Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

teuta06

#41526 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by teuta06 »

dječak sa šibicama wrote: 03/11/2025 19:19 Jakov Jozinovic

vatafak??? nema nijedne svoje pjesme, pjeva tudje pjesme, i puni dvorane po cijeloj eks ju

kontam da sam stari prdonja koji ne prati tiktok, ali vatafak
ja ne razumijem da ljudi koji imaju svoje pjesme, znači imaju toliki repertoar da mogu održati koncert od 2 sata samo sa svojim pjesmama, pjevaju tuđe pjesme, kontam da vole neku pjesmu ili izvođača, pa možda zapjevaju i za svoju dušu, ali pjevaj je na nekim privatnim zabavama, ja kad dođem na koncert nekog pjevača, došla sam da slušam pjesme tog izvođača a ne tuđe
ali koji god pjevač gostuje, uvijek ide u zetri npr, Sarajevo ljubavi moja ili Bosnom behar probeharao, da se dodvori bosancima
bronhy

#41527 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by bronhy »

Ne kontam ljude koji prate crnu hroniku. Uvijek moraju da znaju za svaku saobracajnu nesrecu, svako ubistvo itd. Ne znam sta je tu toliko interesantno.
DaysleepeR

#41528 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by DaysleepeR »

dječak sa šibicama wrote: 03/11/2025 19:19 Jakov Jozinovic

vatafak??? nema nijedne svoje pjesme, pjeva tudje pjesme, i puni dvorane po cijeloj eks ju

kontam da sam stari prdonja koji ne prati tiktok, ali vatafak
Adi Šoše
Sanjarko

#41529 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Sanjarko »

bronhy wrote: 04/11/2025 09:34 Ne kontam ljude koji prate crnu hroniku. Uvijek moraju da znaju za svaku saobracajnu nesrecu, svako ubistvo itd. Ne znam sta je tu toliko interesantno.
Upravu si, ali ima statističara. Kako neki dan javiše najveću smrtnost u Europi imamo u vezi toga.

Mene više zanimaju životne stvari koje utiču na naš svakodnevni život.
Njanjavi

#41530 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Njanjavi »

kakavdanakneiskustvu wrote: 03/11/2025 21:34
Njanjavi wrote: 03/11/2025 20:55 Pa ni masimo nije imo nijedne svoje pjesme, pa ni merlin je nema.

Vise ih pjeva tudje pjesme nego svoje.

Tvoja je pjesma koju sam sjednes i napises, ko noel gallagher il saran burazeri, ko damir avdic.

A ovi sto kupuju pjesme ko hljeb u granapu su smijurija.
Massimo,pa otkud mu onoliki albumi?To što je otpjevao i obradio neke starije pjesme ne znači da je samo to radio, nije on počeo karijeru prije desetak godina

Merlin isto
Ok za merlina sam mozda pogrjesio, al za massima deff nisam.

Lik u zivotu nije napisao sebi pjesmu a ni ikome drugom.
DaysleepeR

#41531 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by DaysleepeR »

Većina pjevača iz ex yu zemalja nikad nisu napisali pjesmu.
kakavdanakneiskustvu

#41532 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by kakavdanakneiskustvu »

Njanjavi wrote: 04/11/2025 10:16
Njanjavi wrote: 03/11/2025 20:55 Pa ni masimo nije imo nijedne svoje pjesme, pa ni merlin je nema.

Vise ih pjeva tudje pjesme nego svoje.

Tvoja je pjesma koju sam sjednes i napises, ko noel gallagher il saran burazeri, ko damir avdic.

A ovi sto kupuju pjesme ko hljeb u granapu su smijurija.
Massimo,pa otkud mu onoliki albumi?To što je otpjevao i obradio neke starije pjesme ne znači da je samo to radio, nije on počeo karijeru prije desetak godina

Merlin isto

Pa otkuda mu onoliki albumi?
Njanjavi

#41533 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Njanjavi »

kakavdanakneiskustvu wrote: 04/11/2025 12:03

Merlin isto

Pa kupovao pjesme jbote.

Odes na te albume i pise ti ispod svake pjesme lijepo ko je textopisac.

Kakvo pitanje jbte.
kakavdanakneiskustvu

#41534 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Njanjavi wrote: 04/11/2025 12:08
kakavdanakneiskustvu wrote: 04/11/2025 12:03

Pa kupovao pjesme jbote.

Odes na te albume i pise ti ispod svake pjesme lijepo ko je textopisac.

Kakvo pitanje jbte.
Pa je li to isto kao ovaj Jozinovic,koji pjeva pjesme koje su već neki drugi pjevali???
Njanjavi

#41535 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Njanjavi »

Oklen znam, neam pojma ni ko je taj jazavac.
kakavdanakneiskustvu

#41536 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Pa posto ne znas onda ti jbg ja moram napisati da to nije nikako isto,jer ni Oliver Dragojevic većinu pjesama koje je pjevao nije ih napisao.
daario naharis

#41537 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by daario naharis »

Dobar je video neki dan izbacio Rick Beato na tu temu.

Danas pjesmu "pise" 25 ljudi, a izvodjaci koji nam se plasiraju se uopste ne pitaju.
moimoi

#41538 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moimoi »

Mislim da grijesite. Ne moze svako biti kantautor. Sto ne znaci da ne moze biti dobar pjevac. Niti svaki tekstopisac i muzicar ima glasa i moze biti pjevac.
Pjevaci kupuju pjesme i time postaju vlasnici neke pjesme… to je njihova pjesma, iako je oni nisu napisali.
E ima i onih sto otkupe prava da izvode tudje pjesme.. kao sto bi bio Massimo recimo i xy muzicara koji otpjevaju tudju pjesmu.
Ili grupe koje su “tribute to…” nekim grupama ciji su clanovi pomrli, a izvode samo njihove stvarke.
tokio25

#41539 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by tokio25 »

ja mislim da je ovdje pomijesano 3 stvari
oni koji napisu pjesmu i otpjevaju a takvi su rijetki
oni koji otpjevaju pjesme napisane za njih ili koje su kupili vjerovatno mnogi vrhunski pjevaci i ovdje i u svijetu
i treci oni koji pjevaju pjesme koje je vec neko otpjevao
nesto kao tribute bendovi i vjerovatno je ovaj treci taj jozo ili kako se vec zove taj sto pominjete i na kojeg misli ovaj sto je rekao da ne konta kako on proda dvorane pjevajuci tako bez ijedne svoje pjesme

ps. sad vidjeh da sam u biti napisao isto sto i moimoi :D
teuta06

#41540 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by teuta06 »

ma ok je meni sto netko na pocetku karijere pjeva i tuđe pjesme, jer to jednostavno mora, nema sad on 20-30 pjesama a koje su sve hitovi, pa da može s njima nastupiti, ali da nema nijedne pjesme svoje (ima li jakov ijednu svoju pjesmu?), a i treba i raditi na svojim pjesmama, pa izbacivati pjesme da se publika uhvati... eto prva dzejla koja ekstra pjeva, kaze ceka dobre pjesme, nije da i ona ima sad svojih 20 pjesma (mozda i ima, ali nisu popularne).. a za to vrijeme uzima pare na gažama
moimoi

#41541 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moimoi »

teuta06 wrote: 04/11/2025 14:08 ma ok je meni sto netko na pocetku karijere pjeva i tuđe pjesme, jer to jednostavno mora, nema sad on 20-30 pjesama a koje su sve hitovi, pa da može s njima nastupiti, ali da nema nijedne pjesme svoje (ima li jakov ijednu svoju pjesmu?), a i treba i raditi na svojim pjesmama, pa izbacivati pjesme da se publika uhvati... eto prva dzejla koja ekstra pjeva, kaze ceka dobre pjesme, nije da i ona ima sad svojih 20 pjesma (mozda i ima, ali nisu popularne).. a za to vrijeme uzima pare na gažama
Kao i vecina onih sto po svadbama pjevaju :D
Pitanje je samo da li oni placaju autorska prava.
Mislim, ako napunis dvoranu.. logicno bi bilo i da platis autorima neki procenat.
milojicabrzi

#41542 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by milojicabrzi »

DaysleepeR wrote: 04/11/2025 10:22 Većina pjevača iz ex yu zemalja nikad nisu napisali pjesmu.
Nije tačno.

Ima dosta pjevača, pogotovo band lidera, koji izvode pjesme kojima su autori i teksta i muzike, ili barem jednog od to dvoje.
Postoje kantautori, oni komponuju i izvode svoje pjesme, kao npr. Balašević (mada je on imao i pjesama koje su mu napisali drugi), Miladin Šobić, Neno Belan, Toma Zdravković je pisao skoro sve svoje pjesme a ima ih iz mlađe generacije (Mikula i sl.). Ima dosta pjevača koji pjevaju svoje, ali uzimaju i od drugih autora, ako je nešto za njih odgovarajuće ili napisano na zahtjev.

Postoje pjevači, članovi bandova, koji su napisali i otpjevali većinu svojih pjesama (Johnny Štulić, Bora Đorđević, Nenad Milosavljević (Neša Galija) i sl.)

Postoje odlični autori, koji pišu i za sebe i svoj band ali i za druge (npr. Gibboni, Dino Šaran, Kiki Lesendrić itd).

Postoje pjevači koji su pjevali pjesme, koje su napisali članovi bendova (npr. Bijelo Dugme, većinu pjesama je autor Brega, pisao je za njih i Duško Trifunović (razni autori su "uglazbili" sigurno barem 100 njegovih pjesama) u Dugmetu su Bebek, Tifa, Alen uglavnom samo pjevali). Mislim da ni Tifa u solo karijeri, nije neki autor, uglavnom je pjevao pjesme koje bi mu donijeli drugi. Slično je bilo i sa Crvenom Jabukom, Žera je otpjevao dosta toga, ali mislim da nije autor ili u vrlo maloj mjeri, jer je većinu pjesama pisao Arslanagić a kasnije D.Šaran i drugi autori.

Postoje vrhunski pjevači, koji nisu imali gotovo pa ni jednu svoju napisanu pjesmu -Zdravko Čolić, Oliver itd.

Naravno, postoje i autori, koji se mahom bave pisanjem i komponovanjem pjesama za druge, a nemaju svoju muzičku karijeru (ili nešto vrlo malo),

Takav je npr. Jovan Stojiljković iz Beograda (napisao gotovo cjelokupan opus grupe Alisa, a ostao gotovo anonimus), pok. Marina Tucaković je napisala na stotine pjesama, a mislim da nije pjevala nikako, a kod nas npr. Dino Muharemović, autor je puno pjesama a rijetko sam nastupa, pa M.Š. Džeronimo, koji isto puno piše za druge, ima još ovih narodnjačkih autora, koji samo štancaju kompozicije, ali da ne nabrajam... :run:
Last edited by milojicabrzi on 04/11/2025 14:18, edited 1 time in total.
moimoi

#41543 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moimoi »

Prije svega ti treba i dobar aranzer da bi imao hit :D

Bratos bi bio mislim kralj s ovih prostora.
Njanjavi

#41544 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Njanjavi »

Nikad necu razumjet retarde koji mački oko vrata stave zvonce.

Koja jebena diskonekcija od mozga da macku tako osakatis u startu...
Sanjarko

#41545 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Sanjarko »

Treba li kome pjesma? Imam napisanu, ja uz pomoć AI napisao je. Pjesme smišljam od 11 godine, ali nisam ih nikada pisao. Nažalost, sve donedavno do ove pjesme.
stubrijez

#41546 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by stubrijez »

Sanjarko wrote: 04/11/2025 16:01 Treba li kome pjesma? Imam napisanu, ja uz pomoć AI napisao je. Pjesme smišljam od 11 godine, ali nisam ih nikada pisao. Nažalost, sve donedavno do ove pjesme.
:-) :-) cek, ako je smislis valjda je vec napisana u glavi? Ovu popularnu stvar zaiste ne kontam...
Sanjarko

#41547 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Sanjarko »

stubrijez wrote: 04/11/2025 19:07
Sanjarko wrote: 04/11/2025 16:01 Treba li kome pjesma? Imam napisanu, ja uz pomoć AI napisao je. Pjesme smišljam od 11 godine, ali nisam ih nikada pisao. Nažalost, sve donedavno do ove pjesme.
:-) :-) cek, ako je smislis valjda je vec napisana u glavi? Ovu popularnu stvar zaiste ne kontam...
Pa ako je nisam zapisao nigdje zaboravim je prije ili kasnije, a napisao dio veći dio ove zadnje pjesme, dio mi AI uljepšala, dio ja opet napisao, AI opet uljepšala, a ja je zavrsio.

Ne znam šta je nejasno? A i čemu prevrtanje očima sa smajlima.
Haris.ba

#41548 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Haris.ba »

Iskren da budem ne znam mozes li tu pjesmu zvati svojom. Jer, veoma je bitno kolika je ta pomoc od strane AI. Da ne bude na kraju vlasnik AI vlasnik tvoje pjesme. Treba veoma dobro iscitati oko toga pravila koristenja AI.
Posto je AI vecinom iz Cemerike, tamo "kopirajt" zna dobiti i onaj sto jednu rijec teksta napise u pjesmi.

Trenutno slusam pjesme za koje mislim 99% da ih je napravio AI. Ima veoma dobrih stvari.
Last edited by Haris.ba on 04/11/2025 19:17, edited 1 time in total.
DonieBrasco

#41549 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by DonieBrasco »

Koji zanr, stil, koji zvuk ciljas ?
stubrijez

#41550 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by stubrijez »

Sanjarko wrote: 04/11/2025 19:15
stubrijez wrote: 04/11/2025 19:07
Pa ako je nisam zapisao nigdje zaboravim je prije ili kasnije, a napisao dio veći dio ove zadnje pjesme, dio mi AI uljepšala, dio ja opet napisao, AI opet uljepšala, a ja je zavrsio.

Ne znam šta je nejasno? A i čemu prevrtanje očima sa smajlima.
Eto objasnio ti je covjek... ILI Ti ili AI. Ja bojkotujem AI. Posebno u umjetnosti to ne mogu da prihvatim...
Najpopularnije stvar koju ne kontam je AI. Profesionalci se spustaju na nivo laika koriscenjem AI, nipodastavaju svoju profesiju. Cuo sam price iz usta strucnjaka kako ne znaju kako se moglo prije ista uraditi bez AI???
Neki dan sam pisao neki kratak dopis na engleskom, posaljem prijatelju da procita ne da ispravlja vec da vidi jel to tako OK radilo se o nekom zahtjevu, bezveze tri recenice. Veli on provuci ga (dopis) kroz ChatGPT... pa reko brate nismo valjda nepismeni dotle, spikamo to cijeli zivot sta ima sad da provlacim. Ne kontam...
Post Reply