Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hakiz

#6801 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 16/11/2025 20:54
Hakiz wrote: 16/11/2025 20:19
Zehran82 wrote: 15/11/2025 23:49

to je cista prosta logika....nema se tu sta biti sigurno.

ili hoces da kazes uzvisenije je biti masina od zivog bica koje je svjesno sebe i okoline i drugih....mislim haloo o cemu mi pricamo ovdje... :-) o tome nema rasprave uopste....a ako mislis da je masina uzvisenija od tebe....onda nemam sta vise reci :odustajem:
Ne kontaš.
budi faca pa elaboraraj i objasni...
Nisam faca kao ti, pa ću te pustiti da sam skontaš.

Uostalom, sam si napisao u postu na koji sam napisao onaj komentar, dovoljno je da pročitaš šta si sam pisao :wink:

Ako budeš pristojan, onda ću elaborirati.
apsidejzi

#6802 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 16/11/2025 20:49
apsidejzi wrote: 16/11/2025 17:39 ---
Zato sto je prica o bogu kao prica o Djeda mrazu.
to si ti umislio da je tako...

Da bi bila prica kao o DJeda mrazu, moralo bi biti sljedeca situacija.

Ako nas pitas zasto vjerujete u Boga, neznamo, eto vjeruje nam se nesto, pa odlucili da vjerujemo.

Imate li dokaza za to ikakvih?

nemamo nikakvih, ni empirijskih ni indikativnih koji upucuje na njegovo postojanje.

Eh tad bi to onda bilo na nivou djeda mraza.

A ovo da znam kad je na nivou djeda mraza a kad nije , ti je dokaz da znam sta pricam i sta zagovaram, a dokaz i to je da ti ne znas sta pricas kad naturas nama tezu da je to na nivou djeda mraza , a nije.
Pa ti i nemas ni empirijskih ni indikativnih dokaza. Osim sto je sve vezano za nauku ofulano. Uzmi za primjer nase najblize nebo ispunjeno zvjezdama koje padaju i gadjaju sejtane koji prisluskuju. Ovdje jedino indikativno ima Muhamed koji izmislja jer nema pojma sta je zvijezda, sta kometa. I cuj gadja sejtane koji prisluskuju. Djeda mraz drug. Vise dokaza ima za Djeda mraza nego za tvog boga.

Na ovoj temi se konstantno mijesaju dvije stvari: postojanje samog boga i davanje imena tom bogu.
Hakiz

#6803 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

apsidejzi wrote: 16/11/2025 22:58
apsidejzi wrote: 16/11/2025 17:39 ---
Zato sto je prica o bogu kao prica o Djeda mrazu.

Ako nas pitas zasto vjerujete u Boga, neznamo, eto vjeruje nam se nesto, pa odlucili da vjerujemo.

nemamo nikakvih, ni empirijskih ni indikativnih koji upucuje na njegovo postojanje.

A ovo da znam kad je na nivou djeda mraza a kad nije , ti je dokaz da znam sta pricam i sta zagovaram, a dokaz i to je da ti ne znas sta pricas kad naturas nama tezu da je to na nivou djeda mraza , a nije.
Pa ti i nemas ni empirijskih ni indikativnih dokaza. Osim sto je sve vezano za nauku ofulano. Uzmi za primjer nase najblize nebo ispunjeno zvjezdama koje padaju i gadjaju sejtane koji prisluskuju. Ovdje jedino indikativno ima Muhamed koji izmislja jer nema pojma sta je zvijezda, sta kometa. I cuj gadja sejtane koji prisluskuju. Djeda mraz drug. Vise dokaza ima za Djeda mraza nego za tvog boga.

Na ovoj temi se konstantno mijesaju dvije stvari: postojanje samog boga i davanje imena tom bogu.
Djedu Mrazu možeš posjetiti rodno mjesto (star likijski grad Patara, Turska), možeš otići na radno mjesto (Demre, Turska), pa neke, i to materijalne, dokaze za njega imamo.

Što se boga tiče, nema ništa.
Hakiz

#6804 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Zehrane, evo nešta za tebe:

apsidejzi

#6805 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Hakiz wrote: 16/11/2025 23:55
apsidejzi wrote: 16/11/2025 22:58

Djedu Mrazu možeš posjetiti rodno mjesto (star likijski grad Patara, Turska), možeš otići na radno mjesto (Demre, Turska), pa neke, i to materijalne, dokaze za njega imamo.

Što se boga tiče, nema ništa.
Ma njegovi "indikativni" dokazi su poput onih ravnozemljaskih: meni izgleda ravna = mora da je ravna :)
Zehran82

#6806 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 16/11/2025 22:58 ---

Pa ti i nemas ni empirijskih ni indikativnih dokaza.
empirijskih nemam niti ih mogu imati, niti Bog to uopste dozvoljava da se ima takve dokazi, gdje ce se moci vidjeti ,cuti, opipati, namirisati itd

Osim sto je sve vezano za nauku ofulano.
ti si ofulao u pogresnim procjenama....to je fakt meni.

a ovo je dokaz cisti koliko si profulao
Uzmi za primjer nase najblize nebo ispunjeno zvjezdama koje padaju i gadjaju sejtane koji prisluskuju. Ovdje jedino indikativno ima Muhamed koji izmislja jer nema pojma sta je zvijezda, sta kometa. I cuj gadja sejtane koji prisluskuju. Djeda mraz drug. Vise dokaza ima za Djeda mraza nego za tvog boga.
dokaz vizuelan, naucni video o cemu je rijec

nikakve tu nisu zvijezde koje padaju, ne izmisljaj.

video ti jasno naucni pokaziva o cemu je rijec u tom Kuranskom ajetu.....

Kazem ti ja, ne bodi se sa rogatijim od sebe na nepoznatom za tebe terenu...:)
Dozer

#6807 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 17/11/2025 08:43 empirijskih nemam niti ih mogu imati, niti Bog to uopste dozvoljava da se ima takve dokazi, gdje ce se moci vidjeti ,cuti, opipati, namirisati itd
To je ta loop postavka stvari. Za sve na sta se nema odgovor, ide standarno - jer bog tako hoce ili nece, da ili ne da :D
Simpaticno.

Hajde da ovo razlozimo, dio po dio. Kaze:
We have adorned the lowest universe with lamps (stars), and made them missiles against the devils.
- Najniži svemir smo ukrasili lampama i učinili ih projektilima protiv šejtana.
Ovdje je vise nego jasno koliko ljudi tada uopste nisu razumijevali ono sto vide, pa su sebi prevodili meteore u sagorijevanju kroz atmosferu kao "zvijezde padalice", koji su pri tome jos i projektili namijenjeni unistavanju sejtana. Crni Smrle... :D
Sta je "najnizi svemir"? Gdje je to? Gdje je onda "najvisi svemir"? :D
We made the sky a protected roof yet still they turn away from our signs.
- Učinili smo nebo zaštićenim krovom, a oni se ipak okreću od naših znakova.
onda...
And we sought to reach haven, but we found it filled with strong guards and shooting stars.
- I tražili smo da stignemo do raja, ali smo ga našli punog jakih stražara i zvijezda padalica.
Znaci, jasno je o cemu se prica u Kur'anu, i bas je, onako, u skladu s ondasnjim mentalnim sklopom, ali onda se ovo podvodi pod daleko kasnije naucne dokaze o solarnim bakljama, izbojima sunceve plazme, itd. Pri tome su vjerovali da je raj negdje na nebu/u svemiru. Zasto? Pa vjerovatno jer je neko nekad negdje vidjeo nesto ili nekoga za koga je smatrao da je bog/bozanstvo, kako odlazi na nebo. I, vjerovao ili ne, o ovome postoji more zapisa, daleko starijih od Kur'ana i Biblije.
Ali zapravo je jasno vidljivo da se radi opet o namisljanjima tadasnjih ljudi u skladu s njihovim tadasnjim poimanjima stvari. Mogli su vidjeti da ih vrlo rijetko ili nikako pogadja ono sto vide na nebu, pa su sebi umislili da ih je bog zastitio nekakvim krovom.

E sad, ovdje imamo i drugu varijantu/teoriju - sta ako je Zemlja zaista necija kreacija, neke naprednije civilizacije, kao i Mjesec?
Cini mi se da u Starom zavjetu ili nekim jos starijim antickim zapisima, negdje stoji recenica, parafraziram: "U vrijeme prije dolaska Mjeseca...", cime se jasno implicira da Mjesec nije oduvijek gdje jeste, a po mnogim danasnjim naucnicima, kao i nekim naucno potvrdjenim cinjenicama vezanim za Mjesec, postoji veliaka vjerovatnoca da nije bas prirodan.
Ako je zemljino magnetno polje zapravo vjestacki kreirano (posto mi jos uvijek ne znamo ni sta tacno formira to magnetno polje, koje zaista jeste zemljin stit od Sunca i svemirskog zracenja, a ne znamo ni kako zaista funkcionise gravitacija), onda dolazimo u neke nove sfere price, dokaza i diskusije. Naravno, time dolazimo i u sferu preispitivanja sta ili ko je zaista religijski bog, odnosno - da li su nasi preci bogom smatrali daleko napredniju vanzemaljsku civilizaciju i bica, sto je daleko vjerovatnija mogucnost od pukog religijskog "svemocnog bica".

U ovom videu je zaista lijepo prikazano funkcionisanje tog magnetnog polja Zemlje. Ali, moras biti svjestan, i to je zaista sasvim jasno iz Kur'anskim i mnogih ranijih zapisa, da su ljudi i tada mogli golim okom vidjeti aurore koje nastaju sirom planate kada nas pogodi ili ocese sunceva baklja, i meni je iz ovih zapisa sasvim jasno da se upravo to dogadjalo, i da su ti zapisi nastali upravo radi takvih momenata. Ti vjeruj sta hoces, naravno.
Slazem se. Problem je samo sto ti tvoji rogovi bas i nisu vrste na koju ti ciljas :D
Last edited by Dozer on 17/11/2025 10:59, edited 1 time in total.
Hakiz

#6808 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Dakle, @Zehran82 situacija je:

Nemam dokaze za boga jer on ne dozvoljava postojanje takvih dokaza, ali znam da postoji zato što znam.

Jaki ti rogovi.
apsidejzi

#6809 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 17/11/2025 08:43
apsidejzi wrote: 16/11/2025 22:58 ---

Pa ti i nemas ni empirijskih ni indikativnih dokaza.
empirijskih nemam niti ih mogu imati, niti Bog to uopste dozvoljava da se ima takve dokazi, gdje ce se moci vidjeti ,cuti, opipati, namirisati itd

Osim sto je sve vezano za nauku ofulano.
ti si ofulao u pogresnim procjenama....to je fakt meni.

a ovo je dokaz cisti koliko si profulao
Uzmi za primjer nase najblize nebo ispunjeno zvjezdama koje padaju i gadjaju sejtane koji prisluskuju. Ovdje jedino indikativno ima Muhamed koji izmislja jer nema pojma sta je zvijezda, sta kometa. I cuj gadja sejtane koji prisluskuju. Djeda mraz drug. Vise dokaza ima za Djeda mraza nego za tvog boga.
Spoiler
Show

Vidis, ti postavljanjem ovog videa dokazujes upravo moju poentu, jer ni ti, kao ni Muhamed, ne znate o cemu govorite. Ti postavljas video koji objasnjava "gadjanje" tj "padanje" tih zvijezda preko CME-a i zemljinog magnetnog polja, medjutim ignorises par "sitnica" koje pokazuju da koristis istu suplju metodologiju koju je Muhamed koristio. Ignorantna samouvjerenost. Dunning Krugerov efekat.

Naime, u ajetu se spominje MNOZINA. Ako zelis koristiti CME, on dolazi samo sa Sunca sto je jednina. Muhammed te slagao.

Sto se tice samog CME-a to je nekontrolisani random proces izbacivanja energije i materije sa Sunca. Isti takav nekontrolisan proces izbacivanja energije i materije imas u vulkanima npr. Cak je i prskanje Coca Cole kad ubacis mentos u nju je sustinski isti proces. Svako izbacivanje i energije je vodjeno istim zakonima. Gejziri, vulknani, zvijezde, kvazari, voda koja kljuca, pretis lonac... sve su to random procesi koji se baziraju na istom fizikalnom procesu. Energija cini da se materija krece, kada se nakupi dovoljno materije energija pronadje put da se oslobodi. Motor moze biti drugaciji: fizija, gravitacija, gorenje, hemijska reakcija.

I tacno se vidi kako supljiras jer ni jedan tefsir nikada nije spomenuo CME kao objasnjenje ovoga. I tacno se vidi kako na silu pokusavas odbraniti svoju viziju da je Kur'an nesto posebno. Na zalost nije. To je lijepo umjetnicko djelo iz starog vijeka. nema nikakvu naucnu vrijednost.
Zehran82

#6810 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 17/11/2025 10:18
Zehran82 wrote: 17/11/2025 08:43 empirijskih nemam niti ih mogu imati, niti Bog to uopste dozvoljava da se ima takve dokazi, gdje ce se moci vidjeti ,cuti, opipati, namirisati itd
To je ta loop postavka stvari. Za sve na sta se nema odgovor, ide standarno - jer bog tako hoce ili nece, da ili ne da :D
Simpaticno.

Hajde da ovo razlozimo, dio po dio. Kaze:
We have adorned the lowest universe with lamps (stars), and made them missiles against the devils.
- Najniži svemir smo ukrasili lampama i učinili ih projektilima protiv šejtana.
Ovdje je vise nego jasno koliko ljudi tada uopste nisu razumijevali ono sto vide, pa su sebi prevodili meteore u sagorijevanju kroz atmosferu kao "zvijezde padalice", koji su pri tome jos i projektili namijenjeni unistavanju sejtana. Crni Smrle... :D
Sta je "najnizi svemir"? Gdje je to? Gdje je onda "najvisi svemir"? :D
We made the sky a protected roof yet still they turn away from our signs.
- Učinili smo nebo zaštićenim krovom, a oni se ipak okreću od naših znakova.
onda...
And we sought to reach haven, but we found it filled with strong guards and shooting stars.
- I tražili smo da stignemo do raja, ali smo ga našli punog jakih stražara i zvijezda padalica.
Znaci, jasno je o cemu se prica u Kur'anu, i bas je, onako, u skladu s ondasnjim mentalnim sklopom, ali onda se ovo podvodi pod daleko kasnije naucne dokaze o solarnim bakljama, izbojima sunceve plazme, itd. Pri tome su vjerovali da je raj negdje na nebu/u svemiru. Zasto? Pa vjerovatno jer je neko nekad negdje vidjeo nesto ili nekoga za koga je smatrao da je bog/bozanstvo, kako odlazi na nebo. I, vjerovao ili ne, o ovome postoji more zapisa, daleko starijih od Kur'ana i Biblije.
Ali zapravo je jasno vidljivo da se radi opet o namisljanjima tadasnjih ljudi u skladu s njihovim tadasnjim poimanjima stvari. Mogli su vidjeti da ih vrlo rijetko ili nikako pogadja ono sto vide na nebu, pa su sebi umislili da ih je bog zastitio nekakvim krovom.

E sad, ovdje imamo i drugu varijantu/teoriju - sta ako je Zemlja zaista necija kreacija, neke naprednije civilizacije, kao i Mjesec?
Cini mi se da u Starom zavjetu ili nekim jos starijim antickim zapisima, negdje stoji recenica, parafraziram: "U vrijeme prije dolaska Mjeseca...", cime se jasno implicira da Mjesec nije oduvijek gdje jeste, a po mnogim danasnjim naucnicima, kao i nekim naucno potvrdjenim cinjenicama vezanim za Mjesec, postoji veliaka vjerovatnoca da nije bas prirodan.
Ako je zemljino magnetno polje zapravo vjestacki kreirano (posto mi jos uvijek ne znamo ni sta tacno formira to magnetno polje, koje zaista jeste zemljin stit od Sunca i svemirskog zracenja, a ne znamo ni kako zaista funkcionise gravitacija), onda dolazimo u neke nove sfere price, dokaza i diskusije. Naravno, time dolazimo i u sferu preispitivanja sta ili ko je zaista religijski bog, odnosno - da li su nasi preci bogom smatrali daleko napredniju vanzemaljsku civilizaciju i bica, sto je daleko vjerovatnija mogucnost od pukog religijskog "svemocnog bica".

U ovom videu je zaista lijepo prikazano funkcionisanje tog magnetnog polja Zemlje. Ali, moras biti svjestan, i to je zaista sasvim jasno iz Kur'anskim i mnogih ranijih zapisa, da su ljudi i tada mogli golim okom vidjeti aurore koje nastaju sirom planate kada nas pogodi ili ocese sunceva baklja, i meni je iz ovih zapisa sasvim jasno da se upravo to dogadjalo, i da su ti zapisi nastali upravo radi takvih momenata. Ti vjeruj sta hoces, naravno.
Slazem se. Problem je samo sto ti tvoji rogovi bas i nisu vrste na koju ti ciljas :D
izmisljas po obicaju...nista u Kuranu ne pise za meteore da su to zgvijezde padalice.

Jasno kaze da zvijezde izmedju ostalog djeluju kao misili.

a nauka nam sad objasnjava sa CME sta je to u stvari.

znaci ti pretpostavljas da su oni mislili da se radi o zvijezdama padlica tako sto su vidjeli kako meteori sagorijevaju...a nigdje spomena o tome u Kuranu, nego cisto ti to pretposatvis da su oni tako...ne ide to tako, tumaciti...to je na silu tebi tumacenje na pogresan nacin.

Sta je "najnizi svemir"? Gdje je to? Gdje je onda "najvisi svemir"?
najnici svemir je nas univerzum, a onda dolazi drugi , treci pa sve do 7 univerzuma....koji su u slojevima, jedna iznad drugog

najveci univerzum je sedmi univerzum koji je odmah do Rajskog univerzuma, jer Raj je univerzum za sebe.

posto mi jos uvijek ne znamo ni sta tacno formira to magnetno polje,
pa i mala djeca u skoli znaju sta ga formira a ti neznas, ali eto znas da Boga nema :-)

magnetno polje stvara zeljezna jezgra u centru zemlje
Zehran82

#6811 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 17/11/2025 10:56 ---
Vidis, ti postavljanjem ovog videa dokazujes upravo moju poentu, jer ni ti, kao ni Muhamed, ne znate o cemu govorite. Ti postavljas video koji objasnjava "gadjanje" tj "padanje" tih zvijezda preko CME-a i zemljinog magnetnog polja, medjutim ignorises par "sitnica" koje pokazuju da koristis istu suplju metodologiju koju je Muhamed koristio. Ignorantna samouvjerenost. Dunning Krugerov efekat.

Naime, u ajetu se spominje MNOZINA. Ako zelis koristiti CME, on dolazi samo sa Sunca sto je jednina. Muhammed te slagao.

Sto se tice samog CME-a to je nekontrolisani random proces izbacivanja energije i materije sa Sunca. Isti takav nekontrolisan proces izbacivanja energije i materije imas u vulkanima npr. Cak je i prskanje Coca Cole kad ubacis mentos u nju je sustinski isti proces. Svako izbacivanje i energije je vodjeno istim zakonima. Gejziri, vulknani, zvijezde, kvazari, voda koja kljuca, pretis lonac... sve su to random procesi koji se baziraju na istom fizikalnom procesu. Energija cini da se materija krece, kada se nakupi dovoljno materije energija pronadje put da se oslobodi. Motor moze biti drugaciji: fizija, gravitacija, gorenje, hemijska reakcija.

I tacno se vidi kako supljiras jer ni jedan tefsir nikada nije spomenuo CME kao objasnjenje ovoga. I tacno se vidi kako na silu pokusavas odbraniti svoju viziju da je Kur'an nesto posebno. Na zalost nije. To je lijepo umjetnicko djelo iz starog vijeka. nema nikakvu naucnu vrijednost.

nista ja ne ignorisem , i znam dobro sta pisem, a ti ne znas sta pises

ne glupiraj se, i druge zvijezde imaju CME, coronal mass ejections i to cak jace od sunca.

zato na pametuj bezveze.

ovo pokaziva bas jako koliko slabo si pronicljiv i stvari ne znas postaviti na svoje mjesto, bas onako kako jednom zadrtom ateisti prilici.

Znaci ti bi da ocekujes da ti ljudi koji su tefsiri Kuran, prije 1000 godina govore o tim naucnim stvarim, o kojima blage veze nisu imali....oni uopste nikako nisu mogli da ista govore o tome, jer jednosatvno ne znaju niti je nauka na tom nivou bila...pa ocekivati od njih da ti govore o tome je totalno suludo, van svake pameti :-)

nema nikakvu naucnu vrijednost.
Kuran itekako da ima naucnu vrijendost jer je preteca nauci, govori o stvarima koje nauka nije znala a sad ih potvrdjiva...to je fakt, ma koliko ti baljezgao protivb toga, ali je fakt, bunio si ti ne bunio, tako ti je.

zamisli se samo ovo

Kuran ti kaze, nebo gore ima zasticujuce karakteristike....

hajde ti se vrati nazad u vrijeme u pouystinju, ne znas nista o modernoj nauci....moes li ikako pomisliti dok gleda u plavo nebo da ti padne na pamet da to plavo nebo te stiti od nesta? moze li ti uopste sinuti ideja, ne mzoe, jer nista ne upucuje na to da nas stiti...znaci ima naucnu vrijednost koju ti besramno negiras...

i ne samo to, nego pozicionira to u ajet 32....a nauka nam kaze NAJVECA KONCETRACIJA OZONA JE IZNAD 32 KILOMETRA NADMORSKE VISINE.

PA TI I TEKSTUALNO I MATEMATICKI ukazuje koliko je Kuran kao bozanska knjiga ispred moderne nauke...ma koliko se ti koprcao i borio protiv toga.
Dozer

#6812 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 17/11/2025 11:47 izmisljas po obicaju...nista u Kuranu ne pise za meteore da su to zgvijezde padalice.
Smrle... ti citati gore, s prevodima, su ono sto pise u videu koji si TI postavio, i tamo stoji da su to citati iz Kur'ana.
Ili sad tvrdis da nisi ti postavio taj video i da ovo gore ne pise tamo? Dogovori se sam sa sobom.
Gdje to kaze?

znaci ti pretpostavljas da su oni mislili da se radi o zvijezdama padlica tako sto su vidjeli kako meteori sagorijevaju...a nigdje spomena o tome u Kuranu, nego cisto ti to pretposatvis da su oni tako...ne ide to tako, tumaciti...to je na silu tebi tumacenje na pogresan nacin.
I opet - nista ja ne pretpostavljam, nego ti CITIRAM ono sto pise u TVOM videu. Kontas? Ili si zaista toliko nafuran i bezobrazan da sad ocito lazes kako bi skrenuo s ocitog?

najnici svemir je nas univerzum, a onda dolazi drugi , treci pa sve do 7 univerzuma....koji su u slojevima, jedna iznad drugog

najveci univerzum je sedmi univerzum koji je odmah do Rajskog univerzuma, jer Raj je univerzum za sebe.
Aha... OK. Znaci, ovi neki su pokusali doci do raja, preko 7 univerzuma, ali ih zajeba Sunce sa svojim zracenjem i bakljama...
pa i mala djeca u skoli znaju sta ga formira a ti neznas, ali eto znas da Boga nema :-)

:lol: :lol: :lol: :lol:
Veliki si ucitelj, nema sta :D
Ne, Smrle, to je nasa pretpostavka, ali zapravo nemamo dokaza da to zaista jeste tako. Cak stavise, otkako imamo satelite i mozemo posmatrati kako se ponasa to magnetno polje, kao i detektovati/procijeniti da li nesto isto ili slicno postoji na drugim nebeskim tijelima, sve je vise naucnika koji smatraju da je ono vjestacko jer se ponasa prilicno sablonski.
Dozer

#6813 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 17/11/2025 11:58 Znaci ti bi da ocekujes da ti ljudi koji su tefsiri Kuran, prije 1000 godina govore o tim naucnim stvarim, o kojima blage veze nisu imali....oni uopste nikako nisu mogli da ista govore o tome, jer jednosatvno ne znaju niti je nauka na tom nivou bila...pa ocekivati od njih da ti govore o tome je totalno suludo, van svake pameti :-)
Svjestan si da si upravo potvrdio ono sto ti mi uporno govorimo? :D
Da je Kur'an ljudska izmsljotina nastala u skladu s onovremenskim znanjima i poimanjima :D
Kuran itekako da ima naucnu vrijendost jer je preteca nauci, govori o stvarima koje nauka nije znala a sad ih potvrdjiva...to je fakt, ma koliko ti baljezgao protivb toga, ali je fakt, bunio si ti ne bunio, tako ti je.
Fakat je vrijeme za malu skolu...

Kuran = Kur'an.
Potvrdjiva = potrvdjuje
Ukaziva = ukazuje

I ne, nema Kur'an nikakvu stvarnu naucnu vrijednost. Sve sto ti nama ovdje predstavljas kao takvo je samo tvoja velika zelja da ono sto se danas zna o svemu i svacemu, na neki nacin podvedes pod Kur'an, kao da se to znalo i onda. A nije se znalo, i zato i imas napise kakve imas. Kao da danas dijete objasnjava na svoj nacin stvari.
Objasnih ti ja iznad kako i zasto je to nastalo. I daleko je logicnije i normalnije od nekakvog baljezganja o bozijoj zastiti.
hajde ti se vrati nazad u vrijeme u pouystinju, ne znas nista o modernoj nauci....moes li ikako pomisliti dok gleda u plavo nebo da ti padne na pamet da to plavo nebo te stiti od nesta? moze li ti uopste sinuti ideja, ne mzoe, jer nista ne upucuje na to da nas stiti...znaci ima naucnu vrijednost koju ti besramno negiras...
Moze, i sinula je bas onako kako ti gore opisah. Evo jos jednom, plastificirano. Vide da nesto brzo leti nebom, pada prema njima, pri tome svijetli, a onda nestane, odjednom se ugasi.
Zamisli kako bi pustinjski ljudi, koji kako i sam kazes nisu imali pojma sta je to, sve to shvatili i protumacili? Onako kako su tada jedino znali - Sunce sija, zvijezda je, to malo sto pada onda mora biti zvijezda padalica, ali koja ih nije pogodila jer iznad njihovih glava postoji krov na nebu. Hvala Allahu sto je postavio krov iznad nasih glava i zastitio nas od zvijezda padalica. One mora da pogadjaju sejtane.

Da li danas iko normalan pomisli nesto ovakvo kada vidi meteor kako sagorijeva u atmosferi? Mozda ti... I mala djeca.
i ne samo to, nego pozicionira to u ajet 32....a nauka nam kaze NAJVECA KONCETRACIJA OZONA JE IZNAD 32 KILOMETRA NADMORSKE VISINE.
PA TI I TEKSTUALNO I MATEMATICKI ukazuje koliko je Kuran kao bozanska knjiga ispred moderne nauke...ma koliko se ti koprcao i borio protiv toga.
Jah... Nije znaci na 32-om kilometru, nego iznad njega. Znaci - fula. A, da budemo precizni - nije tacno nijedno.

Evo ti i detaljnije, da ne kazes da ja izmisljam.
The biggest concentration of ozone is found in the stratosphere, specifically in the region known as the ozone layer, which is located between approximately 10 and 50 kilometers above the Earth's surface. The peak concentration of ozone occurs between 20 and 25 kilometers above sea level, where there are a few thousand ozone molecules for every billion air molecules.
Hocemo i dalje o ajetu 32 i brojcanim "cudima" :D
Dozer

#6814 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Uzalud ti sad silujes taj placeni ChatGPT da ti nadje dokaze za tvoje nebuloze :D
Zehran82

#6815 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 17/11/2025 12:27
Zehran82 wrote: 17/11/2025 11:47 izmisljas po obicaju...nista u Kuranu ne pise za meteore da su to zgvijezde padalice.
Smrle... ti citati gore, s prevodima, su ono sto pise u videu koji si TI postavio, i tamo stoji da su to citati iz Kur'ana.
Ili sad tvrdis da nisi ti postavio taj video i da ovo gore ne pise tamo? Dogovori se sam sa sobom.
Gdje to kaze?

I opet - nista ja ne pretpostavljam, nego ti CITIRAM ono sto pise u TVOM videu. Kontas? Ili si zaista toliko nafuran i bezobrazan da sad ocito lazes kako bi skrenuo s ocitog?

Aha... OK. Znaci, ovi neki su pokusali doci do raja, preko 7 univerzuma, ali ih zajeba Sunce sa svojim zracenjem i bakljama...

Ne, Smrle, to je nasa pretpostavka, ali zapravo nemamo dokaza da to zaista jeste tako. Cak stavise, otkako imamo satelite i mozemo posmatrati kako se ponasa to magnetno polje, kao i detektovati/procijeniti da li nesto isto ili slicno postoji na drugim nebeskim tijelima, sve je vise naucnika koji smatraju da je ono vjestacko jer se ponasa prilicno sablonski.

Gdje to kaze?
67:5
وَلَقَدْ زَيَّنَّا السَّمَاءَ الدُّنْيَا بِمَصَابِيحَ وَجَعَلْنَاهَا رُجُومًا لِلشَّيَاطِينِ ۖ وَأَعْتَدْنَا لَهُمْ عَذَابَ السَّعِيرِ

Muhammad Ahmed - Samira
We have adorned the lowest sky with lamps, and made them missiles against the devils, for whom We have prepared a torment of most intense fire.

Ali Quli Qara'i
We have certainly adorned the lowest heaven with lamps, and made them missiles against the devils, and We have prepared for them punishment of the Blaze.

Ali Ünal
And, indeed, We have adorned the lowest heaven (the heaven of the world) with lamps (stars), and made (out of) them missiles to drive away devils; and for them We have prepared (in the Hereafter) the punishment of the Blaze.

Hamid S. Aziz
And certainly We have adorned this lower heaven with lamps and We have made these missiles for Satan, and We have prepared for them the chastisement of burning.

missile - Translation and Meaning in Almaany English Arabic Dictionary
lexikon
رجم
https://www.almaany.com/en/dict/ar-en/missile/

vjerovatno pokusaji da rade expedicije u svemir

samo se ti smij svom neznanju, nije pretposatvka nego naucni fakt, koji ti ne znas....

nauka ima dokaz, ali ga ti nemas, ti ne znas...ti si ovdje neznalica a ne nauka....nauka zna

dokaz:

Nauka vrlo pouzdano zna da Zemljino magnetno polje nastaje u vanjskom dijelu rastopljene željezne jezgre — i to nije pretpostavka nego rezultat više nezavisnih dokaza iz fizike, geologije, seizmologije i astronomije.

Evo jasnog objašnjenja kako tačno znamo 👇

🧲 1️⃣ Seizmički talasi pokazuju građu jezgre

Kada se dogodi jak zemljotres, kroz Zemlju prolaze seizmički talasi.
Postoje dvije vrste:

P-talas (primarni) → prolazi kroz tekuće i čvrsto

S-talas (sekundarni) → prolazi samo kroz čvrsto

Mjerenja su pokazala:

S-talas ne prolazi kroz vanjsku jezgru → znači vanjska jezgra je tekuća

P-talas usporava → materijal je gust i metalan

➡️ Dakle: vanjska jezgra = tekuće željezo + nikl,
a unutrašnja jezgra = čvrsto željezo.

Ovo je najdirektniji dokaz.

⚡ 2️⃣ Tekući metal + rotacija = magnetno polje (dynamo efekat)

Ako imaš:

tekući metal

koji provodi struju

i koji se kreće (kruži, rotira, struji)

→ dobiješ elektromagnetsko polje.

To se zove geodinamo.
Ista fizika koristi se u:

električnim generatorima

elektromotorima

dinama na biciklima

fuzijskim reaktorima

➡️ Zemlja se ponaša kao ogromni tekući generator od rastopljenog željeza.

🌡️ 3️⃣ Postoje mjerljive električne struje u jezgru

Tekuće željezo vodi struju veoma dobro.
Računarske simulacije (koje reprodukuju stvarno magnetno polje Zemlje) tačno predviđaju:

jačinu magnetnog polja

pomjeranje magnetnih polova

cikluse slabljenja i jačanja

čak i preokrete polova (koji se događaju svakih ~200 000–300 000 godina)

Ove simulacije rade samo ako se koristi model tekuće željezne jezgre.

🧲 4️⃣ Magnetometrija i sateliti

Sateliti (SWARM, Magsat, Ørsted) mjere Zemljino magnetno polje iz orbite.

Oni bilježe efekte koji ukazuju da izvor polja dolazi:

iz dubine ~3000 km

iz regije koja je fluidna i vodi struju

To savršeno odgovara vanjskoj jezgri.

🗂️ 5️⃣ Paleomagnetizam (fosilizirano magnetno polje u stijenama)

Stare stene "pamte" magnetno polje u trenutku kada su se ohladile.

Iz toga vidimo:

magnetni polovi se ponekad obrnu (reversali)

polje varira tokom miliona godina

intenzitet se mijenja

Sve to se savršeno objašnjava tokovima tekućeg željeza u jezgri.
Bez tekućeg metala — reversali ne bi bili mogući.

🪐 6️⃣ Uporedna planetarna fizika

Planete sličnog sastava imaju i slične fenomene:

Planeta Tekuća željezna jezgra Magnetno polje
Zemlja da snažno
Merkur djelimično slabo ali postoji
Ganimed (mjesec Jupitera) tekući metal ima polje
Mars sada nema tekuću jezgru nema polje (nekad je imao)
Venera spora rotacija → nema dinama nema polje

Zemljino magnetno polje ponaša se tačno kao i polja drugih tijela s tekućim metalnim jezgrama.

❤️ 7️⃣ Toplotni tok i hlađenje jezgre

Mjerenja toplotnog toka pokazuju da:

jezgro se hladi

unutrašnja jezgra polako raste (kristalizira)

to gura tekuće metalne struje → pokreće dynamo

Ovo je potpuno mjerljivo i uklapa se u model željezne tekuće jezgre koja stvara magnetno polje.

📌 Sažetak

Nauka zna da naše magnetno polje dolazi od željezne jezgre zato što:

Seizmički talasi pokazuju tekuću vanjsku jezgru

Kretanje tekućeg metala proizvodi magnetno polje (dynamo)

Sateliti mjere tokove i njihove efekte

Stare stijene pokazuju preokrete polova

Planetarna fizika potvrđuje isti fenomen i na drugim planetama

Simulacije uspješno reprodukuju stvarne podatke

Bez tekuće jezgre magnetno polje ne bi postojalo

Dakle, to nije jedna stvar — to je kombinacija 7 različitih vrsta dokaza koji svi vode do istog zaključka.
Zehran82

#6816 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 17/11/2025 12:39
Zehran82 wrote: 17/11/2025 11:58 Znaci ti bi da ocekujes da ti ljudi koji su tefsiri Kuran, prije 1000 godina govore o tim naucnim stvarim, o kojima blage veze nisu imali....oni uopste nikako nisu mogli da ista govore o tome, jer jednosatvno ne znaju niti je nauka na tom nivou bila...pa ocekivati od njih da ti govore o tome je totalno suludo, van svake pameti :-)
Svjestan si da si upravo potvrdio ono sto ti mi uporno govorimo? :D
Da je Kur'an ljudska izmsljotina nastala u skladu s onovremenskim znanjima i poimanjima :D
Fakat je vrijeme za malu skolu...

Kuran = Kur'an.
Potvrdjiva = potrvdjuje
Ukaziva = ukazuje

I ne, nema Kur'an nikakvu stvarnu naucnu vrijednost. Sve sto ti nama ovdje predstavljas kao takvo je samo tvoja velika zelja da ono sto se danas zna o svemu i svacemu, na neki nacin podvedes pod Kur'an, kao da se to znalo i onda. A nije se znalo, i zato i imas napise kakve imas. Kao da danas dijete objasnjava na svoj nacin stvari.
Objasnih ti ja iznad kako i zasto je to nastalo. I daleko je logicnije i normalnije od nekakvog baljezganja o bozijoj zastiti.
Moze, i sinula je bas onako kako ti gore opisah. Evo jos jednom, plastificirano. Vide da nesto brzo leti nebom, pada prema njima, pri tome svijetli, a onda nestane, odjednom se ugasi.
Zamisli kako bi pustinjski ljudi, koji kako i sam kazes nisu imali pojma sta je to, sve to shvatili i protumacili? Onako kako su tada jedino znali - Sunce sija, zvijezda je, to malo sto pada onda mora biti zvijezda padalica, ali koja ih nije pogodila jer iznad njihovih glava postoji krov na nebu. Hvala Allahu sto je postavio krov iznad nasih glava i zastitio nas od zvijezda padalica. One mora da pogadjaju sejtane.

Da li danas iko normalan pomisli nesto ovakvo kada vidi meteor kako sagorijeva u atmosferi? Mozda ti... I mala djeca.
Jah... Nije znaci na 32-om kilometru, nego iznad njega. Znaci - fula. A, da budemo precizni - nije tacno nijedno.

Evo ti i detaljnije, da ne kazes da ja izmisljam.
The biggest concentration of ozone is found in the stratosphere, specifically in the region known as the ozone layer, which is located between approximately 10 and 50 kilometers above the Earth's surface. The peak concentration of ozone occurs between 20 and 25 kilometers above sea level, where there are a few thousand ozone molecules for every billion air molecules.
Hocemo i dalje o ajetu 32 i brojcanim "cudima" :D

samo tebe treba tuci po glavi dokazima, bez previse komentarisanja, da vide i ostali i ti kolika si neznalica...

dokaz koja si neznalica:

NASA
https://ozonewatch.gsfc.nasa.gov/facts/SH.html

Image

The peak concentration of ozone occurs at an altitude of roughly 32 kilometers (20 miles) above the surface of the Earth. At that altitude, ozone concentration can be as high as 15 parts per million (0.0015 percent).

hajde sad se nasmij ludjacki kao sto znas po obicaju :) i treba da se smijes kakve gluposti valjas iz neznanja
Dozer

#6817 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 17/11/2025 13:21
Gdje to kaze?

67:5
وَلَقَدْ زَيَّنَّا السَّمَاءَ الدُّنْيَا بِمَصَابِيحَ وَجَعَلْنَاهَا رُجُومًا لِلشَّيَاطِينِ ۖ وَأَعْتَدْنَا لَهُمْ عَذَابَ السَّعِيرِ

Muhammad Ahmed - Samira
We have adorned the lowest sky with lamps, and made them missiles against the devils, for whom We have prepared a torment of most intense fire.
Cool. U cemu je razlika u odnosu na ono iz videa?
vjerovatno pokusaji da rade expedicije u svemir
Ko? Muhammed i raja? :lol: :lol: :lol: :roll:

Crni Smrle...

samo se ti smij svom neznanju, nije pretposatvka nego naucni fakt, koji ti ne znas....

nauka ima dokaz, ali ga ti nemas, ti ne znas...ti si ovdje neznalica a ne nauka....nauka zna

dokaz:

Nauka vrlo pouzdano zna da Zemljino magnetno polje nastaje u vanjskom dijelu rastopljene željezne jezgre — i to nije pretpostavka nego rezultat više nezavisnih dokaza iz fizike, geologije, seizmologije i astronomije.

Evo jasnog objašnjenja kako tačno znamo 👇

🧲 1️⃣ Seizmički talasi pokazuju građu jezgre

Kada se dogodi jak zemljotres, kroz Zemlju prolaze seizmički talasi.
Postoje dvije vrste:

P-talas (primarni) → prolazi kroz tekuće i čvrsto

S-talas (sekundarni) → prolazi samo kroz čvrsto

Mjerenja su pokazala:

S-talas ne prolazi kroz vanjsku jezgru → znači vanjska jezgra je tekuća

P-talas usporava → materijal je gust i metalan

➡️ Dakle: vanjska jezgra = tekuće željezo + nikl,
a unutrašnja jezgra = čvrsto željezo.

Ovo je najdirektniji dokaz.

⚡ 2️⃣ Tekući metal + rotacija = magnetno polje (dynamo efekat)

Ako imaš:

tekući metal

koji provodi struju

i koji se kreće (kruži, rotira, struji)

→ dobiješ elektromagnetsko polje.

To se zove geodinamo.
Ista fizika koristi se u:

električnim generatorima

elektromotorima

dinama na biciklima

fuzijskim reaktorima

➡️ Zemlja se ponaša kao ogromni tekući generator od rastopljenog željeza.

🌡️ 3️⃣ Postoje mjerljive električne struje u jezgru

Tekuće željezo vodi struju veoma dobro.
Računarske simulacije (koje reprodukuju stvarno magnetno polje Zemlje) tačno predviđaju:

jačinu magnetnog polja

pomjeranje magnetnih polova

cikluse slabljenja i jačanja

čak i preokrete polova (koji se događaju svakih ~200 000–300 000 godina)

Ove simulacije rade samo ako se koristi model tekuće željezne jezgre.

🧲 4️⃣ Magnetometrija i sateliti

Sateliti (SWARM, Magsat, Ørsted) mjere Zemljino magnetno polje iz orbite.

Oni bilježe efekte koji ukazuju da izvor polja dolazi:

iz dubine ~3000 km

iz regije koja je fluidna i vodi struju

To savršeno odgovara vanjskoj jezgri.

🗂️ 5️⃣ Paleomagnetizam (fosilizirano magnetno polje u stijenama)

Stare stene "pamte" magnetno polje u trenutku kada su se ohladile.

Iz toga vidimo:

magnetni polovi se ponekad obrnu (reversali)

polje varira tokom miliona godina

intenzitet se mijenja

Sve to se savršeno objašnjava tokovima tekućeg željeza u jezgri.
Bez tekućeg metala — reversali ne bi bili mogući.

🪐 6️⃣ Uporedna planetarna fizika

Planete sličnog sastava imaju i slične fenomene:

Planeta Tekuća željezna jezgra Magnetno polje
Zemlja da snažno
Merkur djelimično slabo ali postoji
Ganimed (mjesec Jupitera) tekući metal ima polje
Mars sada nema tekuću jezgru nema polje (nekad je imao)
Venera spora rotacija → nema dinama nema polje

Zemljino magnetno polje ponaša se tačno kao i polja drugih tijela s tekućim metalnim jezgrama.

❤️ 7️⃣ Toplotni tok i hlađenje jezgre

Mjerenja toplotnog toka pokazuju da:

jezgro se hladi

unutrašnja jezgra polako raste (kristalizira)

to gura tekuće metalne struje → pokreće dynamo

Ovo je potpuno mjerljivo i uklapa se u model željezne tekuće jezgre koja stvara magnetno polje.

📌 Sažetak

Nauka zna da naše magnetno polje dolazi od željezne jezgre zato što:

Seizmički talasi pokazuju tekuću vanjsku jezgru

Kretanje tekućeg metala proizvodi magnetno polje (dynamo)

Sateliti mjere tokove i njihove efekte

Stare stijene pokazuju preokrete polova

Planetarna fizika potvrđuje isti fenomen i na drugim planetama

Simulacije uspješno reprodukuju stvarne podatke

Bez tekuće jezgre magnetno polje ne bi postojalo

Dakle, to nije jedna stvar — to je kombinacija 7 različitih vrsta dokaza koji svi vode do istog zaključka.
E lijepo ti se napricao ChatGPT :D

Ali, ja uopste nisam doveo u pitanje odakle dolazi magnetno polje, nego kako funkcionise bas na nacin na koji funkcionise :lol:
Zehran82

#6818 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 17/11/2025 13:33 ----

Ali, ja uopste nisam doveo u pitanje odakle dolazi magnetno polje, nego kako funkcionise bas na nacin na koji funkcionise :lol:
jeste , chatgpt ti pokazes kakva si neznalica , da :)

sto bi ja se zamarao trazio po google kad chatgpt izbaci odgovor u sekundama.

Ali, ja uopste nisam doveo u pitanje odakle dolazi magnetno polje, nego kako funkcionise bas na nacin na koji funkcionise
nije govno nego se pas posrao :)

jasno si rekao da neznas kako , a dostavio sam tio odgovor nauke kako to funkcionise , stvar zavrsena....notorna si neznalica koja bac ludjacke smajlije s vremena na vrijeme
Dozer

#6819 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 17/11/2025 13:25 samo tebe treba tuci po glavi dokazima, bez previse komentarisanja, da vide i ostali i ti kolika si neznalica...
dokaz koja si neznalica:

NASA

Image

The peak concentration of ozone occurs at an altitude of roughly 32 kilometers (20 miles) above the surface of the Earth. At that altitude, ozone concentration can be as high as 15 parts per million (0.0015 percent).
hajde sad se nasmij ludjacki kao sto znas po obicaju :) i treba da se smijes kakve gluposti valjas iz neznanja
Znas li razliku izmedju "povrsine Zemlje" i nadmorske visine?

Doduse, ne znas... jaje je odlican primjer da ne znas. :D

Kako ono bi...
jaje se nece skuhati isto na nadmorskoj visini i na Himlajima
:D

Isto i ovdje. ja tebi postavim za nadmorsku visinu, ti meni od povrsine Zemlje. Da li je isto mjerenje od povrsine Zemlje na Himalajima i na nivou mora? :D
Sta kaze Kur'an, odakle je ajet no. 32 uzimao mjerenje? Iz arapske pustinja ili ...?
Zehran82

#6820 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 17/11/2025 13:42
Zehran82 wrote: 17/11/2025 13:25 samo tebe treba tuci po glavi dokazima, bez previse komentarisanja, da vide i ostali i ti kolika si neznalica...
dokaz koja si neznalica:

NASA

Image

Znas li razliku izmedju "povrsine Zemlje" i nadmorske visine?

Doduse, ne znas... jaje je odlican primjer da ne znas. :D

Kako ono bi...
jaje se nece skuhati isto na nadmorskoj visini i na Himlajima
:D

Isto i ovdje. ja tebi postavim za nadmorsku visinu, ti meni od povrsine Zemlje. Da li je isto mjerenje od povrsine Zemlje na Himalajima i na nivou mora? :D
Sta kaze Kur'an, odakle je ajet no. 32 uzimao mjerenje? Iz arapske pustinja ili ...?
opasno si ti decko limitiran :)
Dozer

#6821 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 17/11/2025 13:42
Dozer wrote: 17/11/2025 13:33 ----

jeste , chatgpt ti pokazes kakva si neznalica , da :)

sto bi ja se zamarao trazio po google kad chatgpt izbaci odgovor u sekundama.
Ne vidim da igdje u tom odgovoru pise zasto MP funkcionise bas kako funkcionise. Zasto se rasteze kad Zemlju pogodi solarna baklja? Zasto se, po zadnjim istrazivanjima, pojacava kada se pojacava zracenje prema Zemlji, i to bas sa strane s koje dolazi zracenje?

P.S. ChatGPT je takodjer search engine u svojoj osnovi, bas kao i GoogleSearch :D

Ali, ja uopste nisam doveo u pitanje odakle dolazi magnetno polje, nego kako funkcionise bas na nacin na koji funkcionise
nije govno nego se pas posrao :)

jasno si rekao da neznas kako , a dostavio sam tio odgovor nauke kako to funkcionise , stvar zavrsena....notorna si neznalica koja bac ludjacke smajlije s vremena na vrijeme
[/quote]
Smrleeeee...dozovi se :D
Procitaj pitanja iznad. Ti nisi dostavio nista, nego ChatGPT. Ti ono ne bi znao sam napisati ni za 3 zivota, pa se ne kiti tudjim perjem. Logicno je da MP dolazi iz unutrasnjosti zemlje, tj. tecne jezgre koja je puna zeljeza. To znaju i djeca u osnovnoj skoli, danas mozda i u vrticima.
Ali, nauka od nedavno kroz mjerenja dolazi do saznanja da se magnetosfera ipak ponasa cudno. Kompresija njenog dijela pri udaru suncevih cestica je jasna i poznata, ali sad se pojavljuju ocitavanja koja ukazuju na to da ne samo da se kompresuje s te strane, sto samo po sebi dodaje jacinu radi zgusnjavanja, nego i da povremeno dodatno jaca ukoliko je zracenje jace nego inace.

Time se u stvari postavlja novo pitanje - da li nesto, na neki nacin, upravlja magnetosferom. Kontas li "problem"?
teodati

#6822 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 16/11/2025 20:53
teodati wrote: 16/11/2025 19:19 Zanimljivo je da sa tako ateisti i vjernici svugdje ovako svađaju od kada postoje, i ne vide da jedni drugima ne mogu ama baš ništa dokazati, što će reći da i jedni i drugi negdje debelo griješe, ali to ne shvaćaju, neverjetno! :-D
rece nam lik koji vjeruje da je Bog jedan ali nije jedan nego je mnozina, koji je nevjernik a ujedno i wannabe krscanin, brani bibliju koja mu kontrira njegovim vjerovanjima....znaci lik rastrkan intekelualno na sve strane....ne zna jeli posao ili dosao....

zajebant si ti veliki druze, nedefinisane kategorije :)
Pa vi ste svima ovdje dokaz da ne možete jedni drugima ništa dokazati, a to je zato jer i ateisti a i vjernici vjeruju u bajke, a bajke nije moguće dokazati, već samo vjerovati u njih, samo nastavite, ima valjda ljudi koji vole čitati bajke, ja sam to već davno prestao čitati, samo kažem. :-D
teodati

#6823 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Ateisti su u pravu kada tvrde da ne postoji vječni Bog kao svjesno biće, što nam logika jasno dokazuje, tko se u nju dobro razumije, ali vjernici su u pravu da naš svijet, svemir, nije slučajno nastao, nego ga je netko inteligentan napravio.

I kada se to dvoje spoji, dobije se što?

:?

Ajde, nije to tako teško za shvatiti.

Ili jeste? :)
teodati

#6824 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Dozer wrote: 17/11/2025 13:59
Ali, nauka od nedavno kroz mjerenja dolazi do saznanja da se magnetosfera ipak ponasa cudno. Kompresija njenog dijela pri udaru suncevih cestica je jasna i poznata, ali sad se pojavljuju ocitavanja koja ukazuju na to da ne samo da se kompresuje s te strane, sto samo po sebi dodaje jacinu radi zgusnjavanja, nego i da povremeno dodatno jaca ukoliko je zracenje jace nego inace.

Time se u stvari postavlja novo pitanje - da li nesto, na neki nacin, upravlja magnetosferom. Kontas li "problem"?
Nije to samo slučaj sa Zemljom, cijeli svemir je "Umjetna tvorevina", kojom netko inteligentan upravlja, u množini, da se krvio ne shvati, e da. :thumbup:
apsidejzi

#6825 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Tako je. Samo zaboravljas da ce i od tebe proci 1000 godina i nauka ce pokazati u tom periodu da ni ti nemas blage veze. Mislim vec je pokazala al to tvoj mozak nije u stanju procesuirati. Iz tog razloga:

lekum dinukum velije din.

Aj zdravo!
Post Reply