Edouard wrote: ↑13/11/2025 00:50
To je ukratko sposobnost
poimanja, logičkog mišljenja, zaključivanja i rasuđivanja, ono osnovno šta je karakteristično za razum.
Znaci, za tebe je sasvim logicna i razumna tvrdnja da je Isus umro, a onda uskrsnuo onako kako to religija opisuje?
Za mene, ipak, postoje neka druga, daleko logicnija i razumnija objasnjenja, a koja se desavaju i danas. Naravno, pod uslovom da je zaista ustao iz one pecine, a ne da ga je neko sklonio kako bi se kasnije formirala fama oko toga.
Sta mislis o ovome, da li je iole logicnije - Mozda nije ni bio zaista mrtav kada su ga skinuli s eksera i sklonili s vrucine, nego je dozivio samo klinicku smrt? Nakon sto se trznuo u hladnoj pecini, malo dozvao, ustao je i zbrisao negdje, i sakrio se. Onda ga je Pavle vidjeo nekad negdje na sekundu, i pocela je promocija njegovog usksrnuca.
A on se do kraja zivota negdje krio, da ga opet ne bi zakucali ekserima.
Klinicku smrt je moj stric dozivo 2x, vjerovao ili ne. Oba puta zavrsio u mrtvacnici, i oba puta ustao. Prvi put nakon 2h, drugi put nakon 5-6h. Oba puta onaj jadnik sto je bio dezurni padao u nesvijest kad mu se ovaj ukazao umotan u carsaf kojim je bio pokriven
Treci put su ga 2 dana drzali u bolnickom krevetu, ali nije se vise dizao.
Krivo, ne zove se vjera zato šta nije razumna i, svakako držim da je moje vjerovanje razumno.
U Bibliji kao vjerskoj knjizi sigurno ima nerazumljivih stvari, ali nije zato nerazumna poput materijalističkog ateizma u kojem se vjeruje, ali ne dokazuje, tj. nema veze s naukom, a ni zdrav razum na to ne upućuje, kako već rekoh, da iz materijalnog nastaje nematerijalno, iz nerazumnog razumno, iz neživog živo, iz nesvjesnog svjesno.
Hm... Znaci, cisto logicki - ako vjerujemo u Deda Mraza, vile i vilenjake, Petra Pana, Spidermena, ili bilo sta drugo, to je sasvim razumno vjerovanje?
Nauka ne dokazuje da iz materijalnog nastaje nematerijalno (sto je pogresna postavka, jer ne moze iz materije NASTATI nematerijalno, nego materija moze samo nestati)? Kako bi ti onda objasnio nase raspadanje i nestajanje mesa i organa nakon smrti, gdje nakon nekog vremena ostanu samo kosti, a i one isceznu nakon malo vise vremena? Ili raspad meteora koji vecinom nestane na putu kroz atmosferu, jer sagori? itd.itd.
Nemam tu ja sam sebe šta uvjeravati. Nauka je ta koja opovrgava da iz same materije može nastati navedeno: nematerijalno, razumno, živo, svijest.
I, na taj način materijalistički koncept stvarnosti koji zagovaraju ateisti zapravo samo je jedna pogrešna metafizika.
Gdje i na koji nacin nauka ovo tvrdi, da iz materijalnog ne moze nastati razumno, zivo, svijest? Da nisi malo polupao loncice?
Imas li ikakav dokaz nematerijalne svijesti, osim ako mislis da svijest postoji sama, bez materije? Ili bilo cega zivog nematerijalnog?