Nemam namjeru da se upuštam u dužu diskusiju, naduravanje i ponavljanje svega što se godinama piše.dr_Evil wrote: ↑14/11/2025 10:46Dobar sam primjer uzeo, jer sam zapoceo sa "to rade svi". Ali ovdje je rijec o tome da se neko kune u neko legitimno predstavljanje.Novak20 wrote: ↑14/11/2025 10:38Načelno se mogu složiti sa tvojim stavom i principima ali ne znam da li si uzeo dobar primjer za GV Mostar.dr_Evil wrote: ↑14/11/2025 10:20
To rade svi, koliko je mjesta u skupstini HNK ili u GV Mostar uzeo HDZ, a koji pripadaju onima iz reda srpskog naroda? Da li je to majorizacija, i zasto se to nikad ne dovodi u pitanje. Isto mogu da upitam na razini federacije?
Ili je to OK, ono demokratski kapacitet povratnika vs slika na terenu? Konstitutivnost i legitimno predstavljanje, ma caooo.
Helem, razumijem ja tvoju problematiku, ali ne postujem jer se onda uzima kao sa svedskog stola, jer onda ona zaista je samo predstava.
Eh sad, svedski stol je svedski stol samo u Slavena![]()
https://www.klix.ba/vijesti/bih/hdz-ost ... /250206115
Porediti funkciju i važnost općinskog ili gradskog vijećnika (bilo gdje) sa funkcijom i značajem člana Predsjedništva BiH je degutantno.
Nešto malo manje degutantno je poređenje županijskih/kantonalnih zastupnika koji ulaze u DN F BiH. Ganjaju li se na ovom nivou principi ili je ovdje poželjan švedski stol ?
Znaci uredu je biti malo trudan na opstinskoj razini, ali nije ok biti u trecem mjesecu na Predsjednistvu?
Sve se svodi samo na to da se moze raditi sta se pozeli tamo gdje si apsolutna vecina, a gdje ne onda se gonjaju neki principi i vice "drz lopova".
Nama je svedski stol svugdje i na svemu, a sve u svrhu cementiranja etnickog ciscenja(ovo zele sve tri strane), te konacne disolucije(za ovo nisam siguran da li zele sve tri strane, ali ponekad mi se cini tako).
Ali kako god okreni, legitimno predstavljanje je nepostojeci problem - ili ta jedna funkcija sto bi rekao moj susjed Dragan, dok sve ostale su demokratkske, pa evo vidimo kako jesu![]()
Nije problem sto su Srbi iz HDZ/SDA kad se mi bratski dogovorimo da su to nasi Srbi![]()
Mogu dati svoje viđenje da je sistem truo i nakaradan, stranke uglavnom nacionalne, političari neprincipijalni, neposteni i pokvareni ali slika i prilika naroda koji ih bira(ju), država nefunkcionalna i na duge staze neodrživa bez pritiska vanjskih sila koje je drže ova nacionalno-vjerska društva na okupu i kuhaju žabe u pretis loncu.
Ako se ne bude mijenjao Ustav i Izborni zakon, ako se ne otkoči pristup EU, sve će ovo ostati ovakvo kako jeste već trideset godina samo je pitanje do kada jer u ovoj situaciji u kakvoj jesmo nema prilagodbe vremenu i prostoru u kojemu se sve mijenja.