To mi je Kraljevsko Mi....edukuj se vise majka mu stara....kako ste takve neznalice....Josip321 wrote: ↑29/10/2025 23:56Kolega ti post iznad citira Kur'an: "-Chesterfield- wrote: ↑29/10/2025 22:41
Kur’an opisuje ovaj proces u stilu prilagođenom ljudskom razumu: Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bile jedna cjelina, pa smo ih Mi rastavili, što se može razumjeti kao Božija volja da stvori prostor, vrijeme i materiju iz prvobitne cjeline, što odgovara ideji da je svemir nastao iz jedinstvenog početnog stanja.
Izraz „kraljevsko Mi” ili na latinskom pluralis maiestatis znači doslovno „množina veličanstva”.
To je jezički oblik u kojem jedna osoba govori o sebi u množini, obično da bi izrazila dostojanstvo, vlast, autoritet ili uzvišen položaj.
Kada vladar, papa, sudac ili visoki dostojanstvenik kaže:
„Mi smo odlučili...”
ili
„Mi mislimo da...”
— iako govori samo o sebi, koristi „Mi” umjesto „Ja” da pokaže da govori u ime države, naroda, Božanskog autoriteta ili funkcije koju predstavlja.
Kraljevi i carevi:
„Mi, Elizabeta Druga, po milosti Božijoj, kraljica Ujedinjenog Kraljevstva...”
Pape:
„Mi proglašavamo ovo dogmom vjere...”
U islamskom kontekstu (arapski jezik):
Kada se u Kur’anu Allah izražava sa „Mi” (نحن), to se ne odnosi na više bogova (što bi bio politeizam), nego na Božansko veličanstvo i moć — dakle, Božanski plural, a ne stvarni množinski broj.
Termin Značenje
Pluralis maiestatis Množina veličanstva – kada jedna osoba govori u množini radi dostojanstva
Kraljevsko Mi Upotreba „Mi” umjesto „Ja” kod vladara, papa, sudaca, i u Božanskom govoru
Svrha Naglasiti veličinu, autoritet ili kolektivnu ulogu funkcije, a ne brojnost