AMERIKA

Post Reply
jeza u ledja

#16551 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Velkoski wrote: 10/11/2025 05:57
Newsom Slams ‘Pathetic’ Shutdown Deal as ‘Surrender’
vrijeme je za treću partiju :oops:

naravno, sve 'centristi' 8)
:lol:

Takoe, treca partija ce magicno izbrisati postojanje svih centrista. :oops:

Lider ovih osam "prelivoda" je lik iz "trece partije".
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#16552 Re: AMERIKA

Post by Velkoski »

neće, ali nema potrebe biti na istoj strani sa repablikans lajt

i baš je smiješno i čudno kad neko lijevo orijentisan neće da glasa za Kamalu i ostatak 'centrista' :mrgreen: deja vu rasprava po hiljaditi put, nema potrebe :mrgreen:
jeza u ledja

#16553 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Velkoski wrote: 10/11/2025 07:36 neće, ali nema potrebe biti na istoj strani sa repablikans lajt

i baš je smiješno i čudno kad neko lijevo orijentisan neće da glasa za Kamalu i ostatak 'centrista' :mrgreen:
Onaj ko je lijevo orijentisan a nije htio glasati za Kamalu je na istoj strani sa republikans lajt. :oops:

Ovaj shutdown o kojem pricamo je specifican glas za specificne stvari i vrlo malo ima veze sa sirom slikom americke politike. I onako usput - bruka "centrista", ukljucujuci omrazene D lidere, su bili protiv ovog dogovora.

Ne postoji primjer government shutdowna gdje je opoziciona partija dobila ono sto trazi.
mali_balon

#16554 Re: AMERIKA

Post by mali_balon »

Naguzi Trump demokrate :izet: prodje budzet
Point.

#16555 Re: AMERIKA

Post by Point. »

Taman kad su demokrate satrale na izborima neki dan, pronađu način da se ukopaju sa ovim prelivodama. Nevjerovatno.
dale cooper

#16556 Re: AMERIKA

Post by dale cooper »

Point. wrote: 10/11/2025 05:27 Pronađe republikanska sekta 8 papaka među demokratama koji kapituliraše pred govnima.

Kakvi beskičmenjaci sjede po kongresu i senatu to je nevjervatno.

Pljuc.
Amerika sve više liči na BiH. Pronalaze se i prodaju papci kao na traci. :mrgreen:
Sanjarko

#16557 Re: AMERIKA

Post by Sanjarko »

dale cooper wrote: 10/11/2025 14:58
Point. wrote: 10/11/2025 05:27 Pronađe republikanska sekta 8 papaka među demokratama koji kapituliraše pred govnima.

Kakvi beskičmenjaci sjede po kongresu i senatu to je nevjervatno.

Pljuc.
Amerika sve više liči na BiH. Pronalaze se i prodaju papci kao na traci. :mrgreen:
Ili je Jugoslavija pa i ove ovdašnje države, a najviše Bosna, mini Amerike po što šta čemu kako jednom jedan YouTuber izjavi za nas i njih.
Rob_Atl

#16558 Re: AMERIKA

Post by Rob_Atl »

Ne mogu da vjerujem, kad 80 posto amerike krivi republikance za shutdown i imaju ih u mat poziciji oni urade ovo, i to bez ikakve garancije da ce glasat ponovo za healthcare samo su im dali rijec kao bice glasanje nekad u decembru u sta nevjerujem ni sekunde. Jedino ako ima pozitive u svemu ovome(a nema) je da ce sad Spiker onu napokon morati potvrditi u kongres, a to je glas koji fali za epstein files. :skoljka:
Osmi Socrates

#16559 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Pa nije ni ovo dugotrajno rješenje, nego do kraja januara. Tako da ako ne bude glasanja oko ACA, mogu opet isto uraditi. Jedino što su dobili kao sigurnu garanciju je da neće biti daljnjeg otpuštanja federalnih radnika i da će im biti isplaćene zaostale plaće.

Ide Thanksgiving, i shutdown više ne odgovara nikome, to je činjenica. Nakon praznika je vrijeme za zauzimanje novih rovova.

Naravno, Demokrate koje imaju veće planove za napredovanje će sada napasti ove "izdajnike". Sad se zauzimaju rovovi unutar stranke.
dale cooper

#16560 Re: AMERIKA

Post by dale cooper »

Vidim da ljudi optužuju Schumera da je orkestrirao ovo iza kulisa, jer ovih 8 senatora nisu na tapeti za re-election, pa je njih poslao da se žrtvuju. Mislim, ne znam da li je istina, ali ovo jeste klasičan potez beskičmenjaka kakav je Schumer.
jeza u ledja

#16561 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

dale cooper wrote: 10/11/2025 15:21 Vidim da ljudi optužuju Schumera da je orkestrirao ovo iza kulisa, jer ovih 8 senatora nisu na tapeti za re-election, pa je njih poslao da se žrtvuju. Mislim, ne znam da li je istina, ali ovo jeste klasičan potez beskičmenjaka kakav je Schumer.
Ne bi me uopste cudilo. Klasicna "mi bi htjeli, ali oni nam ne daju" minderaska politika.
Osmi Socrates

#16562 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Pa ne znam ja kako vi zamišljate da government shutdown može trajati unedogled, ali to nije moguće. Mislim, lako je vama pričati koji uglavnom nemate pojma o tome. Ovo je ionako najduži government shutdown u istoriji.

Kao što rekoh, nije bilo vrijeme da se u praznike ulazi sa aktivnim government shutdown-om.

Sve nakon praznika je i dalje otvoreno.
dale cooper

#16563 Re: AMERIKA

Post by dale cooper »

Nah, gotovo je ovo, prozvali su im republikanci blef i momentum je izgubljen. A ako ovu istu kartu budu koristili ponovo samo mjesec nakon ovog fijaska će samo štetiti demokratama, jer će onda njih ljudi stvarno početi okrivljivati da se igraju politike sa njihovim životima, a da ne govorimo o republikanskoj medijskoj mašineriji
Osmi Socrates

#16564 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Pa i dosada su se igrali politike ljudskim životima, i jedni i drugi. Government shutdown nije upriličen zato što Demokrate imaju bilo kakvu vlast, nego zato što postoji filibuster. Da se ne igraš politike ljudskim životima, postojanje filibustera ti ne bi smio biti izgovor za bilo šta.

Sa druge strane, ni to što imaš većinu u oba doma i držiš White House ti ne bi smio biti izgovor za ukidanje ACA benefits.

Dakle, politike se igraju obje strane.

Ono što jeste činjenica da većinu Amerikanaca ne interesira da u sezonu praznika ulaze sa blokiranom federalnom birokracijom.

I zato i jeste došlo do "dogovora".
ultima_palabra

#16565 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

Schumer svakako treba ici, i da nije to uradio lik nema nikakve vizije, a ni kontrole nad caucusom.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#16566 Re: AMERIKA

Post by Chmoljo »

Mozda je ovo priprema paljbe ako republikanci izrade, a istovremeno i strah da se bijes i na njih ne prelije jer su u sezoni praznika i najvece potrosnje novcanici prazni.

Onda hajmo naci 8 koji ce se zrtvovati.

Mislim, ovo je tesko nagadjanje, al eto nada se covjek da demsi imaju nekakvu strategiju.

:lol:
Osmi Socrates

#16567 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

To je istina oko Schumera.
jeza u ledja

#16568 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

I Schumer i Jeffries.
dale cooper

#16569 Re: AMERIKA

Post by dale cooper »

Većini ljudi je to izgledalo drugačije. Republikanci, koji trenutno drže sve poluge vlasti, nisu bili u stanju da održe vladu otvorenom jer nisu htjeli da popuste sasvim razumnim zahtjevima demokrata koji su se borili da prosječni amerikanci ne ostanu bez medicaida I uspjelo je, approval rating Trumpu i republikancima se srozao, što znači da su amerikanci u njima, sasvim opravdano, vidjeli glavnog krivca. U to je došao i dodatni boost demokratama sa ovim izbornim pobjedama, a Trump je sve više počeo gubiti konce i kontrolu i prizivao je nuklearnu opciju ukidanja filibustera. Nije bilo nikakvog razloga da se u ovom momentu okonča shutdown. Ako ništa, činjenica da se približavaju praznici je bila dodatni pritisak na republikance, jer bi na svojim rukama imali totalni kolaps.
Osmi Socrates

#16570 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Ne znam ja šta se tumači kao razumno, ali o tome odlučuju glasači. Većinu stvari su glasači znali i prije predsjedničkih izbora. I izabrali su ono što su izabrali.

Ne znam kako bih se ja ponašao kao Demokrata, ali bih svakako imao i tu činjenicu na umu. Kao što bih imao na umu i da midterms dolaze i da glasači na kraju opet imaju moć da odluče kako su to Republikanci vladali prethodne dvije godine, sa većinom u oba doma i White House.

Svakako da mi se ne čini da je government shutdown od pet-šest mjeseci bilo kakvo razumno rješenje.
ultima_palabra

#16571 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

Glasaci su nezadovoljni ko god da je na vlasti, i krive ga i za sta jeste i za sta nije kriv. Kad je vec tako, drzis ga na laganoj vatri i grickas kokice.
Osmi Socrates

#16572 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

To je igranje politike životima ljudi, jer kad je government shutdown u pitanju barem je to jasno. Igraš se životima ljudi. Na više načina.
ultima_palabra

#16573 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

Osmi Socrates wrote: 10/11/2025 16:11 To je igranje politike životima ljudi, jer kad je government shutdown u pitanju barem je to jasno. Igraš se životima ljudi. Na više načina.
Poenta price je da vecina mora dati nesto manjini da bi dobila njihove glasove. Ovdje vecina nije htjela uopste da pregovara. I onda se opet nadje nekoliko njih iz manjine da popusti. Iako vecina ima vise toga za izgubiti.
Osmi Socrates

#16574 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Mi pričamo o tom gubljenju već duže vremena, a to ne izdržava nikakav test realnosti. Kako vladaju, ja bih očekivao da izgube sve do jednog glasača, međutim, to se ne dešava.

Poenta priče je da government shutdown pogoršava živote mnogih ljudi, na različite načine. Barem bi meni to bila poenta.

Koji specifično glasači krive Demokrate za shutdown, a koji Republikance je teška argumentacija. Na kraju, kao što rekoh, to je subjektivna ocjena i zavisi od raznih stvari.

Plus što se predsjedniku otvaraju mogućnosti da tokom shutdowna radi dodatnu štetu. Što je on dosljedno i radio. On ne mora opet na izbore, pa mu se i može. Dovoljno je da njegov nasljednik u Republikanskoj Stranci napravi neki (pozitivni?) odmak od njega, i opet će biti neriješeno, što se tiče predsjedničkih izbora.
ultima_palabra

#16575 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

Osmi Socrates wrote: 10/11/2025 16:31 Mi pričamo o tom gubljenju već duže vremena, a to ne izdržava nikakav test realnosti. Kako vladaju, ja bih očekivao da izgube sve do jednog glasača, međutim, to se ne dešava.

Poenta priče je da government shutdown pogoršava živote mnogih ljudi, na različite načine. Barem bi meni to bila poenta.

Koji specifično glasači krive Demokrate za shutdown, a koji Republikance je teška argumentacija. Na kraju, kao što rekoh, to je subjektivna ocjena i zavisi od raznih stvari.

Plus što se predsjedniku otvaraju mogućnosti da tokom shutdowna radi dodatnu štetu. Što je on dosljedno i radio. On ne mora opet na izbore, pa mu se i može. Dovoljno je da njegov nasljednik u Republikanskoj Stranci napravi neki (pozitivni?) odmak od njega, i opet će biti neriješeno, što se tiče predsjedničkih izbora.
Bili su nedavno izbori koji su prvi test kako glasaci vide njihovu vladavinu. Znamo kako su prosli.

On ne mora na izbore, ali republikanci moraju. Taj odmak mnogi nece moci napraviti, a za one koji naprave vrlo upitno je koliko ce upaliti. Ali 2028. je daleko, 2026. treba biti u fokusu.
Post Reply