PreWiBa wrote: ↑14/11/2025 09:08
Izvinjavam se, mislio sam da sam napisao i da li su bili pod prislilom.
Kako je to uopće funkcionisalo?
Mislim, nekih 80-90% je završilo vani ili na istočnoj strani svakako. Zašto im je bilo u interesu da onda ostane ovih 10-20%?
Sjećam se dobro kada je BBC imao onaj dokumentarac 93. kako svako jutro par familija bude protjerano na istočnu stranu npr.
Ne znam, mislim da ne razumiješ poentu, uopće nije bilo riječi o ljudima općenito sa one strane... ovo je specifičan slučaj jer si direktno ostao i u sistemu.
Npr. jedno je i u Sarajevu istrajavati i ostati na Grbavici, drugo je liječiti, između ostalog, i snajperiste u Blažuju ili na Palama.
Pa znas kako je funkcionisalo, onih prvih dana su pokupili sve sta se moglo pokupit, kasnije se nekako islo po racijama. Znalo se tacno kada koji kvart se kupi, a informacije su dolazile od nasih sta su bili u HVO-u, ono danas ide taj kvart, kupe sve, ili kupe samo muskarce. Pa su onda nasi sta su bili u HVO-u neko sa puskom, neko u civilnoj zastiti, neko samo kao osoblje, ali uglavnom u uniformi pokupi sve Bosnjake iz zgrade u jedan stan i onda taj stan on cuva. E sad cu ti reci koliko god da to zvucalo cudno, tim ljudima treba dati zlatnog ljiljana. Treba imati daMu do poda pa stati pred 5-6 naoruzanih i nadrogiranih ustasa koji su posli da kradu i siluju.
Bilo je tu u logor, pa iz logora, pa na zivi zid, pa opet kuci, i u krug.
Pa onda ulaze "bojnici", prevrcu, uzimaju sta hoce. Bilo je tu i ljudi, dodje frajer nakon par dana(nakon sto je prevrnuo stan) kaze imam svadbu treba mi harmonika, vracam sigurno. Ono uzmi ne bi da imamo izbora, kad stvarno eto ga za sedmicu vraca harmoniku i jos kesu neceg nosi, dan danas ga sretnemo uvijek se fino upita, ali to su bojnici iz Dracevica, drugi svijet
Koji je bio interes, ne vjerujem da je bio, jednostavno je bio prevelik projekat, sta se nije uspilo onih prvih par mjeseci kasnije je bilo teze kad je usao UNPROFOR u grad, a vjerovatno je balans moci uzrokovao kocnicu, strah od odmazde. Kad je bio 30.06 i oslobodjeno Bijelo polje, onda su oni sta su pobjegli iz istog dosli jako ljuti sto su dobili po guzici - e to je bio zajeban period.
Ja pozdravljam svakog ko je ostao da radi od njih jer znam koliko su znacili za populaciju koja je ostala. Jer sjecam se i kad neki heroji u bijelom nisu htjeli da prime na lijecenje nase ljude. Onda smo imali neki sistem da doktori i sestre koji su ostali su nosili na analize na Bijeli, ali bi krisom pod druga imena upisivali. Zivot pod okupacijom je uvijek nesto za romana.
@banjaluka078 jel se slazes
Nula postovanja prema onima sta su otisli u Aluminij da rade kad se otvorio. Bolnica, skola, to je nesto drugo.