Poremećaji spavanja!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Sanjarko

#1 Poremećaji spavanja!

Post by Sanjarko »

Kako ovo i gdje kod nas utvrditi. Sumnjam na neki poremećaj spavanja da imam već 20 možda i više godina od puberteta od oko 15-te godine.

Na hipersomniju sumnjam, ne baš na narkolepsiju.

Jer spavam previše po 12 i više sati dnevno danima, i onda mi naleti da ne mogu da spavam kako treba satima iako sam sad i pod terapijom za sch.

A kada god sam hospitaliziran imao sam insomniju po 48 i više sati. Jednom čak preko 60 sati.

Tada nešto pukne mi u glavi, prebaci me i lupam nepovezane stvari.
dudlov

#2 Re: Poremećaji spavanja!

Post by dudlov »

bio je u sarajevu u bolnici koševo centar za poremećaj spavanja. išao sam i prespavao u centru jednu noć uz cjelovečernjo snimanje glave. nalaz mi nije bio uredan i dobio sam dijagnozu apneički sindrom a terapija aparat auto sipap. nažalost, centar za poremećaj spavanja je zatvoren prije koju godinu.
Sanjarko

#3 Re: Poremećaji spavanja!

Post by Sanjarko »

dudlov wrote: 07/11/2025 13:19 bio je u sarajevu u bolnici koševo centar za poremećaj spavanja. išao sam i prespavao u centru jednu noć uz cjelovečernjo snimanje glave. nalaz mi nije bio uredan i dobio sam dijagnozu apneički sindrom a terapija aparat auto sipap. nažalost, centar za poremećaj spavanja je zatvoren prije koju godinu.
Uf jbm ga. Zabrinuo sam se jer danima nisam fizički bio okey. Glavobolje imao i puls i tlak povišen, a spavao danima 10+ i 12+ sati, čak jedan dan 16.

Danas ništa skoro, slabo. Samo 3 jutros sata, i maloprije kunjao 1 sat.

A pod terapijom sam. Nisam ni znao da je bila ta klinika u Sarajevu.
Danguba

#4 Re: Poremećaji spavanja!

Post by Danguba »

Nemoj da ti mi nagadjamo sta je za tebe najbolje kada ne znamo tvoju kompletnu sliku
Javi se svom doktoru i vjeruj da oni najbolje znaju

Imam i ja problema sa spavanjem jos od rata ali nosim se nekako sa tabletama. Malo stanem mucim se pa onda opet i tako

Samo doktoru.
Sanjarko

#5 Re: Poremećaji spavanja!

Post by Sanjarko »

Danguba wrote: 07/11/2025 13:37 Nemoj da ti mi nagadjamo sta je za tebe najbolje kada ne znamo tvoju kompletnu sliku
Javi se svom doktoru i vjeruj da oni najbolje znaju

Imam i ja problema sa spavanjem jos od rata ali nosim se nekako sa tabletama. Malo stanem mucim se pa onda opet i tako

Samo doktoru.
Ma znam ali ignorišu ovo, smatraju da je od terapije za sch. A mene muči ovo od 15 godine.

Tako da doktor otpada barem šrink. Da privatno nekome odem ne znam gdje itd.

Ignorišu i druge fizičke smetnje i bolesti osim očiglednih, kao vid to jest dioptriju. Ali imam i očne floatere i po svemu sudeći blue field vision, gdje osoba vidi sjene bijelih krvnih zrnaca, nešto kao svjetlaci.

U Bosni smo, jbš ga. Čak i negdje drugo mogu da previde bolesti razne.

Nisam mislio da nagađamo mi ovdje šta mi je i sl.

Otvorio temu da vidimo gdje itd, o ovim poremećajima i sl. Nije bilo iste teme, samo kako sam vidio ima o insomniji teme.
kakavdanakneiskustvu

#6 Re: Poremećaji spavanja!

Post by kakavdanakneiskustvu »

ja 6 sati odspavam tokom noći maksimalno, u 6 sam ustajem,a tokom noci minimalno jednom se prpbusim zbog odlaska u wc.
Sanjarko

#7 Re: Poremećaji spavanja!

Post by Sanjarko »

kakavdanakneiskustvu wrote: 07/11/2025 15:16 ja 6 sati odspavam tokom noći maksimalno, u 6 sam ustajem,a tokom noci minimalno jednom se prpbusim zbog odlaska u wc.
Okej ti je to. Blizu si Putina i DJ Trampa, oni po 4 sata spavaju.

Previše stvarno spavam, pa naleti manjak sna ili insomnija.

Karakteristike hipersomnije i narkolepsije je da naleti ovo u toliko vremena.

A u Bosni smo pa se pripisuje sve ovo dijagnozi tj sch.

Znam treba se terapija da se odspava malo, ali mene ovo muči odavno, od 15 godine.

Spavao u školi na nastavi, pa iz škole kada dođem opet po 2 ili 3 sata spavao. Pa navečer po 6 do 8 sati.

Nisam znao ni kome se obratiti, a nisam ni pridavao pažnju ovome.

Jbno uglavnom, deverati mi je.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#8 Re: Poremećaji spavanja!

Post by konektovan »

e cuj putin i trump 4 sata spavaju... :lol:
Joj sanjarko, da te nema, trebalo bi te izmisliti.. :lol:
Sanjarko

#9 Re: Poremećaji spavanja!

Post by Sanjarko »

konektovan wrote: 07/11/2025 23:35 e cuj putin i trump 4 sata spavaju... :lol:
Joj sanjarko, da te nema, trebalo bi te izmisliti.. :lol:
Tako su i jedan i drugi govorili u intervjuima. Istina Putin je govorio da odmori malo poslije. Tramp nije.

Jbga valjda puni briga, šta znam. Evo @kakavdanakneiskustvu spava oko 6 sati dnevno to je ispod prosjeka od 8 sati.
banjaluka078

#10 Re: Poremećaji spavanja!

Post by banjaluka078 »

Sanjarko wrote: 08/11/2025 13:41
Tako su i jedan i drugi govorili u intervjuima. Istina Putin je govorio da odmori malo poslije. Tramp nije.

Jbga valjda puni briga, šta znam. Evo @kakavdanakneiskustvu spava oko 6 sati dnevno to je ispod prosjeka od 8 sati.
Donalda često uslikaju kako spava na sastancima. Đuturum, prirodno da je pospan. A hoće i slagati.

Na stranu on. Za zdravlje je bitno i u kojem periodu se spava. Kad sam dobila neke zdravstvene probleme, prvo mi je savjetovano da odlazak na spavanje bude u 22 sata.

https://krenizdravo.dnevnik.hr/zdravlje ... e-poremeti
Sanjarko

#11 Re: Poremećaji spavanja!

Post by Sanjarko »

banjaluka078 wrote: 08/11/2025 15:46
Sanjarko wrote: 08/11/2025 13:41

Donalda često uslikaju kako spava na sastancima. Đuturum, prirodno da je pospan. A hoće i slagati.

Na stranu on. Za zdravlje je bitno i u kojem periodu se spava. Kad sam dobila neke zdravstvene probleme, prvo mi je savjetovano da odlazak na spavanje bude u 22 sata.

https://krenizdravo.dnevnik.hr/zdravlje ... e-poremeti
Ma legnem ja ranije da spavam. Sinoć oko 20 sati zaspao, ustao i napio se vode i popio terapiju i spavao od 23 sata do 11 ujutro.

Znači 15 sati sam dnevno jučer spavao. To je previše.
banjaluka078

#12 Re: Poremećaji spavanja!

Post by banjaluka078 »

Sanjarko wrote: 08/11/2025 16:07
Ma legnem ja ranije da spavam. Sinoć oko 20 sati zaspao, ustao i napio se vode i popio terapiju i spavao od 23 sata do 11 ujutro.

Pa to je definitivno puno sna.
Peacean

#13 Re: Poremećaji spavanja!

Post by Peacean »

Možda je i depresija, možda neuropsihijatra da posjetiš.
Sanjarko

#14 Re: Poremećaji spavanja!

Post by Sanjarko »

banjaluka078 wrote: 08/11/2025 16:19
Sanjarko wrote: 08/11/2025 16:07

Pa to je definitivno puno sna.
Tako znam danima pa mi naleti dan da slabo spavam rjeđe dva dana.

A ponekad godišnje većinom mi naleti insomnija koja zna da traje od 2 do 4 dana.

Insomnija kod mene je problem jer kad ona naleti misli mi se množe i lete još ako se nešto nepredvidivo desi eto mi belaja u vidu toga da me prebaci i da se pogubim i nepovezano pričam i sumanuto se ponašam.

Svaki put je bilo nešto i insomnija. Svaka hospitalizacija nešto bi se desilo i insomnija.

Zadnji put direktan napad Rusije na Ukrajinu, snimci onih aviona ogromnih kako napadaju i ostalo plus praćeno insomnijom.

Uvijek tako bilo. Insomnija i neki trigger.

Zato se moji boje kada slabo spavam ili kada mi insomnija naleti.

Boje se da ne završim bolnice i psihijatrije to jest hospitalizacije u istima.

Lijekove navečer odspavam, kao i malo preko dana kada mi je spavanje normalno.

A mene ovo muči od puberteta. Pretjerano spavanje.
Last edited by Sanjarko on 08/11/2025 19:02, edited 2 times in total.
Sanjarko

#15 Re: Poremećaji spavanja!

Post by Sanjarko »

Peacean wrote: 08/11/2025 16:51 Možda je i depresija, možda neuropsihijatra da posjetiš.
Ma kakvi, sch mi vode, ali nisam u pubertetu imao žig sch-a. Od 15 godine do 25-te.

A spavao sa pretjerano i tada. A pod terapijom za sch sam od 2012 godine, prvo s manjom dozom da bi svaku hospitalizaciju oni meni duplali dozu.

Iako sam na prethodnim bio dobar po 2 do 3 godine skoro.

A relaps je sastavni dio svake bolesti pa i sch.

Ne znam. Znam da deveram i moji sa mnom. Majka i sestra.

Po njima sve. Jbm ti život. Gazi i ne mazi.
banjaluka078

#16 Re: Poremećaji spavanja!

Post by banjaluka078 »

Sanjarko wrote: 08/11/2025 18:54
Zadnji put direktan napad Rusije na Ukrajinu, snimci onih aviona ogromnih kako napadaju i ostalo plus praćeno insomnijom.

Možda je onda bolje smanjti količinu vijesti koje pratiš, manje foruma, barem podforuma politika, možda izbjegneš neke od situacija koje bi ti mogle isprovocirati relaps.
Sanjarko

#17 Re: Poremećaji spavanja!

Post by Sanjarko »

banjaluka078 wrote: 08/11/2025 22:00
Sanjarko wrote: 08/11/2025 18:54

Možda je onda bolje smanjti količinu vijesti koje pratiš, manje foruma, barem podforuma politika, možda izbjegneš neke od situacija koje bi ti mogle isprovocirati relaps.
Da, ali u svijetu punom informacija je to nemoguće.

A oni nikako ne kontaju da je relaps sastavni dio svake bolesti pa i sch-a, a ignorišu moj problem sa pretjeranim spavanjem i insomnijom i još fizičkih bolesti i smetnji osim očiglednih kao dioptrija šta mi je na jednom oku skoro 3 puta veća nego na drugom oku.

To, takva razlika u diopriji između dva oka može dovesti do sljepila.

A kada je relaps ja dođem sebi u roku dan ili dva, rijetko 3 dana.

Čim saznam datum itd, dođem sebi, i čim saznam da je okej primjerice moja majka, tada bila na putu, Dodik prijetio tada nešto s policijom i bio ovaj napad, ako se ne varam.

Moždani udar tate nisam mogao spriječiti i slično i to nije bila politika i slično.

Imao ga preda mnom, pao mi pred noge faktički.
BJB

#18 Re: Poremećaji spavanja!

Post by BJB »

Ja ne mogu zaspati prije 3 pola 4, nekad u 5 ili pola sest..gotovo da nemam radi čega leći..odspavam poslije posla 2-3 sata i to je to...ne osjećam se dobro nikako..
Da mi je leći u 9 navečer pa se probuditi u 4 pola 5..voljela bih više nego milion dolara..
Messier

#19 Re: Poremećaji spavanja!

Post by Messier »

BJB wrote: 12/11/2025 03:38 Ja ne mogu zaspati prije 3 pola 4, nekad u 5 ili pola sest..gotovo da nemam radi čega leći..odspavam poslije posla 2-3 sata i to je to...ne osjećam se dobro nikako..
Da mi je leći u 9 navečer pa se probuditi u 4 pola 5..voljela bih više nego milion dolara..
ti luda i ko prije 20 godina
Messier

#20 Re: Poremećaji spavanja!

Post by Messier »

insomnia il sto, ja jednostavno ne mogu spavati u komadu.
3 sata nocu, budjenje..normala.

3 sata me obori po danu.

naguto se tableta i savjeta, al ne mogu preko 4 nocu spojiti.

savjeta milion, dva dana ne spavam, legnem u 01, u 04 pijem kafu, dobar i naspavan,

i onda me popodne smantra, da vozim djeciji bus iz skole, razbio bih se od stub, samo se iskljucim popodne nekad
Messier

#21 Re: Poremećaji spavanja!

Post by Messier »

kazu bensedini,apaurini..jednom popio apaurin,gorila mi glava dva dana, necu to, doduse zajebo sam se, popio neki od 4 mg, konto sam gotov,mozdani slijedi.

onaj kaze zapali travu,opusti se

onaj kaze trece.

djaba, ne spavam nocu, 3 dana da sam budan, nocu ne mogu da zaspim

mozda da odselim u polarni krug, da ne znam kad je dan,kad je noc?

a cca mjesecno spavam 100 sati.

i vjecito umoran, kad krenemo na planinu, zaspim na oksigenu na prvom proplanku.
i tu spavam ko beba
snijeg_led

#22 Re: Poremećaji spavanja!

Post by snijeg_led »

Uf bolan kako to?

javim ti se…imala insomniju godinama
Messier

#23 Re: Poremećaji spavanja!

Post by Messier »

snijeg_led wrote: 12/11/2025 04:56 Uf bolan kako to?

javim ti se…imala insomniju godinama
ko mozda nekog oxigena nedostatak, ne znam.

kad sam na Bukoviku, spavam 15 sati u komadu i ustanem horan, zaspim u 19,ustanem u zoru il kad god
kad sam na Bjeli,naspavam se.odvalim 15 sati

u gradu se ne mogu naspavati, evo prekljucer se probudio u 07, kolko je to 40tak sati budan..kad zaspim,spavacu 2,3 sata.
ko zombi kad sam u gradu
Messier

#24 Re: Poremećaji spavanja!

Post by Messier »

ode cura, a ja taman kafu pristavio :D

evo ezan,sabah

sto je lijep grad u ovoj jutarnjoj sumaglici
Sanjarko

#25 Re: Poremećaji spavanja!

Post by Sanjarko »

Šrink ništa, kaže od neaktivnosti pretjerano spavam, a za ostalo da se obratim kardiologu.

U vezi tlaka i visokog pulsa. 135/92 i 104 neki dan bilo tlak/puls.

A aktivan sam, za svoju bolest, solidno i nisam stalno za kompjuterom.

Švrljam svašta nešto od telke do muhanja po stanu.

Od sinoć pola dva do sada spavao. Maloprije ustao jedva.

Kao da me nešto obara. A imao godinama nizak i imam i sada ponekad nizak tlak.

PS. Spavao prije pola dva i to od oko 8 sati do 11. Tri sata plus sada 10, 13 ukupno.
Post Reply