konami666 wrote: ↑08/11/2025 18:40
tokio25 wrote: ↑08/11/2025 11:51
konami666 wrote: ↑08/11/2025 11:49
Nije samo razlika u viznoj politici, ima tu i drugih razlika.
Ne bi to nazvao licemjernim, možda sebičnim ali u isto vrijeme ne odredjujem ja pravila, BiH ima šansu i priliku postati članica EU, ja se tu najmanje pitam.
ok ne znam te druge razlike tako da necu da ulazim u nesto sto ne znam
ok sebicnost licemjernost nazovi kako hoces
naravno da bih oodlucuje ne ti ja peti deseti i zato sto vidim da si ok sagovornik vjerujem da bi se ti i najmanje bunio kad bi odlucili da udjemo
u svakom slucaju posteno od tebe sto si rekao onako kako jeste a ne uvijao tu u celofan
Nemam šta uvijati u celofan, kada sam stigao u EU pasos BiH mi je vise odmogao nego pomogao. Pa sam onda godinama slušao sa BH strane kako se radi na integracijama sa EU pa će biti olakšice, pa ovo pa ono, čuvena aplikacija članstvu EU 2016, pa upitnik pa odugovlačenje i još mali milion stvari. Tako da sada mi ne treba BH EU pasos kada sam sve sam završio, vise mi odgovara da nije u EU. Ne bi se bunio naravno da Bosna udje u EU jer od te moje pobune nema ništa ako ćemo realno
Ali jedna stvar je sigurna, ako će pristup BH vlasti članstvu EU i dalje biti kao sto je i do sad bio, nema članstva prije 2055 ako i tad.
Je li ti stvarno misliš da ovako razjedinjena EU sa 24 oficijelna jezika, Orbanom koji vuče na svoju stranu, ekonomski i globalno zanemarivom gledajući US i Kinu će postojati 2055 godine?
Ovo je živa ostina što čovjek iznad kaže
Mi generalno trebamo krenuti od nas samih pa onda dalje - imamo kapaciteta, pameti i svega, ali unistismo sve brate
Na sebi raditi i osebi razmišljati, sad problem je što pola države primarni interes gleda hr i sr a ne BIH.
Ne treba ni živit ni u prošlosti i tugovati nego prilagodit se sadašnjosti. Nećemo imati više gigante tipa Borac Travnik jer nikad više ne možemo spustiti cijenu proizvodnje tekstila na nivo Vijetnama i Kambodže. Neće više biti Famosa, Energoimvesta i Orla jer niti imamo kapitalnih investicija niti više ekspertize za to. Razvijati šta možemo vojnu industriju, pokušati gurati IT outsourcing, metalnu industriju, rudu. Recimo naši političari nikad nisu smatrali za važnim da privuku EU auto industriju, jer realno skupo je proizvodit u EU. Sigurno nam je jeftinija radna snaga od Poljske, Češke, Slovačke i Rumunije a tamo masa fabrika KIA, Hyundai, Reno, PSA, VW. Evo sad će kinezi navaliti sa fabrikama po Evropi da osvoje tržište što ih ne bi pokušali dovući, blizu smo EU, imamo željeznicu.
Ne treba sve crno gledati i EU je veoma korumpirana pogotovo istočni blok EU, samo što je to kod njih bolje upakovano.