Poremećaji spavanja!
Moderator: anex
- Sanjarko
#1 Poremećaji spavanja!
Kako ovo i gdje kod nas utvrditi. Sumnjam na neki poremećaj spavanja da imam već 20 možda i više godina od puberteta od oko 15-te godine.
Na hipersomniju sumnjam, ne baš na narkolepsiju.
Jer spavam previše po 12 i više sati dnevno danima, i onda mi naleti da ne mogu da spavam kako treba satima iako sam sad i pod terapijom za sch.
A kada god sam hospitaliziran imao sam insomniju po 48 i više sati. Jednom čak preko 60 sati.
Tada nešto pukne mi u glavi, prebaci me i lupam nepovezane stvari.
Na hipersomniju sumnjam, ne baš na narkolepsiju.
Jer spavam previše po 12 i više sati dnevno danima, i onda mi naleti da ne mogu da spavam kako treba satima iako sam sad i pod terapijom za sch.
A kada god sam hospitaliziran imao sam insomniju po 48 i više sati. Jednom čak preko 60 sati.
Tada nešto pukne mi u glavi, prebaci me i lupam nepovezane stvari.
-
dudlov
#2 Re: Poremećaji spavanja!
bio je u sarajevu u bolnici koševo centar za poremećaj spavanja. išao sam i prespavao u centru jednu noć uz cjelovečernjo snimanje glave. nalaz mi nije bio uredan i dobio sam dijagnozu apneički sindrom a terapija aparat auto sipap. nažalost, centar za poremećaj spavanja je zatvoren prije koju godinu.
- Sanjarko
#3 Re: Poremećaji spavanja!
Uf jbm ga. Zabrinuo sam se jer danima nisam fizički bio okey. Glavobolje imao i puls i tlak povišen, a spavao danima 10+ i 12+ sati, čak jedan dan 16.dudlov wrote: ↑07/11/2025 13:19 bio je u sarajevu u bolnici koševo centar za poremećaj spavanja. išao sam i prespavao u centru jednu noć uz cjelovečernjo snimanje glave. nalaz mi nije bio uredan i dobio sam dijagnozu apneički sindrom a terapija aparat auto sipap. nažalost, centar za poremećaj spavanja je zatvoren prije koju godinu.
Danas ništa skoro, slabo. Samo 3 jutros sata, i maloprije kunjao 1 sat.
A pod terapijom sam. Nisam ni znao da je bila ta klinika u Sarajevu.
- Danguba
#4 Re: Poremećaji spavanja!
Nemoj da ti mi nagadjamo sta je za tebe najbolje kada ne znamo tvoju kompletnu sliku
Javi se svom doktoru i vjeruj da oni najbolje znaju
Imam i ja problema sa spavanjem jos od rata ali nosim se nekako sa tabletama. Malo stanem mucim se pa onda opet i tako
Samo doktoru.
Imam i ja problema sa spavanjem jos od rata ali nosim se nekako sa tabletama. Malo stanem mucim se pa onda opet i tako
Samo doktoru.
- Sanjarko
#5 Re: Poremećaji spavanja!
Ma znam ali ignorišu ovo, smatraju da je od terapije za sch. A mene muči ovo od 15 godine.Danguba wrote: ↑07/11/2025 13:37 Nemoj da ti mi nagadjamo sta je za tebe najbolje kada ne znamo tvoju kompletnu sliku
Samo doktoru.
Tako da doktor otpada barem šrink. Da privatno nekome odem ne znam gdje itd.
Ignorišu i druge fizičke smetnje i bolesti osim očiglednih, kao vid to jest dioptriju. Ali imam i očne floatere i po svemu sudeći blue field vision, gdje osoba vidi sjene bijelih krvnih zrnaca, nešto kao svjetlaci.
U Bosni smo, jbš ga. Čak i negdje drugo mogu da previde bolesti razne.
Nisam mislio da nagađamo mi ovdje šta mi je i sl.
Otvorio temu da vidimo gdje itd, o ovim poremećajima i sl. Nije bilo iste teme, samo kako sam vidio ima o insomniji teme.
-
kakavdanakneiskustvu
#6 Re: Poremećaji spavanja!
ja 6 sati odspavam tokom noći maksimalno, u 6 sam ustajem,a tokom noci minimalno jednom se prpbusim zbog odlaska u wc.
- Sanjarko
#7 Re: Poremećaji spavanja!
Okej ti je to. Blizu si Putina i DJ Trampa, oni po 4 sata spavaju.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑07/11/2025 15:16 ja 6 sati odspavam tokom noći maksimalno, u 6 sam ustajem,a tokom noci minimalno jednom se prpbusim zbog odlaska u wc.
Previše stvarno spavam, pa naleti manjak sna ili insomnija.
Karakteristike hipersomnije i narkolepsije je da naleti ovo u toliko vremena.
A u Bosni smo pa se pripisuje sve ovo dijagnozi tj sch.
Znam treba se terapija da se odspava malo, ali mene ovo muči odavno, od 15 godine.
Spavao u školi na nastavi, pa iz škole kada dođem opet po 2 ili 3 sata spavao. Pa navečer po 6 do 8 sati.
Nisam znao ni kome se obratiti, a nisam ni pridavao pažnju ovome.
Jbno uglavnom, deverati mi je.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#8 Re: Poremećaji spavanja!
e cuj putin i trump 4 sata spavaju...
Joj sanjarko, da te nema, trebalo bi te izmisliti..
Joj sanjarko, da te nema, trebalo bi te izmisliti..
- Sanjarko
#9 Re: Poremećaji spavanja!
Tako su i jedan i drugi govorili u intervjuima. Istina Putin je govorio da odmori malo poslije. Tramp nije.konektovan wrote: ↑07/11/2025 23:35 e cuj putin i trump 4 sata spavaju...![]()
Joj sanjarko, da te nema, trebalo bi te izmisliti..![]()
Jbga valjda puni briga, šta znam. Evo @kakavdanakneiskustvu spava oko 6 sati dnevno to je ispod prosjeka od 8 sati.
- banjaluka078
#10 Re: Poremećaji spavanja!
Donalda često uslikaju kako spava na sastancima. Đuturum, prirodno da je pospan. A hoće i slagati.
Na stranu on. Za zdravlje je bitno i u kojem periodu se spava. Kad sam dobila neke zdravstvene probleme, prvo mi je savjetovano da odlazak na spavanje bude u 22 sata.
https://krenizdravo.dnevnik.hr/zdravlje ... e-poremeti
- Sanjarko
#11 Re: Poremećaji spavanja!
Ma legnem ja ranije da spavam. Sinoć oko 20 sati zaspao, ustao i napio se vode i popio terapiju i spavao od 23 sata do 11 ujutro.banjaluka078 wrote: ↑08/11/2025 15:46Donalda često uslikaju kako spava na sastancima. Đuturum, prirodno da je pospan. A hoće i slagati.
Na stranu on. Za zdravlje je bitno i u kojem periodu se spava. Kad sam dobila neke zdravstvene probleme, prvo mi je savjetovano da odlazak na spavanje bude u 22 sata.
https://krenizdravo.dnevnik.hr/zdravlje ... e-poremeti
Znači 15 sati sam dnevno jučer spavao. To je previše.
- banjaluka078
- Peacean
#13 Re: Poremećaji spavanja!
Možda je i depresija, možda neuropsihijatra da posjetiš.
- Sanjarko
#14 Re: Poremećaji spavanja!
Tako znam danima pa mi naleti dan da slabo spavam rjeđe dva dana.
A ponekad godišnje većinom mi naleti insomnija koja zna da traje od 2 do 4 dana.
Insomnija kod mene je problem jer kad ona naleti misli mi se množe i lete još ako se nešto nepredvidivo desi eto mi belaja u vidu toga da me prebaci i da se pogubim i nepovezano pričam i sumanuto se ponašam.
Svaki put je bilo nešto i insomnija. Svaka hospitalizacija nešto bi se desilo i insomnija.
Zadnji put direktan napad Rusije na Ukrajinu, snimci onih aviona ogromnih kako napadaju i ostalo plus praćeno insomnijom.
Uvijek tako bilo. Insomnija i neki trigger.
Zato se moji boje kada slabo spavam ili kada mi insomnija naleti.
Boje se da ne završim bolnice i psihijatrije to jest hospitalizacije u istima.
Lijekove navečer odspavam, kao i malo preko dana kada mi je spavanje normalno.
A mene ovo muči od puberteta. Pretjerano spavanje.
Last edited by Sanjarko on 08/11/2025 19:02, edited 2 times in total.
- Sanjarko
#15 Re: Poremećaji spavanja!
Ma kakvi, sch mi vode, ali nisam u pubertetu imao žig sch-a. Od 15 godine do 25-te.
A spavao sa pretjerano i tada. A pod terapijom za sch sam od 2012 godine, prvo s manjom dozom da bi svaku hospitalizaciju oni meni duplali dozu.
Iako sam na prethodnim bio dobar po 2 do 3 godine skoro.
A relaps je sastavni dio svake bolesti pa i sch.
Ne znam. Znam da deveram i moji sa mnom. Majka i sestra.
Po njima sve. Jbm ti život. Gazi i ne mazi.
- banjaluka078
#16 Re: Poremećaji spavanja!
Možda je onda bolje smanjti količinu vijesti koje pratiš, manje foruma, barem podforuma politika, možda izbjegneš neke od situacija koje bi ti mogle isprovocirati relaps.
- Sanjarko
#17 Re: Poremećaji spavanja!
Da, ali u svijetu punom informacija je to nemoguće.banjaluka078 wrote: ↑08/11/2025 22:00Možda je onda bolje smanjti količinu vijesti koje pratiš, manje foruma, barem podforuma politika, možda izbjegneš neke od situacija koje bi ti mogle isprovocirati relaps.
A oni nikako ne kontaju da je relaps sastavni dio svake bolesti pa i sch-a, a ignorišu moj problem sa pretjeranim spavanjem i insomnijom i još fizičkih bolesti i smetnji osim očiglednih kao dioptrija šta mi je na jednom oku skoro 3 puta veća nego na drugom oku.
To, takva razlika u diopriji između dva oka može dovesti do sljepila.
A kada je relaps ja dođem sebi u roku dan ili dva, rijetko 3 dana.
Čim saznam datum itd, dođem sebi, i čim saznam da je okej primjerice moja majka, tada bila na putu, Dodik prijetio tada nešto s policijom i bio ovaj napad, ako se ne varam.
Moždani udar tate nisam mogao spriječiti i slično i to nije bila politika i slično.
Imao ga preda mnom, pao mi pred noge faktički.
-
BJB
#18 Re: Poremećaji spavanja!
Ja ne mogu zaspati prije 3 pola 4, nekad u 5 ili pola sest..gotovo da nemam radi čega leći..odspavam poslije posla 2-3 sata i to je to...ne osjećam se dobro nikako..
Da mi je leći u 9 navečer pa se probuditi u 4 pola 5..voljela bih više nego milion dolara..
Da mi je leći u 9 navečer pa se probuditi u 4 pola 5..voljela bih više nego milion dolara..
-
Messier
#19 Re: Poremećaji spavanja!
ti luda i ko prije 20 godina
-
Messier
#20 Re: Poremećaji spavanja!
insomnia il sto, ja jednostavno ne mogu spavati u komadu.
3 sata nocu, budjenje..normala.
3 sata me obori po danu.
naguto se tableta i savjeta, al ne mogu preko 4 nocu spojiti.
savjeta milion, dva dana ne spavam, legnem u 01, u 04 pijem kafu, dobar i naspavan,
i onda me popodne smantra, da vozim djeciji bus iz skole, razbio bih se od stub, samo se iskljucim popodne nekad
3 sata nocu, budjenje..normala.
3 sata me obori po danu.
naguto se tableta i savjeta, al ne mogu preko 4 nocu spojiti.
savjeta milion, dva dana ne spavam, legnem u 01, u 04 pijem kafu, dobar i naspavan,
i onda me popodne smantra, da vozim djeciji bus iz skole, razbio bih se od stub, samo se iskljucim popodne nekad
-
Messier
#21 Re: Poremećaji spavanja!
kazu bensedini,apaurini..jednom popio apaurin,gorila mi glava dva dana, necu to, doduse zajebo sam se, popio neki od 4 mg, konto sam gotov,mozdani slijedi.
onaj kaze zapali travu,opusti se
onaj kaze trece.
djaba, ne spavam nocu, 3 dana da sam budan, nocu ne mogu da zaspim
mozda da odselim u polarni krug, da ne znam kad je dan,kad je noc?
a cca mjesecno spavam 100 sati.
i vjecito umoran, kad krenemo na planinu, zaspim na oksigenu na prvom proplanku.
i tu spavam ko beba
onaj kaze zapali travu,opusti se
onaj kaze trece.
djaba, ne spavam nocu, 3 dana da sam budan, nocu ne mogu da zaspim
mozda da odselim u polarni krug, da ne znam kad je dan,kad je noc?
a cca mjesecno spavam 100 sati.
i vjecito umoran, kad krenemo na planinu, zaspim na oksigenu na prvom proplanku.
i tu spavam ko beba
-
snijeg_led
#22 Re: Poremećaji spavanja!
Uf bolan kako to?
javim ti se…imala insomniju godinama
javim ti se…imala insomniju godinama
-
Messier
#23 Re: Poremećaji spavanja!
ko mozda nekog oxigena nedostatak, ne znam.
kad sam na Bukoviku, spavam 15 sati u komadu i ustanem horan, zaspim u 19,ustanem u zoru il kad god
kad sam na Bjeli,naspavam se.odvalim 15 sati
u gradu se ne mogu naspavati, evo prekljucer se probudio u 07, kolko je to 40tak sati budan..kad zaspim,spavacu 2,3 sata.
ko zombi kad sam u gradu
-
Messier
#24 Re: Poremećaji spavanja!
ode cura, a ja taman kafu pristavio 
evo ezan,sabah
sto je lijep grad u ovoj jutarnjoj sumaglici
evo ezan,sabah
sto je lijep grad u ovoj jutarnjoj sumaglici
- Sanjarko
#25 Re: Poremećaji spavanja!
Šrink ništa, kaže od neaktivnosti pretjerano spavam, a za ostalo da se obratim kardiologu.
U vezi tlaka i visokog pulsa. 135/92 i 104 neki dan bilo tlak/puls.
A aktivan sam, za svoju bolest, solidno i nisam stalno za kompjuterom.
Švrljam svašta nešto od telke do muhanja po stanu.
Od sinoć pola dva do sada spavao. Maloprije ustao jedva.
Kao da me nešto obara. A imao godinama nizak i imam i sada ponekad nizak tlak.
PS. Spavao prije pola dva i to od oko 8 sati do 11. Tri sata plus sada 10, 13 ukupno.
U vezi tlaka i visokog pulsa. 135/92 i 104 neki dan bilo tlak/puls.
A aktivan sam, za svoju bolest, solidno i nisam stalno za kompjuterom.
Švrljam svašta nešto od telke do muhanja po stanu.
Od sinoć pola dva do sada spavao. Maloprije ustao jedva.
Kao da me nešto obara. A imao godinama nizak i imam i sada ponekad nizak tlak.
PS. Spavao prije pola dva i to od oko 8 sati do 11. Tri sata plus sada 10, 13 ukupno.