DaysleepeR wrote: ↑04/11/2025 10:22
Većina pjevača iz ex yu zemalja nikad nisu napisali pjesmu.
Nije tačno.
Ima dosta pjevača, pogotovo band lidera, koji izvode pjesme kojima su autori i teksta i muzike, ili barem jednog od to dvoje.
Postoje kantautori, oni komponuju i izvode svoje pjesme, kao npr. Balašević (mada je on imao i pjesama koje su mu napisali drugi), Miladin Šobić, Neno Belan, Toma Zdravković je pisao skoro sve svoje pjesme a ima ih iz mlađe generacije (Mikula i sl.). Ima dosta pjevača koji pjevaju svoje, ali uzimaju i od drugih autora, ako je nešto za njih odgovarajuće ili napisano na zahtjev.
Postoje pjevači, članovi bandova, koji su napisali i otpjevali većinu svojih pjesama (Johnny Štulić, Bora Đorđević, Nenad Milosavljević (Neša Galija) i sl.)
Postoje odlični autori, koji pišu i za sebe i svoj band ali i za druge (npr. Gibboni, Dino Šaran, Kiki Lesendrić itd).
Postoje pjevači koji su pjevali pjesme, koje su napisali članovi bendova (npr. Bijelo Dugme, većinu pjesama je autor Brega, pisao je za njih i Duško Trifunović (razni autori su "uglazbili" sigurno barem 100 njegovih pjesama) u Dugmetu su Bebek, Tifa, Alen uglavnom samo pjevali). Mislim da ni Tifa u solo karijeri, nije neki autor, uglavnom je pjevao pjesme koje bi mu donijeli drugi. Slično je bilo i sa Crvenom Jabukom, Žera je otpjevao dosta toga, ali mislim da nije autor ili u vrlo maloj mjeri, jer je većinu pjesama pisao Arslanagić a kasnije D.Šaran i drugi autori.
Postoje vrhunski pjevači, koji nisu imali gotovo pa ni jednu svoju napisanu pjesmu -Zdravko Čolić, Oliver itd.
Naravno, postoje i autori, koji se mahom bave pisanjem i komponovanjem pjesama za druge, a nemaju svoju muzičku karijeru (ili nešto vrlo malo),
Takav je npr. Jovan Stojiljković iz Beograda (napisao gotovo cjelokupan opus grupe Alisa, a ostao gotovo anonimus), pok. Marina Tucaković je napisala na stotine pjesama, a mislim da nije pjevala nikako, a kod nas npr. Dino Muharemović, autor je puno pjesama a rijetko sam nastupa, pa M.Š. Džeronimo, koji isto puno piše za druge, ima još ovih narodnjačkih autora, koji samo štancaju kompozicije, ali da ne nabrajam...