Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
acer5101

#21801 Re: Cijene stanova All about

Post by acer5101 »

neki wrote: 01/11/2025 21:58
-Ekser- wrote: 01/11/2025 19:12 Stan u mjestu Ravda, u Bugarskoj, 50 metara od plaže, oko 500 evra kvadrat.

https://www.bulgarianproperties.com/2-b ... Ravda.html
Ja, i?
Eno i Albanija u Sarandi da vidiš cijena, smiješno za naš pojam
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#21802 Re: Cijene stanova All about

Post by Bobi »

Ima neka kvaka ovo u Bugarskoj, kao na primjer porezi mjesecni ili cijena odrzavanja, treba platiti onoliki bazen odrzavat :D .
Haris.ba

#21803 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Bobi wrote: 02/11/2025 08:07 Ima neka kvaka ovo u Bugarskoj, kao na primjer porezi mjesecni ili cijena odrzavanja, treba platiti onoliki bazen odrzavat :D .
Slicno je i u Turskoj sa stanovima koji su se tusili strancima.
ElRe

#21804 Re: Cijene stanova All about

Post by ElRe »

U Turskoj nema mjesečnih, godišnjih poreza, ali ima održavanje koje košta 50ak pa više eura/mjesečno.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#21805 Re: Cijene stanova All about

Post by Bobi »

Amerikanci su pošteniji, gledam apartmane na Floridi ono kontaš je jeftino kad dole na dnu neki mjesecni fee boli glava :lol: .
-Ekser-

#21806 Re: Cijene stanova All about

Post by -Ekser- »

konami666 wrote: 01/11/2025 20:44 Svi u Bosni ulazu novac u stanove jer je trziste, sto se tiče drugih investicionih opcija, preloše.
Aha.
nekome

#21807 Re: Cijene stanova All about

Post by nekome »

pa sto ne odete u bugarsku ili albaniju ako je jeftinije?
Gekon

#21808 Re: Cijene stanova All about

Post by Gekon »

Ne mogu da vjerujem da poredite cijene stanova u nekim malim mjestima sa Sarajevom. Sarajevo je glavni grad jedne drzave, cijene poredis sa drugim glavnim gradovima. Pogledajte cijene stanova Tirana, Beograd, Sofija, Bec i td. Sve institucije su tu, svi ljudi hoce da zive tu, vecina turista dolazi i sl.
BadBoy

#21809 Re: Cijene stanova All about

Post by BadBoy »

tuitamo wrote: 01/11/2025 20:41
izbjeglica_iz_besmisla wrote: 01/11/2025 20:37 Da pitam i na ovoj temi, treba mi za famEliju informacija:

Imate li iskustva sa kupovinom stana kojeg prodaje vlasnik iz inostranstva, a ovdje ima prijatelja koji ima punomoc?

Jel to muljaza ili ocekivan nacin prodaje za vlasnika (koji je u EU, ne u Australiji/Americi?
Punomoć, ako je notarski ovjerena nije muljaža. Većina stanova novogradnje u Sa se prodaje preko punomoći direktora nekom uposlenom i slično da se ovaj ne pegla za svaki stan. Takođet i banke daju punomoć uposleniku za potpis hipotekrnog ugovora kod notara.
Dobra stvar je potpisati i kupoprodajni ugovor kod istog notara koji je ovjerio punomoć. Notar svakao garantuje za tačnost svih strana u procesu.
Ovo si sve u pravu ali evo samo da iznesem i jedan ekstremni slučaj gdje je bila muljaža sa notarskom punomoći. Naime, neki prevaranti iz BiH su "skinuli" (kopirali) notarski pečat, memorandum i izgled notarskog dokumenta od jednog javnog bilježnika iz Hrvatske i pokušali ovdje prevariti čovjeka lažno se predstavljajući da imaju punomoć od vlasnika stana.
nelex25

#21810 Re: Cijene stanova All about

Post by nelex25 »

tuitamo wrote: 01/11/2025 20:41
izbjeglica_iz_besmisla wrote: 01/11/2025 20:37 Da pitam i na ovoj temi, treba mi za famEliju informacija:

Imate li iskustva sa kupovinom stana kojeg prodaje vlasnik iz inostranstva, a ovdje ima prijatelja koji ima punomoc?

Jel to muljaza ili ocekivan nacin prodaje za vlasnika (koji je u EU, ne u Australiji/Americi?
Punomoć, ako je notarski ovjerena nije muljaža. Većina stanova novogradnje u Sa se prodaje preko punomoći direktora nekom uposlenom i slično da se ovaj ne pegla za svaki stan. Takođet i banke daju punomoć uposleniku za potpis hipotekrnog ugovora kod notara.
Dobra stvar je potpisati i kupoprodajni ugovor kod istog notara koji je ovjerio punomoć. Notar svakao garantuje za tačnost svih strana u procesu.
Ove godine sam kupio stan od našeg čovjeka koji je u Finskoj. Da ne dolazi, on notarski ovjerio punomoć rođaku koji je ovdje, njegova žena također dala saglasnost jer im je stan bio bračna stečevina, to se ovdje prevodi i nadovjerava apostile, dali agenciji za nekretnine punomoć da im izvade sve potrvde (da nemaju dug za porez, potvrde o izmirenim režijama itd) i sa svim tim ideš notaru. Sve prošlo OK, upisao sam se nakon plaćanja poreza kao vlasnik bez problema ikakvih.
Prodice

#21811 Re: Cijene stanova All about

Post by Prodice »

Cijene gore, prodaja prema dole.
Trappist

#21812 Re: Cijene stanova All about

Post by Trappist »

"U septembru izdate 302 dozvole za gradnju u FBiH od čega 280 za zgrade, predviđena 473 stana"

neMa doVoLjnO sTanOva pa cijena moze biti i 7-8k :lol:

dobro procitah komentar na nekoj onoj prodaji nekretnina grupi na FB, naslijedi neko zemlju/stan i odmah hoce da proda za pola miliona da guzicom ne mrdne.
Haris.ba

#21813 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Trappist wrote: 14/11/2025 09:04 dobro procitah komentar na nekoj onoj prodaji nekretnina grupi na FB, naslijedi neko zemlju/stan i odmah hoce da proda za pola miliona da guzicom ne mrdne.
Kapitalizam?
madesa

#21814 Re: Cijene stanova All about

Post by madesa »

Prodice wrote: 13/11/2025 17:54

Cijene gore, prodaja prema dole.
po ovome samo nas korona opet moze spasiti :D
Trappist

#21815 Re: Cijene stanova All about

Post by Trappist »

Haris.ba wrote: 14/11/2025 09:08
Trappist wrote: 14/11/2025 09:04 dobro procitah komentar na nekoj onoj prodaji nekretnina grupi na FB, naslijedi neko zemlju/stan i odmah hoce da proda za pola miliona da guzicom ne mrdne.
Kapitalizam?
mito, korupcija, neznanje, nerad. Sarajevo vec godinama ne moze istrpiti trenutnu infrastrukturu, a kamoli sa svim novim zgradurinama. I radi li se ista po tom pitanju ?
Haris.ba

#21816 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Trappist wrote: 14/11/2025 09:16
Kapitalizam?
mito, korupcija, neznanje, nerad. Sarajevo vec godinama ne moze istrpiti trenutnu infrastrukturu, a kamoli sa svim novim zgradurinama. I radi li se ista po tom pitanju ?
Tebi korupcija prodati nesto za pola miliona ako to mozes na trzistu?

Na koju infrastukturu mislis da ne moze istrpiti?
Vjerovatno saobracajnu. Dobro.

Ja, i?

Zato treba sta? Zabraniti izgradnju?

Novogradnja ima svoja parking mjesta. Tako, sto se tice toga to nije problem.

Meni je smjesna ta argumentacija da Sarajevo ne moze istrpiti trenutnu infrastrukturu.
Jer, Sarajevo i sa Istocnim Sarajevo danas ima manje stanovnika nego 1991.
talijan97

#21817 Re: Cijene stanova All about

Post by talijan97 »

Ovo moze spustiti samo nova globalna recesija, rat u BiH.
Trappist

#21818 Re: Cijene stanova All about

Post by Trappist »

Haris.ba wrote: 14/11/2025 09:21
Trappist wrote: 14/11/2025 09:16

Kapitalizam?
Tebi korupcija prodati nesto za pola miliona ako to mozes na trzistu?

Na koju infrastukturu mislis da ne moze istrpiti?
Vjerovatno saobracajnu. Dobro.

Ja, i?

Zato treba sta? Zabraniti izgradnju?

Novogradnja ima svoja parking mjesta. Tako, sto se tice toga to nije problem.

Meni je smjesna ta argumentacija da Sarajevo ne moze istrpiti trenutnu infrastrukturu.
Jer, Sarajevo i sa Istocnim Sarajevo danas ima manje stanovnika nego 1991.
Joj kralju pokusavas biti pametan, ali ti slabo ide. Sutra kad bude redukcija vode svaku noc i kad budes vozio od ilidze do skenderije 2 sata, opet tako reci ja i, sta treba zabraniti izgradnju?
Jesi ti onaj sto je par puta ovdje prao sa novogradnjom i parking mjestima? Kako ne mozes shvatiti da novogradnja NEMA SVOJA PARKING MJESTA. ima garazu koja se prodaje, a ko ne kupi ili ko ima 2 auta, parkira na postojeca dzabna parking mjesta oko zgrade. U kojem svijetu ti zivis ?
Haris.ba

#21819 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

talijan97 wrote: 14/11/2025 09:30 Ovo moze spustiti samo nova globalna recesija, rat u BiH.
Pa u tim slucajevima trziste zamire. Prodaje samo ko mora. I ceka se oporavak.

Sta ti znaci i da cijena padne na 1000KM po kvadratu ako se proda 2 stana mjesecno.
Trappist wrote: 14/11/2025 09:32
Joj kralju pokusavas biti pametan, ali ti slabo ide. Sutra kad bude redukcija vode svaku noc i kad budes vozio od ilidze do skenderije 2 sata, opet tako reci ja i, sta treba zabraniti izgradnju?
Jesi ti onaj sto je par puta ovdje prao sa novogradnjom i parking mjestima? Kako ne mozes shvatiti da novogradnja NEMA SVOJA PARKING MJESTA. ima garazu koja se prodaje, a ko ne kupi ili ko ima 2 auta, parkira na postojeca dzabna parking mjesta oko zgrade. U kojem svijetu ti zivis ?
Treba biti sposoban i praviti se pametan. Ima ih koji nisu sposobni ni to. Ne bih ih sad imenovao.

Sto bi bila redukcija vode? Prije pocetka popravki vodovodne mreze 70% vode koja krene sa Baceva je odlazilo u zemlju. Znaci, vode ima za cca.milion stanovnika bez novih bunara.
To sto se godinama nije ulagalo u vodovod je argument - da se ulaze u vodovod. I to se sada i radi.

Ne znam kako ne mozes razumjeti da svaka novogradnja ima 1 garazno mjesto po stanu.

Vlasnik stana nije duzan to mjesto kupiti. I sta je problem sto parkira na dzabna mjesta ako ih ima?
Poenta je da parking mjesto postoji. Ne prave se novogradnje bez parking mjesta. To je ono sto je bitno.
Ako ima dzabnih mjesta oko zgrade, znaci da - infrastrukture ima. Ne mozes parkirati negdje ako prostora nema.

I znam. Opet neces skontati. Ali, hajde.
Trappist

#21820 Re: Cijene stanova All about

Post by Trappist »

Haris.ba wrote: 14/11/2025 09:33
talijan97 wrote: 14/11/2025 09:30 Ovo moze spustiti samo nova globalna recesija, rat u BiH.

Sta ti znaci i da cijena padne na 1000KM po kvadratu ako se proda 2 stana mjesecno.
Treba biti sposoban i praviti se pametan. Ima ih koji nisu sposobni ni to. Ne bih ih sad imenovao.

Sto bi bila redukcija vode? Prije pocetka popravki vodovodne mreze 70% vode koja krene sa Baceva je odlazilo u zemlju. Znaci, vode ima za cca.milion stanovnika bez novih bunara.
To sto se godinama nije ulagalo u vodovod je argument - da se ulaze u vodovod. I to se sada i radi.

Ne znam kako ne mozes razumjeti da svaka novogradnja ima 1 garazno mjesto po stanu.

Vlasnik stana nije duzan to mjesto kupiti. I sta je problem sto parkira na dzabna mjesta ako ih ima?
Poenta je da parking mjesto postoji. Ne prave se novogradnje bez parking mjesta. To je ono sto je bitno.
Ako ima dzabnih mjesta oko zgrade, znaci da - infrastrukture ima. Ne mozes parkirati negdje ako prostora nema.

hajd evo pokusaj odgovoriti samo normalno na ovo. Reci mi jedan dio grada, osim mozda dobrinje, gdje mozes normalno parkirati auto radnim danom u 18:00 sati? Govorim o malti, grbavici, sad i alipasinom, o gradu da i ne pricam, cengic vili, da nadjes bez problema parking mjesto u krugu od 200-300 m od zgrade ?
Haris.ba

#21821 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Trappist wrote: 14/11/2025 09:56 hajd evo pokusaj odgovoriti samo normalno na ovo. Reci mi jedan dio grada, osim mozda dobrinje, gdje mozes normalno parkirati auto radnim danom u 18:00 sati? Govorim o malti, grbavici, sad i alipasinom, o gradu da i ne pricam, cengic vili, da nadjes bez problema parking mjesto u krugu od 200-300 m od zgrade ?
U svim novogradnjama koje su se napravile po pravilima sa garazama, kupis i imas parking.

Je li pricamo o novogradnjama?

Kakve to ima veze sa starim naseljima koja su gradjena po prijasnjim standardima?

Ne mozes kriviti novogradnju za to sto su prijasnji standardi izgradnje i ekonomski standardi bili takvi kakvi su bili.

Kakve veze ima lik koji zivi u zgradi iz 1950.na Grbavici sa novogradnjom? Zato sto Tito nije njemu napravio parking niko ne moze nista vise da napravi?
Bravo.
Trappist

#21822 Re: Cijene stanova All about

Post by Trappist »

okej, trolas, trebao sam biti pametniji pa prije skontati.
:thumbup:
Pandakonda

#21823 Re: Cijene stanova All about

Post by Pandakonda »

Nije covjek nista pogresno rekao. Vecina zgrada u tim naseljima je starogradnja gdje se gradilo po tadasnjim standardima i ocekivanjima. A danas skoro svaka kuca ima po 2 auta.

Problem je kako dodati nove parkinge u ta naselja. Malta je pogtovo kriticna
moimoi

#21824 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Godinama sam se pitala koji komad budale moras biti da ovako nesto napravis bilo gdje, a kamo li na zgradi i to na 16. sp.

Image

Danas naletih na ovo

https://olx.ba/artikal/71799368

Po ovoj konstrukciji sto se vidi kroz prozor..to je taj stan :D
Dame i gospodo.. imamo pobjednika u dizajnu interijera :D. Kako upropastiti stan.
A cijenu necu ni komentarisati :lol:
Sid the sloth

#21825 Re: Cijene stanova All about

Post by Sid the sloth »

Trappist wrote: 14/11/2025 09:56
Haris.ba wrote: 14/11/2025 09:33

hajd evo pokusaj odgovoriti samo normalno na ovo. Reci mi jedan dio grada, osim mozda dobrinje, gdje mozes normalno parkirati auto radnim danom u 18:00 sati? Govorim o malti, grbavici, sad i alipasinom, o gradu da i ne pricam, cengic vili, da nadjes bez problema parking mjesto u krugu od 200-300 m od zgrade ?
Kamo srece da se nigdje u gradskim zonama nema mjesta za parkirati, da se koristi biciklo, gradski saobracaj, itd.
Nadam se da cemo ici prema tome, jer ovaj cirkus sa autima je nepodnosljiv. Sve po jedno u auto, lagano mobitel u ruku i idemo praviti guzvu.
Post Reply