Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Dilibus

#10851 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dilibus »

Kome smeta neradna nedelja nek bira drzavu gdje se radi nedelja. Pa jel? :D
Sanjarko

#10852 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Sanjarko »

Dilibus wrote: 03/11/2025 13:27 Kome smeta neradna nedelja nek bira drzavu gdje se radi nedelja. Pa jel? :D
Mi navikli na ovo, ali stvarno gužve su petkom, subotom zbog navale naroda, a ponedjeljkom kada im dođe roba.
tokio25

#10853 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

pa ni ranije im nije roba dolazila nedjeljom nego ponedjeljkom jer firme distributeri nisu radile nedjelju
BadBoy

#10854 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

Sanjarko wrote: 03/11/2025 13:03 Gužve ovdje u veletrgovinama ponedjeljkom jer ne stignu radnici da robu sortiraju jer nedeljom se ne radi.

Sada majka došla iz jedne. Smoriše se radnici to jest radnice.
Ne laži ne smijemo reći da se ne radi nedjeljom, hoće te žiik :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#10855 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by izvrsni direktor »

Sid the sloth wrote: 03/11/2025 11:23
peca777 wrote: 03/11/2025 11:05
Sid the sloth wrote: 03/11/2025 10:57 Pitanje je, da li bi svi pristali da su im random 2 (ili 1)
99% bi pristalo da ima 2 slobodna dana, pa makar nikad ne znao koji je to
Mozda ljudima bez porodice jer jebe se dvadesetogodisnjaku hoce li biti slobodan u utorak ili nedjelju.
mozes misliti..
da je meni nego u dvadesetim rekao da moram u subotu i nedjelju raditi srusio bi mi se svijet. je li ocekujes od dvadesetogodisnjaka da u srijedu navece ide u provode? taj bi hodao suha qrca dok ne promijeni posao pa pocne se provoditi petkom i subote kao sva omladina :run:
tokio25

#10856 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

evo info za bingo stup
radili su jednu nedjelju jer je u ponedjeljak bilo otvaranje binga i tad su punili police i to je jedina nedjelja koju su oni radili otkad je ukinut rad nedjeljom
kakaljin

#10857 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

tokio25 wrote: 03/11/2025 13:09
kakaljin wrote: 03/11/2025 12:34
tokio25 wrote: 03/11/2025 12:30

pa to je vasa mantra
ako mu se ne radi nedjelja neka promjeni posao

ako hoce da se bavi trgovinom
neka prodaje benzin :) i to je trgovina

sto ti ne radis nedjelju kad zastupas da se radi?
Ja radim kad mi se radi, tako da i drugi trebaju da imaju mogunost da biraju kada ce raditi, a ne da im se zabranjuje kada da ne rade

Koja moja mantra. Neka savako ima izbor i neka mu se ne zabranjuje rad.

Pa i ta trgovina benzinom onda treba da bude zabranjena nedeljom, zasto je izuzeta kad i ti radnici imaju porodice i zele da odmaraju nedeljom kao sto se ovdje prica.
pa ovi nece da rade nedjeljom i znaci da onaj ne moze sam raditi u objektu koji trazi 20 ljudi u smjeni
onda neka trazi drugi posao ako ne moze raditi

ta trgovina benzinom je druga bransa od supermarketa tako da oni ne spadaju pod ovo a ako zele slobodnu nedjelju neka se bore da ne rade
eto prilike da se zamjene ovi koji zele da rade i ovi koji ne zele sa benzinske i svi sretni osim vas koji zagovarate radnu nedjelju
Trgovina je svaka prodaja, tako da opet ne znas o cemu pises. Ako je zabrana onda je za sve ali ne mozes braniti nekima a drugima omogucavati extra zaradu zato sto si nekima zabranio da radi. Pa izborili su se svi trgovci za neradnu nedelju.
kakaljin

#10858 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

tokio25 wrote: 03/11/2025 14:43 evo info za bingo stup
radili su jednu nedjelju jer je u ponedjeljak bilo otvaranje binga i tad su punili police i to je jedina nedjelja koju su oni radili otkad je ukinut rad nedjeljom
Pa ne smiju raditi nedjeljom, jesi li prijavio inspekciji. Radnici su se izborili da ne rade nedjeljom.

Sto to nisu radili drugim danima kada rade.
tokio25

#10859 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

kakaljin wrote: 03/11/2025 14:50
Pa ne smiju raditi nedjeljom, jesi li prijavio inspekciji. Radnici su se izborili da ne rade nedjeljom.
pa nisu nista prodavali nego samo punili
da su radili nedjelju tu noc bi citavu noc punili
da li bi se ko od vas pocesao sto su radili nocnu bukvalno da bi vi koji nemate nikakve druge stvari raditi osim kupovine po soping centrima mogli kupovati i sepuriti se
Sanjarko

#10860 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Sanjarko »

tokio25 wrote: 03/11/2025 13:32 pa ni ranije im nije roba dolazila nedjeljom nego ponedjeljkom jer firme distributeri nisu radile nedjelju
Onda je do organizacije njih samih. Neko je neki da komentirao da je ostavio svu robu zbog nečega.
Martin Rigs

#10861 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

Otprilike sva ova kuknjava je samo rezultat sebicnosti..eksperti za ekonomiju,magovi zarade novca i sl.
Nego je haman problem organizovat zivot bez Binga nedjeljom,sto je pateticno u najmanju ruku.
Mozda nedju kriticarima ima poneki svercer sto je nedjeljom sicario pa sad izigrava briznog za poreze i slicne gluposti a sam je uplatio nula maraka ako i toliko :lol:
U svakom slucaju razloga za neke izmjene ovog zakona nema.
Sve funkcionise i vise nego dobro.
Jos da drug ministar nije uredbom osakatio realni sektor godina bi bila fenomenalna..
Ah,da i ovaj komentar da se nedjeljom mora zaradit kirija ili za poreze drzavi..
Ako jedan radni dan uslovljava opstanak biznisa.Zatvaraj pod hitno. To je nikakav biznis.
peca777

#10862 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by peca777 »

tokio25 wrote: 03/11/2025 14:53 pa nisu nista prodavali nego samo punili
aaa sada skaces sebi u usta :D Trazio si dokaz, sada kada si vidio sam, kazes jedna. ZNas kako ono kazu, jedna ko nijedna, ili kada zenska kaze ti si mi drugi...jes al u limburgu. Isto tako ce biti "samo jedna nedjelja".

Pa i nije neradna, pajel?
tokio25

#10863 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

peca777 wrote: 03/11/2025 16:49
tokio25 wrote: 03/11/2025 14:53 pa nisu nista prodavali nego samo punili
aaa sada skaces sebi u usta :D Trazio si dokaz, sada kada si vidio sam, kazes jedna. ZNas kako ono kazu, jedna ko nijedna, ili kada zenska kaze ti si mi drugi...jes al u limburgu. Isto tako ce biti "samo jedna nedjelja".

Pa i nije neradna, pajel?
pa ne skacem jer ima razlog zasto je to bilo tako
i 2 dana prije toga su bili neradni za kupce
zanci ne samo nedjelja nego i subota
i za taj posao su dobili stimulaciju
ovo sto pisem uopste nije redovan rad kao sto vi zelite prikazati nego pred otvaranje objekta

isto se desava u svakom poslu pred otvaranje da se radi prekovremeno i da je to placeno
jeste neradna je al vi namjerno sada pokusavate pokazati ovo kao standardno a ne vanredno stanje
u ostalim bingo marketima nisu imali otvaranje tako da su svaku nedjelju odmarali

i kao sto vidim namjerno si citirao samo ono sto tebi odgovara a nisi nastavio dalje zasto su punili
peca777

#10864 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by peca777 »

tokio25 wrote: 03/11/2025 16:55 i za taj posao su dobili stimulaciju
:D :D :D cuj dobili stimulaciju.

Ja sada treba da ti kazem tacnu lokaciju Konzuma i ime momka koji je u petak morao raditi obje smjene, jer nije bilo zamjene? MORAO i jos mu nece biti placeno da bi ti izbio taj argument, biti ce stimulacija :D

STo bi bila stimulacija kada je u pitanju radni dan?
tokio25 wrote: 03/11/2025 16:55 i kao sto vidim namjerno si citirao samo ono sto tebi odgovara a nisi nastavio dalje zasto su punili
Ne postoji razlog zasto bi se punilo bilo kada da je neradna nedjelja. Kako nije neradna, to je sasvim obicna obaveza
tokio25

#10865 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

peca777 wrote: 03/11/2025 16:56
tokio25 wrote: 03/11/2025 16:55 i za taj posao su dobili stimulaciju
:D :D :D cuj dobili stimulaciju.

Ja sada treba da ti kazem tacnu lokaciju Konzuma i ime momka koji je u petak morao raditi obje smjene, jer nije bilo zamjene? MORAO i jos mu nece biti placeno da bi ti izbio taj argument, biti ce stimulacija :D

STo bi bila stimulacija kada je u pitanju radni dan?
tokio25 wrote: 03/11/2025 16:55 i kao sto vidim namjerno si citirao samo ono sto tebi odgovara a nisi nastavio dalje zasto su punili
Ne postoji razlog zasto bi se punilo bilo kada da je neradna nedjelja. Kako nije neradna, to je sasvim obicna obaveza
pa sad problem i ako im se plati preko vremeni rad?
pa ne znam kako je u konzumu ja govorim konkretno kako je u bingu a posebno poslovnica stup
da li ima iskoristavanja ima sigurno a to fino prijavite pa da bude sve kako treba

kako ne postoji razlog?
postoji trebali su napuniti ko zna koliko je na stupu kvadrata i sve to treba napuniti robom
Last edited by tokio25 on 03/11/2025 17:03, edited 1 time in total.
Martin Rigs

#10866 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

A gledaj lika sta se dosjetio :mrgreen:
Dlaka u jajetu se trazi ovom zakonu koji je donesen kao Zakon o unutrasnjoj trgovini.
I sta to znaci?
Znaci da je dobar.
Jer glavni argumenti ovih sto kukaju su ja znam lika ili ljudi otvaraju objekt u ponedjeljak pa u nedjelju svi radili da objekt bude spreman u ponedjeljak..pa bolan radili svi u objektu koji nije proradio bio jos ne bi li se moglo raditi---i ta rijec,raditi ..ona najvise boli.
Jer u realnom sektoru se radi. Zaprave.Ne kao kad glumis zivot negdje za salterom ili u kancelariji i ne znas sta bi od sebe od muke..s jedne strane dobro ti guzovaca a sdruge strane da ti je zivjet kao jet set jer tako se osjecas :lol:
Da ne ponavljam price ovih Elon Muskova koji se razbacuju procentima..
kakaljin

#10867 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

tokio25 wrote: 03/11/2025 14:53
da li bi se ko od vas pocesao sto su radili nocnu bukvalno da bi vi koji nemate nikakve druge stvari raditi osim kupovine po soping centrima mogli kupovati i sepuriti se
Pa punjenje polica je rad, a radnici ne rade nedjeljom!!!!!

Radnici nedjeljom nikako ne rade vec samo odmaraju tako zakon kaze, zato su se izborili
tokio25

#10868 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

kakaljin wrote: 03/11/2025 17:38

Radnici nedjeljom nikako ne rade vec samo odmaraju tako zakon kaze, zato su se izborili
vanredna situacija za koju su placeni
pisali im prekovremeno platili i nema problema
kakaljin

#10869 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

tokio25 wrote: 03/11/2025 17:41

Nije vanredna situaciju, organizujes spremanje objekata sest dana radnije koja su radna. Sto se ne organizuju tih danima vce moraju NEDELJOM koja je NE RADNA.
NE RADNA NEDELJA nije gorio objekat pa spasavaj robu.

A sto onda ne dozvoljavas da se kaze ko zeli da radi nedeljom za adekvatnu stimulaciju, vec govoris da je NE RADNA nedelja i da moraju sa porodicmo biti.

Sam sebi kontriras
tokio25

#10870 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

kakaljin wrote: 03/11/2025 17:44
tokio25 wrote: 03/11/2025 17:41

Nije vanredna situaciju, organizujes spremanje objekata sest dana radnije koja su radna. Sto se ne organizuju tih danima vce moraju NEDELJOM koja je NE RADNA.
NE RADNA NEDELJA nije gorio objekat pa spasavaj robu.

A sto onda ne dozvoljavas da se kaze ko zeli da radi nedeljom za adekvatnu stimulaciju, vec govoris da je NE RADNA nedelja i da moraju sa porodicmo biti.

Sam sebi kontriras
jeste vanredna situacija
radnja u pripremi bila
placeno tako da se hvatate za nesto sto je sasvim regularno
ko zeli da radi nedjelju onda neka promjeni posao gdje se radi tipa benzinska restorani itd
ne kontriram ja nista nego se vi hvatate za slamku koji je papirna u biti

prvo je bila prica da s vremena na vrijeme rade a sad je problem ta jedna iz vanredne situacije
peca777

#10871 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by peca777 »

tokio25 wrote: 03/11/2025 17:47 prvo je bila prica da s vremena na vrijeme rade a sad je problem ta jedna iz vanredne situacije
I ti i ja vrlo dobro znamo ako moze jednom, moze i vise puta.

Poenta je da nije neradna.
tokio25

#10872 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

peca777 wrote: 03/11/2025 17:49
tokio25 wrote: 03/11/2025 17:47 prvo je bila prica da s vremena na vrijeme rade a sad je problem ta jedna iz vanredne situacije
I ti i ja vrlo dobro znamo ako moze jednom, moze i vise puta.

Poenta je da nije neradna.
ne moze jer se ne otvara trzni ni godisnje a kamoli cesce
i za to sto su radili adekvatno su bili placeni sto znaci da su na to pristali odradili i to je to

poenta je da jeste neradna

kao i situacija da si ti ostao koliko puta nakon radnog vremena na radnom mjestu ili da si poceo prije radnog vremena x minuta
peca777

#10873 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by peca777 »

tokio25 wrote: 03/11/2025 17:53 ne moze jer se ne otvara trzni ni godisnje a kamoli cesce
i za to sto su radili adekvatno su bili placeni sto znaci da su na to pristali odradili i to je to
Moze druze jebes mu mater, kako mozes tako povrsno gledati? Sve dalje od Sarajeva radnik ce da pogne glavu, jer nema posla koji nice na grani kako se misli.

Danas imas otvaranje, sutra imas inventuru, naredni put pred novu godinu, negdje drugo preslaganje, ili sasvim nesto trece. Poenta je ako ima potrebe, poslodavac ZAKONSKI MOZE od radnika traziti da radi nedjelju.

Kada spominjes adekvatno placeni, nigdje ne vidjeh da poslodavac mora posebno da plati rad nedjeljom? Ne bih da ti trazim video snimak kao dokaz da ce biti "adekvatno placenI". Stavise, nista ne moze zamijeniti nedjelju, pa ni taj novac..../s

U sustini, jos jednom da napomenem, nemam nista protiv da je nejdelja NERADNA za sve trgovce, pa i benCinske, imas samostalno tocenje, ali imam protiv kada se nesto donese i predstavi kao benefit za radnika, koji je u sustini benefit za poslodavca.

Benefit za radnika je potivanje svih trenutnih zakona o radu, 2 slobodna dana, placeno prekovremeno/nedjelja 100% vise. ZABRANA RADA nikada nece biti benefit za radnika, jer ce to on nadoknaditi.
tokio25

#10874 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

peca777 wrote: 03/11/2025 18:00
tokio25 wrote: 03/11/2025 17:53 ne moze jer se ne otvara trzni ni godisnje a kamoli cesce
Moze druze jebes mu mater, kako mozes tako povrsno gledati? Sve dalje od Sarajeva radnik ce da pogne glavu, jer nema posla koji nice na grani kako se misli.

Danas imas otvaranje, sutra imas inventuru, naredni put pred novu godinu, negdje drugo preslaganje, ili sasvim nesto trece. Poenta je ako ima potrebe, poslodavac ZAKONSKI MOZE od radnika traziti da radi nedjelju.

Kada spominjes adekvatno placeni, nigdje ne vidjeh da poslodavac mora posebno da plati rad nedjeljom? Ne bih da ti trazim video snimak kao dokaz da ce biti "adekvatno placenI". Stavise, nista ne moze zamijeniti nedjelju, pa ni taj novac..../s

U sustini, jos jednom da napomenem, nemam nista protiv da je nejdelja NERADNA za sve trgovce, pa i benCinske, imas samostalno tocenje, ali imam protiv kada se nesto donese i predstavi kao benefit za radnika, koji je u sustini benefit za poslodavca.

Benefit za radnika je potivanje svih trenutnih zakona o radu, 2 slobodna dana, placeno prekovremeno/nedjelja 100% vise. ZABRANA RADA nikada nece biti benefit za radnika, jer ce to on nadoknaditi.
sve dalje od sarajeva i dalje vjeruju da je alija svetac glasaju za sda hdz snsd

po samim izborima vidimo da je sarajevo da kazem odskocilo od takvog razmisljanja i zato je vjerovatno i najnapredniji dio drzave
ko je meni kriv ako me gazda izrabljuje a ja glasam za njegovog havera koji odobrava to izrabljivanje?

u nasoj drzavi ovo je benefit za radnika kako god da je doneseno
ako je tom istom odlukom bio i benefit za poslodavca onda su svi na konju u tom lancu

danas je otvaranje i to je to ne moze kako ti to zamisljas

a i tu opet moze radnik promijeniti posao kao sto ovi aludiraju
dao mi neradnu a ja je radim? pa odoh ja tamo gdje se postuje i to je to
isto kao i ovaj sto zeli da radi da uce i sl
znaci cacilend i cacimarketi
DebelinJoe

#10875 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by DebelinJoe »

Jučer radila igraonica u Importane Centre, ulazi se kroz garažu.
Locked