Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
- apsidejzi
#6551 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ili oslobadjajuca.
-
belfy
#6552 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
sam si sebi dao odgovor. rijec je o duboko usadjenom vjerovanju od malih nogu. jako se tesko izvuci iz toga. u nekim slucajevima takva hereza zavrsava smrtnom osudom.Edouard wrote: ↑02/11/2025 15:07Druže belfy, ljudi protokom vremena ne postaju nužno pametniji, informacije koje dobijaju nisu nužno i bolje. Ljudi s vremenom doživljavaju i traume koje ih opterećuju, frustruraju.belfy wrote: ↑30/10/2025 22:22
druze Edo, nisi u pravu. sasvim pogresno tumacis tu poslovicu. evo i da pojasnim. covjek protokom vremena postaje pametniji saznajuci nove stvari i dobijajuci nove informacije. shodno teme bi i trebao da koriguje svoje misljenje. oni koji to odbijaju i zatvaraju oba oka za nova saznanja tokom desetljeca kojim zive zasigurno neces nazvati pametnim, jel tako? sama promjena misljenja ne znaci da moras promijeniti i stav ili stranu, nego da ga trebas korigovati shodno novonaucenom. tako jednostavno...
eh, sada, kada je to receno, onda se covjek moze samo zapitati - da li je moguce da neko tokom zivotnog vijeka ne promijeni misljenje? kako bi nazvao ti takve? znas da se te 'poslovice' takodjer nazivaju i 'narodna mudrost'?
evo, tebe smatram razumnim covjekom, pa da te pitam. ako samo pogledas ovaj tvrdokorni dvojac koji ovdje djeluje, gdje jedan radi na sabiranju i oduzimanju, a drugi sa dijeljenjem sa nulom, docim tokom tog procesa obojica zanemaruju sve sto im se govori, nego pozivaju da se svi vratimo na te operacije koje su trebali savladati svi jos tokom osnovne skole, da li bi ih nazvao pametnim? (jer ne znam da li to spada u ovu tvoju definiciju krivog misljenja)
cak i ti si, tokom godina, otisao par koraka dalje i ne pises kao nekada, nego sada imas nesto "novo". sto pokazuje da si i ti napravio korekciju samog sebe ili sto bi se reklo - promijenio misljenje. ne ponavljas vise stalno Anthony Flew-a, niti autoritete i ispricane price. otisao si koji korak dalje...
tako da je ova tema bas dobar primjer te poslovice. i ti i ja, kao i ostatak forumasa, znamo sta ce iduce reci ovaj dvojac (ili pokusati iskoristiti kao argument), jer se nisu godinama pomakli ni milimetra. ili... sto bi poslovica rekla "nisu promijenili misljenje".
Lanac: informacije - znanje - mudrost, kompleksan je, nije ni jednostavan ni lak.
A kažeš šta mislim o toj dvojici. Pa mislim da nisu loši momci kao ni apsi, ali imaju svoj specifični stil/gard koji ni meni ne paše, ali me i ne iritra, ne ljuti me. Niko nikoga ne tjera na komunikaciju. A stil je nešto drugo od životnog stava i mišljenja.
Ti i apsi ste promijenili nešto puno više od mišljenja, vi ste promijenili, barem po onom šta tvrdite, svoj svjetonazor. A to implicira puno više i zadire puno, puno dublje.
Eto kad si već naveo Antony Flewa, on je vrlo zanimljiv; bio je svjetska ikona ateizma, pravi guru, profesor filozofije, ali se u jednom trenutku života odreko tog ateizma (koliko se sjećam povod tom odreknuću bilo je baš porijeklo genetske informacije), i šokirao svoje bivše istomišljenike.
To isto su od svjetski poznatih naučnika uradili i Francis Collins, direktor projekta istraživanja ljudskog genoma, kosmolog Allan Sandage.
U kontekstu govora o promjeni svjetonazora, s druge strane nije mi poznato da se je ijedan čuveni, svjetski poznati naučnik, filozof, odreko svog vjerskog svjetonazora i prihvatio ateizam.
Po mojem dubokom uvjerenju ateizam je za svakog čovjeka gubitnička pozicija.
eh, sada, drug Edo, zamisli samo koliko je tezak put sa te strane, docim je u vjeru puno lakse uci. jer...svi ce te docekati rasirenih ruku, ali te iste ruke ce biti sasvim suprotno postavljene ako se "odmetnes" od njih.
i sam Smrle je svojedobno postavljao one masovne prelaske na Islam. toga vjerovatno ima na svim stranama (religijama). ali oni tamo dobiju drugu zastitu i osjecaju se opet sigurno. nema bas toliko puno mjesta na planeti gdje mozes reci da si "izisao iz vjere" i da ne bude neke stigme, vece ili manje, kao posljedice...
i, opet mi se ne svidja sto pominjes autoritete, ali za to sam i sam kriv. ali ako zelis dobar primjer nekoga ko je stigmatizovan na najgori moguci nacin je onaj sto je rekao: "Ipak se okrece." naravno, nije jedini ali bi bilo glupo i nabrajati ih, jer je svaki zavrsio kao "krme u Teheranu".
tako da je cak lakse promijeniti vjeru, nego odbaciti istu. iz prostog razloga sto su vecina ljudi na svijetu vjernici.
i jos jedna bitna razlika povodom ove tvoje zadnje recenice. sumnjam da bi ijedan ateista ikada rekao da je duboko uvjeren. obicno bi racionalan zavrsio sa stavom 'ne znam', docim agnostik sa 'mozda'. eto jos jedna bitna razlika... vjera ne dozvoljava ni 'ne znam', kao ni 'mozda'. ona je ultimativna.
-
Zehran82
#6553 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
teodati wrote: ↑02/11/2025 12:31Malo si pobrkao neke stvari, zehran jeste vjernik, ja više nisam, ne vjerujem ja nego znam da je to istina što govorim, velika razlika, zato i ne mijenjam mišljenje, jer je to nemoguće ako znaš istinu.belfy wrote: ↑02/11/2025 00:06ovim sto si napisao samo si potvrdio ono sto sam rekao. jer ti ne mozes ni milimetra naprijed jer si "otkrio istinu". isto tako ne moze ni onaj drugi, a vi se ne slazete, jel tako? kako onda dvije istine? neko ce na kraju morati promijeniti misljenje... vas dvojica se samo mozete nadati koji. ja imam dovoljno mjesta u srcu za sve i navijam za obojicu...
Istina je da vječni Bog nije osobno biće, a da su svemir, kao i nas ljude, napravila bića koja su prva nastala u našem prostor-vremenu, dakle nisu iz našega svemira, to je istina koja se nikada neće promijeniti, dapače.
Tako da ja kada bi i htio, ne mogu promijeniti istinu, e da!![]()
kako to nonsalantno mnogobozac napiskara kao da ima uvid u svu stvarnost, kako u univerzumu tako i izvan univerzumaIstina je da vječni Bog nije osobno biće,
napise istina je....a lik veze s vezom nema, trabunja gluposti da ni pas sa maslom nebi pojeo to.
-
teodati
#6554 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
To je jedina istina zehrane, koju ćeš i ti prije ili kasnije prihvatiti, eto o kojim se bićima radi:Zehran82 wrote: ↑02/11/2025 23:10teodati wrote: ↑02/11/2025 12:31Malo si pobrkao neke stvari, zehran jeste vjernik, ja više nisam, ne vjerujem ja nego znam da je to istina što govorim, velika razlika, zato i ne mijenjam mišljenje, jer je to nemoguće ako znaš istinu.belfy wrote: ↑02/11/2025 00:06
ovim sto si napisao samo si potvrdio ono sto sam rekao. jer ti ne mozes ni milimetra naprijed jer si "otkrio istinu". isto tako ne moze ni onaj drugi, a vi se ne slazete, jel tako? kako onda dvije istine? neko ce na kraju morati promijeniti misljenje... vas dvojica se samo mozete nadati koji. ja imam dovoljno mjesta u srcu za sve i navijam za obojicu...
Istina je da vječni Bog nije osobno biće, a da su svemir, kao i nas ljude, napravila bića koja su prva nastala u našem prostor-vremenu, dakle nisu iz našega svemira, to je istina koja se nikada neće promijeniti, dapače.
Tako da ja kada bi i htio, ne mogu promijeniti istinu, e da!
kako to nonsalantno mnogobozac napiskara kao da ima uvid u svu stvarnost, kako u univerzumu tako i izvan univerzumaIstina je da vječni Bog nije osobno biće,![]()
napise istina je....a lik veze s vezom nema, trabunja gluposti da ni pas sa maslom nebi pojeo to.
Vansvemirci nemaju materijalni oblik, jer Sila nema oblika, ali može uzeti bilo koji materijalni oblik, najsličnija je biću Q, iz "Zvjezdanih staza".
https://hr.wikipedia.org/wiki/Q_(Zvjezdane_staze)
Koliko li samo Vanzemaljskih vrsta ima u tim serijama, nije to plod ljudske mašte, dapače.
Sva ta bića su Vansvemirci (ili Sila, ili Svjetleća bića, kako god to zvali, o istome se radi), napravili prije nas ljudi, mi smo posljednji na popisu, ali smo vrhunac materijalnoga svijeta, dakako kada će naša tijela biti savršena, kao što su to imali i prvi ljudi, e da.
-
Zehran82
#6555 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
a u vraziju mater sta je ovoteodati wrote: ↑03/11/2025 19:05To je jedina istina zehrane, koju ćeš i ti prije ili kasnije prihvatiti, eto o kojim se bićima radi:Zehran82 wrote: ↑02/11/2025 23:10teodati wrote: ↑02/11/2025 12:31
Malo si pobrkao neke stvari, zehran jeste vjernik, ja više nisam, ne vjerujem ja nego znam da je to istina što govorim, velika razlika, zato i ne mijenjam mišljenje, jer je to nemoguće ako znaš istinu.
Tako da ja kada bi i htio, ne mogu promijeniti istinu, e da!
kako to nonsalantno mnogobozac napiskara kao da ima uvid u svu stvarnost, kako u univerzumu tako i izvan univerzumaIstina je da vječni Bog nije osobno biće,![]()
Vansvemirci nemaju materijalni oblik, jer Sila nema oblika, ali može uzeti bilo koji materijalni oblik, najsličnija je biću Q, iz "Zvjezdanih staza".
Koliko li samo Vanzemaljskih vrsta ima u tim serijama, nije to plod ljudske mašte, dapače.
Sva ta bića su Vansvemirci (ili Sila, ili Svjetleća bića, kako god to zvali, o istome se radi), napravili prije nas ljudi, mi smo posljednji na popisu, ali smo vrhunac materijalnoga svijeta, dakako kada će naša tijela biti savršena, kao što su to imali i prvi ljudi, e da.![]()
kako nonsalantno i sigurno prica o vanzemaljcima, ko da je odrastao sa njima igrajuci klikera
- Sanjarko
#6556 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Svako biće koje nije sa planete Zemlje je po definiciji kako ko kaže od svemirac do nebesko biće, meleci/anđeli itd. Bog/Allah kako ga kod zvao je niti rođen, niti ovo, niti ono, Tvorac svega i tako dalje.
Sada šta ko vjeruje je pitanje i slično, da je htio učinio bi nas istima, jedne vjere, uvjerenja itd.
Sada šta ko vjeruje je pitanje i slično, da je htio učinio bi nas istima, jedne vjere, uvjerenja itd.
- apsidejzi
#6557 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Jest! Nije! Jest! Nije!Zehran82 wrote: ↑04/11/2025 08:27a u vraziju mater sta je ovoteodati wrote: ↑03/11/2025 19:05To je jedina istina zehrane, koju ćeš i ti prije ili kasnije prihvatiti, eto o kojim se bićima radi:
Sva ta bića su Vansvemirci (ili Sila, ili Svjetleća bića, kako god to zvali, o istome se radi), napravili prije nas ljudi, mi smo posljednji na popisu, ali smo vrhunac materijalnoga svijeta, dakako kada će naša tijela biti savršena, kao što su to imali i prvi ljudi, e da.![]()
lik ko da je jucer sa Yodom iz star warsa i Chewbacom pijo kafu i pricali o svjetskim problemima
![]()
![]()
kako nonsalantno i sigurno prica o vanzemaljcima, ko da je odrastao sa njima igrajuci klikera![]()
Ja sam upravu! Ne, ja sam upravu!
Moj bog rekao ovako u svojoj knjizi! Ne, moj bog rekao u ovoj drugoj knjizi!
Moja knjiga je prava knjiga! Ne, moja knjiga je prava knjiga.
Ja sam upravu. Nisi, ja sam upravu.
I jedan i drugi ubijedjeni u svoju iluziju, i ja vam ozbiljno kazem da ste obojica upravu. Upravu ste za onog drugog. Ubaci u ovu vasu diskusiju edu i dobices tri strane koje isto tvrde. Da se vratimo kroz vrijeme i dovedemo nekog vikinga on ce reci da je ono njegovo ispravno. Ili egipcanina iz doba faraona koji ce tvrditi da je Amon Ra jedini pravi bog.
Vidite li vi sebe i iluziju koju si govorite? Vidite li da nemate dokaza za svoje tvrdnje nego se ubijedjujete ko je upravu a ko nije. Zasto niko ne sumnja u F = m*a? Zato sto svako moze uzeti i izracunati isto te dobiti isti rezultat. Zasto ja sumnjam u vasu verziju boga? Zato sto ne mozete dokazati da ste upravu. Ni jedan od vas. Sve se svodi na: Jest! Nije!
-
Zehran82
#6558 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
apsidejzi wrote: ↑04/11/2025 13:22 ----
Jest! Nije! Jest! Nije!
I jedan i drugi ubijedjeni u svoju iluziju, i ja vam ozbiljno kazem da ste obojica upravu. Upravu ste za onog drugog. Ubaci u ovu vasu diskusiju edu i dobices tri strane koje isto tvrde. Da se vratimo kroz vrijeme i dovedemo nekog vikinga on ce reci da je ono njegovo ispravno. Ili egipcanina iz doba faraona koji ce tvrditi da je Amon Ra jedini pravi bog.
Vidite li vi sebe i iluziju koju si govorite? Vidite li da nemate dokaza za svoje tvrdnje nego se ubijedjujete ko je upravu a ko nije. Zasto niko ne sumnja u F = m*a? Zato sto svako moze uzeti i izracunati isto te dobiti isti rezultat. Zasto ja sumnjam u vasu verziju boga? Zato sto ne mozete dokazati da ste upravu. Ni jedan od vas. Sve se svodi na: Jest! Nije!
sad nisi realan u prici, kao po obicaju jer ateizam ti nece izostri kriticku misao na pravilan nacin, zato trabunjas na sred bijela dana moj apsidejzi...Jest! Nije! Jest! Nije!
sad ovdje hoces da nas u isto kos stavis, lika okoji trabunja o vanzemaljcima i mnostvu bogova kao da ih poznaje bolje nego svog brata rodjenog
i samnom koji furam pricu o jednom Bogu koji nuzno mora postojati kako bi univerzum i zivot na zemlji imali smisla u svom postojanju, jer bez boga nema smisla...
sve dok je jedan Bog kao koncept u pitanju, pa makar se on zvao Allah ili Jahve, a oni ga nazivali Amon Ra...oni ce biti prihvaceni kao monoteisti i imaju sansu za Raj ako su sve ispravno radili, pa makar ga nazivali drugacijeIli egipcanina iz doba faraona koji ce tvrditi da je Amon Ra jedini pravi bog.
Bogu je daleko vise vazniji koncept vjerovanja nego kako ga neko zove...on sam kaze u Kurnau ima vise imena, pa zovite ovako ili onako, svejedno...sve dok je koncept ipsravan, a to je samo postoji jedan Bog a ne vise njih....jer ko doda jos jednog Boga tu u tu pricu, ide na vjecnu kaznu u Dzehennem/pakao.
evo objasni kako je to vjerovanje u Jednog inteligentnog osobnog Boga iluzija?I jedan i drugi ubijedjeni u svoju iluziju,
verziju koju nudim ovdje na forumu, ili bolje reci propagiram, je jednostavna i najlogicnija...jer alternative koje vi kao ateisti nudite su totalno nelogicne, ali se one upakuju u celofan evolucijsko ateistickog narativa, da se zamazu oci ljudima i onda sitna burija koja slabo sta od toga razumije ili prihvaca na slijepo ili odbija....dok meni takve pricu nemogu proci jer citam puno sve sta mi dodje do ruka, pa i o evoluciji....zato meni supljatorske price vase ne prolaze, jer znam tacno gdje ubosti u vasu pricu, laserski precizno da vi na to nemate odgovora osim nerazumnog trkeljanja do besvijesti, onako koprcanje , bacaj petarde da se pravimo da imamo municijuZasto ja sumnjam u vasu verziju boga? Zato sto ne mozete dokazati da ste upravu. Ni jedan od vas. Sve se svodi na: Jest! Nije!
DOkazati empirijski Boga ne moze niko jer BOg ne dopusta takve dokaze jer bi narusilo sav koncept, svu svrhu stvaranja covjeka, totalno bi besmisao nastao u cijelom lancu dogadjaja....da vam pojendostavim zasto...isto kao kad bi ti dosao i rekao pokazite mi gdje je skrivena kamera ovdje , io onda kad bi ti se pokazala, bili imalo smisla snimati uopste???
isto tako test u zivotu nema smisla ako ti se Bog pokaze, i on samo svojom pojavom tebe prisili na pokornost, nema necu , nema nemogu, nema ne ide....MORAS ONDA....a to Bog ne zeli, to on licno ne dopusta da te silom natjerava na vjerovanje, to se kod njega ne pika....on hoce tvoje vjerovanje koje je proisteklo od iskrenog proucavanja stvari i razumskim pristup svemu tome...jos ako ti pokaze incijativu da ga upoznas....eto ti ga ubrzo da ti se pokaze u ovom ili onom obliku.
dok mi vjernici zbog nase vjere, i privrzenosti BOgu, mi imamo cak indirektno komunikaciju sa njim...evo kako....naredio nam molitvu sta cemo i kako cemo da se molimo....a on nama se objavljuje preko svoje knjige...pa cak direktno nekad...tipa, interesujete neki odgovor, neka specificna situacija je u pitanju, bas malo unikatno, otvoris Kuran kad ono na dok stranici na kojoj si otvorio odgovor na to pitanje ili situaciju koja je dosla....znaci Bog te nadahne da otvoris upravo stranicu na kojoj je njegov odgovor na tvoje pitanje.
to se meni desavalo vise puta.
- apsidejzi
#6559 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Naravno da cu vas staviti u isti kos. Sta je tu nerealno. Ti seres da znas istinu. On sere da zna istinu. Za mene ste obojica seronje.Zehran82 wrote: ↑04/11/2025 13:53
sad nisi realan u prici, kao po obicaju jer ateizam ti nece izostri kriticku misao na pravilan nacin, zato trabunjas na sred bijela dana moj apsidejzi...
sad ovdje hoces da nas u isto kos stavis, lika okoji trabunja o vanzemaljcima i mnostvu bogova kao da ih poznaje bolje nego svog brata rodjenog![]()
Ja ne tvrdim da znam istinu. Ja samo opazam da vas dvojica samouvjereno omalovazavate onog drugog. Ti mozda mislis da si specijalan i da je tvoja vjera specijalna. Obradovacu te. I on to misli. To i jeste moja poenta. Pocinjes opazati matricu i to mi je drago. Ti si sebi isprao mozak da je Allah kreirao svemir, on je sebi isprao mozak da su vansvemirci kreirali svemir. Ti njemu kazes da trabunja, on tebi kaze da trabunjas.
Ja samo kazem da ste obadvojica isti i da ni jedan od vas nije nista poseban. Vi ste to sebi samo umislili
-
teodati
#6560 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Nešto vrlo bitno si zaboravio, ja imam dokaze u svojoj "teoriji svega" o svemu što govorim, dok zehran nema ne dokaz, nego nema ni jedan, jedini, valjani argument o postojanju Boga kao vječnog osobnog bića u kojega vjeruje, a stavljaš nas u isti koš, opet ti logika ne radi najbolje, ništa novo kod tebe, dapače.apsidejzi wrote: ↑04/11/2025 15:55Naravno da cu vas staviti u isti kos. Sta je tu nerealno. Ti seres da znas istinu. On sere da zna istinu. Za mene ste obojica seronje.Zehran82 wrote: ↑04/11/2025 13:53
sad nisi realan u prici, kao po obicaju jer ateizam ti nece izostri kriticku misao na pravilan nacin, zato trabunjas na sred bijela dana moj apsidejzi...
sad ovdje hoces da nas u isto kos stavis, lika okoji trabunja o vanzemaljcima i mnostvu bogova kao da ih poznaje bolje nego svog brata rodjenog![]()
Ja ne tvrdim da znam istinu. Ja samo opazam da vas dvojica samouvjereno omalovazavate onog drugog. Ti mozda mislis da si specijalan i da je tvoja vjera specijalna. Obradovacu te. I on to misli. To i jeste moja poenta. Pocinjes opazati matricu i to mi je drago. Ti si sebi isprao mozak da je Allah kreirao svemir, on je sebi isprao mozak da su vansvemirci kreirali svemir. Ti njemu kazes da trabunja, on tebi kaze da trabunjas.
Ja samo kazem da ste obadvojica isti i da ni jedan od vas nije nista poseban. Vi ste to sebi samo umisliliZnam da istina boli. Sto se vise trudis pisati jace uvrede na moj racun to vise boli
![]()
-
teodati
#6561 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Jer osobnost ima početak, a vječnost nema početak, to ne ide zajedno, dakle to ne postoji, to je oksimoron, ali nikako da to shvatiš.
I još jedanput, iako je Alah (Bog u svakoj religiji), zbilja uzrok svega, nije tebe Alah direktno napravio, nego otac i majka, je tako, isto tako Alah nije direktno svemir napravio, nego bića starija od nas ljudi, to ti i Kuranu piše u suri 21, kraj priče, shvatio ti to ili ne, svejedno je, e da.
- apsidejzi
#6562 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
@Zehran82 vidi sta ti rece? Kaze Kur'an bezveze, nista ne vrijedi. Totalno profulao. Nece da te poredim sa njim.teodati wrote: ↑04/11/2025 19:33Nešto vrlo bitno si zaboravio, ja imam dokaze u svojoj "teoriji svega" o svemu što govorim, dok zehran nema ne dokaz, nego nema ni jedan, jedini, valjani argument o postojanju Boga kao vječnog osobnog bića u kojega vjeruje, a stavljaš nas u isti koš, opet ti logika ne radi najbolje, ništa novo kod tebe, dapače.apsidejzi wrote: ↑04/11/2025 15:55Naravno da cu vas staviti u isti kos. Sta je tu nerealno. Ti seres da znas istinu. On sere da zna istinu. Za mene ste obojica seronje.Zehran82 wrote: ↑04/11/2025 13:53
Ja samo kazem da ste obadvojica isti i da ni jedan od vas nije nista poseban. Vi ste to sebi samo umisliliZnam da istina boli. Sto se vise trudis pisati jace uvrede na moj racun to vise boli
![]()
![]()
-
Edouard
#6563 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
belfy wrote: ↑02/11/2025 22:54
sam si sebi dao odgovor. rijec je o duboko usadjenom vjerovanju od malih nogu. jako se tesko izvuci iz toga. u nekim slucajevima takva hereza zavrsava smrtnom osudom.
eh, sada, drug Edo, zamisli samo koliko je tezak put sa te strane, docim je u vjeru puno lakse uci. jer...svi ce te docekati rasirenih ruku, ali te iste ruke ce biti sasvim suprotno postavljene ako se "odmetnes" od njih.
i sam Smrle je svojedobno postavljao one masovne prelaske na Islam. toga vjerovatno ima na svim stranama (religijama). ali oni tamo dobiju drugu zastitu i osjecaju se opet sigurno. nema bas toliko puno mjesta na planeti gdje mozes reci da si "izisao iz vjere" i da ne bude neke stigme, vece ili manje, kao posljedice...
i, opet mi se ne svidja sto pominjes autoritete, ali za to sam i sam kriv. ali ako zelis dobar primjer nekoga ko je stigmatizovan na najgori moguci nacin je onaj sto je rekao: "Ipak se okrece." naravno, nije jedini ali bi bilo glupo i nabrajati ih, jer je svaki zavrsio kao "krme u Teheranu".
tako da je cak lakse promijeniti vjeru, nego odbaciti istu. iz prostog razloga sto su vecina ljudi na svijetu vjernici.
i jos jedna bitna razlika povodom ove tvoje zadnje recenice. sumnjam da bi ijedan ateista ikada rekao da je duboko uvjeren. obicno bi racionalan zavrsio sa stavom 'ne znam', docim agnostik sa 'mozda'. eto jos jedna bitna razlika... vjera ne dozvoljava ni 'ne znam', kao ni 'mozda'. ona je ultimativna.
Druže belfy, slijedi logiku. Ukoliko i jest riječ je o duboko usadjenom vjerovanju od malih nogu, i bez obzira šta se može sve zbog hereze dogoditi, sve to nije nikakav dokaz da se radi o nerazumnom, pogrešnom stavu, uvjerenju.sam si sebi dao odgovor. rijec je o duboko usadjenom vjerovanju od malih nogu. jako se tesko izvuci iz toga. u nekim slucajevima takva hereza zavrsava smrtnom osudom.
Nadalje, znaš da i ljudi i bez duboko usadjenog vjerovanja od malih nogu mogu se opredjeliti za vjerovanje, za neku od religija.
U svemu tome bitno je izbjeći "gubitničku poziciju", a ti znaš u šta sam ja s dobrim razlogom duboko uvjeren.
Vidiš, sve abrahamske religije drže da je ova naša stvarnost podržana inteligencijom, voljom, da ima racionalno utemeljenje.
Za razliku od toga, ateizam nema racionalno utemeljenje i zato je gubitnička pozicija.
I jednoj inteligentnoj osobi trebalo bi biti očito da vjerovanje da je materija sve šta postoji, te slijedom toga da iz materijalnog nastaje nematerijalno, iz nerazumnog razumno, iz neživog živo, iz nesvjesnog svjesno, da takva vjerovanja, ustvari praznovjerje, opovrgava sama nauka, da vrijeđaju zdravi razum i, zapravo da se radi o pravoj mitologiji.
-
Zehran82
#6564 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
apsidejzi wrote: ↑04/11/2025 15:55Naravno da cu vas staviti u isti kos. Sta je tu nerealno. Ti seres da znas istinu. On sere da zna istinu. Za mene ste obojica seronje.Zehran82 wrote: ↑04/11/2025 13:53
![]()
evo daj ti logicniji razumniji odgovor od toga kako univeruzm moze nastati iz nista od nista?Ti si sebi isprao mozak da je Allah kreirao svemir,
ako nema BOga koji ce ga stvoriti i zapoceti sa Big bangom?
eh jake mi istine koju ti plasiras, ma nema vrhZnam da istina boli.
-
Zehran82
#6565 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
da li je uopste iko shvatio ovdje sta si ti i ko si ti....niko nista ne zna po tom pitanjuteodati wrote: ↑04/11/2025 19:40Jer osobnost ima početak, a vječnost nema početak, to ne ide zajedno, dakle to ne postoji, to je oksimoron, ali nikako da to shvatiš.
I još jedanput, iako je Alah (Bog u svakoj religiji), zbilja uzrok svega, nije tebe Alah direktno napravio, nego otac i majka, je tako, isto tako Alah nije direktno svemir napravio, nego bića starija od nas ljudi, to ti i Kuranu piše u suri 21, kraj priče, shvatio ti to ili ne, svejedno je, e da.![]()
malo si mnogobozac, malo nevjernik, malo promoviras Bibliju i krscanstvo....to ono na koju nogu ustanu takav ti je dan
na osnovu cega ti tvrdis da osobnost Boga ima pocetak?Jer osobnost ima početak, a vječnost nema početak,
na osnovu cega tvrdis, da Bozija svijest, znanje, vid, sluh, govor i njegove karateristike imaju pocetak?
na osnovu cega to zakljucujes, da cujemo
opet slabo razmisljas a evo zastoI još jedanput, iako je Alah (Bog u svakoj religiji), zbilja uzrok svega, nije tebe Alah direktno napravio, nego otac i majka, je tako, isto tako Alah nije direktno svemir napravio, nego bića starija od nas ljudi, to ti i Kuranu piše u suri 21, kraj priče, shvatio ti to ili ne, svejedno je, e da.
Allah je i mene i tebe stvorio....to znaci on je ukodirao DNK u spermatozoidu kakav cu ja biti a kakav ce ti biti, koji izgled i sve ostalo sto nas prati od rodjenja..
a otac i majka su tu samo da posiju sjeme, to jeste otac posije sjeme na njivu(majku)
niko od njih nije nas stvorio, oni su samo posijali ono sto je Bog kodirao u DNK.
a da su te oni stvarali, stvarali bi tew po svojoj zelji, boju kose, boju ociju, visina, glas, zube, misice ovo ono ....itd tek onda bi mogli reci da su te oni stvorili da su birali sve na tebi.
-
Zehran82
#6566 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
onaj ko kaze da je andjeo Gabriel Bog nema kredibilitet da ista prica o Kuranuapsidejzi wrote: ↑04/11/2025 20:16@Zehran82 vidi sta ti rece? Kaze Kur'an bezveze, nista ne vrijedi. Totalno profulao. Nece da te poredim sa njim.teodati wrote: ↑04/11/2025 19:33Nešto vrlo bitno si zaboravio, ja imam dokaze u svojoj "teoriji svega" o svemu što govorim, dok zehran nema ne dokaz, nego nema ni jedan, jedini, valjani argument o postojanju Boga kao vječnog osobnog bića u kojega vjeruje, a stavljaš nas u isti koš, opet ti logika ne radi najbolje, ništa novo kod tebe, dapače.apsidejzi wrote: ↑04/11/2025 15:55
Naravno da cu vas staviti u isti kos. Sta je tu nerealno. Ti seres da znas istinu. On sere da zna istinu. Za mene ste obojica seronje.
![]()
![]()
- apsidejzi
#6567 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Evo jednog zanimljive naucne cinjenice koju teisti trebaju objasniti sa aspekta ID-a. Posto svi znamo da je Bog stvorio sve informacije u genima i da je Bog odlucio ko ce imati koju mutaciju, onda je logicno da je Bog umijesan i u ovu naucnu cinjenicu.
Rijec je genu MAOA koji se nalazi na X hromosomu koji muskarci iskljucivo nasljeduje od mame. Vecinu gena dobijamo od oba roditelja i onda splet okolnosti odluci hoce li se aktivirati mamin ili ocev gen. No posto je zadnji par kod muskaraca YX a kod zena XX onda to znaci da dio tih parova fali kod muskaraca. To nam odlucuje i spol. Eh jedan od tih gena koji fale je i ovaj famozni MAOA gen koji je zaduzen za proizvodnju proteina koji regulisu nivo hormona u krvotoku i samim tim mozgu. Kada mozak izluci dopamin, kortizol, serotonin i sl, onda se aktivira ovaj gen i pocne proizvoditi protein koji se veze sa tim hormonima i uklanja ih iz mozga.
Bilo kakav poremecaj u procesu dovodi do odstupanja. Kome je spor proces proizvodnje ovog proteina onda njegov mozak ostaje duze nadrazen a kome je prebrz onda mu se prebrzo isprazni. U prvom slucaju, visak dopamina cini da osoba bude hiperaktivnija i agresivnija a u drugom da bude depresivnija ili mirnija. Bilo koja mutacija na genu dovodi do poremecaja u regulaciji emocija. U evolutivnom smislu ovo je i te kako bilo korisno jer mutacija na majcinskom genu bi cinila da sinovi budu agresivniji a to je stotinama hiljada godina bilo potrebno jer smo sretali razne zivotinje. Moras biti na oprezu, uvijek sa blagom dozom adrenalina u sebi da skocis i zastitis pleme i porodicu. Zenska djeca su takodjer dobijala ovaj gen od mame ali i od oca tako da je kod njih bio duplo manji efekat.
I onda su uradili istrazivanje na mozgovima psihopata i njihovom genetskom materijalu i ispostavilo se da su svi imali mutaciju na ovom genu. Imali su dakle poremecaj u regulaciji svojih emocija. Ubice takodjer. I kao sto rekoh, sa evolutivnog stajalista to nije problem. Uvijek su nam trebale ubice da stite pleme. On bude alfa muzjak i svoju agresivnost iskaljuje na zivotinjama. No danas se nazalost vecina tih agresija iskaljuje na drugim ljudima. No zanimljivo je sada zamisliti kako to izgleda iz ID aspekta. Ipak je Bog taj koji je odlucio da mamina jajna celija dozivi mutaciju i da taj gen udje u njenog sina i kontrolise njegove emocije. Ti ovdje uvidis koliko bog nije fer prema svim ljudima. Ako sam ja mirna osoba po naravi, to znaci da je moja mama imala mutaciju na genu koja malo prebrzo razgradjuje hormone, a ako sam agresivan i strastven onda se presporo razgradjuju hormoni. A sve to dolazi od maminog gena. Bog je mogao da bira bilo koju drugu mutaciju ali mi je dao upravo ovakvu. A pravila koja je napisao u svetim knjigama su ista i za agresivnog i za mirnog covjeka. Ubisto je zabranjeno, preljuba je zabranjena, nasilje je zabranjeno u svim religijama.
No ove agresivne osobe su od starta u losijoj poziciji jer je bog napravio mutaciju na majcinom genu koja je usla u njega. I onda ga mi ostali ljudi strpamo u zatvor da tu truhne a bog ce ga kazniti paklom i dzehenemom zbog ubistva. A sam bog mu dao taj gen... Ne znam. Meni je prirodnije i normalnije da priroda radi sta radi. Mi svi dobijemo neku kombinaciju gena i to je to. Nea nicije najere, nema nicije lose volje. Agresivan si iz istog razloga iz kojeg neko ima plavu boju ociju. Svari koje nisi mogao birati.
Mnogo mi je bolesnija ideja da je meni neko dao ove osobine. I jos me tjera da postujem pravila koja je postavio inace ce me vjecno kuhati...
Rijec je genu MAOA koji se nalazi na X hromosomu koji muskarci iskljucivo nasljeduje od mame. Vecinu gena dobijamo od oba roditelja i onda splet okolnosti odluci hoce li se aktivirati mamin ili ocev gen. No posto je zadnji par kod muskaraca YX a kod zena XX onda to znaci da dio tih parova fali kod muskaraca. To nam odlucuje i spol. Eh jedan od tih gena koji fale je i ovaj famozni MAOA gen koji je zaduzen za proizvodnju proteina koji regulisu nivo hormona u krvotoku i samim tim mozgu. Kada mozak izluci dopamin, kortizol, serotonin i sl, onda se aktivira ovaj gen i pocne proizvoditi protein koji se veze sa tim hormonima i uklanja ih iz mozga.
Bilo kakav poremecaj u procesu dovodi do odstupanja. Kome je spor proces proizvodnje ovog proteina onda njegov mozak ostaje duze nadrazen a kome je prebrz onda mu se prebrzo isprazni. U prvom slucaju, visak dopamina cini da osoba bude hiperaktivnija i agresivnija a u drugom da bude depresivnija ili mirnija. Bilo koja mutacija na genu dovodi do poremecaja u regulaciji emocija. U evolutivnom smislu ovo je i te kako bilo korisno jer mutacija na majcinskom genu bi cinila da sinovi budu agresivniji a to je stotinama hiljada godina bilo potrebno jer smo sretali razne zivotinje. Moras biti na oprezu, uvijek sa blagom dozom adrenalina u sebi da skocis i zastitis pleme i porodicu. Zenska djeca su takodjer dobijala ovaj gen od mame ali i od oca tako da je kod njih bio duplo manji efekat.
I onda su uradili istrazivanje na mozgovima psihopata i njihovom genetskom materijalu i ispostavilo se da su svi imali mutaciju na ovom genu. Imali su dakle poremecaj u regulaciji svojih emocija. Ubice takodjer. I kao sto rekoh, sa evolutivnog stajalista to nije problem. Uvijek su nam trebale ubice da stite pleme. On bude alfa muzjak i svoju agresivnost iskaljuje na zivotinjama. No danas se nazalost vecina tih agresija iskaljuje na drugim ljudima. No zanimljivo je sada zamisliti kako to izgleda iz ID aspekta. Ipak je Bog taj koji je odlucio da mamina jajna celija dozivi mutaciju i da taj gen udje u njenog sina i kontrolise njegove emocije. Ti ovdje uvidis koliko bog nije fer prema svim ljudima. Ako sam ja mirna osoba po naravi, to znaci da je moja mama imala mutaciju na genu koja malo prebrzo razgradjuje hormone, a ako sam agresivan i strastven onda se presporo razgradjuju hormoni. A sve to dolazi od maminog gena. Bog je mogao da bira bilo koju drugu mutaciju ali mi je dao upravo ovakvu. A pravila koja je napisao u svetim knjigama su ista i za agresivnog i za mirnog covjeka. Ubisto je zabranjeno, preljuba je zabranjena, nasilje je zabranjeno u svim religijama.
No ove agresivne osobe su od starta u losijoj poziciji jer je bog napravio mutaciju na majcinom genu koja je usla u njega. I onda ga mi ostali ljudi strpamo u zatvor da tu truhne a bog ce ga kazniti paklom i dzehenemom zbog ubistva. A sam bog mu dao taj gen... Ne znam. Meni je prirodnije i normalnije da priroda radi sta radi. Mi svi dobijemo neku kombinaciju gena i to je to. Nea nicije najere, nema nicije lose volje. Agresivan si iz istog razloga iz kojeg neko ima plavu boju ociju. Svari koje nisi mogao birati.
Mnogo mi je bolesnija ideja da je meni neko dao ove osobine. I jos me tjera da postujem pravila koja je postavio inace ce me vjecno kuhati...
-
teodati
#6568 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Tko je to ikada rekao da je Gabrijel vječni Bog, daj čitaj s razumijevanjem kada ti netko nešto napiše, ako od prve ne shvatiš, slobodno pitaj, dapače.Zehran82 wrote: ↑05/11/2025 10:31onaj ko kaze da je andjeo Gabriel Bog nema kredibilitet da ista prica o Kuranuapsidejzi wrote: ↑04/11/2025 20:16@Zehran82 vidi sta ti rece? Kaze Kur'an bezveze, nista ne vrijedi. Totalno profulao. Nece da te poredim sa njim.teodati wrote: ↑04/11/2025 19:33
Nešto vrlo bitno si zaboravio, ja imam dokaze u svojoj "teoriji svega" o svemu što govorim, dok zehran nema ne dokaz, nego nema ni jedan, jedini, valjani argument o postojanju Boga kao vječnog osobnog bića u kojega vjeruje, a stavljaš nas u isti koš, opet ti logika ne radi najbolje, ništa novo kod tebe, dapače.![]()
![]()
-
teodati
#6569 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Nisam govorio o Kuranu, nego o krivom tumačenju Kurana, nigdje tamo ne piše da postoji neko vječno svjesno biće, to je dogma, isto kao i u drugim religijama.apsidejzi wrote: ↑04/11/2025 20:16@Zehran82 vidi sta ti rece? Kaze Kur'an bezveze, nista ne vrijedi. Totalno profulao. Nece da te poredim sa njim.teodati wrote: ↑04/11/2025 19:33Nešto vrlo bitno si zaboravio, ja imam dokaze u svojoj "teoriji svega" o svemu što govorim, dok zehran nema ne dokaz, nego nema ni jedan, jedini, valjani argument o postojanju Boga kao vječnog osobnog bića u kojega vjeruje, a stavljaš nas u isti koš, opet ti logika ne radi najbolje, ništa novo kod tebe, dapače.apsidejzi wrote: ↑04/11/2025 15:55
Naravno da cu vas staviti u isti kos. Sta je tu nerealno. Ti seres da znas istinu. On sere da zna istinu. Za mene ste obojica seronje.
![]()
![]()
-
teodati
#6570 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Bog kao uzrok svega nije osobno biće.
Last edited by teodati on 05/11/2025 18:14, edited 2 times in total.
-
teodati
#6571 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Bog kao Inteligentna Sila jeste osobno biće, ali ne jedno.
Last edited by teodati on 05/11/2025 18:15, edited 1 time in total.
-
teodati
#6572 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
To nije isto zehrane, pokušaj to konačno shvatiti, e da! 
-
teodati
#6573 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Istina je samo jedna, e da! 
Last edited by teodati on 05/11/2025 18:33, edited 1 time in total.
-
teodati
#6574 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Jer osobno biće morta imati svijest o sebi, a svijest o sebi se ne događa vječno, nego u jednom trenutku, ne može se vječno događati nastanak svijesti, jer ako je trenutak prije postojala svijest, onda postoji i trenutak poslije, ne mora nastati, dakle ima početak, i od toga početka je dalje svjesno biće, to vrijedi za sve vrste svijesti, jer je to osnova da netko bude svjestan svoga postojanja, pa ako takav bog postoji, to i za njega vrijedi, nema iznimke, jer logika za sve vrijedi, ne može Bog biti nelogično biće, pa kako to zvuči, jel?
Zehran82 wrote: ↑05/11/2025 10:28
Allah je i mene i tebe stvorio....to znaci on je ukodirao DNK u spermatozoidu kakav cu ja biti a kakav ce ti biti, koji izgled i sve ostalo sto nas prati od rodjenja..
a otac i majka su tu samo da posiju sjeme, to jeste otac posije sjeme na njivu(majku)
niko od njih nije nas stvorio, oni su samo posijali ono sto je Bog kodirao u DNK.
a da su te oni stvarali, stvarali bi tew po svojoj zelji, boju kose, boju ociju, visina, glas, zube, misice ovo ono ....itd tek onda bi mogli reci da su te oni stvorili da su birali sve na tebi.
Nije Alah tebe napravio, a ni svemir, i nije nikakav kod u DNK dao, nego su sve to Bogovi dali, najstarija bića u našem prostor-vremenu, brkaš uzrok svega (Alah; ili Bog, kako hoćeš to zvati, svejedno je), i inteligentnu Silu (Bogovi, koji su prvi nastali u našoj dimenziji), a to nije isto, ovo ti zadnji puta kažem, neću ponavljati, kada budeš opet bajke pričao ovdje da nas je neko vječno svjesno biće napravilo, ja neću u toj laži sudjelovati, imam pametnija posla, samo kažem.
-
Hakiz
#6575 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Svako je svemirac. Zemlja je u Svemiru, pa smo i mi svemirci.Sanjarko wrote: ↑04/11/2025 08:41 Svako biće koje nije sa planete Zemlje je po definiciji kako ko kaže od svemirac do nebesko biće, meleci/anđeli itd. Bog/Allah kako ga kod zvao je niti rođen, niti ovo, niti ono, Tvorac svega i tako dalje.
Oni koji nisu sa Zemlje bili bi vanzemaljci.
Osim ako ne misli da postoji neko van Svemira. A to je druga tema.