nema zrtava
isti ovi ce pregaziti dvoje troje i nista
manje je bilo u opasnosti nego sto sljam usmrti ljudi od svojih postupaka
sumirprimus

#6052 Re: BiH - Crna hronika

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote: 20/11/2025 14:23 Fin neki svijet vidi se. A ima i neki ratni zločinac sa istim prezimenom.

I samo da pokušam malo pojasniti ekipi sa slabijim razumijevanjem pročitanog i specijalnim potrebama u vidu asistenta, da niko nije doveo u pitanje da li je policija trebala da puca, već se postavljalo pitanje da li je policija u tom pucanju mozda i ugrozila prolaznike.

Tj. da budemo jos jasniji, da li je policija ucinila sve po pravilu, kako se policajci ne bi nasli na udaru zakona, čime bi za budućnost još više obeshrabrili svaku intervenciju.

Ne znam da li je sad išta jasnije?
ako su ovi prvi zapcuali, jedina moja primjedba drotovima je, malo su metaka ispalili u odgovoru.
drug_profi

#6053 Re: BiH - Crna hronika

Post by drug_profi »

peca777 wrote: 20/11/2025 14:26
drug_profi wrote: 20/11/2025 14:23 I samo da pokušam malo pojasniti ekipi sa slabijim razumijevanjem pročitanog i specijalnim potrebama u vidu asistenta, da niko nije doveo u pitanje da li je policija trebala da puca, već se postavljalo pitanje da li je policija u tom pucanju mozda i ugrozila prolaznike.
Nije ugrozila. Ne znam zasto o tome raspravljamo i zasto se to dovodi u pitanje kao jedna od prvih stvari sahat nakon pucnjave?

Da ponovim, pljackasi sa oruzjem, policija pucala, nije nikoga ugrozila. Cemu vise prica i potenciranje jesu li, je li trebalo ovako ili onako?
Da. To je sada zvaničan izvještaj.
Da li si ovo mogao bez sumnje zaključiti iz konfuznog snimka od jučer?
Da li si iz istog snimka mogao utvrdit da nijedan civil nije bio u opasnosti, mada smo svi vidjeli da jeste, ali hajd... zvanično nije. Niko nije podnio pritužbu niti zahtjev za naknadu štete.
Čmoljo je to fino jučer rekao. Vi niste u stanju razumjeti šta vam se piše. Niste u stanju procesirati nijanse u stavu.
Za vas je svijet crno bijel.
Ateista

#6054 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ateista »

vrbas1979 wrote: 20/11/2025 14:27 U prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u toku je konferencija za medije povodom jučerašnjeg oružanog razbojništva u Kalesiji.

Trojica razbojnika jučer su rano ujutro ušli u zlatarsku radnju u centru Kalesije, nakon čega su svezali vlasnika. Policajci, koji su bili u blizini, primijetili su da se nešto dešava, pokušali su ih zaustaviti, ali su pljačkaši zapucali.

Bez obzira na ovo, treba slušati forumske palamudane i stručLJake koji se aposlutno protive upotrebi vatrenog oružja od strane policajaca kada je u toku oružana pljačka u kojoj okorjeli kriminalci pucaju u sred grada na policiju u neposrednoj blizini škole i učenika.
"Oduzeti oružje policajcima i dati im karanfile da dijele kriminalcima", kažu stručljaci.
Lupas gluposti, niko se "apsolutno" ne protivi, nauci citati.
Ako je dokazano da su pljackasi prvi pucali, onda je veca sansa da reakcija policije adekvatna, ai i dalje nemamo dovoljno informacija niti smo strucni da to procijenimo, dok ti ocito mislis da si strucnjak jer imas vec svoju procjenu. :run:
Ateista

#6055 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ateista »

drug_profi wrote: 20/11/2025 14:36
drug_profi wrote: 20/11/2025 14:23 I samo da pokušam malo pojasniti ekipi sa slabijim razumijevanjem pročitanog i specijalnim potrebama u vidu asistenta, da niko nije doveo u pitanje da li je policija trebala da puca, već se postavljalo pitanje da li je policija u tom pucanju mozda i ugrozila prolaznike.
Nije ugrozila. Ne znam zasto o tome raspravljamo i zasto se to dovodi u pitanje kao jedna od prvih stvari sahat nakon pucnjave?

Da ponovim, pljackasi sa oruzjem, policija pucala, nije nikoga ugrozila. Cemu vise prica i potenciranje jesu li, je li trebalo ovako ili onako?
Da li si iz istog snimka mogao utvrdit da nijedan civil nije bio u opasnosti, mada smo svi vidjeli da jeste, ali hajd... zvanično nije. Niko nije podnio pritužbu niti zahtjev za naknadu štete.
Čmoljo je to fino jučer rekao. Vi niste u stanju razumjeti šta vam se piše. Niste u stanju procesirati nijanse u stavu.
Za vas je svijet crno bijel.
:thumbup:
Neki su imali kristalne kugle i znali unaprijed sta je bilo... :-)
drug_profi

#6056 Re: BiH - Crna hronika

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 20/11/2025 14:35
drug_profi wrote: 20/11/2025 14:23 Fin neki svijet vidi se. A ima i neki ratni zločinac sa istim prezimenom.

I samo da pokušam malo pojasniti ekipi sa slabijim razumijevanjem pročitanog i specijalnim potrebama u vidu asistenta, da niko nije doveo u pitanje da li je policija trebala da puca, već se postavljalo pitanje da li je policija u tom pucanju mozda i ugrozila prolaznike.

Tj. da budemo jos jasniji, da li je policija ucinila sve po pravilu, kako se policajci ne bi nasli na udaru zakona, čime bi za budućnost još više obeshrabrili svaku intervenciju.

ako su ovi prvi zapcuali, jedina moja primjedba drotovima je, malo su metaka ispalili u odgovoru.
Slažem se, ali ne na način da meci fijuču oko građana i oštećuju imovinu. Nekad se svaki policijski ispucan metak analizirao odakle je ispaljen i jel opravdano, te da li je mogao nekog pogoditi slučajno. Sad ne znam kako se radi.
peca777

#6057 Re: BiH - Crna hronika

Post by peca777 »

drug_profi wrote: 20/11/2025 14:36 Da li si ovo mogao bez sumnje zaključiti iz konfuznog snimka od jučer?
Jesam majstore. Jedino pitanje sam imao:

DA LI SU PLJACKASI IMALI PISTOLJ?

Ako jesu, na naredbu zaustavljanja, rokaj, vadi automat iz gepeka sto se mene tice. Izresetaj sve, poslije cemo sumirati i unaprijediti proces.
sumirprimus

#6058 Re: BiH - Crna hronika

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote: 20/11/2025 14:41
sumirprimus wrote: 20/11/2025 14:35

Slažem se, ali ne na način da meci fijuču oko građana i oštećuju imovinu. Nekad se svaki policijski ispucan metak analizirao odakle je ispaljen i jel opravdano, te da li je mogao nekog pogoditi slučajno. Sad ne znam kako se radi.
brate onda skontas kakva je obuka i ko se se javi na konkurs za drota, kakva je oprema kod drotova, kolika je plata, da li vjezbaju kako, gdje i sa cime, koliko su im ruke svezane, pa da li su pistolji svi ispravni, koliko imaju municije,koliko puta vjezbaju gadjanje, koliko litara goriva smiju danas potrosit i tako.
kakav narod takva i vlast, kakva vlast takva i drzava.
pitu pravis od onog sta imas. a ne sto bi volio pojesti.
svaki nas kanton je svijet za sebe, pa jos podijeljeno po opstinama/gradovima, pa po etnickoj liniji.
prije je bilo jedno pravilo za sve isto, sad. svaki kanton drzava za sebe.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#6059 Re: BiH - Crna hronika

Post by izvrsni direktor »

al se zato moglo sat vremena posle pucnjave pokrenuti pitanje ponasanja policije :-)
i naravno, glup je svako ko ne dijeli to misljenje..

pucali na policiju iz automatske puske, na autu jednom se nalaze meci od njihovog pucanja...ne znam eto je li pretjerala policija sa upotrebom sile, policija je ugrozila pjesake, nisu ovi ugrozili svojim pucanjem..ipak je policija trebala pucati u gumu, oni kad bi shvatili da im je probjena guma, oni bi se predali, jer izgubili bi onda volju da pucaju na policiju jel tako druze profi? znamo iz iskustva da ga probijes gumu lopovu, on odma prestane pucati, spasen svijet sa probijenom gumom..

mislim da niko ne zeli da policija naokolo hoda i puca bez povoda, ali de mi reci profi, koliko je takvih slucajeva bilo u zadnjih 10 godina pa da sat vremena poslije pucnjave bez ikakvih informacija potezes odma to pitanje?
drug_profi

#6060 Re: BiH - Crna hronika

Post by drug_profi »

peca777 wrote: 20/11/2025 14:44
drug_profi wrote: 20/11/2025 14:36 Da li si ovo mogao bez sumnje zaključiti iz konfuznog snimka od jučer?

Ako jesu, na naredbu zaustavljanja, rokaj, vadi automat iz gepeka sto se mene tice. Izresetaj sve, poslije cemo sumirati i unaprijediti proces.
E bravo. Mora da imaš specijalne moći.
mali_balon

#6061 Re: BiH - Crna hronika

Post by mali_balon »

drug_profi wrote: 20/11/2025 10:39
mali_balon wrote: 20/11/2025 10:34
drug_profi wrote: 20/11/2025 09:57 Vjerujem da bi neki najviše voljeli da je drot uzeo garonju i onako ko Rambo sasuo jedno 150 metaka u dugom rafalu...
Ne garonju nego Pam I sve sasuti da ostane mljeveno meso
Ma ne bi vala ni Bushmaster 25 mm bio puno...
Sve se slažem, samo što treba misliti i na kolateral makar malkice.
Otkud ti znas da neko nije mislio.....jesi li slucajno ti bi tu....jesil ti ovi ostali sto delete tvoje misljenje neki forenzicari, strucna lica koja znajo raditi sa oruzjem, neki obuceni specijalci.....sta ako je policajac procjenio da u tom momentu nece ugroziti nikoga....otkud znas je li I jedan policijski metak promasio metu tj golfa....
Puna mi neka stvar selektivna tumacenja radnji policije pa I zakona.....sada trazite dlaku u jajetu a da je nesta da vas dirne bilo bi gsje je sad policija i drzava....zamisli da je tako bio policajac pa pucao u lika u mostaru I spasio curi zivot I tad bi vi serucklai...ma hajte molim vas
....
drug_profi

#6062 Re: BiH - Crna hronika

Post by drug_profi »

izvrsni direktor wrote: 20/11/2025 14:52

al se zato moglo sat vremena posle pucnjave pokrenuti pitanje ponasanja policije :-)

pucali na policiju iz automatske puske, na autu jednom se nalaze meci od njihovog pucanja...ne znam eto je li pretjerala policija sa upotrebom sile, policija je ugrozila pjesake, nisu ovi ugrozili svojim pucanjem..ipak je policija trebala pucati u gumu, oni kad bi shvatili da im je probjena guma, oni bi se predali, jer izgubili bi onda volju da pucaju na policiju jel tako druze profi? znamo iz iskustva da ga probijes gumu lopovu, on odma prestane pucati, spasen svijet sa probijenom gumom..

mislim da niko ne zeli da policija naokolo hoda i puca bez povoda, ali de mi reci profi, koliko je takvih slucajeva bilo u zadnjih 10 godina pa da sat vremena poslije pucnjave bez ikakvih informacija potezes odma to pitanje?
Mene pitaš za gumu? :lol:
I ti si direktore izgleda ograničenih sposobnosti shvatanja pročitanog.
I meni se obraćaš na način kao da ja dovodim u pitanje da li je policija trebala pucati.
Ja konstatno iznosim zabrinutost da je neko nevin mogao stradati (mogao je, srećom nije, a ne zahvaljujući preciznošću policajaca).
TO je prvo.
DRUGO, obrati pažnju sad pokušaj se skoncentrisati, izražavam zabrinutost da bi neko (advokat, branilac ljudksih prava, neki zajebant, neka Karen...) mogao zvanično postaviti ovo gore pitanje i policajce pozvati na odgvornost (kazniti ih jer su radili svoj posao) i sjebati svaku šansu da policija postane odlučnija u obračunima sa nasilnicima.

Dalje: NAGLAŠAVAM potrebu konstantne obuke i treninga kako bi policajac u ovakvim momentima tačno znao dokle smije ići sa upotrebom oružja.
JER: ako policajac ubije nekog nevinog, on postaje kriminalac, svi drugi policajci će dva puta razmisliti hoće li koristiti oružje i na kraju ćemo imati policiju koja je kao ova u KS. Sakrivena po kladarama i vazda zauzeta negdje.

A za te gume vidi sa onim koje gume pominjao.
HelaS

#6063 Re: BiH - Crna hronika

Post by HelaS »

drug_profi wrote: 20/11/2025 14:56

Nije jedini, forum "kipti" sličnim specijalcima :D
drug_profi

#6064 Re: BiH - Crna hronika

Post by drug_profi »

mali_balon wrote: 20/11/2025 15:04
drug_profi wrote: 20/11/2025 10:39
mali_balon wrote: 20/11/2025 10:34

Ne garonju nego Pam I sve sasuti da ostane mljeveno meso
Ma ne bi vala ni Bushmaster 25 mm bio puno...
Sve se slažem, samo što treba misliti i na kolateral makar malkice.
Otkud ti znas da neko nije mislio.....jesi li slucajno ti bi tu....jesil ti ovi ostali sto delete tvoje misljenje neki forenzicari, strucna lica koja znajo raditi sa oruzjem, neki obuceni specijalci.....sta ako je policajac procjenio da u tom momentu nece ugroziti nikoga....otkud znas je li I jedan policijski metak promasio metu tj golfa....
Puna mi neka stvar selektivna tumacenja radnji policije pa I zakona.....sada trazite dlaku u jajetu a da je nesta da vas dirne bilo bi gsje je sad policija i drzava....zamisli da je tako bio policajac pa pucao u lika u mostaru I spasio curi zivot I tad bi vi serucklai...ma hajte molim vas
....
Sve što si care rekao rekao si za sebe također.
Mi smo imali samo snimak, konfuzan. Svi mi.
I komentarisali smo na osnovu snimka što se vidi. A tu se uopšte i ne vidi da iko puca osim policije.
Rečeno je da su razbojnici pucali, ok i to se u jednom momentu i primjeti na desnoj strani kada jedan policajac pada na tlo da se zakloni.

Dakle na forumu se pojavljuju ljudi koji govore o onome što vide, i drugi koji imaju nadnaravne moći i kristalne kugle.
Eto ti vidi u kojoj si grupi.
drug_profi

#6065 Re: BiH - Crna hronika

Post by drug_profi »

HelaS wrote: 20/11/2025 15:05

Kipti. Dakle ovaj se pita da li su pljačkaši imali pištolj. Onaj drugi govori da su pljačkaši imali kalaš.
Znači kristalne kugle i vidovnjaštvo...
izvrsni direktor

#6066 Re: BiH - Crna hronika

drug_profi wrote: 20/11/2025 15:04
izvrsni direktor wrote: 20/11/2025 14:52

Mene pitaš za gumu? :lol:
I ti si direktore izgleda ograničenih sposobnosti shvatanja pročitanog.
I meni se obraćaš na način kao da ja dovodim u pitanje da li je policija trebala pucati.
Ja konstatno iznosim zabrinutost da je neko nevin mogao stradati (mogao je, srećom nije, a ne zahvaljujući preciznošću policajaca).
TO je prvo.
DRUGO, obrati pažnju sad pokušaj se skoncentrisati, izražavam zabrinutost da bi neko (advokat, branilac ljudksih prava, neki zajebant, neka Karen...) mogao zvanično postaviti ovo gore pitanje i policajce pozvati na odgvornost (kazniti ih jer su radili svoj posao) i sjebati svaku šansu da policija postane odlučnija u obračunima sa nasilnicima.

Dalje: NAGLAŠAVAM potrebu konstantne obuke i treninga kako bi policajac u ovakvim momentima tačno znao dokle smije ići sa upotrebom oružja.
JER: ako policajac ubije nekog nevinog, on postaje kriminalac, svi drugi policajci će dva puta razmisliti hoće li koristiti oružje i na kraju ćemo imati policiju koja je kao ova u KS. Sakrivena po kladarama i vazda zauzeta negdje.

A za te gume vidi sa onim koje gume pominjao.
mislio sam da si ti pisao da su trebali pucati u gume, izvini.
trigeruju me ovi forumski kareni, ni sat vremena poslije pucnjave dolaze ovdje da izraze zabrinutost da je policajac pretjerao, neko napisa i "ubistvo nije kazna za pljacku" i sl. i naravno prozivanje glupim svakog ko nije nastavio njihovu tu pricu. dzaba je reci, sacekaj prvo informacije pa onda seri o postupku policajca.
svako pucanje na ulici je uzgrozavanje prolaznika realno jbg..ali valjda kad se odvaga jesu li vise ugrozen ako pustis lopove da pucaju ili ih pokusas likvidirati..
izvrsni direktor

#6067 Re: BiH - Crna hronika

drug_profi wrote: 20/11/2025 15:13 [Onaj drugi govori da su pljačkaši imali kalaš.
i ovo meni upucujes, eto ti video koncerencije na klixu..kalas nije jedina automatska puska
Last edited by izvrsni direktor on 20/11/2025 15:16, edited 1 time in total.
sumirprimus

#6068 Re: BiH - Crna hronika

Post by sumirprimus »

auu brate nejasniji ste mi od snimka :lol:
peca777

#6069 Re: BiH - Crna hronika

Post by peca777 »

drug_profi wrote: 20/11/2025 14:56 E bravo. Mora da imaš specijalne moći.
Nemam ja specijalne moci, vec kazem kako treba. Imas pistolj u nelegalnoj radnji i ne postupas po naredjenju sluzbenog lica? PUCAJ POLICIJO!

To ti je isto ono kad ti kazes "ima li ta djevojka muskarca, brata, oca, da se meni desilo, po kratkom postupku bi ja zavrsio tog debila".

E isto tako i policija, pucaj, ako bude posljedica unaprijedit cemo sistem
drug_profi

#6070 Re: BiH - Crna hronika

Post by drug_profi »

izvrsni direktor wrote: 20/11/2025 15:14
drug_profi wrote: 20/11/2025 15:13 [Onaj drugi govori da su pljačkaši imali kalaš.
i ovo meni upucujes, eto ti video koncerencije na klixu..kalas nije jedina automatska puska
Ne preskači postove. Ima lik koji tvrdi da je bila automatska puška. Koju niko nije nigdje vido na snimku.
Znači mi pričamo o snimku i jedan iz tima kristalnih kugli se pita da li su razbojnici uopšte naoružani, a drugi tvrdi da su imali automat.
I ne vidim bitnu razliku da li govorimo o kalašu, mašingeveru, tompsonu ili čemu već....
vrbas1979

#6071 Re: BiH - Crna hronika

Post by vrbas1979 »

drug_profi wrote: 20/11/2025 15:13
HelaS wrote: 20/11/2025 15:05

Kipti. Dakle ovaj se pita da li su pljačkaši imali pištolj. Onaj drugi govori da su pljačkaši imali kalaš.
Jedan je imao pištolj, drugi kraću automatsku pušku. Nisu to nikakve kugle, prati malo medije i zvanične izjave, jebeš ga.
izvrsni direktor

#6072 Re: BiH - Crna hronika

drug_profi wrote: 20/11/2025 15:21
izvrsni direktor wrote: 20/11/2025 15:14
Ne preskači postove. Ima lik koji tvrdi da je bila automatska puška. Koju niko nije nigdje vido na snimku.
Znači mi pričamo o snimku i jedan iz tima kristalnih kugli se pita da li su razbojnici uopšte naoružani, a drugi tvrdi da su imali automat.
I ne vidim bitnu razliku da li govorimo o kalašu, mašingeveru, tompsonu ili čemu već....
mozda je covjek iz kalesije? ocito je da su tacne informacije bile jbt sta sad dovodis u pitanje to kad se ispostavilo tacno. nije kristalna kugla a ni laz
sumirprimus

#6073 Re: BiH - Crna hronika

Post by sumirprimus »

sad tek vidim golf koristen u pljacci ukraden u tuzli. auuu pa ovi ordinirali i po tuzli, e pa malo su drotovi ispalili metaka, premalo.
Pljačkaš iz Kalesije snimljen kod Šekovića
Na fotografijama se vidi da Gordeljević u desnoj ruci drži pištolj, za koji se vjeruje da je korišten tokom pljačke
drug_profi

#6074 Re: BiH - Crna hronika

Post by drug_profi »

peca777 wrote: 20/11/2025 15:16
drug_profi wrote: 20/11/2025 14:56 E bravo. Mora da imaš specijalne moći.
Nemam ja specijalne moci, vec kazem kako treba. Imas pistolj u nelegalnoj radnji i ne postupas po naredjenju sluzbenog lica? PUCAJ POLICIJO!

To ti je isto ono kad ti kazes "ima li ta djevojka muskarca, brata, oca, da se meni desilo, po kratkom postupku bi ja zavrsio tog debila".

E isto tako i policija, pucaj, ako bude posljedica unaprijedit cemo sistem
Ne smije biti posljedica. Sistem je već dovoljno dobar ako je policija obučena i uvježbana.
Davno su ti sistemi uspostavljeni.

I upravo ovo što ti pominješ. Ja tvrdim da je dužnost oca da štiti porodicu. Ne brata, ne tetka... samo oca. Očeva biološka svrha kao mužjaka je da se pari i da onda štiti svoj porod ŽIVOTOM. Nakon što preda svoje gene dalje njegova svrha je da ih zaštiti od nestanka, po cijenu da mora umrijeti za to.
To je njegova biološka uloga, evolucija.
Kad već neće policija.

Pa pošto imamo policiju koja inače neće da se kači sa jakim likovima, onda istovremeno izražavam bojazan da bi ovakvi rijetki pojedinci u policiji, koje nije strah da rade svoj posao po cijenu komplikacija u životu, mogli biti povaljeni jer nisu možda ispoštovali prilikom intervencije sve norme do kraja.
Naglašavam potrebu da se stane iza njih, kako sa strane tužilaštva, tako i ministarstva.
Istovremeno da budemo sretni što nije bilo kolaterala, i da iskoristimo priliku da pojačamo treninge i obuku kako bi smanjili šanse da to toga dođe u nekoj narednoj intervenciji.
Jer budimo iskreni, ovo na snimku je sve ali ne profesionalno...
sumirprimus

#6075 Re: BiH - Crna hronika

Post by sumirprimus »

Image

https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/10 ... d-sekovica
dajgle pljackasa, koji se sumnjice kako kazu u tekstu..
Last edited by sumirprimus on 20/11/2025 15:33, edited 1 time in total.
Post Reply