ne, ne, i ne, i to se neće desiti
remiza je idealno pozicionirana imajući u vidu njenu funkciju
Kad su je gradili, trebali su je pozicionirati negdje na M. Dvoru, bila bi funkcionalnija. Što baš tada na periferiji grada
dragonz wrote: ↑20/11/2025 08:44 Uživo praćenje tramvaja i trolejbusa a nije Grasova aplikacija
https://www.linkedin.com/posts/arnelsar ... =copy_link
bila je na marijin dvoru stara, ne znam jel se praviš lud
Pa je li ti s pažnjom čitaš moj post i svoj. Upravo ti to i govorim: razvoj grada... a to "jel' se praviš lud", mladiću, usmjeri svojim najbližim,
imajući u vidu da ne postoje planovi da se grad udupla s druge strane hrasnice u smislu broja stanovnika i dužine mreže, onda nema logike postavljati remizu tamo. Da ne raspravljamo više, ta ideja je iz vremena SDA neznalica koje su planirale remizu i kampus pretvoriti u Tibru, a to je bilo jednostavno opravdati ljudima jer ni jedno, ni drugo nisu sređeni prostori, onako kako bi trebali biti. Srećom, sad su tu neki pošteniji ljudi, pa će i u remizu, i u kampus biti uložena sredstva kako ne bi više bile ružni i nefunkcionalni prostori. A onih što lažu da je plan da se nešto prebacuje u HrasnicuHelaS wrote: ↑20/11/2025 09:47Pa je li ti s pažnjom čitaš moj post i svoj. Upravo ti to i govorim: razvoj grada... a to "jel' se praviš lud", mladiću, usmjeri svojim najbližim,
Ne gradi se tramvajska remiza tamo gdje su ljudi, gdje žive i rade, već upravo suprotno. To je i logika i zdrav razum, a trebalo bi biti provedeno i kroz razvojne planove. Nažalost, nisam siguran da u Sarajevu imamo stručnjake za razvoj, sposobne za projekciju i prostorno planiranje. Možda i ima, ali su neprimjetni, ili su zagovarači nekakvih emocija spram davno izgrađenih objekata dominantniji i sa više harizme. Osobe poput tebe i drugih ljudi koji ne razumiju urbanizam i ne trebaju da ga tretiraju i ne treba da forsiraju svoju mantru.thekupus wrote: ↑20/11/2025 09:52imajući u vidu da ne postoje planovi da se grad udupla s druge strane hrasnice u smislu broja stanovnika i dužine mreže, onda nema logike postavljati remizu tamo. Da ne raspravljamo više, ta ideja je iz vremena SDA neznalica koje su planirale remizu i kampus pretvoriti u Tibru, a to je bilo jednostavno opravdati ljudima jer ni jedno, ni drugo nisu sređeni prostori, onako kako bi trebali biti. Srećom, sad su tu neki pošteniji ljudi, pa će i u remizu, i u kampus biti uložena sredstva kako ne bi više bile ružni i nefunkcionalni prostori. A onih što lažu da je plan da se nešto prebacuje u Hrasnicu će uvijek biti, pa bilo je i budala koje su tvrdile da su tramvaji preširoki za stanice, da su polovni, da ne valjaju varovi, beton, da se ugrađuju polovne šine, da se moglo raditi bez da se zaustavljaju tramvaji, itd.
Ne mogu se tramvaji po linijama kretati stihijom, mora biti plan. Ne možeš u centru grada držati rezervne tramvaje čekajući njihovo aktiviranje, hoće li ga biti ili neće. Uostalom na Želj. Stanici, na Č. Vili i u Nedžarićima i na Ilidži uvijek ima mjesta za ukupno 10--tak tramvaja koji se mogu hitno uključiti u saobraćaj.drug_profi wrote: ↑20/11/2025 10:37 Remiza nije samo garaža već i mjesto sa kojeg kreću vožnje. Znači ako je u 5 sati potrebno krenuti sa više tramvaja, oni ne mogu svi krenut'iz'Rasnice.
Na dužem prstenu potrebno je više razmjerno udaljenih depoa iz kojih polaze vožnje.
Pa ja ti govorim da je dobar plan da nije sve na jednom mjestu. I tek onda možeš poštovati red vožnje sa jutarnjim polascima.HelaS wrote: ↑20/11/2025 10:41Ne mogu se tramvaji po linijama kretati stihijom, mora biti plan. Ne možeš u centru grada držati rezervne tramvaje čekajući njihovo aktiviranje, hoće li ga biti ili neće. Uostalom na Želj. Stanici, na Č. Vili i u Nedžarićima i na Ilidži uvijek ima mjesta za ukupno 10--tak tramvaja koji se mogu hitno uključiti u saobraćaj.drug_profi wrote: ↑20/11/2025 10:37 Remiza nije samo garaža već i mjesto sa kojeg kreću vožnje. Znači ako je u 5 sati potrebno krenuti sa više tramvaja, oni ne mogu svi krenut'iz'Rasnice.
Na dužem prstenu potrebno je više razmjerno udaljenih depoa iz kojih polaze vožnje.
Nije moguce da je neko ovako neuk odlucio "biti pametan"...
Nedrug_profi wrote: ↑20/11/2025 12:59 Odlično, nek Tibra napravi remizu u prizemlju novog objekta, a gore nek ide 8 spratova za sebe.
Ne pitamo se ni ti ni ja.thekupus wrote: ↑20/11/2025 13:42Nedrug_profi wrote: ↑20/11/2025 12:59 Odlično, nek Tibra napravi remizu u prizemlju novog objekta, a gore nek ide 8 spratova za sebe.
Kako sam cuo prije 3-4 godine, na mjestu Remize je prvobitno predvidjen veliki park, a nova zgrada izmedju Meandera i bazena. Taj plan su izmjenili i park napravili kod Meandera, a Remizu izgleda cuvaju za TIbru da je fino "uredi" kada maknu one lesine.thekupus wrote: ↑20/11/2025 13:42Nedrug_profi wrote: ↑20/11/2025 12:59 Odlično, nek Tibra napravi remizu u prizemlju novog objekta, a gore nek ide 8 spratova za sebe.
Loše si čuokao_kaoty wrote: ↑20/11/2025 17:44Kako sam cuo prije 3-4 godine, na mjestu Remize je prvobitno predvidjen veliki park, a nova zgrada izmedju Meandera i bazena. Taj plan su izmjenili i park napravili kod Meandera, a Remizu izgleda cuvaju za TIbru da je fino "uredi" kada maknu one lesine.thekupus wrote: ↑20/11/2025 13:42Nedrug_profi wrote: ↑20/11/2025 12:59 Odlično, nek Tibra napravi remizu u prizemlju novog objekta, a gore nek ide 8 spratova za sebe.
Ovo izgleda dobra stvarka, samo da steta poveca broj tramvaja i poboljsa kulturu vozacadragonz wrote: ↑20/11/2025 08:44 Uživo praćenje tramvaja i trolejbusa a nije Grasova aplikacija
Svakih 5min ide tramvaj, svakih 10 trolanoviclan wrote: ↑20/11/2025 19:15Ovo izgleda dobra stvarka, samo da steta poveca broj tramvaja i poboljsa kulturu vozacadragonz wrote: ↑20/11/2025 08:44 Uživo praćenje tramvaja i trolejbusa a nije Grasova aplikacija
Ma to je i u trolama. Primjetio sam da im je to povezano i sa aplikacijom. Pa pokazuje pogresan smjer.
U tome i jeste problem. Može se hvaliti po forumu ili medijima koliko hoće, ali kada "na terenu" vidiš da tako banalna stvar ne radi, džaba svo hvalisanje.