Istina o Bogu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Zehran82

#2376 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Josip321 wrote: 29/10/2025 23:56
Zehran82 wrote: 29/10/2025 23:05
teodati wrote: 29/10/2025 21:40 ---
O Bibliji pojma nemaš, a ne razumiješ ni Kuran do kraja, o čemu onda da razgovaramo, nisi kompetentan za takve rasprave, tako da na tvoje dječje postove nema smisla više odgovarati, lijep pozdrav. :)
dobro moj premudri mnogobozac :)
Kolega ti post iznad citira Kur'an: "
-Chesterfield- wrote: 29/10/2025 22:41
Kur’an opisuje ovaj proces u stilu prilagođenom ljudskom razumu: Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bile jedna cjelina, pa smo ih Mi rastavili, što se može razumjeti kao Božija volja da stvori prostor, vrijeme i materiju iz prvobitne cjeline, što odgovara ideji da je svemir nastao iz jedinstvenog početnog stanja.
To mi je Kraljevsko Mi....edukuj se vise majka mu stara....kako ste takve neznalice....

Izraz „kraljevsko Mi” ili na latinskom pluralis maiestatis znači doslovno „množina veličanstva”.
To je jezički oblik u kojem jedna osoba govori o sebi u množini, obično da bi izrazila dostojanstvo, vlast, autoritet ili uzvišen položaj.

📖 Značenje

Kada vladar, papa, sudac ili visoki dostojanstvenik kaže:

„Mi smo odlučili...”
ili
„Mi mislimo da...”

— iako govori samo o sebi, koristi „Mi” umjesto „Ja” da pokaže da govori u ime države, naroda, Božanskog autoriteta ili funkcije koju predstavlja.

🏰 Primjeri

Kraljevi i carevi:
„Mi, Elizabeta Druga, po milosti Božijoj, kraljica Ujedinjenog Kraljevstva...”

Pape:
„Mi proglašavamo ovo dogmom vjere...”

U islamskom kontekstu (arapski jezik):
Kada se u Kur’anu Allah izražava sa „Mi” (نحن), to se ne odnosi na više bogova (što bi bio politeizam), nego na Božansko veličanstvo i moć — dakle, Božanski plural, a ne stvarni množinski broj.
👉 To je isti princip: pluralis maiestatis — izražavanje veličine i časti u množini.

🔹 Ukratko
Termin Značenje
Pluralis maiestatis Množina veličanstva – kada jedna osoba govori u množini radi dostojanstva
Kraljevsko Mi Upotreba „Mi” umjesto „Ja” kod vladara, papa, sudaca, i u Božanskom govoru
Svrha Naglasiti veličinu, autoritet ili kolektivnu ulogu funkcije, a ne brojnost
teodati

#2377 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

-Chesterfield- wrote: 29/10/2025 22:41
teodati wrote: 29/10/2025 21:44
-Chesterfield- wrote: 28/10/2025 23:38

Jesi li šta načuo ko dolazi za par dana? Kometa, vanzemaljci ili vansvemirci? Nasa navodno još nije sigurna. Možda imaš informacije od svjetlosnih bića?
Doći će sigurno svjetlosna bića opet na Zemlju, ali ne još sada, prvo ljudi moraju naučiti kako je sve nastalo, zakone koji vladaju u multiprostor-vremenima, osnovne stvari, tek tada će biti spremni da shvate tko im zapravo dolazi, prije ne, e da.
Šta kažu svjetlosna bića? Je li ovako bio početak?

Na početku sva materija i energija vidljivog univerzuma bila je sabijena u izuzetno gusto stanje, u jednom malom volumenu koji je mnogo manji od jezgra atoma, toliko da se ne može vidjeti golim okom. Fizički zakoni koje danas poznajemo, posebno kvantna gravitacija, tada nisu bili primjenjivi, pa precizna veličina tog stanja ostaje nepoznata.

U tom ranom trenutku svemira postojala su temeljna polja poput Higgsovog polja. Higgsovo polje, eksperimentalno potvrđeno 2012. godine, daje masu elementarnim česticama kroz interakciju s njim, ali nije sama materija i ne objašnjava nastanak svemira. Ono je dio strukture koju Bog postavlja u svemiru. Bez polja koje daje masu, protoni, neutroni i elektroni ne bi mogli formirati atome i materiju kakvu poznajemo.

Kur’an opisuje ovaj proces u stilu prilagođenom ljudskom razumu: Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bile jedna cjelina, pa smo ih Mi rastavili, što se može razumjeti kao Božija volja da stvori prostor, vrijeme i materiju iz prvobitne cjeline, što odgovara ideji da je svemir nastao iz jedinstvenog početnog stanja.

Iz naučne perspektive Higgsovo polje i druge kvantne strukture svemira postoje od samog početka i kroz Božiju volju omogućavaju da se iz prvobitnog stanja formira masa i sve što danas vidimo. Na taj način Bog stvara svemir iz nepostojanja u ono što poznajemo, održavajući zakone fizike koje je On postavio.

Zaključno, spoj naučne i Kur’anske perspektive može se sažeti ovako: sve materija i energija svemira proizašle su iz prvobitnog stanja, Bog je stvorio temeljne zakone i polja, a kroz njih je omogućeno postojanje svemira kakvog danas poznajemo. Ovo je potpuno u skladu s naukom, a istovremeno reflektuje Božije stvaranje opisano u Kur’anu.
Nikakvo gusto stanje materije i energije nije bilo u početku, jer nije postojala nikakva ni materija ni energija, a ni bilo koja polja, cjelina koju opisuje Kuran su svjetlosna bića, dakle izdaleka je izgledalo kao jedna cjelina prije stvaranja svemira, a onda se to sve raširilo, na pojedina područja, danas to zovemo galaksijama, a opet se u svakoj galaksiji to širilo i napravljeni su zvjezdani sustavi poput našega Sunčeva sustava, tako je to bilo.

Znači, laički rečeno, svjetlosna bića su od svoje jedne cjeline, koja je bila jedinstvena, šireći tu cjelinu svuda, dakle na sve strane po prostoru, pravila manje cjeline, pa kako su to sve širili, te manje su opet napravile još manje, sve do planetarnih sustava.

Zato se kaže u Kuranu "MI smo rastavili", koga to, pa cjelinu, naravno, jer nema tko drugi to napraviti, e da. :)
teodati

#2378 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Pošto uzrok svega nije osobno biće, već upravo suprotno, za nas ljude najvažnije je tko je glavni u našem svijetu, dakle u našoj dimenziji, koje je to biće vladar naše dimenzije, a pošto ima više religija, jasno je da sve ne mogu biti u pravu, već samo jedna, i to ne u svemu, već samo u tome tko je glavni, i tko nam zbilja može dati život poslije ovoga života.

Kandidate za glavnoga u našem prostor-vremenu ima više, pa eto nekih ( ako netko misli da ima još neki, slobodno neka ovdje iznese, dapače):

-Višnu
-Šiva
-Šakti
-Krišna
-Jahve
-Buda
-Zeus
-Odin
-Isus Krist
-Alah
-Sai baba

Samo je jedan odgovor točan, dakako, ali koji, e da? :?
Dozer

#2379 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Nijedan.
A, ako cemo birati najbolje.dokumentovanog onda Visnu, a noze i Siva.

Isus nije sigurno, i to iz gomile razloga.
teodati

#2380 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Dozer wrote: 01/11/2025 17:28 Nijedan.
A, ako cemo birati najbolje.dokumentovanog onda Visnu, a noze i Siva.

Isus nije sigurno, i to iz gomile razloga.
Imaš pravo na svoje mišljenje, ali da li je to istina ćeš saznati, bez brige, kao i svaki čovjek koji je ikada postojao, prije ili kasnije osobno ćeš se morati susresti sa Silom koja te je napravila, to ne možeš izbjeći, jer si stvoren, nisi ni sam nastao, a još manje slučajno, dapače. 8-)
Dozer

#2381 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Eh...a sta bi s vansvemircima, svjetlosnim bicima, itd...?
Sad je "Sila"...?

Odgledao Star Wars u medjuvremenu?
teodati

#2382 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Dozer wrote: 02/11/2025 13:25 Eh...a sta bi s vansvemircima, svjetlosnim bicima, itd...?
Sad je "Sila"...?

Odgledao Star Wars u medjuvremenu?
To je sve jedno te isto.
Dozer

#2383 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Znaci, cekamo Jodu, Dart Wejdera i kompaniju...
teodati

#2384 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Dozer wrote: 02/11/2025 20:38 Znaci, cekamo Jodu, Dart Wejdera i kompaniju...
Vansvemirci nemaju materijalni oblik, jer Sila nema oblika, ali može uzeti bilo koji materijalni oblik, najsličnija je biću Q, iz "Zvjezdanih staza".

https://hr.wikipedia.org/wiki/Q_(Zvjezdane_staze)

Koliko li samo Vanzemaljskih vrsta ima u tim serijama, nije to plod ljudske mašte, dapače.

Sva ta bića su Vansvemirci (ili Sila, ili Svjetleća bića, kako god to zvali, o istome se radi), napravili prije nas ljudi, mi smo posljednji na popisu, ali smo vrhunac materijalnoga svijeta, dakako kada će naša tijela biti savršena, kao što su to imali i prvi ljudi, e da. :thumbup:
Dozer

#2385 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Ti si bas u nekom svom filmu, dapace...
Zehran82

#2386 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 03/11/2025 19:25 Ti si bas u nekom svom filmu, dapace...
lik je puko jedan kroz jedan....to sam odavno primjetio. :)
teodati

#2387 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

I ti si u istom, ali to još ne znaš, samo kažem.

Malo razmisli o tome da sve što čovjek napravi iz mozga dolazi, a mozak je stroj, a tko mozgom upravlja, jel?

SF, je i te kako realan svijet, mi ljudi još tome nismo dorasli, ali ćemo biti, naravno, prvo se bajki o postanku moramo osloboditi, dječja vjerovanja ne mogu u vječni život, dapače. 8-)
Last edited by teodati on 04/11/2025 19:56, edited 1 time in total.
teodati

#2388 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 04/11/2025 09:34
lik je puko jedan kroz jedan....to sam odavno primjetio. :)
Haha, a to mi govori netko tko vjeruje u nepostojeće vječno svjesno biće, koje je oksimoron, proturječje u sebi samome, no dobro, jednom ćeš valjda prestati vjerovati u bajke i odrasti, što prije to bolje, e da. :thumbup:
teodati

#2389 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Istina o Bogu je ta da u prvom redu nije neko svjesno osobno biće, možda to neki konačno zapamte, da ne moram na svim temama to ponavljati.

Dakle istina o Bogu kosi se sa vjerovanjima danas postojećih religija, jer su religije krivo shvatile poruke u svojim takozvanim "svetim" knjigama.

Istina je da je Bog i vječan, i oduvijek, i zauvijek, i beskonačan u prostoru i vremenu, i izvan prostora i vremena, i transcendentan i imanentan, jednak i u onome najmanjemu i u onome najvećemu, uzrok nastanka i prostora i vremena, i svijesti, i energije, i materije, ali sve to nisu svojstva nekog osobnog bića, dapače.

O kome se točno radi napisao sam više puta baš ovdje na filozofiji, na temi "teorija svega", pa neću ponavljati, koga zanima može to pročitati.

Dakle postoji Bog kao uzrok svega, ali nije onakav kakvim Ga opisuju današnje religije, sva ta svojstva ima jedino NIŠTA, e da. 8-)
teodati

#2390 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Saborima u Niceji 325 godine i u Carigradu 381 godine, donesena je dogma o Trojstvu, naredilo se tada to vjerovati svim kršćanima, i to vjerovanje koje se zove nicejsko -carigradsko danas prihvaća velika većina kršćana:

https://hr.wikisource.org/wiki/Nicejsko ... vjerovanje

Vidljivo je da se to vjerovanje bitno razlikuje od apostolskog vjerovanja:

https://molitva.com.hr/apostolsko-vjerovanje

Dakle, istina je da ni Isus a ni Apostoli nisu učili nikoga da su Bog neke tri jednake vječne osobe, kao što se to danas propovijeda, kako se vidi to su ljudi tako shvatili, a nitko se ne pita jesu li krivo shvatili, možda bi bilo bolje vratiti se vjeri Apostola, a ne forsirati na silu ljudske izmišljene tvrdnje o Bogu, a kojih nema u Bibliji!

Kod Apostolskoga vjerovanja, u što su sami Apostoli vjerovali, se ne tvrdi da je Sin isto Bog kao i Otac, već samo da je Sin Božji.

Isto tako se Duh Sveti ne naziva Bogom kod apostolskog vjerovanja, već se samo kaže da je to Sila, Božja dakako, ali ne i vječni Bog.

To su tek tvrdnje nicejsko-carigradskog vjerovanja koje su ljudi donijeli, preko 300 godina poslije Krista, a što nema veze ni sa Biblijom, a ni sa Isusom, a ni sa Apostolima, eto. :)
Zehran82

#2391 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

evo jednog primjera ono sto sam prijer govrio kako Bog kontaktira ljude na ovom svijetu da im poruci nesto

isto ovako sam i ja dozovio nesto slicno, gdje sa dobio odgovor citajuci kuran upravo ono sto sam se pitao taj dan.

a evo i drugih ljudi kako Allah kontaktira indirektno te ljude da im dadne odgovor

znaci Mehtic je to dozivio, ja sam to dozivio, ljudi zapadnjaci su to dozivjeli u videu gore, i to su dozivljavali i ashabi u vrijeme Muhameda....

kako sad to da svi mi , niko nikoga ne poznaje a svi dozivimo istu specificnu stvar ako nije Bog indirektno nam se objavio kroz Kuran u odgovorima na nasa pitanja?
Hakiz

#2392 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 13/11/2025 19:26
Spoiler
Show
evo jednog primjera ono sto sam prijer govrio kako Bog kontaktira ljude na ovom svijetu da im poruci nesto

isto ovako sam i ja dozovio nesto slicno, gdje sa dobio odgovor citajuci kuran upravo ono sto sam se pitao taj dan.

a evo i drugih ljudi kako Allah kontaktira indirektno te ljude da im dadne odgovor

znaci Mehtic je to dozivio, ja sam to dozivio, ljudi zapadnjaci su to dozivjeli u videu gore, i to su dozivljavali i ashabi u vrijeme Muhameda....

kako sad to da svi mi , niko nikoga ne poznaje a svi dozivimo istu specificnu stvar ako nije Bog indirektno nam se objavio kroz Kuran u odgovorima na nasa pitanja?

Joj, Zehrane, ima li negdje video u kojem se ljudi mole bogu pored nekoga kome su amputirane ruke ili noge i dok se mole, njemu te ruke i noge ponovo izrastaju?

To bi bio dokaz.

Ako nema, ne zamaraj nas više :lol:
Zehran82

#2393 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Hakiz wrote: 13/11/2025 19:41 ---
Joj, Zehrane, ima li negdje video u kojem se ljudi mole bogu pored nekoga kome su amputirane ruke ili noge i dok se mole, njemu te ruke i noge ponovo izrastaju?

To bi bio dokaz.

On ako bi ti dao takav dokaz a ti ostao nevjernik, kaznio bi te takvom kazno koga nije kaznio prije , znaci umnogostrucena bi ti bila kazna.

to st osi ti trazio je malo sta su trazili nevjernici u vrijeme Muhammeda....rekli su mu vjerovat cemo ti ako ova dva brda pretvoris u zlato....

Pa je Muhammed molio Boga, dosao mu andjeo Gabriel i porucio, ako hoces pretvorit ce se dva brda u zlato, a onaj ko ostane nevjernik poslije toga bit ce strahovitom kaznom kaznjem, mnogostrukom kaznom kojeg niko nikad prije nije kaznjen.....ili da im molis za oprost da im Bog oprosti i izvede na pravi put....i onda je Muhammed pristao na ovo drugo, nije zelio da rizikuje da dobiju takvu kaznu.
Hakiz

#2394 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 13/11/2025 19:55
Hakiz wrote: 13/11/2025 19:41 ---

To bi bio dokaz.

On ako bi ti dao takav dokaz a ti ostao nevjernik, kaznio bi te takvom kazno koga nije kaznio prije , znaci umnogostrucena bi ti bila kazna.

to st osi ti trazio je malo sta su trazili nevjernici u vrijeme Muhammeda....rekli su mu vjerovat cemo ti ako ova dva brda pretvoris u zlato....

Pa je Muhammed molio Boga, dosao mu andjeo Gabriel i porucio, ako hoces pretvorit ce se dva brda u zlato, a onaj ko ostane nevjernik poslije toga bit ce strahovitom kaznom kaznjem, mnogostrukom kaznom kojeg niko nikad prije nije kaznjen.....ili da im molis za oprost da im Bog oprosti i izvede na pravi put....i onda je Muhammed pristao na ovo drugo, nije zelio da rizikuje da dobiju takvu kaznu.
Opet izgovor umjesto dokaza.

Stara priča

10 PRINT "BOG POSTOJI"
20 GOTO 10

RUN
belfy

#2395 Re: Istina o Bogu

Post by belfy »

:lol:

kaze, tako, vrli pitac neki - vjerujes li u stare narodne price? znas li da su nasi ocevi/djedovi isli do skole kilometrima pjeske kroz snijeg uzbrdo i onda se, opet, vracali kilometrima pjeske kroz snijeg uzbrdo...

sada da okrenemo plocu:
kaze, tako, vrli pitac neki - vjerujes li da je nesto novije nastalo kao bolje, kao sto recimo nijedna novija religija ne misli da je ona prije ispravna, kako onda ne vjerovati i da su one novije, koje su nastale poslije, jos bolje? oh, pa zato sto je ista rekla da je zadnja, jel?

hm, cini se kao copy/paste. ono - napravimo novu vjeru za koju cemo reci da je naprednija, za one prijasnje da su pogresne iz ovog ili onog razloga i reci cemo da je ova zadnja da ne bi morali priznavati naredne koje mogu doci i tvrditi da su naprednije...

ono, hebes grcka vjerovanja, kao i indijska ili, recimo, hinduisticka, ali zahebi i jehovine svjedoke, scientologe, pastafarijane i statijaznam... jer je samo NAS COVJEK onaj pravi. svi oni njihovi nisu pravi. mi imamo prave i istine price o Covjeku, docim je njihov Covjek mooozda i dobar, ali ne i onaj pravi... jer su nase price istinitije i nas covjek praviji, a unaprijed cemo se odreci da ce neki drugi, praviji, covjek i istinitije istine ikada moci postojati...

ili ukratko receno - pregledali smo proslost i ne svidja nam se, a sigurni smo da buducnost ne donosi nista novo. tako da je ovo istina, koju trebaju/moraju, prihvatiti svi jer bolja nije postojala i nece ni postojati... i to ti sve neko isprica prije par desetina stoljeca (u zavisnosti od vjere stoljece vise-manje) i ti se slozis sa tim. ali da bi onda stoljecima poslije koristio svu mogucu tehnologiju i sva moguca ljudska dostignuca da pokazes kako se sve to znalo prije, iako se odbija scientologija koja je nastala iz tog istog bunara. vjere i razvoja tehnologije i ljudskih dostignuca...

i onda kazu scientolozi samo postoje da uzimaju pare, a sve vjere to rade od postanka. jel neko vidio koliko Hajj kosta sada?

i, ne, ne branim scientologe, nego ih samo stavljam na vagu da ukazem na licemjernost. mozda bi bilo bolje da sam uzeo pastafarijance za primjer, ali onda ovdje "neki" ne bi razumjeli...

doduse, i ovako je moguce da ce neko tvrditi da sam sada scientolog, iako sam jasno napisao da ih ne branim, nego uzimam za primjer... :evil:
Dozer

#2396 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Then: LOOP
Arminovski

#2397 Re: Istina o Bogu

Post by Arminovski »

Zehran82 wrote: 13/11/2025 19:26 evo jednog primjera ono sto sam prijer govrio kako Bog kontaktira ljude na ovom svijetu da im poruci nesto

[yt][/yt]

[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]

Pa ljudi ste, imate istu fiziologiju, iste emocije, neće se nekome valjda ići u wc dok drugi vide dugine boje. Što ljudi što tvrde da su "umrli i vratili se" imaju istu priču o tunelu? Zato što tunel postoji ili što se mozak "gasi" polako? Što ljudi što su navodno vidjeli vanzemaljce imaju istu priču? Ako uzme ta gore djevojka 1000 Kurana, hoće li se otvoriti svi na istoj stranici? Ne znam da li razumiješ šta ti želim reći ali mozak je jako maštovita spravica. Lično iskustvo i svjedočanstva su valjda najgori oblik dokaza.
Zehran82

#2398 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Arminovski wrote: 14/11/2025 00:18
Zehran82 wrote: 13/11/2025 19:26 evo jednog primjera ono sto sam prijer govrio kako Bog kontaktira ljude na ovom svijetu da im poruci nesto

[yt][/yt]

[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]

Pa ljudi ste, imate istu fiziologiju, iste emocije, neće se nekome valjda ići u wc dok drugi vide dugine boje. Što ljudi što tvrde da su "umrli i vratili se" imaju istu priču o tunelu? Zato što tunel postoji ili što se mozak "gasi" polako? Što ljudi što su navodno vidjeli vanzemaljce imaju istu priču? Ako uzme ta gore djevojka 1000 Kurana, hoće li se otvoriti svi na istoj stranici? Ne znam da li razumiješ šta ti želim reći ali mozak je jako maštovita spravica. Lično iskustvo i svjedočanstva su valjda najgori oblik dokaza.
Što ljudi što tvrde da su "umrli i vratili se" imaju istu priču o tunelu? Zato što tunel postoji ili što se mozak "gasi" polako?
nisi ti to dobro razumio....tunel je samo portal ka drugom svijetu.

da im se prica samo zavrsava na tunelu druga bi to onda prica bila.ali prodju tunel i onda dodju do drugog svijeta, raja ili pakla....

zato ti prica ne pije vode.

Ako uzme ta gore djevojka 1000 Kurana, hoće li se otvoriti svi na istoj stranici? Ne znam da li razumiješ šta ti želim reći ali mozak je jako maštovita spravica. Lično iskustvo i svjedočanstva su valjda najgori oblik dokaza.
nije to bas tako kako ti mislis....ja sam to licno dozivio.

bilo nesto jedan dan u mom zivotu, i ja sam odlucio da procitam jednu stranicu Kurana prije spavanja pa da legnem...i bas na toj stranici kao da se Bog obraca meni povodom tog slucaja.

kako objasnjavas to onda da Bog kroz snove se objavi nekim ljudima

tipa zidovu da ga poducava arapskim frazama

kako ovo objasnjavas da Bog poducava zidova arapskim frazama o islamu u snu, iako ne zna arapski ni islam? cak se i musliman sokira kad cuje ovo od zidova.

ili kada Allah vodi osobu prema islamu kroz 3 sna koji se nadovezuju, prva noc zavrsi na jednom mjestu, druga noc san nastavlja sa tog mjesta pa ide dalje, treca noc nastavi na san od druge noci da bi se pokazalo to sto se pokazalo.

Lično iskustvo i svjedočanstva su valjda najgori oblik dokaza.
ne slazem se, jer ako imas mnostvo svjedocanstava ljudi koji ne poznaju jedni druge a govore o istoj stvari, onda to dobiva na tezini.
Arminovski

#2399 Re: Istina o Bogu

Post by Arminovski »

@Zehran82 Argument dobija na težini ako se više ljudi slaže? Istom logikom ti nisi u pravu jer kršćana ima više nego muslimana. Da nije tako teo bi bio u pravu samo na osnovu toga jer je sam.

Hajmo se vratiti na prvobitna pitanja da ne preskačemo i da ne pričamo lično, kome pije vode, kome ne, da ne ispadne na kraju ko u svim drugim diskusijama, ad hominem napadi. Može?

Da dotični imaju istu priču nakon tunela, poklapala bi se svjedočenja skroz a ne poklapaju se ili su maglovita pa se vjerujem mogu i tumačiti kako kome sjeda. Zar ne? Zašto me možeš prihvatiti alternativno objašnjenje koje nauka daje, o tim navodnim tunelima?

I ako se vratimo djevojci koju si pominjao, da ona u tom trenutku uzme 1000 Kurana i pusti ih da padnu na isti način da li bi se svi ili većina otvorili na istoj stranici pa da se bez dvojbe može reći, nije slučajnost?
Zehran82

#2400 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Arminovski wrote: 14/11/2025 11:02 @Zehran82 Argument dobija na težini ako se više ljudi slaže? Istom logikom ti nisi u pravu jer kršćana ima više nego muslimana. Da nije tako teo bi bio u pravu samo na osnovu toga jer je sam.

Hajmo se vratiti na prvobitna pitanja da ne preskačemo i da ne pričamo lično, kome pije vode, kome ne, da ne ispadne na kraju ko u svim drugim diskusijama, ad hominem napadi. Može?

Da dotični imaju istu priču nakon tunela, poklapala bi se svjedočenja skroz a ne poklapaju se ili su maglovita pa se vjerujem mogu i tumačiti kako kome sjeda. Zar ne? Zašto me možeš prihvatiti alternativno objašnjenje koje nauka daje, o tim navodnim tunelima?

I ako se vratimo djevojci koju si pominjao, da ona u tom trenutku uzme 1000 Kurana i pusti ih da padnu na isti način da li bi se svi ili većina otvorili na istoj stranici pa da se bez dvojbe može reći, nije slučajnost?
@Zehran82 Argument dobija na težini ako se više ljudi slaže? Istom logikom ti nisi u pravu jer kršćana ima više nego muslimana. Da nije tako teo bi bio u pravu samo na osnovu toga jer je sam.
nisi razumio...

ne radi se to ako se vise ljudi slaze....nego ako masa ljudi govori jednu specificnu stvar a niko nikoga ne poznaje...

naprimjer, ako masa ljudi govorio da je imao life review u svom NDE....to je extremna specificnost u tom njihovom dozivljaju, ako mnogo od njih to prozive kroz NDE....to onda dobicva na tezini....

ne radi se to u fazonu, eto masa krscana vjeruje da je Isus Bog pa zato sto ih je puno sto tako vjeruju mora da je tako...ne , to tako ne funkcionise....
ovdje se radi o dozivljaju kroz NDE i nema veze sa vjerovanjima, zato to se dvoje ne moze sporediti, iskustvo NDE i necije usaglasavanje na vjerovanju nije ista stvar.

ja slusam sta doktori, profesori i istrazivaci kazu po tom pitanju...

pazi sad ovo, da oni koji iskuse NDE svi kazu da vide tunel, i da ostano samo na tome...da niko nista ne prica o Raju, paklu, andjelima itd

to onda bi bilo kod mene skepticno, dali se tu radi o mozgu i ocima koji varaju , koji percipiraju svjetlost kao tacku pa imaju osjecaj da se radi o tunelu...to bi totalno validno bilo kao objasnjenje, i njihova prica ne bi imala toliku tezinu

al hajde ti sad budi faca i iskren prema sebi i poslusaj sta doktor istrazivac prica sta je sve saznao o tome kroz analize i istrazivanja o tome sta im se sve desava, on je broj 1 u svijetu sam Parnia
poslusaj

hocu da pogledas cijeli video, sta prica, JAKOOO interesantno i za tebe je ovo sto ces cuti...a ne budes li poslusao, nemoj molim te sa mnom diskutovati o ovoj temi, nisi onda iskren ni prema sebi ni prema meni. poslusaj pa mi se javi i reci ako se sa necim ne slazes sto prica Parnia u tom intervjuu.

slucajnost iskljucujemo iz razloga sto sam ja licno dozivio, drugi su dozivjeli cak i nemuslimani, i cak u vrijeme poslanika MUhammeda njegovi sljedbenici su to isto tako dozivjeli.

znaci vidimo pojavu tog fenomena kroz 1400 godina
Post Reply