AMERIKA

Post Reply
Osmi Socrates

#16576 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Ništa meni ovi prošli izbori ne govore. Demokrate uglavnom dobili ono što su i trebali dobiti. Da nisu dobili, onda bi došao u pitanje i smisao postojanja same stranke.

Kako će se sve završiti na ozbiljnijim izborima, vidjećemo.

I ovo oko krivljenja za shutdown mi je komično. Amerikanci su uglavnom ravnopravno podijeljeni oko krivnje.

Ne vidim da Demokrate imaju šansu da preokrenu Senat 2026, HoR imaju šansu, ali ni to nije 100% sigurno.
dale cooper

#16577 Re: AMERIKA

Post by dale cooper »

ultima_palabra wrote: 10/11/2025 16:21
Osmi Socrates wrote: 10/11/2025 16:11 To je igranje politike životima ljudi, jer kad je government shutdown u pitanju barem je to jasno. Igraš se životima ljudi. Na više načina.
Poenta price je da vecina mora dati nesto manjini da bi dobila njihove glasove. Ovdje vecina nije htjela uopste da pregovara. I onda se opet nadje nekoliko njih iz manjine da popusti. Iako vecina ima vise toga za izgubiti.
Upravo tako. Ali stvar je u tome što republikanci nemaju nikakav drugi plan za medicaid, ali im bez obzira ovaj Obamin smeta i hoće da ga
sjebu do kraja.
Osmi Socrates

#16578 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Čak i da oba doma preokrenu, Demokrate će vrijeme gubiti na još jedan Trump impeachment, k'o da gledam. Nema šanse da ga osude u Senatu, ali će, svejedno, gubiti vrijeme na to.

I možda zvuči pregrubo, ali bi možda glasače do kraja opametilo da se Republikancima dozvoli da potpuno unište ACA.

Da su produžili shutdown, ACA bi istekao u decembru svejedno.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16579 Re: AMERIKA

Post by Truba »

Nasli su 8 postenih ljudi
U ds
Sigurno ih ima jos patriota ali imaju strah od radikala s lijeva
jeza u ledja

#16580 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

dale cooper wrote: 10/11/2025 15:59 Nije bilo nikakvog razloga da se u ovom momentu okonča shutdown.
Pa nije bas da nema nikakvog razloga. Milioni ljudi se pate na razne nacine i situacija je sve gora iz dana u dan. Negdje procitah 1 u 8 Amera dobijaju ove SNAP benefite. :shock: Aerodromi ukidaju letove jer kontrolori leta ne dobijaju placu. Pun kurac dodatnih federalnih uposlenika su poslani kuci ili mescini dobijali i otkaze. Jos prije sedmicu dana je neki veliki (inace pro-Demokratski) sindikat trazio da ovi ukinu shutdown. Kao sto spomenuh - stranka koja inicira shutdown nikad ne dobije sta trazi i uvijek ovako zavrsi - da podvuku rep.

Ja sam iz pocetka shvatio ovaj shutdown kao nacin da Demokrate pokazu da nesto bar rade kontra Trumpovog demoliranja svega, a pricu o zdravstvenom osiguranju kao najbolji cip za pregovore, tj. trazenje necega zauzvrat. Hocu reci motiv im je bio generalna borba protiv Trumpa, ne nuzno zdravstveno osiguranje.

Tacno je da je shutdown imao dosta negativnog efekta na popularnost Trumpa, ali nije da se desio bez zrtava, tj. ljudi koji su se patili.

Meni smrdi, kao sto ti rece, na plan Schumera da isturi ovih 8 senatora koji nisu u opasnosti da izgube stolicu u narednih par godina, da dobiju neke mrvice kao koncesiju, a da Schumer i ekipa tu izadju cistih ruku.

Jedno je sigurno - velika vecina ljudi ne prati nista od ovoga i jedino sto znaju da li je njima dobro ili ne. Ako nije - za to ce kriviti administraciju. A ova epizoda, kao i milion drugih, ce biti zaboravljena u roku par mjeseci.

Popularnost Demokrata ce se i dalje mjeriti najvise sposobnoscu opiranja prema Trumpu.
Osmi Socrates

#16581 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Dogovor uključuje i neka dugoročnija plaćanja. SNAP je sad zagarantiran do kraja septembra, kao i plaćanja za vojne veterane.

Svi federalni zaposlenici koji su dobili otkaz tokom ovog shutdowna biće vraćeni na posao.
ultima_palabra

#16582 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

Osmi Socrates wrote: 10/11/2025 16:50 Ništa meni ovi prošli izbori ne govore. Demokrate uglavnom dobili ono što su i trebali dobiti. Da nisu dobili, onda bi došao u pitanje i smisao postojanja same stranke.

Kako će se sve završiti na ozbiljnijim izborima, vidjećemo.

I ovo oko krivljenja za shutdown mi je komično. Amerikanci su uglavnom ravnopravno podijeljeni oko krivnje.

Ne vidim da Demokrate imaju šansu da preokrenu Senat 2026, HoR imaju šansu, ali ni to nije 100% sigurno.
Guverner Virginie, od +2 do -15 za republikance govori dosta. A upravo ta drzava je najrelevantnija sto se tice shutdowna jer ima najvise federalnih radnika.

Prediction markets daju 71% demokratima da uzmu HoR, i isto toliko republikancima da zadrze Senat. 54% da ce demokrat biti u Bijeloj kuci 2029.
Osmi Socrates

#16583 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

I ti spominješ jednu državu od pedeset, i to upravo onu koju je Harris dobila. Ne pada mi napamet da iz Virginije izvlačim bilo kakve zaključke. Pogotovo ne iz guvernerskih izbora.

Što se tiče tih brojeva, to sam i ja isto rekao. S tim što će predsjednički do 2028. ići na neriješeno, s obzirom da ni jedni ni drugi nemaju prejakih kandidata.
Crvene_brigade

#16584 Re: AMERIKA

Post by Crvene_brigade »

Američki Vrhovni sud odbacio pokušaj rušenja odluke kojom su ozakonjeni gej brakovi...
Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država danas je odbacio zahtjev bivše okružne dužnosnice iz savezne države Kentucky da sruši povijesnu presudu iz 2015. godine kojom su u cijeloj zemlji ozakonjeni istospolni brakovi.

Sud, u kojem konzervativni suci imaju većinu od šest prema tri, odbio je žalbu Kim Davis, bivše dužnosnice koja je odbijala izdavati dozvole za brak istospolnim parovima, pozivajući se na svoja vjerska uvjerenja.

Davis je tvrdila da ju pravo na slobodu vjeroispovijesti iz Prvog amandmana američkog ustava štiti od odgovornosti, no niži sudovi i sada Vrhovni sud odbacili su njezine argumente.

Zbog uskraćivanja prava istospolnom paru Davis je osuđena na plaćanje 360.000 dolara odštete i troškova postupka.

Presuda iz 2015. označila povijesni preokret

Presuda u slučaju Obergefell protiv Hodgesa iz 2015. godine bila je povijesna pobjeda za prava pripadnika LGBT zajednice u SAD-u.
Tada je sud, s pet glasova prema četiri, utvrdio da ustavna jamstva o poštenom suđenju i jednakosti pred zakonom znače da savezne države ne smiju zabraniti istospolne brakove.

Sudac Anthony Kennedy, koji je glasao s liberalnim sucima, u obrazloženju je napisao da se gej osobe koje žele brak „nadaju da neće biti osuđene na život u samoći, isključene iz jedne od najstarijih institucija civilizacije“ te da „Ustav jamči njihovo dostojanstvo u očima zakona“.

Ukidanje te odluke omogućilo bi saveznim državama ponovno uvođenje zakona protiv istospolnih brakova.

Konzervativni suci i politički kontekst

Četiri konzervativna suca su se 2015. protivila toj odluci, a trojica su i danas članovi suda – Clarence Thomas, John Roberts i Samuel Alito.
Konzervativnu većinu dodatno čine troje sudaca koje je imenovao američki predsjednik Donald Trump tijekom svog prvog mandata.

Trumpova administracija nije komentirala slučaj dok je Vrhovni sud razmatrao žalbu Kim Davis.

Poveznice s ukidanjem prava na pobačaj

Vrhovni sud je 2022. godine ukinuo presudu Roe protiv Wadea iz 1973., kojom je bilo priznato ustavno pravo žena na pobačaj, što je u konzervativnim krugovima pobudilo nade da bi sud mogao preispitati i pravo na istospolni brak.

Današnja odluka, međutim, potvrđuje da presuda Obergefell iz 2015. ostaje na snazi.
Sanjarko

#16585 Re: AMERIKA

Post by Sanjarko »

Ogromna ulaganja Amerika treba u budučnosti jer populacija treba da skoči sa 347 cca miliona stanovnika na 421 cca miliona za relativno brzo vrijeme jedan životni vijek čovjeka.
ultima_palabra

#16586 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

Osmi Socrates wrote: 10/11/2025 18:24 I ti spominješ jednu državu od pedeset, i to upravo onu koju je Harris dobila. Ne pada mi napamet da iz Virginije izvlačim bilo kakve zaključke. Pogotovo ne iz guvernerskih izbora.

Što se tiče tih brojeva, to sam i ja isto rekao. S tim što će predsjednički do 2028. ići na neriješeno, s obzirom da ni jedni ni drugi nemaju prejakih kandidata.
Pa 2021. kad su demokrati izgubili guvernera VA se moglo vidjeti da je Biden u problemima.

Da se zna da ce se za HoR glasati po danasnjim mapama, ja bih dao demokratima i 90% sansi.
Osmi Socrates

#16587 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Virginija uvijek šeta od republikanskog do demokratskog guvernera. Tako da uopšte nije iznenađenje da su sad izabrali Demokratu.
Crvene_brigade

#16588 Re: AMERIKA

Post by Crvene_brigade »

ultima_palabra wrote: 10/11/2025 18:30
Osmi Socrates wrote: 10/11/2025 18:24 I ti spominješ jednu državu od pedeset, i to upravo onu koju je Harris dobila. Ne pada mi napamet da iz Virginije izvlačim bilo kakve zaključke. Pogotovo ne iz guvernerskih izbora.

Pa 2021. kad su demokrati izgubili guvernera VA se moglo vidjeti da je Biden u problemima.

Da se zna da ce se za HoR glasati po danasnjim mapama, ja bih dao demokratima i 90% sansi.
Trump i Republikanci doživjet će težak poraz na izborima naredne godine. Bit će dosad neviđeni potop, živi bili, pa vidjeli.
ultima_palabra

#16589 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

Osmi Socrates wrote: 10/11/2025 18:32 Virginija uvijek šeta od republikanskog do demokratskog guvernera. Tako da uopšte nije iznenađenje da su sad izabrali Demokratu.
Nije to iznenadjenje, 15% razlike je iznenadjenje.
Osmi Socrates

#16590 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Da dožive potop u Senatu mora čudo da se desi. A onda baš i nije potop, jer Senat drži puno karata u rukama.
ultima_palabra

#16591 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

Ali meni je nebulozno da se Trump postavlja kao neko ko moze otpustati radnike, ostavljati ljude bez hrane i zdravstvene zastite bez ikakve odgovornosti, i demokrati moraju pristati na njegove zahtjeve inace ce on to uraditi. Totalna hostage situation.

Sto bi demokrati stitili narod od njihovog vlastitog izbora? Pusti ga da uradi sto je naumio.
Osmi Socrates

#16592 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Tu bi ga sud trebao dovesti u red, ali, oni su izabrali da baš i ne brinu mnogo o američkom narodu.

Svejedno, ako Demokrate uzmu HoR na godinu trebalo bi doći do neke ravnoteže, jer bi i republikanski senatori trebali biti spremniji da pregovaraju. Zavisi i od jačine pobjede 2026. Ako zaprijete da možda mogu okrenuti i Senat zaključno sa izborima 2028., Demokrate bi trebali imati bolje karte za pregovore.
dale cooper

#16593 Re: AMERIKA

Post by dale cooper »

Sve pod uslovom da bude izbora 2026 i 2028 godine. :mrgreen:
Sanjarko

#16594 Re: AMERIKA

Post by Sanjarko »

dale cooper wrote: 10/11/2025 19:00 Sve pod uslovom da bude izbora 2026 i 2028 godine. :mrgreen:
Onda nema ni onog predviđanja rasta populacije u Americi. :kakoste:
Rob_Atl

#16595 Re: AMERIKA

Post by Rob_Atl »

Tesko ce senat okrenut, hajde recimo gdje imaju minimalne sanse su Texas ako se latinosi dignu, i Ohio. Malo vece sanse imaju da okrenu su Maine, i sjevernu Karolinu. Demokrate su u opasnosti u Georgiji. Dakle demokrate moraju uzeti sve da bi bili vecina.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#16596 Re: AMERIKA

Post by Velkoski »

These South Korean workers came to the US to build an EV battery plant. They left in shackles. They still want to know why
https://abcnews.go.com/US/south-korean- ... =127339620

ja mislim da hapse samo po zakonu, riiiight?
jasko_ba

#16597 Re: AMERIKA

Post by jasko_ba »

Ovaj Chuck Schumer je stvarno opicen tip, nevjerovatno :lol:
sinuhe

#16598 Re: AMERIKA

Post by sinuhe »

Osluškuje, osjeća puls naroda kako bi mu služio. Na Trumpa nije računao.
Point.

#16599 Re: AMERIKA

Post by Point. »

Uh dobar John Stewart sinoć, baš je išamarao ovih 8 odmetnutih demokratskih beskičmenjaka.
banjaluka078
Moderator

#16600 Re: AMERIKA

Post by banjaluka078 »

Post Reply