BiH - Crna hronika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ci-Nick

#5101 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ci-Nick »

Haris.ba wrote: 06/11/2025 10:23
Toffee karamela wrote: 06/11/2025 10:20 sve je to izbačeno iz kuća od strane sinova, snaha, zetova, čak i sumnjam da je to dijasporska rodbina, vjv su im familije negdje iza ćoška ili u prvom selu na izlazu iz Tuzle
To je meni uvijek bilo fascinantno.

Dadne djeci nekretnine i ode da se pati u dom penzionera. Umjesto da proda nekretnine i barem prozivi starost kako treba.
Problem je što većina njih ne može samostalno živjeti, treba im pomoć.
A dom neko mora platiti ili oni od prodaje nekretnine ili djeca nadoplaćivati. cijena nije mala, u Zenici 1700 maraka. Tako da penzije ukoliko ih neko ima ne dobace ni do pola iznosa.
Znam otprilike situaciju u Zenici, više od pola korisnika nema djecu tu u Zenici ili okolini nego su negdje van BiH.
Toffee karamela

#5102 Re: BiH - Crna hronika

Post by Toffee karamela »

Toffee karamela wrote: 06/11/2025 10:20 sve je to izbačeno iz kuća od strane sinova, snaha, zetova, čak i sumnjam da je to dijasporska rodbina, vjv su im familije negdje iza ćoška ili u prvom selu na izlazu iz Tuzle

Dadne djeci nekretnine i ode da se pati u dom penzionera. Umjesto da proda nekretnine i barem prozivi starost kako treba.
ko zna jesu li dali ili su bili prevareni ili jednostavno izbačeni

imala sam strašan slučaj u svom haustoru. komšinica koja nije vagala više od 40 kg zajedno sa papučama na nogama, iz okoline Goražda, sa nepokretnim mužem, hem namćorom hem uhranjenim. nije mogla da ga pokreće jer je bila živi kostur i stanarima je svako malo lupala na vrata da joj pomognu. mislim da je imala 4-5 djece što sam skontala kada mi je prvi put gurnula mobitel u ruke da zovem bilo kog od kćeri ili sinova jer ni pozvat nije znala kako treba. Mukelefa, Munevera, Muvedeta u imeniku itd. Obično se ne bi ni javili.

jedno vrijeme je nisam vidjela kad saznah da je umrla, pukla joj žilica u mozgu ili je bio moždani pa smrt, nastupilo u nekom pokušaju vučenja muža iz sobe u sobu. ljudi su je viđali kako po haustoru pada na koljena, viče, vjv je već i mentalno bila oboljela. po meni čisto ubistvo. da je u USA neki tužilac iznio taj slučaj podmladak bi završio u Sing Singu.

bog joj dao dženet, smrt ju je spasila od familije.
Last edited by Toffee karamela on 06/11/2025 10:48, edited 3 times in total.
moimoi

#5103 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

Pa to moze neko ko je zdrav i vitalan.
A takvi ni ne idu u dom tj rjetki.

Lako je svima nama osudjivati ljude koji su smjestili starce u dom.. al hajde sada malo da razmislimo.
Imas slucajeve kojima je potrebna 24h njega… pa cak i da nadjes par zene da se mijenjaju, dolaze kuci.. hrane, presvlace etc. to je max 8sati dnevno. Niko ti nece preuzeti brigu 24h dnevno.. da ne spominjemo da je tim ljudima potrebna vrlo cesto hitna med intervencija.. sto domovi pruzaju.
tokio25

#5104 Re: BiH - Crna hronika

Post by tokio25 »

ranger wrote: 06/11/2025 09:47 daj drzavu al nemoj mene...
stavi se kamera, joj sto kamera
dobije se kazna za xy joj sto mene gledaj xy
ne valja gradski prevoz al joj nemoj da platim kartu
uhapse xy joj sto njega vidi xy
ovo nas jebe na svakom koraku
svi bi zelili uredjeno plate velike red rad disciplina odgovornost al nemoj da mene tu zahvati ni pedalj i tako 80% ljudi znaci nema nista od svega nabrojanog
Danguba

#5105 Re: BiH - Crna hronika

Post by Danguba »

mali_balon wrote: 06/11/2025 08:35
Danguba wrote: 05/11/2025 22:53 Vrijeme je da inspektori protivpozarne zastite krenu na teren!

Ranije nije se mogao predati objekat dok se nije uradila protivpozarna zastita u potpunosti.
Te projekte su radili strucnjaci na osnovu pravila, propisa i normi.
Izmedju ostalog se razvodila posebno voda za hidrante u objektima, pp aparati se rasporedjivali po propisu, dojavljivaci pozara(alarmi), lampe za evakuaciju(bez obzira na nestanak struje), table sa oznakama izlaza...

U objektima koji su vec u upotrebi, znalo se periodicno sta se mora provjeriti, dopuniti, atestirati.

U takvim okolnostima povrede i zrtve su minimalne.

Danas se rade protivpozarna vrata koja se automatski zatvaraju da se pozar ne siri i aktiviraju se prskalice.

O spratnosti smjestaja nepokretnih osoba, to je poseban problem.

Tuzilastvo neka radi svoj posao ali velika je odgovornost ovog direktora. Ne moze ga abolirati ostavka od odgovornosti.

...i da ne zaboravim subjekte iz prve recenice, i njihova je ogromna odgovornost.
A sta cemo ako nije bilo para za te prskalice I sve protivpozarne dzidze.......jel do direktora, do koga je....
Ma ko te pita imaš li para ili nemaš, nema ti upotrebne dozvole ako zakon o pravilima struke odnosno djelatnosti to predvidja.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5106 Re: BiH - Crna hronika

Post by mk ultra »

Uglavnom se svim akcijama tog tipa samo maskira stvarni problem

Stavio vatrodojavu, ali nema stepenista
Stavio kamere, 400 testova 398 pozitivnih na drogu u saobracaju, psihicki oboljelih ljudi za volanom kamara
Itd itd...

Suština / temelj ostaje isti
Svo to zlo dolazi upravo iz ovog "merhametli" naroda.

On je dobar pa je bio jeftiniji? Ali zato sto je bio jeftiniji nije imao nesto kako treba sto je ubilo ljude.. ali nema veze on je merhametli bio :mrgreen:
Chloe
Photo mod

#5107 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chloe »

dr_Evil wrote: 06/11/2025 09:38
Spoiler
Show
Chloe wrote: 06/11/2025 08:33
LSD wrote: 06/11/2025 00:47

:( :(

Ovo se desilo u bilo kojoj drzavi zapadne evrope - citava vlada bi pala ili bi sami dali ostavke.
Naravno, kod nas bagra na vlasti nema ni spoznaje sopstvene krivice ni morala za ostavke.
Ne moraju dati ostavke, pocrkali dabogda u foteljama, :D
ali da bar uđu u srž problema, kvalitetno odrade bilo Zakone, kontrole i tu oblast zategnu.
Do sad, po raznim aferama, nesretnim slučajevima da su tako radili.
imali li bi bar pola državnih segmenata uređenih.
Ali, nit ima ostavki, nit se radi, samo se palamudi i prepucava.
Ja sam ne razočarana, ogorčena našom politikom, našim političarima, političkim Sarajevom
posebno ljudima koji su u politici dugi niz godina, neki su i sad dio vlasti,
svi stari znaju igrice i SNSD-a, HDZ-a i MZ-e,
koje nisu aktivne samo sad dok vlada Trojka, nego oduvijek,
da državu gradimo otimajući zrno po zrno ispred njih,
i svjesni su itekako čemu sve ovo vodi,
i na to sve međusobno prepucavanje, glođanje.
"Zavadi pa vladaj".

U ovo sve ubrajam i nas - građane, mi smo dio te priče.

Nismo ratom uništeni, ali ćemo se uništiti moralno i ekonomski.
Hrabri jesmo, ali ni p od pameti nemamo.
Koja god vlast krene u bilo kakve izmjene, napredak, bilo sta, jednostavno se mora pomiriti sa tim da ce nestati sa politicke scene.

Dakle nama trebaju drzavnici, pragmaticari, ljudi koji ce reci "Ja ovo radim za domovinu, a poslije toga nek me prislone uz zid".

Da sad neka inspekcija zadje po institucijama, pa zgradama, kucama, i pocne pisati kazne za nepravilnosti, rusiti, edukovati, narod bi se pobunio. Rekli bi "evo nas reketare". Ovdje se jos narod cudi kad mu inspkecija slozi kaznu jer nema PP aparat u restoranu :D
Mi smo imali slučaj kad je na mjesto komandira PS imenovan čovjek koji je profesionalno i pošteno radio posao.
Za par mjeseci, protiv sebe je imao 70% službenika PS, 60 % građana i skoro cijelo rukovodstvo MUP-a.
Tražio je od policajca da su uredni, ispeglani, da dolaze na vrijeme u službu i da rade svoj posao,
ispremještao policajce iz saobraćajne patrole jer su voljeli lovu ...
Patrolni policajac naiđe na pogrešno parkirana auta, mora napisati kaznu jer ako naiđe komadir pitat će ga šta je poduzeo,
objašnjavali su se vozačima, da je komandir naredio da napišu kaznu, a ne da rade svoj posao,
pa su neki građani Zakon doživljavali kao ososbni problem sa komandirom ... i uglavnom sve što su radili, izvinjavali se što rade jer komandir traži ...... na to sve je otkrio narko-mafiju ali povezanu sa policijskim komesarom. :lol:

Stanica je okrenuta naopačke da se nađe nešto pogrešno urađeno, mimo zakona i pravilnika da ga se riješe. Nisu našli.
Da bi nakon toga bilo podmetanje, koje je sudski i putem vještaka dokazano, ali nikad niko nije odgovarao, a znalo se ko stoji iza toga.

Bila je to lekcija svim poštenim policajcima, slika stanja u policiji, ali i društvu, mentalnom stanju građana kojima nije odgovaralo provođenje Zakona, i moći "zaštićenih" građana koji su tražili veze i pristup višim nivoima da ga se smjene.
tokio25

#5108 Re: BiH - Crna hronika

Post by tokio25 »

mk ultra wrote: 06/11/2025 10:50
Uglavnom se svim akcijama tog tipa samo maskira stvarni problem

Stavio vatrodojavu, ali nema stepenista
Stavio kamere, 400 testova 398 pozitivnih na drogu u saobracaju, psihicki oboljelih ljudi za volanom kamara
Itd itd...

Suština / temelj ostaje isti
Svo to zlo dolazi upravo iz ovog "merhametli" naroda.

On je dobar pa je bio jeftiniji? Ali zato sto je bio jeftiniji nije imao nesto kako treba sto je ubilo ljude.. ali nema veze on je merhametli bio :mrgreen:
ima i toga al nas problem je sto svaki put kad "tebe" zahvati akcija da kazem za bolje sutra "tvoje" zalopojke su sto ja kaznjavate sirotinju ne date sirotinji da radi da prezivljava itd
Ci-Nick

#5109 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ci-Nick »

moimoi wrote: 06/11/2025 10:43

Lako je svima nama osudjivati ljude koji su smjestili starce u dom.. al hajde sada malo da razmislimo.
Imas slucajeve kojima je potrebna 24h njega… pa cak i da nadjes par zene da se mijenjaju, dolaze kuci.. hrane, presvlace etc. to je max 8sati dnevno. Niko ti nece preuzeti brigu 24h dnevno.. da ne spominjemo da je tim ljudima potrebna vrlo cesto hitna med intervencija.. sto domovi pruzaju.
Da, da bi nekom sudio treba znati činjenice. U stanovima na 5. ili 10. spratu najčešće i nemaš uslove da brineš za polupokretnu ili nepokretnu osobu. Treba imati sobu viška, treba imati uslovno kupatilo, treba imati jaka leđa i mnogo vremena i strpljenja. I kao što kažeš 1800 maraka traže za 8 sati i 6 dana u sedmici. Šta sa ostalim vremenom.
Ja to mojoj djeci ne bi učinio. Znam slučajeve gdje je roditelj djetetu bukvalno uzeo 10 pa i više godina života. I na kraju kad kičma strada opet ga mora smjestiti u neku ustanovu.
yoyoyo96

#5110 Re: BiH - Crna hronika

Post by yoyoyo96 »

Svakako da ih ima i sto izraze zelju za takvim necim, jer su mu tu vrsnjaci i ima s kim progovoriti.
tokio25

#5111 Re: BiH - Crna hronika

Post by tokio25 »

Ci-Nick wrote: 06/11/2025 11:02

Da, da bi nekom sudio treba znati činjenice. U stanovima na 5. ili 10. spratu najčešće i nemaš uslove da brineš za polupokretnu ili nepokretnu osobu. Treba imati sobu viška, treba imati uslovno kupatilo, treba imati jaka leđa i mnogo vremena i strpljenja. I kao što kažeš 1800 maraka traže za 8 sati i 6 dana u sedmici. Šta sa ostalim vremenom.
Ja to mojoj djeci ne bi učinio. Znam slučajeve gdje je roditelj djetetu bukvalno uzeo 10 pa i više godina života. I na kraju kad kičma strada opet ga mora smjestiti u neku ustanovu.
razmislis samo koliko brige treba oko kucnog ljubimca recimo psa a to je mozda 5% koliko treba oko roditelja i skontas koliko treba svega da se takav roditelj zbrine adekvatno
JohnnyS

#5112 Re: BiH - Crna hronika

Post by JohnnyS »

Znamo li koliko je dijete uzelo godina života roditelju?
Ci-Nick

#5113 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ci-Nick »

JohnnyS wrote: 06/11/2025 11:21

To je obaveza roditelja.
Dijete nije pitalo hoćeš li ga napraviti i roditi ili ne.
Imam za par mjeseci 60 pa imam pravo to da kažem. Moja djeca 24 i 23 i još uvijek im dajem sve ali nemaju i ne treba da imaju obavezu prema meni.
Ljubav roditelja treba biti bez računice.
Naravno brinuo sam i za roditelje dok su bili živi ali to nisam nikad posmatrao kao vraćanje duga.
Niti su meni moja djeca nešto dužna.
To je zdrav razum.
Last edited by Ci-Nick on 06/11/2025 11:29, edited 1 time in total.
moimoi

#5114 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

Dijete si napravio iz vlastitog egoizma :D realno. Nemas pravo djetetu upropastiti zivot, jer si mu ti podario zivot.
Dijete tebi nista ne duguje. Osim mozda kusur koji je “zaboravio” vratiti kada si ga poslao po hljeb.
Ci-Nick

#5115 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ci-Nick »

moimoi wrote: 06/11/2025 11:28

Dijete si napravio iz vlastitog egoizma :D realno. Nemas pravo djetetu upropastiti zivot, jer si mu ti podario zivot.
Dijete tebi nista ne duguje. Osim mozda kusur koji je “zaboravio” vratiti kada si ga poslao po hljeb.
:thumbup:
toska

#5116 Re: BiH - Crna hronika

Post by toska »

Koja stara I nemoćna osoba treba "24 sata njege"?

Ako je imalo pri pameti oni se povuku i traže najmanje što mogu svjesni svega.
Tu nije sporan ni smještaj već odbacivanje i gubitak topline doma.
Ali vlastiti komfor je prioritet i onda ide teravija zašto.
JohnnyS

#5117 Re: BiH - Crna hronika

Post by JohnnyS »

Obiteljski zakon FBiH se ne slaže skroz s vama :D

Punoljetna djeca su dužna brinuti se o nesposobnim roditeljima
Ateista

#5118 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ateista »

Ci-Nick wrote: 06/11/2025 11:28

To je obaveza roditelja.
Dijete nije pitalo hoćeš li ga napraviti i roditi ili ne.
Imam za par mjeseci 60 pa imam pravo to da kažem. Moja djeca 24 i 23 i još uvijek im dajem sve ali nemaju i ne treba da imaju obavezu prema meni.
Ljubav roditelja treba biti bez računice.
Naravno brinuo sam i za roditelje dok su bili živi ali to nisam nikad posmatrao kao vraćanje duga.
Niti su meni moja djeca nešto dužna.
To je zdrav razum.
:thumbup:
Nema mi nista gore kad neko pravi i radja djecu da bi se neko imao brinuti o njima u starosti, jako sebicno i totalno pogresan motiv a koji je jako cest na balkanu.
Ateista

#5119 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ateista »

JohnnyS wrote: 06/11/2025 11:39 Obiteljski zakon FBiH se ne slaže skroz s vama :D

Smjestanje u dom je isto tako vrsta brige.
Ozimician

#5120 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ozimician »

Zanimljiva tema, na stranu sto se malo otislo od stvarnog dogadjaja, ali problem njege i brige o starima ce u BiH biti svake godine sve izrazeniji i zavisit ce od strane radne snage.

Ovo je goruca tema u svim razvijenijim drzavama i u svima njima zavisi od strane radne snage.
banjaluka078

#5121 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

toska wrote: 06/11/2025 11:36 Koja stara I nemoćna osoba treba "24 sata njege"?

Dementna. Vidjela sam članove porodice kako propadaju fizički i psihički brinući se za dementne roditelje koji nisu ni pola sata mogli biti bez nadzora.
last mohicans

#5122 Re: BiH - Crna hronika

Post by last mohicans »

Chloe wrote: 06/11/2025 10:50
dr_Evil wrote: 06/11/2025 09:38
Spoiler
Show
Chloe wrote: 06/11/2025 08:33

Ne moraju dati ostavke, pocrkali dabogda u foteljama, :D
ali da bar uđu u srž problema, kvalitetno odrade bilo Zakone, kontrole i tu oblast zategnu.
Do sad, po raznim aferama, nesretnim slučajevima da su tako radili.
imali li bi bar pola državnih segmenata uređenih.
Ali, nit ima ostavki, nit se radi, samo se palamudi i prepucava.
Ja sam ne razočarana, ogorčena našom politikom, našim političarima, političkim Sarajevom
posebno ljudima koji su u politici dugi niz godina, neki su i sad dio vlasti,
svi stari znaju igrice i SNSD-a, HDZ-a i MZ-e,
koje nisu aktivne samo sad dok vlada Trojka, nego oduvijek,
da državu gradimo otimajući zrno po zrno ispred njih,
i svjesni su itekako čemu sve ovo vodi,
i na to sve međusobno prepucavanje, glođanje.
"Zavadi pa vladaj".

U ovo sve ubrajam i nas - građane, mi smo dio te priče.

Nismo ratom uništeni, ali ćemo se uništiti moralno i ekonomski.
Hrabri jesmo, ali ni p od pameti nemamo.
Koja god vlast krene u bilo kakve izmjene, napredak, bilo sta, jednostavno se mora pomiriti sa tim da ce nestati sa politicke scene.

Dakle nama trebaju drzavnici, pragmaticari, ljudi koji ce reci "Ja ovo radim za domovinu, a poslije toga nek me prislone uz zid".

Da sad neka inspekcija zadje po institucijama, pa zgradama, kucama, i pocne pisati kazne za nepravilnosti, rusiti, edukovati, narod bi se pobunio. Rekli bi "evo nas reketare". Ovdje se jos narod cudi kad mu inspkecija slozi kaznu jer nema PP aparat u restoranu :D
Mi smo imali slučaj kad je na mjesto komandira PS imenovan čovjek koji je profesionalno i pošteno radio posao.
Za par mjeseci, protiv sebe je imao 70% službenika PS, 60 % građana i skoro cijelo rukovodstvo MUP-a.
Tražio je od policajca da su uredni, ispeglani, da dolaze na vrijeme u službu i da rade svoj posao,
ispremještao policajce iz saobraćajne patrole jer su voljeli lovu ...
Patrolni policajac naiđe na pogrešno parkirana auta, mora napisati kaznu jer ako naiđe komadir pitat će ga šta je poduzeo,
objašnjavali su se vozačima, da je komandir naredio da napišu kaznu, a ne da rade svoj posao,
pa su neki građani Zakon doživljavali kao ososbni problem sa komandirom ... i uglavnom sve što su radili, izvinjavali se što rade jer komandir traži ...... na to sve je otkrio narko-mafiju ali povezanu sa policijskim komesarom. :lol:

Stanica je okrenuta naopačke da se nađe nešto pogrešno urađeno, mimo zakona i pravilnika da ga se riješe. Nisu našli.
Da bi nakon toga bilo podmetanje, koje je sudski i putem vještaka dokazano, ali nikad niko nije odgovarao, a znalo se ko stoji iza toga.

Bila je to lekcija svim poštenim policajcima, slika stanja u policiji, ali i društvu, mentalnom stanju građana kojima nije odgovaralo provođenje Zakona, i moći "zaštićenih" građana koji su tražili veze i pristup višim nivoima da ga se smjene.
Pričaš o onom vašem komesaru sto je otisao preko grane? Je li ikada uhapšen?
moimoi

#5123 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

JohnnyS wrote: 06/11/2025 11:39 Obiteljski zakon FBiH se ne slaže skroz s vama :D

Zakon koji ne precizira apsolutno nista, koliko vidim. :D realno
Ima i u hr zakon da se po jugu ne smiju donositi nikakve presude :D
banjaluka078

#5124 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

Evo, ovdje će poslati inspekciju, da malo umire javnost.

https://www.nezavisne.com/novosti/drust ... ica/936354
toska

#5125 Re: BiH - Crna hronika

Post by toska »

banjaluka078 wrote: 06/11/2025 11:49
toska wrote: 06/11/2025 11:36 Koja stara I nemoćna osoba treba "24 sata njege"?

Dementna. Vidjela sam članove porodice kako propadaju fizički i psihički brinući se za dementne roditelje koji nisu ni pola sata mogli biti bez nadzora.
Pa rekoh u postu, ako je imalo pri pameti.
Oni sto je vise nemaju njima je sve svejedno.

Neki stari to i sami odaberu, ali gro slučajeva je čisto odbacivanje zbog smetnji komforu
Post Reply