BiH - Crna hronika
-
palermo
#5151 Re: BiH - Crna hronika
Sto se mene tice, otici u dom ima smisla samo ako si jos zdrav, I mozes se.koliko toliko brinuti o sebi. Onda Dom dodje ono sto zapravo treba biti,.mjesto na.kojem imas drustvenu interakciju, ljude svojih godina, jednostavno jos zivis. I naravno, yakav Dom mora imati makar minimum uslova za nekakav normalan zivot.
A ovo ostalo, I previse sam vidio slucajeva slanja u Dom roditelja ili blizih srodnika zbog cistog komfora. Sreca je, stro vecina tih ljudi nakon dva-tri.mjeseca umru, valjda od tuge.
A ovo ostalo, I previse sam vidio slucajeva slanja u Dom roditelja ili blizih srodnika zbog cistog komfora. Sreca je, stro vecina tih ljudi nakon dva-tri.mjeseca umru, valjda od tuge.
- banjaluka078
#5152 Re: BiH - Crna hronika
Rodica je imala "tetu" za tetku za vrijeme boravka na poslu. Ostatak vremena je sama brinula o njoj. Žena je dugo bila dementna, pokretna i izrazito hiperaktivna, do možda dva mjeseca pred smrt, kad je bila uglavnom u krevetu.
Moja rodica godinama nije imala kvalitetan san, jer tetka nije spavala, nije imala nikakav društveni i porodični život, godišnji odmor, nije nam dolazila u posjete, nije sebi mogla priuštiti da se razboli (posljedice toga liječi već dvije godine), propuštala je rođendane unucima, djeci, sav njen život je postao briga o majci koja nije znala ko je žena pored nje.
Možda je i mogla isposlovati pare za dom za tetku, ali je bila u fazonu sramote da je dala majku od sebe, da bi neko prigovorio da ju je odbacila, da ne bi mogla zaspati misleći šta majka radi i je li presvučena.
Naravno, bilo je trenutaka kad se nije mogla nositi sa stresom, sa stalnim odgovaranjem na isto pitanje, ubjeđivanjem mame da jeste u svojoj kući i ne može ići nekoj drugoj, ko je imao dementnu osobu kući, zna koliko brzo nekad pukne film. Pa je sad ostalo kajanje za galamu i gubljenje živaca.
I sada kaže da je bila luda, jer umjesto da je svakog dana odlazila majci u dom na po par sati, vodila je kući za vikend, i tako brinula o njoj, ali sačuvala i svoje zdravlje, dobila je hroničnu bolest i poslije mamine smrti nije dugo znala čime da uopšte ispuni sebi sate, jer se društvo rasulo, ispala iz fazona za sve, jednostavno nije znala kako da živi neki drugi život.
Moja rodica godinama nije imala kvalitetan san, jer tetka nije spavala, nije imala nikakav društveni i porodični život, godišnji odmor, nije nam dolazila u posjete, nije sebi mogla priuštiti da se razboli (posljedice toga liječi već dvije godine), propuštala je rođendane unucima, djeci, sav njen život je postao briga o majci koja nije znala ko je žena pored nje.
Možda je i mogla isposlovati pare za dom za tetku, ali je bila u fazonu sramote da je dala majku od sebe, da bi neko prigovorio da ju je odbacila, da ne bi mogla zaspati misleći šta majka radi i je li presvučena.
Naravno, bilo je trenutaka kad se nije mogla nositi sa stresom, sa stalnim odgovaranjem na isto pitanje, ubjeđivanjem mame da jeste u svojoj kući i ne može ići nekoj drugoj, ko je imao dementnu osobu kući, zna koliko brzo nekad pukne film. Pa je sad ostalo kajanje za galamu i gubljenje živaca.
I sada kaže da je bila luda, jer umjesto da je svakog dana odlazila majci u dom na po par sati, vodila je kući za vikend, i tako brinula o njoj, ali sačuvala i svoje zdravlje, dobila je hroničnu bolest i poslije mamine smrti nije dugo znala čime da uopšte ispuni sebi sate, jer se društvo rasulo, ispala iz fazona za sve, jednostavno nije znala kako da živi neki drugi život.
- nepass1
#5153 Re: BiH - Crna hronika
Imas agencije koje nude pomoc 24h, konstantno neko bude sa osobom. Pretezno dvije smjenemoimoi wrote: ↑06/11/2025 10:43Pa to moze neko ko je zdrav i vitalan.Haris.ba wrote: ↑06/11/2025 10:23To je meni uvijek bilo fascinantno.Toffee karamela wrote: ↑06/11/2025 10:20 sve je to izbačeno iz kuća od strane sinova, snaha, zetova, čak i sumnjam da je to dijasporska rodbina, vjv su im familije negdje iza ćoška ili u prvom selu na izlazu iz Tuzle
Dadne djeci nekretnine i ode da se pati u dom penzionera. Umjesto da proda nekretnine i barem prozivi starost kako treba.
A takvi ni ne idu u dom tj rjetki.
Lako je svima nama osudjivati ljude koji su smjestili starce u dom.. al hajde sada malo da razmislimo.
Imas slucajeve kojima je potrebna 24h njega… pa cak i da nadjes par zene da se mijenjaju, dolaze kuci.. hrane, presvlace etc. to je max 8sati dnevno. Niko ti nece preuzeti brigu 24h dnevno.. da ne spominjemo da je tim ljudima potrebna vrlo cesto hitna med intervencija.. sto domovi pruzaju.
Samo valja platiti. Prije 10g je bilo 1200KM 24h/mjesec
-
Ci-Nick
#5154 Re: BiH - Crna hronika
Hajd provjeri je li tako.nepass1 wrote: ↑06/11/2025 12:53Imas agencije koje nude pomoc 24h, konstantno neko bude sa osobom. Pretezno dvije smjenemoimoi wrote: ↑06/11/2025 10:43Pa to moze neko ko je zdrav i vitalan.
Lako je svima nama osudjivati ljude koji su smjestili starce u dom.. al hajde sada malo da razmislimo.
Imas slucajeve kojima je potrebna 24h njega… pa cak i da nadjes par zene da se mijenjaju, dolaze kuci.. hrane, presvlace etc. to je max 8sati dnevno. Niko ti nece preuzeti brigu 24h dnevno.. da ne spominjemo da je tim ljudima potrebna vrlo cesto hitna med intervencija.. sto domovi pruzaju.
Neče ti za 1200 maraka biti niko ni na crno 6 sati.
Minimalna plata sa doprinosima je 1600 maraka.
Bez troskova agencije.
- drug_profi
#5155 Re: BiH - Crna hronika
Ista je i moja priča. S tim da smo se ja i sestra nadopunjavali. Međutim ona je poslom često putovala i to je nekad znalo biti dugo.banjaluka078 wrote: ↑06/11/2025 12:52 Rodica je imala "tetu" za tetku za vrijeme boravka na poslu. Ostatak vremena je sama brinula o njoj. Žena je dugo bila dementna, pokretna i izrazito hiperaktivna, do možda dva mjeseca pred smrt, kad je bila uglavnom u krevetu.
Osjetio sam olakšanje kad je tata umro, a umro nam je oboma na rukama, ali i dan danas osjećam grižnju savjesti za svaki povišen ton i bijes koji sam ispoljavao u nemoći i očaju.
Vrlo često i danas, 8 godina nakon smrti, kažem na glas kad sam sam sa sobom "tata moj..." u toj grižnji savjesti.
Međutim, ne znam koliko bih se jeo da nisam bio s njim i da stalno mislim da li je ikad bilo trenutka lucidnosti kad bi skontao da smo ga izbacili iz svog stana.
Ovako imam samo grižnju savjesti radi svojih ispada, a njegu je imao vrhunsku, čak smo i dekubitalne rane izliječili i sanirali. To se ne bi postiglo u domu siguran sam.
-
moimoi
#5156 Re: BiH - Crna hronika
Ma nema kod nas nazalost tipa onih americkih starackih smestaja … sto gledas po filmovima.. rasprodaju sve i odu u tako neku komunu gdje su sve starci,a ujedno imaju i bolnicare, njegovatelje... ono ljepota od zivota… imaju svoje apartmane, drustvo, zabave… to mislim da u citavoj evropi nemas.Haris.ba wrote: ↑06/11/2025 12:48Ma nije problem ici u dom. Vec, da roditelji ne prodaju nekretnine i barem mogu da biraju u koji ce dom. O tome se radi.moimoi wrote: ↑06/11/2025 10:43Pa to moze neko ko je zdrav i vitalan.
Al eto… dobra ideja da neko pokrene
- Haris.ba
#5157 Re: BiH - Crna hronika
Ma ne ocekujem ja to. Vec ono da ako ti se ne svidja kazes cao i odes u drugi dom gdje je barem cisto i hrana ok.moimoi wrote: ↑06/11/2025 13:04 Ma nema kod nas nazalost tipa onih americkih starackih smestaja … sto gledas po filmovima.. rasprodaju sve i odu u tako neku komunu gdje su sve starci,a ujedno imaju i bolnicare, njegovatelje... ono ljepota od zivota… imaju svoje apartmane, drustvo, zabave… to mislim da u citavoj evropi nemas.
Nema kod nas narod para za takve egzibicije.
Last edited by Haris.ba on 06/11/2025 13:12, edited 1 time in total.
-
toska
#5158 Re: BiH - Crna hronika
Malo nezgodno, ali vrijedi li ta logika kod trajno bolesnog djeteta?Ateista wrote: ↑06/11/2025 12:45 Ne znam samo sta misle oni koji su protiv doma, sta treba covjek da uradi, da ostavi svoj posao kako bi cuvao roditelje?
Poslije posla, treba da zanemari svoju djecu i sve posveti roditeljima? Ja to svom djetetu nikad ne bih ucinio i ne ocekujem da se o meni neko brine i ispasta zbog toga.
Toliko znam slucajeva ljudi koji su odrasli sa roditeljima koji su prednost u svemu davali svojim starim roditeljima o kojima su se brinuli i djeca ispastala na razne nacine. Na mladima svijet ostaje i oni trebaju da prozive svoj zivot i to treba da bude prioritet
Racionalizacija je efikasan mehanizam što ne znači i ispravan.
-
moimoi
#5159 Re: BiH - Crna hronika
Pa kada bi rasprodao sve.. imao biHaris.ba wrote: ↑06/11/2025 13:07Ma ne ocekujem ja to. Vec ono da ako ti se ne svidja kazes cao i odes u drugi dom gdje je barem cisto i hrana ok.moimoi wrote: ↑06/11/2025 13:04 Ma nema kod nas nazalost tipa onih americkih starackih smestaja … sto gledas po filmovima.. rasprodaju sve i odu u tako neku komunu gdje su sve starci,a ujedno imaju i bolnicare, njegovatelje... ono ljepota od zivota… imaju svoje apartmane, drustvo, zabave… to mislim da u citavoj evropi nemas.
Nema kod nas narod para za takve egzibicije.
- manuchao91
#5160 Re: BiH - Crna hronika
roditelje ne treba stavljaji u starački dom jer je to licemjerno i fukarski.
Svaka osoba koju vidim da izassao za vikend na kafu il piće a mater mu il ćaća u staračkom domu za mene je najveci licemjer i fukara
Svaka osoba koju vidim da izassao za vikend na kafu il piće a mater mu il ćaća u staračkom domu za mene je najveci licemjer i fukara
- Haris.ba
#5161 Re: BiH - Crna hronika
Pa o tome pricam. Prodaj nekretninu i zadnjih desetak godina prozivi koliko toliko normalno.moimoi wrote: ↑06/11/2025 13:18Pa kada bi rasprodao sve.. imao biHaris.ba wrote: ↑06/11/2025 13:07Ma ne ocekujem ja to. Vec ono da ako ti se ne svidja kazes cao i odes u drugi dom gdje je barem cisto i hrana ok.moimoi wrote: ↑06/11/2025 13:04 Ma nema kod nas nazalost tipa onih americkih starackih smestaja … sto gledas po filmovima.. rasprodaju sve i odu u tako neku komunu gdje su sve starci,a ujedno imaju i bolnicare, njegovatelje... ono ljepota od zivota… imaju svoje apartmane, drustvo, zabave… to mislim da u citavoj evropi nemas.
Nema kod nas narod para za takve egzibicije.![]()
- Ateista
#5162 Re: BiH - Crna hronika
Djeca su druga prica, obaveza roditelja je da se brinu za djecu dok im treba briag, samim tim sto se odluce da imaju dijete trebaju biti svjesni raznih mogucnosti, pa i toga da dijete ima neke trajne probleme zbog kojih je potrebna stalna briga.toska wrote: ↑06/11/2025 13:08Malo nezgodno, ali vrijedi li ta logika kod trajno bolesnog djeteta?Ateista wrote: ↑06/11/2025 12:45 Ne znam samo sta misle oni koji su protiv doma, sta treba covjek da uradi, da ostavi svoj posao kako bi cuvao roditelje?
Poslije posla, treba da zanemari svoju djecu i sve posveti roditeljima? Ja to svom djetetu nikad ne bih ucinio i ne ocekujem da se o meni neko brine i ispasta zbog toga.
Toliko znam slucajeva ljudi koji su odrasli sa roditeljima koji su prednost u svemu davali svojim starim roditeljima o kojima su se brinuli i djeca ispastala na razne nacine. Na mladima svijet ostaje i oni trebaju da prozive svoj zivot i to treba da bude prioritet
Kao sto je neko vec pisao, ni jedno dijete nije biralo i trazilo da se rodi, niko nije prije rodjenja potpisao ugovor sa roditeljima da ce ih roditi ako ce se brinuti o njima tako da takva ocekivanja od djece ne treba imati, dok roditelji svjesno odlucuju da imaju dijete, (ili nesvjesno ako ne paze, to je posebna prica). Zbog toga djecu ne treba obavezivati da zrtvuju svoj zivot zbog roditelja, ali roditelji bi morali prihvatiti tu obavezu ako se zadesi takva situacija.
Ono sto je tu problematicno je sto ta "djeca" svakako jednom moraju zavrsiti u domu, ako ide prirodno i nadzive roditelje nema vise ko da se brine o njima, ako imaju bracu ili sestre to nije normalno da se njima nametne ta obaveza, a oni kojima je potrebna njega od malena tesko da ce imati svoju djecu.
- Ateista
#5163 Re: BiH - Crna hronika
A nije licemkjerno imati djecu koja nemaju svoj zivot jer se sve posveti starim roditeljima? Meni su ti nakgori licemjeri. Hajd i nekako ako nemaju djece, zrtvuju svoj zivot, ali kad zrtvuju djecu to mi je katastrofa.manuchao91 wrote: ↑06/11/2025 13:18 roditelje ne treba stavljaji u starački dom jer je to licemjerno i fukarski.
- nepass1
#5164 Re: BiH - Crna hronika
Pa kazem prije 10g da je ta cijena bila. Sad ne znam cijene, vjerovatno je uduplano.Ci-Nick wrote: ↑06/11/2025 12:58Hajd provjeri je li tako.nepass1 wrote: ↑06/11/2025 12:53Imas agencije koje nude pomoc 24h, konstantno neko bude sa osobom. Pretezno dvije smjenemoimoi wrote: ↑06/11/2025 10:43
Pa to moze neko ko je zdrav i vitalan.
Neče ti za 1200 maraka biti niko ni na crno 6 sati.
Minimalna plata sa doprinosima je 1600 maraka.
Bez troskova agencije.
Sto mogu tvrditi da je tad ta cijena bila jer sam znao i korisnike a i ljude koji su drzali agenciju
- nepass1
#5165 Re: BiH - Crna hronika
-
palermo
#5166 Re: BiH - Crna hronika
- banjaluka078
-
palermo
#5168 Re: BiH - Crna hronika
A slusaj, naravno da ti.moze svoje nemocne.roditelje staviti u kakvu uboznicu, mozes ih I samarati svaki drugi dan......samo.ne.mozes.ocekivati da svatko smatra da si dobar covjek, da.nisi licemjer ili da nisi neka ljudska fukara.Ateista wrote: ↑06/11/2025 13:23Djeca su druga prica, obaveza roditelja je da se brinu za djecu dok im treba briag, samim tim sto se odluce da imaju dijete trebaju biti svjesni raznih mogucnosti, pa i toga da dijete ima neke trajne probleme zbog kojih je potrebna stalna briga.toska wrote: ↑06/11/2025 13:08Malo nezgodno, ali vrijedi li ta logika kod trajno bolesnog djeteta?Ateista wrote: ↑06/11/2025 12:45 Ne znam samo sta misle oni koji su protiv doma, sta treba covjek da uradi, da ostavi svoj posao kako bi cuvao roditelje?
Kao sto je neko vec pisao, ni jedno dijete nije biralo i trazilo da se rodi, niko nije prije rodjenja potpisao ugovor sa roditeljima da ce ih roditi ako ce se brinuti o njima tako da takva ocekivanja od djece ne treba imati, dok roditelji svjesno odlucuju da imaju dijete, (ili nesvjesno ako ne paze, to je posebna prica). Zbog toga djecu ne treba obavezivati da zrtvuju svoj zivot zbog roditelja, ali roditelji bi morali prihvatiti tu obavezu ako se zadesi takva situacija.
Ono sto je tu problematicno je sto ta "djeca" svakako jednom moraju zavrsiti u domu, ako ide prirodno i nadzive roditelje nema vise ko da se brine o njima, ako imaju bracu ili sestre to nije normalno da se njima nametne ta obaveza, a oni kojima je potrebna njega od malena tesko da ce imati svoju djecu.
Tvoj odabir.
- Haris.ba
- Toffee karamela
#5170 Re: BiH - Crna hronika
o kakvoj prodaji nekretnina vi pričate? ljudi su decenijama radili i štedjeli da bi jednu nekretninu ostavili djetetu ili djeci.
mi smo Moldavija po životnom standardu.
priča mi jedan pravnik da od svih ljudi najmanje razumije žene koje su ponosne tetke nekog nećaka/inje u Beču ili Frajburgu a posjeduju ogromne petosobne stanove po SA i zlopate se sa hranom i plaćanjem računa. odbijaju se nagoditi i sa kim i na bilo kojoj osnovi, hoće da im sestrić/bratić pokupi ključeve stana nakon sahrane. valjda da bi joj palio svijeću za ostatak njegova života ili plaćao hatma dove. takvih mi je najmanje žao.
priča mi jedan pravnik da od svih ljudi najmanje razumije žene koje su ponosne tetke nekog nećaka/inje u Beču ili Frajburgu a posjeduju ogromne petosobne stanove po SA i zlopate se sa hranom i plaćanjem računa. odbijaju se nagoditi i sa kim i na bilo kojoj osnovi, hoće da im sestrić/bratić pokupi ključeve stana nakon sahrane. valjda da bi joj palio svijeću za ostatak njegova života ili plaćao hatma dove. takvih mi je najmanje žao.
- Haris.ba
#5171 Re: BiH - Crna hronika
Pa neka se onda pate.Toffee karamela wrote: ↑06/11/2025 13:41 o kakvoj prodaji nekretnina vi pričate? ljudi su decenijama radili i štedjeli da bi jednu nekretninu ostavili djetetu ili djeci.
- liyf
#5172 Re: BiH - Crna hronika
Inspekcija radi na stranim investitorima.Haris.ba wrote: ↑06/11/2025 09:25Zato sto je skuplje, i na losijoj lokaciji u privatnom domu.
P.S.
Vidim spominju se pozarni inspektori.
Organizovali neku edukaciju i dosli ti inspektori iz mupa.
Objasnili nam ljudi kako vlast to ne zanima. Da ima preklapanja nadleznosti (sa kantonalnom inspekcijom) i da ima slucajeva nenadleznosti (problem je protupozarni, ali niko nije nadlezan). Da je sve u sustini slijeganje ramenima i nada da se nece desiti problem. Naravno, oni su to upakovali u pricu da ih ko ne prijavi i ne naljuti koga.
MUP nema ni 10 tih inspektora a Kanton Sarajevo samo 3 koja du pred penziju, i u te inspekcije se ubacuju babini sinovi, istina posteno zavrsenih skola i fakulteta. (ne znam za TK jbg nisam otale)
-
palermo
#5173 Re: BiH - Crna hronika
Za.koga nemas. Za stare roditelje.
Pa ne sajlu oni njih u dom dok I'm mogu cuvati djecu, skuhati rucak, usisati, ili zavrsavati papire za njih.....jok, roditelji se salju u Dom kad prestanu biti korisni I smetaju ti normalom.zivotu. A kad si u toj fazi, onda ti vec I ne.mozes odlucivayi, da ti ne govorim o ne tako rijetkim situacijama kada djeca uz.pomoc advokayta isposluju nekakav pravni akt o tome da roditelji ne mogu donositi odluke I onda ih sprca u kakvu uboznicu.
I to sve pod krinkom, brige za njih.
-
moimoi
#5174 Re: BiH - Crna hronika
Je li ovo po danu?banjaluka078 wrote: ↑06/11/2025 13:36 cijene agencije
https://kucapodrske.hwi.ba/assets/files ... usluga.pdf
Ne kontam?? 9sati za jedan dan 4320km??
Wtf
- banjaluka078