dr_Evil wrote: ↑06/11/2025 09:38
Chloe wrote: ↑06/11/2025 08:33
LSD wrote: ↑06/11/2025 00:47
Ovo se desilo u bilo kojoj drzavi zapadne evrope - citava vlada bi pala ili bi sami dali ostavke.
Naravno, kod nas bagra na vlasti nema ni spoznaje sopstvene krivice ni morala za ostavke.
Ne moraju dati ostavke, pocrkali dabogda u foteljama,
ali da bar uđu u srž problema, kvalitetno odrade bilo Zakone, kontrole i tu oblast zategnu.
Do sad, po raznim aferama, nesretnim slučajevima da su tako radili.
imali li bi bar pola državnih segmenata uređenih.
Ali, nit ima ostavki, nit se radi, samo se palamudi i prepucava.
Ja sam ne razočarana, ogorčena našom politikom, našim političarima, političkim Sarajevom
posebno ljudima koji su u politici dugi niz godina, neki su i sad dio vlasti,
svi stari znaju igrice i SNSD-a, HDZ-a i MZ-e,
koje nisu aktivne samo sad dok vlada Trojka, nego oduvijek,
da državu gradimo otimajući zrno po zrno ispred njih,
i svjesni su itekako čemu sve ovo vodi,
i na to sve međusobno prepucavanje, glođanje.
"Zavadi pa vladaj".
U ovo sve ubrajam i nas - građane, mi smo dio te priče.
Nismo ratom uništeni, ali ćemo se uništiti moralno i ekonomski.
Hrabri jesmo, ali ni p od pameti nemamo.
Koja god vlast krene u bilo kakve izmjene, napredak, bilo sta, jednostavno se mora pomiriti sa tim da ce nestati sa politicke scene.
Dakle nama trebaju drzavnici, pragmaticari, ljudi koji ce reci "Ja ovo radim za domovinu, a poslije toga nek me prislone uz zid".
Da sad neka inspekcija zadje po institucijama, pa zgradama, kucama, i pocne pisati kazne za nepravilnosti, rusiti, edukovati, narod bi se pobunio. Rekli bi "evo nas reketare". Ovdje se jos narod cudi kad mu inspkecija slozi kaznu jer nema PP aparat u restoranu
Mi smo imali slučaj kad je na mjesto komandira PS imenovan čovjek koji je profesionalno i pošteno radio posao.
Za par mjeseci, protiv sebe je imao 70% službenika PS, 60 % građana i skoro cijelo rukovodstvo MUP-a.
Tražio je od policajca da su uredni, ispeglani, da dolaze na vrijeme u službu i da rade svoj posao,
ispremještao policajce iz saobraćajne patrole jer su voljeli lovu ...
Patrolni policajac naiđe na pogrešno parkirana auta, mora napisati kaznu jer ako naiđe komadir pitat će ga šta je poduzeo,
objašnjavali su se vozačima, da je komandir naredio da napišu kaznu, a ne da rade svoj posao,
pa su neki građani Zakon doživljavali kao ososbni problem sa komandirom ... i uglavnom sve što su radili, izvinjavali se što rade jer komandir traži ...... na to sve je otkrio narko-mafiju ali povezanu sa policijskim komesarom.
Stanica je okrenuta naopačke da se nađe nešto pogrešno urađeno, mimo zakona i pravilnika da ga se riješe. Nisu našli.
Da bi nakon toga bilo podmetanje, koje je sudski i putem vještaka dokazano, ali nikad niko nije odgovarao, a znalo se ko stoji iza toga.
Bila je to lekcija svim poštenim policajcima, slika stanja u policiji, ali i društvu, mentalnom stanju građana kojima nije odgovaralo provođenje Zakona, i moći "zaštićenih" građana koji su tražili veze i pristup višim nivoima da ga se smjene.