Mozes i ti isto tako zrtvovati svoju djecu da pate i nemaju normalno detinjstvo i odrastanje, da slucajno ljudi ne bi sta rekli, ja za takve ne mogu reci da su dobri ljudi.palermo wrote: ↑06/11/2025 13:36A slusaj, naravno da ti.moze svoje nemocne.roditelje staviti u kakvu uboznicu, mozes ih I samarati svaki drugi dan......samo.ne.mozes.ocekivati da svatko smatra da si dobar covjek, da.nisi licemjer ili da nisi neka ljudska fukara.Ateista wrote: ↑06/11/2025 13:23Djeca su druga prica, obaveza roditelja je da se brinu za djecu dok im treba briag, samim tim sto se odluce da imaju dijete trebaju biti svjesni raznih mogucnosti, pa i toga da dijete ima neke trajne probleme zbog kojih je potrebna stalna briga.
Kao sto je neko vec pisao, ni jedno dijete nije biralo i trazilo da se rodi, niko nije prije rodjenja potpisao ugovor sa roditeljima da ce ih roditi ako ce se brinuti o njima tako da takva ocekivanja od djece ne treba imati, dok roditelji svjesno odlucuju da imaju dijete, (ili nesvjesno ako ne paze, to je posebna prica). Zbog toga djecu ne treba obavezivati da zrtvuju svoj zivot zbog roditelja, ali roditelji bi morali prihvatiti tu obavezu ako se zadesi takva situacija.
Ono sto je tu problematicno je sto ta "djeca" svakako jednom moraju zavrsiti u domu, ako ide prirodno i nadzive roditelje nema vise ko da se brine o njima, ako imaju bracu ili sestre to nije normalno da se njima nametne ta obaveza, a oni kojima je potrebna njega od malena tesko da ce imati svoju djecu.
Tvoj odabir.
BiH - Crna hronika
- Ateista
#5176 Re: BiH - Crna hronika
-
zigzag
#5177 Re: BiH - Crna hronika
neka visi pedro
Svako bi prejebao zakon, pravilnik, proceduru.... ne postoji bosanac koji ne bi. Ali kada se nešto desi onda: "ko je odgovoran?".
Svako bi prejebao zakon, pravilnik, proceduru.... ne postoji bosanac koji ne bi. Ali kada se nešto desi onda: "ko je odgovoran?".
-
palermo
#5178 Re: BiH - Crna hronika
Naravno, svatko ima svoj sistem vrijednosti.Ateista wrote: ↑06/11/2025 14:01Mozes i ti isto tako zrtvovati svoju djecu da pate i nemaju normalno detinjstvo i odrastanje, da slucajno ljudi ne bi sta rekli, ja za takve ne mogu reci da su dobri ljudi.palermo wrote: ↑06/11/2025 13:36A slusaj, naravno da ti.moze svoje nemocne.roditelje staviti u kakvu uboznicu, mozes ih I samarati svaki drugi dan......samo.ne.mozes.ocekivati da svatko smatra da si dobar covjek, da.nisi licemjer ili da nisi neka ljudska fukara.Ateista wrote: ↑06/11/2025 13:23
Djeca su druga prica, obaveza roditelja je da se brinu za djecu dok im treba briag, samim tim sto se odluce da imaju dijete trebaju biti svjesni raznih mogucnosti, pa i toga da dijete ima neke trajne probleme zbog kojih je potrebna stalna briga.
Kao sto je neko vec pisao, ni jedno dijete nije biralo i trazilo da se rodi, niko nije prije rodjenja potpisao ugovor sa roditeljima da ce ih roditi ako ce se brinuti o njima tako da takva ocekivanja od djece ne treba imati, dok roditelji svjesno odlucuju da imaju dijete, (ili nesvjesno ako ne paze, to je posebna prica). Zbog toga djecu ne treba obavezivati da zrtvuju svoj zivot zbog roditelja, ali roditelji bi morali prihvatiti tu obavezu ako se zadesi takva situacija.
Ono sto je tu problematicno je sto ta "djeca" svakako jednom moraju zavrsiti u domu, ako ide prirodno i nadzive roditelje nema vise ko da se brine o njima, ako imaju bracu ili sestre to nije normalno da se njima nametne ta obaveza, a oni kojima je potrebna njega od malena tesko da ce imati svoju djecu.
Tvoj odabir.
-
moimoi
#5179 Re: BiH - Crna hronika
Ma da.. to vec ima logike.banjaluka078 wrote: ↑06/11/2025 13:56Vidim da su paketi u pitanju, pretpostavljam da je to mjesečni iznos koji uključuje te sate dnevno.
Nego nigdje nije navedeno-mjesecni iznos.
-
moimoi
#5180 Re: BiH - Crna hronika
Ti bi znaci od svoje djece zahtjevao da te njeguju? Zive s tobom?
Nemaju svoj zivot?
Veri gud
- banjaluka078
#5181 Re: BiH - Crna hronika
https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-noci- ... /251106094U noći požara oko 185 štićenika Doma penzionera u Tuzli bilo prepušteno tročlanom medicinskom osoblju
Kako je kazao za Klix.ba potparol Doma penzionera u Tuzli, Admir Muslimović, u ovoj ustanovi radi oko 70 uposlenika dok dom ima 185 korisnika. Od ukupnog broja uposlenih oko 20 su njegovatelji, medicinski radnici te fizioterapeuti. Dva su socijalna radnika, a preostali uposleni su radnici na održavanju, portiri i drugi.
Dom nije imao niti jednog psihologa i sociologa. Svaki petak dolazile su ekipe za mentalno zdravlje koje su brinule o štićenicima. Problem s nedostatkom kadra prisutan je u mnogim sektorima, a ovi podaci trebaju dodatno da alarmiraju vlasti da se uhvate u koštac s istim.
Zastrašujući je podatak da su u noći kada je došlo do požara u smjeni bili samo jedna medicinska sestra i dva njegovatelja kao i čuvar na ukupno stotinu štićenika od kojih su neki bili i nepokretni. Važno je istaknuti da precizan broj štićenika koji su se zadesili u noći požara nije moguće utvrditi s obzirom da su neki bili na bolničkom liječenju.
- Chloe
- Photo mod
#5182 Re: BiH - Crna hronika
Jeste. U Zenici je.last mohicans wrote: ↑06/11/2025 11:50Pričaš o onom vašem komesaru sto je otisao preko grane? Je li ikada uhapšen?Chloe wrote: ↑06/11/2025 10:50Mi smo imali slučaj kad je na mjesto komandira PS imenovan čovjek koji je profesionalno i pošteno radio posao.dr_Evil wrote: ↑06/11/2025 09:38Koja god vlast krene u bilo kakve izmjene, napredak, bilo sta, jednostavno se mora pomiriti sa tim da ce nestati sa politicke scene.SpoilerShow
Dakle nama trebaju drzavnici, pragmaticari, ljudi koji ce reci "Ja ovo radim za domovinu, a poslije toga nek me prislone uz zid".
Da sad neka inspekcija zadje po institucijama, pa zgradama, kucama, i pocne pisati kazne za nepravilnosti, rusiti, edukovati, narod bi se pobunio. Rekli bi "evo nas reketare". Ovdje se jos narod cudi kad mu inspkecija slozi kaznu jer nema PP aparat u restoranu![]()
Za par mjeseci, protiv sebe je imao 70% službenika PS, 60 % građana i skoro cijelo rukovodstvo MUP-a.
Tražio je od policajca da su uredni, ispeglani, da dolaze na vrijeme u službu i da rade svoj posao,
ispremještao policajce iz saobraćajne patrole jer su voljeli lovu ...
Patrolni policajac naiđe na pogrešno parkirana auta, mora napisati kaznu jer ako naiđe komadir pitat će ga šta je poduzeo,
objašnjavali su se vozačima, da je komandir naredio da napišu kaznu, a ne da rade svoj posao,
pa su neki građani Zakon doživljavali kao ososbni problem sa komandirom ... i uglavnom sve što su radili, izvinjavali se što rade jer komandir traži ...... na to sve je otkrio narko-mafiju ali povezanu sa policijskim komesarom.![]()
Stanica je okrenuta naopačke da se nađe nešto pogrešno urađeno, mimo zakona i pravilnika da ga se riješe. Nisu našli.
Da bi nakon toga bilo podmetanje, koje je sudski i putem vještaka dokazano, ali nikad niko nije odgovarao, a znalo se ko stoji iza toga.
Bila je to lekcija svim poštenim policajcima, slika stanja u policiji, ali i društvu, mentalnom stanju građana kojima nije odgovaralo provođenje Zakona, i moći "zaštićenih" građana koji su tražili veze i pristup višim nivoima da ga se smjene.
- darius_maximus
#5183 Re: BiH - Crna hronika
Evo iz ličnog iskustva, jedno 90% tih što "brinu" o roditeljima mu daju krevet, hranu i piće, ćušnu ga u ćošak i tako vehne osoba dok ne umre.palermo wrote: ↑06/11/2025 13:47Za.koga nemas. Za stare roditelje.
Pa ne sajlu oni njih u dom dok I'm mogu cuvati djecu, skuhati rucak, usisati, ili zavrsavati papire za njih.....jok, roditelji se salju u Dom kad prestanu biti korisni I smetaju ti normalom.zivotu. A kad si u toj fazi, onda ti vec I ne.mozes odlucivayi, da ti ne govorim o ne tako rijetkim situacijama kada djeca uz.pomoc advokayta isposluju nekakav pravni akt o tome da roditelji ne mogu donositi odluke I onda ih sprca u kakvu uboznicu.
I to sve pod krinkom, brige za njih.
Star čovjek nigdje nije prispio i s obzirom šta sam sve vidio i koliki je to teret za druge, ja lično se nadam da ću mrijeti prije nego postanem takav teret (demencija, teška bolest, itd.).
Koji će mi kurac briga osobe koju volim, dok gledam kako ona vehne i muči se i kakva je to nekome satisfakcija?
Ne znam, ja ne mislim da stari ljudi uživaju u toj "brizi" toliko koliko vi mislite da uživaju.
-
palermo
#5184 Re: BiH - Crna hronika
-
LSD
#5185 Re: BiH - Crna hronika
Pazite kako se Niksic ponasa u ovakvim situacijama. Bicu iskren- gadi mi se.Izjava premijera FBiH, Nermina Nikšića, koji je kazao kako će biti oformljen tim Vlade FBiH koji će obići institucije i ustanove koje su u nadležnosti FBiH, te da će se tražiti isto i od kantonalnih i nadležnih vlasti proizvela je reakcije. Postavlja se i pitanje premijeru da li to znači da se ovakve ustanove ranije nisu obilazile.
Braco, moramo brutalno kazniti Trojku na izborima i poslati je na smetljiste historije gdje i pripadaju. Ne dajte da vas ometu trojkaski botovi koji vise ovdje 24/7 i svađaju se sa neistomisljenicama.
Mi smo to duzni pred zrtvama Jablanice i Tuzle... kazniti nesposobnu bagru za javasluk, nerad i korupciju.
-
Labirint
#5186 Re: BiH - Crna hronika
Slažem se za nabrojano, a kaznićemo ih sa...? Hajde prvi koji ti pada napamet...LSD wrote: ↑06/11/2025 14:19Pazite kako se Niksic ponasa u ovakvim situacijama. Bicu iskren- gadi mi se.Izjava premijera FBiH, Nermina Nikšića, koji je kazao kako će biti oformljen tim Vlade FBiH koji će obići institucije i ustanove koje su u nadležnosti FBiH, te da će se tražiti isto i od kantonalnih i nadležnih vlasti proizvela je reakcije. Postavlja se i pitanje premijeru da li to znači da se ovakve ustanove ranije nisu obilazile.
Braco, moramo brutalno kazniti Trojku na izborima i poslati je na smetljiste historije gdje i pripadaju. Ne dajte da vas ometu trojkaski botovi koji vise ovdje 24/7 i svađaju se sa neistomisljenicama.
Mi smo to duzni pred zrtvama Jablanice i Tuzle... kazniti nesposobnu bagru za javasluk, nerad i korupciju.
-
peca777
#5187 Re: BiH - Crna hronika
Slazem se apsolutno za kaznu. Problem je sto je alternativa sda.
-
Ci-Nick
#5188 Re: BiH - Crna hronika
Da tri presvlačenja dnevno 980 maraka ili 3 puta po 3 sata,.. samo 4.320 KM.banjaluka078 wrote: ↑06/11/2025 13:56Vidim da su paketi u pitanju, pretpostavljam da je to mjesečni iznos koji uključuje te sate dnevno.
- ranger
#5189 Re: BiH - Crna hronika
samo se sjetite njuski zahiradgica, ja i?, asimaaa, itd.. 
- dale cooper
#5190 Re: BiH - Crna hronika
Problem je što su alternativa trojci SDA i obrnuto. Apsolutno nikoga nema više ko bi mogao uletiti kao treća opcija niti ima naznaka da bi se
neko mogao makar isprofilirati u narednom periodu.
-
Ci-Nick
#5191 Re: BiH - Crna hronika
Pitao jedan čovjek babu od 90 i kusur godina, Šta bi rekla da treba umrijeti ona ili sin.
Diplomatski odgovor je bio: "Neka Bog odluči".
Tako i ovdje neki, nije briga za roditelje, nego samog sebe.
- banjaluka078
#5192 Re: BiH - Crna hronika
Da, to sve košta jako puno. Davno prošla vremena kad su (nestručne) žene čuvale nekog za 500-1000 maraka.
Djevojka, med. sestra, koja je pazila gospođu iz bogate porodice u mom komšiluku 12 sati dnevno, od 19 do 7 sati, je imala preko 50% pologa za stan u kešu poslije 2.5-3 godine. Strašna lova se obrće.
Tetki je zbog loma prošle godine trebala pomoć oko pravljenja obroka i ustajanja iz kreveta da ode u wc (tu je samostalna) i jedva je uspjela pronaći ženu koja će doći za manje od 15 KM/sat.
- banjaluka078
#5193 Re: BiH - Crna hronika
Strašna je ova informacija da je samo troje uposlenih radilo tu noć, na 180 štićenika.
- drug_profi
#5194 Re: BiH - Crna hronika
U vezi roditelja.
Moj osjećaj duga i zahvalnosti prema njima je bio veliki da bih odbacio obavezu da brinem o njima u starosti.
Apsolutno mislim da je to bila moja dužnost.
Jedino, jedino opravdanje bi bilo da nisam imao drugog načina osim da ih smjestim u dom.
Srećom, mogao sam se organizovati drugačije i nije mi žao.
Žao mi je jedino što se oca sjećam kao pacijenta, a ne kao zdravog, bistrog, mudrog čovjeka. Moram se pomučiti da prizovem iz sjećanja slike zdrave osobe.
Moj osjećaj duga i zahvalnosti prema njima je bio veliki da bih odbacio obavezu da brinem o njima u starosti.
Apsolutno mislim da je to bila moja dužnost.
Jedino, jedino opravdanje bi bilo da nisam imao drugog načina osim da ih smjestim u dom.
Srećom, mogao sam se organizovati drugačije i nije mi žao.
Žao mi je jedino što se oca sjećam kao pacijenta, a ne kao zdravog, bistrog, mudrog čovjeka. Moram se pomučiti da prizovem iz sjećanja slike zdrave osobe.
-
ljubijankic
#5195 Re: BiH - Crna hronika
sa patriotama koje nisu ubile nikogLabirint wrote: ↑06/11/2025 14:33Slažem se za nabrojano, a kaznićemo ih sa...? Hajde prvi koji ti pada napamet...LSD wrote: ↑06/11/2025 14:19Pazite kako se Niksic ponasa u ovakvim situacijama. Bicu iskren- gadi mi se.Izjava premijera FBiH, Nermina Nikšića, koji je kazao kako će biti oformljen tim Vlade FBiH koji će obići institucije i ustanove koje su u nadležnosti FBiH, te da će se tražiti isto i od kantonalnih i nadležnih vlasti proizvela je reakcije. Postavlja se i pitanje premijeru da li to znači da se ovakve ustanove ranije nisu obilazile.
-
moimoi
#5196 Re: BiH - Crna hronika
-
LSD
#5197 Re: BiH - Crna hronika
Tako sto neces glasati za trojkasku bandu.Labirint wrote: ↑06/11/2025 14:33Slažem se za nabrojano, a kaznićemo ih sa...? Hajde prvi koji ti pada napamet...LSD wrote: ↑06/11/2025 14:19Pazite kako se Niksic ponasa u ovakvim situacijama. Bicu iskren- gadi mi se.Izjava premijera FBiH, Nermina Nikšića, koji je kazao kako će biti oformljen tim Vlade FBiH koji će obići institucije i ustanove koje su u nadležnosti FBiH, te da će se tražiti isto i od kantonalnih i nadležnih vlasti proizvela je reakcije. Postavlja se i pitanje premijeru da li to znači da se ovakve ustanove ranije nisu obilazile.
-
mali_balon
#5198 Re: BiH - Crna hronika
Ma stvar je u nama.....pa political nisu ljudi s marsa iz naroda su.....dakle onaj ko je na vlasti je slika naroda .....pa nije dzaba ona kakav narod takva vlast.....I nas narod ne zasluzujue bolje od sda....I niksica.....ali i niksisc je manje zlo od bilo koga iz sdadale cooper wrote: ↑06/11/2025 14:43 Problem je što su alternativa trojci SDA i obrnuto. Apsolutno nikoga nema više ko bi mogao uletiti kao treća opcija niti ima naznaka da bi se
-
moimoi
#5199 Re: BiH - Crna hronika
LSD wrote: ↑06/11/2025 14:19Pazite kako se Niksic ponasa u ovakvim situacijama. Bicu iskren- gadi mi se.Izjava premijera FBiH, Nermina Nikšića, koji je kazao kako će biti oformljen tim Vlade FBiH koji će obići institucije i ustanove koje su u nadležnosti FBiH, te da će se tražiti isto i od kantonalnih i nadležnih vlasti proizvela je reakcije. Postavlja se i pitanje premijeru da li to znači da se ovakve ustanove ranije nisu obilazile.
Jer su oni porusili sve ono sto je sdO izgradila?? Je li tako??
Mislim, zamisli koliko ljudi moraju biti glupi da smijeme ideanu stranku, da bi stavili neke koji ce sav njihov 30godisnji RAD i RED srusiti u sec.
Mislim, za vrijeme sdO nije postojao kamenolom iznad glava ljudi. Ovaj sramotni dom za stare i nemocne je imao svu pp opremu i zastitu, nego su to ovi iscupali sve i rasprodali?
-
mali_balon
#5200 Re: BiH - Crna hronika
I glasat za sda zohare.......ko vas sendvicare ne zna taj je najebo gore od bilo kojeg sjeverno koreancaLSD wrote: ↑06/11/2025 15:12Tako sto neces glasati za trojkasku bandu.Labirint wrote: ↑06/11/2025 14:33Slažem se za nabrojano, a kaznićemo ih sa...? Hajde prvi koji ti pada napamet...LSD wrote: ↑06/11/2025 14:19
Pazite kako se Niksic ponasa u ovakvim situacijama. Bicu iskren- gadi mi se.